מהו השורש?

• פותח הנושא dshk
  • פורסם בתאריך

dshk

New member
מהו השורש?

האם השורש של מסכה, מסך, ונסך הוא אותו שורש? תודה

איתמר ש

New member
נדמה לי שכן

נס"ך - הדגש באות ס' של 'מסּכה' ושל 'מסּך' נובע מנפילת הנ'. ואם כבר הוצאתי את הרש"ר הירש מהמדף היום - הרי לכם
: "ואלוהי מסכה" (ויקרא יט, ד) - "יש להסתפק בהבנת "אלוהי מסכה". במבט ראשון נראה לפרש ע"פ הוראת שורש נס"ך: לצקת; ולפי זה אלהי מסכה הם אלים היצוקים ממתכת. ואכן מצאנו נ.ס.ך על יציקת תמונת אל: "הפסל נסך חרש" (ישעיה מ, יט). אולם צורת "מסכה" מצויה בהחלט גם בהוראת מכסה ומגן: "והמסכה צרה כהתכנס" (שם כח, כ), "ולנסך מסכה ולא לרוחי" (שם ל, א). וכן גם "קשות הנסך" (במדבר ד, ז); ואף ב"מסכת", שהיא השתי שבאריג, הרי נס"ך מורה על יציקה וכיסוי כאחד; לפי זה נראה שאין זה רחוק לומר שאלוהי מסכה הם אלוהי מגן, וברורה כאן ביחוד התקבולת הניגודית [לשירה -
]. אמונת האלילים גררה את הצורך באמונת אלוהי מסכה; כי האלילים הם כוחות העוינים את הצלחת האדם; ואילו אלוהי מסכה הם תמונות אלים הבאים להגן על האדם. ואילו אתם - אל תאמינו במציאות האלילים [...]". טוב, טוב, אני שם אותו בחזרה על המדף...

גנגי

New member
אופס... טעות בידך.

מסך מנוקד בשני קמצים, והוא בהחלט לא מהשורש נ.ס.כ. אלא מ - ס.כ.כ. -ובריבוי: מָסַכִּים: הדגש ב-כ´ מצביעה על הכפלת ה-כ´ בשורש (כמו בסוכה).

dshk

New member
אם הבנת נכון

אם כך, אם הבנתי נכון מדבריכם, נסך ומסכה מהשורש נ.ס.כ ואילו מסך מהשורש ס.כ.כ ?! ותודה על תשובותיכם

גנגי

New member
אכן.

גם החיוך הנסוך על פני אדם הוא סוג של מסכה, לא? והמסך מסוכך על משהו.

פעם היו רבנים כמו הרש"ר הירש ../images/Emo4.gif

וכמו הנצי"ב וכמו הרב סולובייצ'יק האחרון. אינטלקטואלים של ממש. וזה לא היה כל כך מזמן. ומי יש לנו היום, בארץ? רק מיסטיקונים ומחשבי קיצין.

גנגי

New member
ובנו של הרב

סולבייצ´יק הוא אינטלקטואל ענק בעצמו, נאור מכולנו ואפילו איש נחמד ביותר. אה, והוא אפילו בארץ... חלק מהזמן. ומאיפה בדיוק אני יודעת את זה? או! זאת כבר שאלה טובה. פעם, באחד המפגשים, אני מבטיחה שאולי אספר.

אלעד2

New member
פעם היו חילוניים כמו ביאליק

ומה יש לנו היום? בורים שהם חכמים בעיני עצמם, חשוכים שהם נאורים בעיני רוחם.

שלילנד, ממך אני מצפה ליותר! ../images/Emo141.gif

הרי את יודעת שאין ביאליק בדורנו בגלל ירידת מעמד השירה בכלל (ולא רק בקרב היהודים), לא משום ש"פני הדור כפני הכלב". אמנות גדולה נוצרת גם בימינו, והאנשים נזקקים לה.

shellyland

New member
אמנות גדולה אכן נוצרת

אבל אמנים גדולים, כאלה שהם אנשי אשכולות אמיתיים ויש להם ידע נרחב בתחומים שונים, כולל רקע מעמיק בלימודי היהדות - קיימים היום ספורים בלבד, אם בכלל.

"ידע נרחב בתחומים שונים" ../images/Emo35.gif

איזה "ידע נרחב בתחומים שונים" היה לביאליק ? כבוגר ישיבת וולוז'ין היה לו ידע בלימודי היהדות וכמשורר ועורך היה לו ידע בספרות העולם. איזה עוד "אשכולות" היו תלויים עליו ? והאם עבר תורני הוא בעינייך תנאי קדם לזכיה בתואר "איש אשכולות" ?

גנגי

New member
מה קרה?

קודם הוא היה נאור ואינטלקטואל ופתאום הוא לא כזה? או שצריך את הסכמת הרב?

batcheni

New member
בוודאי שצריך את הסכמת הרב

והרב שלי - שעליו אני סומכת יותר מכל - זה בעלי יקירי !
פשוט, אני לא בטוחה שאנו מדברות על אותו אדם. יש לך שם? בעיקרון, עד כמה שידוע לי, הרבנים המיוחסים למשפחת סולוביצ´יק (ויש כמה) כולם בני אדם משכמם ומעלה, ולא רק במכמני התורה.

למעלה