מדיטציה

ללה3

New member
מדיטציה

בטקסט בעברית בנושאי מדיטציה, המחברת משתמשת קבוע ב-למדוט לדוגמה: רצוי למדוט כ-5 דקות. ואז נתקעתי. עושים מדיטציה? משהו אחר?אפשר לומר למדוט ולא ידעתי?

Eldad S

New member
שם הפעולה הוא מדיטה,

כלומר, פעולת המודט. הפועל "מדט" התייחד למדיטציה (אני הכרתי אותו מתחום המדיטציה הטרנסצנדנטלית, כאשר למדתי ותרגלתי סוג זה של מדיטציה בסיום שנות התיכון שלי, אבל אולי משתמשים בו גם במדיטציות אחרות).

Layman

New member
לא נתקלתי בטקסט ספרותי.

אם זה מאמר, ניחא. ואם לא, למדוט נשמע מאולץ.

יפתח ב

New member
איך הגיעו לצורה הזו?

הפעלים בעברית שבנויים כך הם כאלה שמוכפלת בהם ל' הפועל: למוטט, לשוטט, לגונן, לצותת, למולל... אבל אם מנסים להוציא שורש ל"מדיטציה", השורש הוא "מדט", עם שלושה עיצורים בריאים ושלמים. אם גזרו את הפועל מהשם "מודט", על משקל "שומר" או "מוכר", אז צריך גם לבנות פועל בהתאם: "לשמור", "למכור", "למדוט". ואמנם זה הפועל שאנשים כאן מכירים.

מודט הוא אכן האדם שעושה מדיטציה,

אבל הפועל הוא, כמו שאמר יפתח, מד"ט, ובד"כ בבניין פִּעֵל, כלומר מידט, למַדֵּט, ממדט וכו' (פועל שלא עושה חשק לעשות מדיטציה, מודה.).

יפתח ב

New member
סתם מתוך סקרנות, האם ידוע לך מדוע

הפועל הוא בבניין פיעל? האם יש לפועל שימושים עוברים (מידט את...)?

זה הופיע רק אצל אבן-שושן

ושם כתוב: מִדֵּט (פ"ע). כלומר פועל שאינו מצריך מילת-יחס. (כגון את) יש לציין שבניגוד להרגלו, אבן-שושן לא נתן נגזרות נוספות של הפועל הזה. שאר המילונים שלי לא נתנו את הפועל בכלל, אלא רק את המילה "מוֹדֵט", בתור שם-עצם.

דלעת1

New member
אני מניח

שזה בגלל שמדובר בפועל שצמח באופן ספונטני, ונדמה לי שלאנשים יש נטיה להלביש שורשים חדשים בבניין פיעל דווקא (אולי בגלל שבשורשים מרובעים זו האפשרות היחידה). אין לי כח לחשוב על דוגמאות, אבל נדמה לי שהטענה הזו נכונה..

felicitas

New member
בכל מקרה,

בחוגי הניו-אייג' בארץ מאוד מקובל להשתמש ב"למדוט" על הטיותיו. תפתחו כל גיליון אקראי של "חיים אחרים" ותיווכחו בעצמכם. ולדעתי זה גם נשמע הרבה יותר טוב מ"לעשות מדיטציה".

Eldad S

New member
אכן, זה הפועל, וזוהי הצורה הרווחת.

גם אני מדטתי זמן רב, ונמניתי עם המודטים
ממליץ להשאיר את הפועל הזה כפי שהוא (בבניין קל) - זהו הפועל (והשם, "מודט") הנהוגים בברנז'ה.

tafustafus

New member
לאזני הבלתי מורגלות

המילה הזאת נשמעת ממש איומה. אבל אפשר להתרגל לכל דבר...

Eldad S

New member
גם לי היא נשמעה

מאוד מאוד מוזרה כאשר שמעתי אותה בפעם הראשונה, אבל... פשוט מתרגלים.

Y. Welis

New member
נשמע מאונגלז מדי

היה לי פעם ספר על היוגה של סוואמי שיוונאנדה (או משהו של אגודת תודעת קרישנה - משהו שהיה נפוץ בארץ עשור לפני האשראמים ואושו) ונדמה לי שזכור לי מונח אחר.

ST

New member
כולם הכירו חוץ ממני?

מעניין. ולמדתי משהו חדש.

למעלה