מהירות יחסית.

מהירות יחסית.

היי בוקר טוב, צירפתי פה שאלה שהייתה לי במבחן בפיסיקה לא מזמן, לשאלה יש סעיף בונוס שלא רשום שם, שאני ממש מעוניין לדעת את התשובה שלו. שאלת הבונוס: הקרון מתחיל ממצב מנוחה ומסיים במצב מנוחה, החישוב מראה כי בנתוני השאלה הקרון נע במהירות קבועה של מילימטר בשנייה, איך זה יכול להיות? הסבר! התשובה שלי היא כזו: הקרון חייב! לעצור, כי מרכז המסה צריך להשאר תמיד באותו נקודה בהעדר מתקף חיצוני. אז למה בכל זאת הקרון עוצר? כי כל חלקיק מים שעובר לצד שני יוצר מתקף קטן (לכן הקרון יזוז), ובסוף מעבר המים, המים עושים מתקף על הרצפה וגורמים לקרון לעצור שוב. יש הגיון בתשובה שלי? מה יהיה הכי נכון לומר בנוגע לשאלה? המון תודה לעוזרים :)

Rus Almighty

New member
תשובה בלי להיכנס לשיקולי כוחות

מערכת מרכז המסה בבעיה נמצאת במנוחה(העדר כוחות חיצונים ומהירות התחלתית 0). בתחילת הבעיה ובסוף הבעיה המצב סטטי במערכת מרכז המסה, שום דבר לא זז בתוך הקרון ביחס לקרון ולכן הקרון בסוף ובהתחלה סטטי. אבל בין סוף להתחלה המים עוברים מקום בתוך הקרון ועקב כך שמרכז המסה סטטי הקרון זז כדי לפצות על שינוי מיקום המים(שימור תנע).

היי...

עניתי למרצה את מה שאני אמרתי שזה דיי דומה למה שאתה אמרת. אבל מסתבר שהוא רוצה תשובה יותר מדויקת, זה מה שהוא רשם לי: "זו לא הנקודה אני אסביר שוב המתקף של המים אמנם מזיז את הקרון אבל איך אפשר להסביר את תאוצת הקרון בהתחלה ובסוף אם יוצאת מהירות קבועה בפתרון של השאלה? מה לא בסדר או לא מדויק בהנחות של השאלה? קח עוד נסיון" יש לך רעיון למה הוא מתכוון?

Rus Almighty

New member
ניתן להסביר בכך

שלמים יש תאוצה(בזמן שהתנע הכולל נשמר וזה גורם לתאוצה נגדית של הקרון).

תשובתי ה"מלומדת" הייתה:

"התשובה לדעתי היא שההנחה הלא מדוייקת בשאלה היא שהגלגלים חסרי חיכוך. כלומר שלא פועל שום כוח חיצוני שמאיץ / מאיט את העגלה. ניתן לראות שאם היה חיכוך כלשהוא בין הגלגלים לרצפה או בצירים של הגלגלים אז היה כוח חיצוני ואז היתה גם תאוצה! לכן אם אין שום חיכוך בצירים ולא חיכוך עם הריצפה אז אין שום כוח חיצוני והמתקף של המיים מביא את העגלה מייד למהירות קבועה ובאותו אופן גם עוצר אותה מים (כביכול ללא תאוצה ותאוטה!)- מה שבמציאות כמובן לא הגיוני." יש הגיון בדבריי?

Rus Almighty

New member
כדי שגלגלים יתגלגלו חייב להיות

חיכוך בין הגלגלים לרצפה

זה לא מדויק (מה זה "יתגלגלו" ../images/Emo35.gif)

גם כשמכונית מחליקה על קרח הגלגלים מסתובבים (או לא, תלוי אם לחצת על הבלמים) למרות שאין (כמעט) חיכוך על הרצפה. התשובה המדויקת היא שבשביל לשנות את מהירות הגוף על ידי שינוי מהירות הסיבוב חייב להיות חיכוך בין הגלגלים לריצפה.

למעלה