c זה מהירות האור = 300000000 m/s
את הנוסחה אני לא אוכל להוכיח בלי מתמטיקה של האוניברסיטה. אבל לנסות להסביר אפשר. באופן כללי, יש לכל גוף אנרגיה קינטית (בערך ½mv² ,ניוטון פספס קצת). אפשר להגדיר את המשלים שלה - האנרגיה הפוטנציאלית - ועם זה להגיע לאנרגיה הכוללת, כמו שעשינו בתיכון (אם נתעלם מחיכוך ודברים כאלו). אז לא. האנרגיה הכוללת מכילה בתוכה גם "אנרגיית מסה" חבויה (זה לא השם הרשמי שלה). זו אנרגיה שקיבל הגוף מעצם העובדה שיש לו מסה, כמו שהוא קיבל אנרגיה קינטית מעצם העובדה שיש לו מהירות. אנחנו פשוט לא ראינו אותה בניסויים, כי בחוק שימור האנרגיה : (אנרגיית מסה) + (קינטית לפני) + (פוט' לפני) = (אנרגיית מסה) + (קינטית אחרי) + (פוט' אחרי) אפשר לראות שבמשוואה הזו, אנרגיית המסה (שלא השתנתה בניסוי) מתבטלת בשני צדי המשוואה, ואנחנו מקבלים את חוק שימור האנרגיה שלמדנו בתיכון. כלומר, זה שניוטון מצא, בלי יחסות. אז יש לכל מסה אנרגיה חבויה בגודל mc² שלא עושה כלום, ולכן אנחנו לא שמים לב אליה. whoop dee doo. בגלל זה תורת היחסות נראית כל כך לא הגיונית לאנשים. אבל אנחנו כן שמים לב אליה בתופעות בהן נעלמת מסה -- ומופיעה בתור אנרגיה. אז משוואת שימור האנרגיה משתנה. נגיד שאבדה לנו מסה, ושאין אנרגיה קינטית או פוט' (כי אין לי כוח לכתוב אותן
) . למשל, פירוק של אורניום מועשר (דבר שנעשה בפצצת אטום) לשני חלקיקים ששכחתי את שמם: (אנרגיית מסה של אורניום לפני) = (אנרגיית מסה חלקיק א' אחרי) + (אנרגיית מסה חלקיק ב' אחרי) + (עוד אנרגיית מסה שנעלמה לנו) . למה? כי מסת השלם גדולה כאן מסכום חלקיו . לכן הוספתי עוד מחובר בסוף, שישלים. אותו מחובר הוא .. המסה שאבדה כפול c². כלומר, אם רק נשקול את הכל בניסוי, נקבל ש Mc² > (m1 + m2)c² (כשאורניום במסה M מתפרק לחלקיקים במסות m1, m2) . ואנרגיה .. היו כמה שרשורים בנושא, יכול להיות שהיו בהם הסברים טובים יותר. אתה יכול לחפש לפי "יחסות" או "אנרגיה" או "mc" בחיפוש המתקדם.. בטח גם חיפוש לפי הניק שלי יעלה משהו