מהי העצמה

מוּסקט

New member
הייתי שמחה

לו היית מספרת לנו יותר... מכל אחד ומכל נסיון החיים אני לומדת משהו. את מוזמנת לשתף.

מוּסקט

New member
מהי העצמה

מדי פעם, נראה לי ששוה יהיה לבחון איזה מושג השגור בתהליך השיקום. היום בחרתי אני לבחון את המושג "העצמה" (באנגלית אומרים empowerment). מהי העצמה?? קודם כל, כמו כמעט כל דבר בשיקום, העצמה היא תהליך של התפתחות אישית. התהליך כרוך הן בפיתוח מיומנויות ויכולות והן בהגדרה עצמית חיובית יותר. תהליך העצמה פירושו מעבר ממצב של חוסר אונים למצב של יותר שליטה בחיים, בגורל ובסביבה. משמעותו של המושג כוללת בעיקר מצבים בהם עוצמה מתפתחת ונרכשת בתהליך של מעבר מפאסיביות לאקטיביות. מה שמבלבל במונח הזה, הוא שההטיה של "להיות מועצם" מתייחסת בו זמנית גם לתהליך וגם לתוצאה: גם למאמץ להשיג מידה יחסית של יכולת להשפיע על העולם וגם לתוצאות של ההישגים הללו. העצמה היא תהליך אינטראקטיבי המתרחש בין הפרט לסביבתו, במהלכו משתנה תחושת העצמי כחסר ערך, ומפנה מקום לתפיסת-העצמי כאדם בעל זכויות, יכולות ומיומנויות - במישור האישי, במישור הבין-אישי ובמישור הסביבתי. בתהליך ההעצמה לומדים לפעול בשיתוף עם אחרים במסגרות חברתיות, מחדדים את הכושר להתמודד בתנאי תסכול, ומשפרים את המיומנות להיאבק לשם השגת השפעה על הסביבה. תהליכי העצמה משפיעים גם על שינוי פנימי וגם על שינוי חיצוני: התהליך הפנימי קשור לשינויים שעובר המתמודד עם מערכת האמונות שלו לגבי יכולתו לקבל החלטות ולפתור את בעיותיו. השינוי החיצוני מתבטא ביכולתו לפעול וליישם את הידע המעשי, המידע, המיומנויות, הכשרים ויתר המשאבים החדשים שנרכשו בתהליך. ועכשיו - הייתי שמחה לשמוע גם מה אתם חושבים. זה בכלל נשמע אמיתי או מופרך??

שמיצית

New member
מעניין ואני לחלוטין מסכימה ../images/Emo45.gif

ראשית - מזל טוב על פתיחת הפורום הכל כך נחוץ הזה...
במהלך השיקום שלי, לפני 6 שנים איבדתי את שמיעתי לחלוטין, התייחסתי למושג הזה כאל - מציאת העוצמה שבך ... כי בכל אדם קיימות תעצומות נפש, ברמות כאלו, שאפילו הוא - בדרך כלל - מופתע לגלותן... אני יודעת שאישית הייתי צריכה למצוא את תעצומות הנפש האלו, לקבל סיוע בתיעול שלהן כדי לעשות מהפך חיובי בחיי וכדי להגיע למקום בו אני נמצאת היום.

מוּסקט

New member
קודם כל - תודה על הברכות

האם תוכלי לשתף כצת יותר? כלומר - באלו תעצומות נפש פגשת בתהליך שעברת? מה עזר לך ללמוד לעשות מהפך חיובי בחשיבה? כל הזמן נדמה לי שמי שהבין, הבין ומי שלא חווה זאת קשה מאוד להסביר לו. אולי בגלל זה אני קצת נודניקית עם ההבנות הללו... בכל מקרה אשמח לשמוע ממך עוד.

שמיצית

New member
רק על עצמי לספר לא ידעתי.. ../images/Emo9.gif

אני לא בטוחה מה ואיך לפרט וכיצד להסביר. .אבל אני אנסה. לפני 6 שנים, ואני בת 20, חזרתי מחו"ל, מניתוח שבעקבותיו (כצפוי) התחרשתי לגמרי והשתתקו לי חצי פנים. בעקרון, עוד בחו"ל אמרתי לעצמי, שאולי איבדתי הרבה דברים, אך יכולת הבחירה נשארה לי - הבחירה בין חיים למוות, ואם אני בוחרת בחיים, אני חייבת לעצמי לחיות אותם to the fullest. חזרתי ארצה כשאני יודעת מה אני רוצה - לחיות ולחיות את החיים בשלמותם, לסחוט מהם את המיץ. אבל. חזרתי חירשת, אנשים הסתכלו עליי ברחוב (השיתוק בפנים מאד מוזר ומבהיל למראה), לא יכלתי לתקשר עם המשפחה והחברים... אז איך מיישמים את הבחירה הזו שלי
התחלתי להיפגש עם פסיכולוגית ובמקביל עם עובדת שיקום בבטל"א (שתזכנה למצוות
) והתחלתי להבין לאט לאט, שהכוח מצוי בי, כפי שהוא מצוי אצל כולם ואני רק צריכה לשנן זאת.. שעבורי השמיים הם הגבול ושאני רק צריכה להיות בטוחה בעצמי ולגייס את כל כוח הרצון שעלי אדמות (and than some). הבטחון העצמי שלי גבר (אפילו חילקתי בלב שלם ובשמחה את כל הדיסקים שלי לחברים..), התחלתי ללמוד קריאת שפתיים, נרשמתי ללימודים באוניברסיטה, וכך - נדבך על נדבך, בניתי לי את החיים, בזכות העוצמות שבי, וגם בזכות טוב ליבם של אנשים... כיום אני מסיימת תואר ראשון בתקשורת (
), עובדת בעיתון יומי גדול ובזמני הפנוי (וגם הלא כל כך פנוי) מתנדבת בכמה מקומות ולפני 3 חודשים נישאתי לבח"לי. עדיין יש רגעי שבר.. המחלה שלי היא כרונית וזה לא משהו שאני יכולה לשים מאחוריי, אז אני עדיין נעזרת בפסיכולוגית ועושה הרבה מדיטציה ויוגה...

בוא נראה אם הבנתי

קריאה של הדיוט אם הבנתי נכון ההעצמה היא תהליך של קבלת בטחון עצמי (או חזרה אל הבטחון העצמי) במישור הפעילות, כלומר הגעה למצב של בטחון ביכולת לעשות ולהגיע לתוצאות חיוביות של פעילות. הבנתי נכון? אם כן אז המושג קצת מטעה כי המילה "עוצמה" נותנת איזו תחושת יתר יכולת, כוח רב, בעוד שלמעשה מדובר בהשגת יכולת יומיומית והבטחון העצמי לעשות בה שימוש.

מוּסקט

New member
היה לי דיבור עם צימעס

על המילה הזו. היא באמת מטעה קצת. אכן מדובר על עוצמה - אבל באופן יחסי לאדם ולא באופן אבסולוטי (סופרמן כזה). כמו שאני רואה את הדברים, העניין עם הביטחון העצמי הוא איזו הטבה נלוית... בונוס, אם תרצה. הלמידה בתהליך ההעצמה מתמקדת בשינוי מערכת האמונות תוך שהאדם לומד לזהות איזו אמונה מקדמת אותו ואיזו אמונה תוקעת אותו במקום. כמו שכתבה שמיצית כאן: "...אולי איבדתי הרבה דברים, אך יכולת הבחירה נשארה לי". זה לקום בבוקר ולדעת שאתה לא מוותר על הבחירה, ובוחר בחירה ריאלית, מתוך מה שקיים ולא מתוך מה שלא עומד לבחירה.

צימעס

New member
בערך, לא בדיוק.

"בטחון עצמי" הוא מושג שמתחבר אצלי למשהו חיצוני - להתנהגות, לסגנון דיבור. אולי המושג מעט שטוח בעיני, כי הוא כ"כ נפוץ בשימושים שונים. העצמה, מתיחסת לעצמה שהיא בסיסית יותר, עמוקה יותר. זו האמונה בעצמי, בכוחי, בהחלטותי, בבחירותי. יותר מזה - זו האמונה ביכולתי לבחור/להחליט. אני חושבת שזה ההבדל בין "החיים מגלגלים אותי" ובין "אני מחליט (כשחשוב לי להחליט)". לכן זה לא רק (כדבריך) "השגת יכולת יומיומית והבטחון העצמי לעשות בה שימוש". מילה אישית: אני נתקלתי לראשונה במונח "העצמה" בהקשר של - להעצים אדם אחר. יועץ, מטפל, רופא, הורה, מורה יכולים לפעול/לדבר באופן מחליש או מעצים. באופן גס ניתן לומר שלעשות משהו או לקבל החלטה במקום אדם אחר - מחליש, ואילו עידוד אדם להאמין ביכולתו לעשות מששהו בעצמו, יעצים (לא רק לדבר המסוים, אלא גם לעתיד).

למעלה