מהירות האור ?

renon2000

New member
מהירות האור ?

שלום רב, שאלתי היא מאוד ברורה – מדוע לא ניתן לעבור את מהירות האור ??? לפי מה שקראתי והבנתי אור הוא למעשה גם גל, כלומר – החלק החשמלי של גל האור יוצר חלק מגנטי, והחלק המגנטי יוצר חלק חשמלי וכך הלאה (בהפשטה כמובן) מן מעגל כזה כאשר האור או לחילופין גל האור מתקדם במהירות שחל התהליך הנ"ל. שהוא כמובן בערך 300000 ק"מ לשניה. בואו נגיד שעם העניין הזה אני יכול להסתדר ולהבין. אני לא מבין מה הקשר בין התהליך הנ"ל לבין העובדה שאי אפשר לעבור את מהירות האור. למה לא ניתן לעבור את מהירות האור ? בואו נאמר שאני נמצא בכוכב רחוק שמאיר את כדור הארץ – האור מגיע לכדור הארץ אחרי שעה. במידה ויש לי חללית שעוברת את מהירות האור – אני יכול להגיע לכדור הארץ, כאשר עדיין לא ייראו את הכוכב הנ"ל. ואחרי חצי שעה גלי האור יגיעו אני אראה את הכוכב אני מניח שפספסתי פה משהו אודה למי שיבהיר לי את הנושא תודה מקרב לב.

DhoBit

New member
ולמה

שהוא לא יחליט לבנות לו אחת.... אל תזלזל... D-:

ailag

New member
איך?

מזכירה את נושא חיבור המהירויות.. (נסו חיפוש מתקדם בפורום. בטח יצא משהו אם תחפשו לפי הניק שלי ו"חיבור מהירויות"
)

אורן51234

New member
הסבר חלקי

אני לא בטוח לגביי מה שאני אומר (שמעתי זאת בהרצאה)אבל ככה הבנתי את העניין: באופן מעשי: כאשר גוף נע במהירות גדולה מאוד המסה של הגוף מתחילה לגדול. אם הגוף יגיע למהירות האור המסה שלו תגדל כל כך עד שהמרכז שלו ימשוך את החוץ והגוף יקרוס לתוך עצמו (חור שחור?). ולהנחה שלי:(קצת פילוסופית) תזרוק כדור-ככל שהכדור יהיה קטן יותר הוא יגיע למהירות גבוהה יותר באותו כח נתון. אם לאור אין מסה המהירות שלו תשאף לאינסוף. אני מניח שכמות האנרגיה מוגבלת לגבול מסויים במימד הזה (כמו אלקטרונים שקופצים למסלולים גבוהים יותר באטום), כך אתה מוגבל למהירות האור (אין לכך סיבה מיוחדת,זה פשוט ככה). אם אלך קצת יותר רחוק אפשר להניח שאם תעבור את מהירות האור לא תוכל להישאר במימד הזה ותקפוץ למימד בעל רמת אנרגיה יותר גבוהה (יש שטוענים שגופים עוברים את מהירות האור בתוך חור שחור ואולי אפילו מגיעים למימד אחר) אשמח לשמוע תגובות לרעיון...

ailag

New member
-=-=-

בקשר למסה - אני לא בטוחה, שאלנו את המרצה והוא התחמק
כן, במהירות האור המסה אמורה לשאוף לאינסוף. לכן, רק האור - מסת מנוחה אפס - יכול לנוע במהירות האור. בכיתה גם הוכחנו שאם משהו נע במהירות האור, חייבת להיות לו מסה 0 ... הכדור נמשך מטה בגלל כוח המשיכה בינו לכדור הארץ. אז עקרונית, לאור לא צריך להיות אכפת מכוח המשיכה והוא ימשיך במהירות האור. מה שבתכל'ס קורה, בגלל שמסה היא בעצם עיקום במרחב (שקע במרחב), האור יכול לשנות קצת את המסלול. ד"א, לאור יש אנרגיה קבועה. חוק שימור האנרגיה מונע ממנו להוסיף עוד ועוד. מה הקשר, אגב, לאלקטרונים שקופצים רמות? לא הבנתי ..

אורן51234

New member
על האלקטרונים

יש תופעה בה אלקטרונים שסובבים סביב אטום עוברים למסלול גדול יותר מסביב לגרעין כאשר נוסף להם אנרגיה (אני חושב שזה קשור לרדיואקטיביות...) השתמשתי בזה כדי להסביר את המחשבה שלי על מימד בעל אנרגיה מוגדרת ומעבר למימד בעל אנרגיה גבוהה יותר כאשר עוברים את מהירות האור (הנחה בלבד כמובן)

ailag

New member
אני יודעת מה זה

לא ראיתי את הקשר לשאר הדברים שאמרת. בקשר לנושא , הסבירו את זה בהודעה אחרת .. (אם אתה רוצה לדעת עוד קצת)

Deathatred

New member
כמה דברים

א. זה לא קשור לרדיואקטיביות, אלא למכניקת הקוואנטים. ב. רעיון נחמד, אם כי האנלוגיה של האלקטרונים ממש לא מתאימה לו.

ailag

New member
ובגלל ש2_be לא פה,אשיג אותה ואגיד..

ברוך הבא!

טל ר

New member
על עיקרון היחסיות ותורת היחסות

כפי שאמרת, אכן מהירות האור היא כ-300,000 ק"מ לשניה. אולם, השאלה היא ביחס למה? שאלה יפה. עיקרון היחסיות קובע שחוקי הטבע יתקיימו באופן זהה במערכות ייחוס שונות (הנעות במהירות קבועה זו ביחס לזו). עיקרון זה נובע רק מראיות ניסויות - אין לו כל הצדקה אחרת. לולא עיקרון היחסיות, ניתן היה לטעות שאכן כל חוקי הטבע מצייתים לעיקרון היחסיות, פרט לחוק אחד - משוואות מקסוול. משוואות מקסוול יתקיימו רק במערכת אחת (שהיא האינרציאלית האמיתית), ומכל מערכת ייחוס אחרת יהיה צורך לעבור למערכת ה"אמיתית", לחשב, ולעבור חזרה למערכת המקורית. אם מקבלים את טרנפורמצית גליליי (שהינה אינטואיטיבית מאוד), ואת משוואות מקסוול (המתארות את המציאות בדיוק רב), אין ברירה אלא לוותר על עיקרון היחסיות ולעבור לעיקרון המערכת האינרציאלית האבסולוטית המתואר לעיל. אלא מה? בניסוי מייקלסון-מורלי ניסו למצוא מהי מהירות כדור הארץ לעומת אותה מערכת אבסולוטית, והתשובה יצאה 0 - כדור הארץ נח במערכת האבסולוטית. ובכן, זה יכול להיות. פשוט מחכים 6 חודשים, וחוזרים על הניסוי כשכדור הארץ נע בכיוון ההפוך ביחס לשמש, ואז ודאי יתקבלו תוצאות שונות. והתוצאה? קדחת. עוד פעם 0. מה עושים? חזרה לשולחן השירטוטים. המסקנה של איינשטיין היתה מהפכנית. עיקרון היחסיות תופס. משוואות מקסוול תופסות. טרנספורמצית גליליי שגוייה. והתוצאות? - הזמן משתנה בין מערכות ייחוס שונות (ועימו גם סדר ארועים). - המרחב משתנה בין מערכות ייחוס שונות. - המסה משתנה בין מערכות ייחוס שונות. - מכיוון שסדר ארועים עשוי להשתנות בין מערכות ייחוס שונות, יחס סיבה - גורם יכול להתקיים רק בין ארועים שהסדר שלהם אינו יכול להשתנות, והמהירות שתידרש למעבר בין ארועים כאלו קטנה ממהירות האור, ומכאן איסור אחד למעבר מהירות האור - תהיה מערכת ייחוס בה תגיע ליעדך לפני שיצאת לדרך. - עם הגדלת המהירות המסה גדלה, כך שתאוצה נוספת הינה קשה יותר. למשל, על מנת להאיץ עצם למהירות 99% ממהירות האור נדרשת אנרגיה מסויימת. השקעת כפול מהאנרגיה הזו תאיץ את אותו עצם ל-99.7% ממהירות האור, ולעולם לא ניתן יהיה להגיע למהירות האור עצמה. טל.

renon2000

New member
לא סיפקתם אותי

אני מכיר את התאוריה שככל שמהירות של עצם קרובה למהירות האור אזי המסה שלו גדולה. האנרגיה תהפוך למסה. והמסה של העצם תגדל ותגדל. התאוריה אומרת שחללית לא יכולה לעבור את מהירות האור - אך ככל שהיא תתקרב אליו המסה של החללית תגדל ותגדל, היות שהאנרגיה של המהירות תהפוך למסה. כלומר הצופה ייראה את החללית גודלת עד פי 430 מגודלה המקורי. אבל עדיין אני מחפש את ההסבר הפילוסופי שמאחורי הרעיון. מהירות האור - היא קודם כל המהירות שהאור מתפשט. מהירות האור היא 300000 ק"מ לשניה בקירוב. מהירות האור היא תופעה פיזית. אור הוא הקפיצה המהירה של חשמל מתוך מגנטיות ושל מגנטיות מחשמל. (תופעה פיזית) למה חללית לא יכולה לעבור את מהירות האור ? הבנתי שככל שקרבים למהירות האור האנרגיה של המהירות הופכת למסה - אבל השאלה היא שוב למה ? מי קבע שאי אפשר לעבור את מהירות האור ? למה הדבר כל-כך מוחלט ? הבנתי שאף פעם לא נגיע למהירות האור, שהיא כמו דבר אינסופי, שככל שנגביר את המהירות נתקרב למהירות האור, אך לעולם לא נגיע אליה. למה ? מה ההיגיון מאחורי סברה זו ? תודה

1100F

New member
אני קודם נותן כמה דקות לטל ר להגיב,

כדי שלא יאשים אותי שאני עונה לפניו

1100F

New member
מכיוון שהוא לא ענה, אז הנה

מהירות האור היא גודל קבוע. בכל המערכות, מהירות האור היא אותה מהירות. מהדבר הזה נובע שאי אפשר לעבור את מהירות האור. הסבר: נניח שאני נייח במקום כלשהו, ואתה נע במהירות שהיא למשל 90% ממהירות האור, ואתה זורק קדימה משהו שביחס אליך נע ב 90% ממהירות האור. לכאורה אני צריך לראות את המשהו הזה נע במהירות של 180% ממהירות האור. אבל נניח שבכיוון שלך ישנה קרן אור (שכמובן נעה במהירות האור) מכיוון שהיא נעה במהירות האור והעצם שזרקת נע יותר לאט, חזית קרן האור תנוע יותרמהר מהעצם שזרקת ולכן היא תתרחק ממנו. מה אני רואה? אני רואה אותך נע במהירות של 90% ממהירות האור ועצם נזרק על ידך קדימה, כלומר הוא נע במהירות יותר גדולה משלך. אבל את חזית קרן האור אני גם כן רואה נעה במהירות האור ומתרחקת מאותו עצם. מסקנה, העצם הזה נע יותר לאט מהירות האור.

כרומטי

New member
פעם קראתי איפהשהוא...

שאינשטיין קבע שלא ניתן לעבור את מהירות האור כי אחרת המשוואות של מקסוול מופרות. זה נכון? קחו בחשבון שזה היה ספר מדע פופולרי והידע שלי בפיסיקה הוא בסיסי למדי אז לא לתלות אותי בבקשה.

אורן51234

New member
גישה פילוסופית מדעית

אם מסה יכולה להפוך לאנרגיה ואנרגיה יכולה להפוך למסה אז מסה ואנרגיה הם אותו הדבר בעיקרון. חוק שימור האנרגיה דואג שתמיד תהיה אותה אנרגיה- לפיכך גם תמיד תהיה אותה מסה. כלומר: קבוע=מסה+אנרגיה. לאור אין מסה לכן הוא אנרגיה מוחלטת ולפיכך מהירותו (שנגזרת מאנרגיית התנועה שלו) קבועה. כל זמן שיש לך מסה כלשהי לעולם לא תוכלי להגיד למהירות הזו כי לא תהיה אנרגיה מוחלטת.וחוקי הפיסיקה אומרים שהאנרגיה שלך תהפוך למסה ולא להפך לכן את נשארת עם מסה ולא הופכת לאנרגיה.

למעלה