מדיטציה - התחלה

מדיטציה - התחלה

שלום לכולם. אני חדשה הן בפורום והן בתחום המדיטציה. אציין שאני לומדת ומתרגלת יוגה חודשיים וחצי בערך ובשיעור האחרון התחלתי ללמוד מדיטציה והתחלתי לתרגל גם בבית ביומיים שלושה האחרונים. התרגול הוא להתרכז בנקודה שבין הגבות או באיזור הלב ולנשום נשימות עמוקות תוך חזרה על OM. רק שבתרגולים שניסיתי לעשות בבית, איך לומר, זה לא ממש הלך. כלומר לא הצלחתי להתרכז בנקודה ובכל זאת באו מחשבות שהפריעו או רעש מבחוץ שהפריע (אני גרה במקום מאוד מרכזי באמצע העיר ויש רעש של אוטובוסים וכו'). אני מניחה שהקושי הוא מעצם זה שאני רק מתחילה וזה בטח עניין של תרגול. בכל זאת אשמח לקבל כאן המלצות ורעיונות, איך ניתן לשפר את התירגול.

אינקה

New member
../images/Emo20.gif איזו יוגה את לומדת?

למרות שביוגה יש טכניקות מדיטטיביות הן בדרך כלל כרוכות באימוץ הנשימה ועל כך יש חולקים רבים, במיוחד לגבי ההתאמה לאדם המערבי בן זמננו. אני מצרף לך קישור לטכניקת נשימה ללא מאמץ שתיארתי כאן פעם, נסי אותה במקום הנשימות העמוקות (או אפילו כשלעצמה) ותראי אם יש הבדל.

תודה רבה

אגב: הקישור לא עולה לי... אני לומדת יוגה בשיטת שיבננדה. בשיטה הזאת מושם דגש על הרפיה ועל ביצוע התנוחות בכלל והנשימות בפרט ללא מאמץ.

אינקה

New member
../images/Emo20.gif אולי עכשיו זה יעלה

והכוונה באימוץ הנשימה היא בכך שאנו מנסים לנשום בתבנית מסויימת או מנסים להיות מודעים לנשימה באופן ישיר. בכך אנו כמובן מתערבים בה ומשנים אותה במקום להקשיב לה ולזרום איתה.

שוב תודה רבה ../images/Emo13.gif

קראתי את ההודעה המקושרת ואת התגובות שבעקבותיה, ומאוד נעזרתי.

הטכניקה שאת מתרגלת

הטכניקה שאת מתרגלת מתוארת בפרק החמישי של הבהגווד-גיתה . נאמר שתרגול זה אינו יעיל ללא פרישות טוטאלית מהעולם (דהיינו: פרישה מחיי משפחה ועבודה, תרגול סיגופים קשים במיוחד, צומות ממושכים לתקופות של שבועות וחודשים ומגורים במקום מבודד). זו הסיבה שזו אינה הטכניקה המתאימה לעידן הנוכחי. נסי את המנטרה מדיטציה לפי ההנחיות שבכתובת זו: http://www.angelfire.com/poetry/1godpub/BhajaGovindam/BGmeditation.html

מ חרישי

New member
הטעות הנפוצה בהבנת הבהגוואד גיטה

לעומר שלומות כשמדובר על פרישה טוטאלית מהעולם, או בפרקים אחרים בבהגוואד גיטה, על החיים בלי 3 הגונות (למעשה, בלי היחסי), כמו שאתה מפרש (ואני מניח שזה לא משהו שאתה המצאת), "פרישה מחיי משפחה ועבודה, תירגול סיגופים קדשים..." היא לדעתי הבנה לא מדוייקת של הנקרא. זוהי אחת הסיבות לסבל שקיים, למרות הלימוד הנעלה של הבהגוואד גיטה. לפרוש מהיחסי, כפי שמסביר את זה מהרישי, פירושו לעבור מעבר ליחסי (to transcend). ומה נמצא מעבר ליחסי. יפה. המוחלט. כך שמאות בשנים אנשים הבינו, באמת כמו שאתה כותב, שצריך לותר על המשפחה, על החיים, על החומרי, צריך להסתגף. לא ולא. צריך פשוט לדעת איך עוברים למה שמעבר ליחסי - לטרנסנדנטלי. האידאל בעולם שלנו הוא ללמוד איך לחיות 200% של החיים: 100% של המוחלט, הרוחני. ביחד עם (לא במקום או על חשבון): 100% של היחסי, החומרי בחיים. זוהי באמת הדרך שמתאימה לאדם המודרני, המערבי. מצד אחד לא לותר על המוחלט, וביחד עם זה לא לותר על היחסי. חיי נזירות מתאימים לנזירים. ליחידי סגולה בעולם המזרחי. לרוב רובנו (כמעט רובנו ככולנו) בעולם המערבי לא מתאימים חיים אלה. יש לנו מערכת עצבים שונה. במסורת שלנו, במסורת היהודית, נדמה לי שבמקורות, היחיד שנכתב עליו שהיה נזיר היה שמשון. (וגם הנזירות שלו היתה די בערבון מוגבל: דלילה ואחרות, יין, כל הקונצים שהוא עשה לפלשתינאים וכו'). כדאי להבין את הדברים בצורה הזו. זה יכול לעזור בחיים הרוחניים שלנו. מושיק

REBURN

New member
ביהדות אומרים .....

אם אין קמח אין תורה בפירוש הכולל יותר של המשפט לצד התבוננות תפילה גמילות חסדים אהבת הבריות חובה להתמיד ולהשתייך אל הכלל בעבודה קשה פרנסה וחיים שיתופיים עם כול הבריות נשמע לי דומה מאוד ומקביל בתפיסה ביהדות הרבנים אינם נזירים וחובה אף להקים בית בישראל זו מצוות- וחובה כנראה שאי שם לנזיר ההודי ולרב היהודי יש כמה עקורנות דומים למרות השונים באלפי ק"מ ובתפיסות העולם הכוללת שוב לא נכנס לענייני דת אמונה רק לדמיון הנקודתי בלבד

אינקה

New member
../images/Emo20.gif המוחלט, העצמי העילאי

ויש עוד כהנה שמות למה שנמצא מעבר. את השם "טרנסצנדנטלי" איני מחבב גם משום שהוא לועזי ומזכיר מילים של אוניברסיטה כאשר מה שצריך להזכיר לנו זה את העצמי הטהור שלנו, וגם כי נורא מסובך לאיית את זה... ;) אני בהחלט מסכים עם מה שכתבת על פרישות מהעולם. מצד שני כל אחד מוצא את הדרך שלו להגיע לפרישות כזו. מי שתשוקותיו חזקות מאוד (יצר הרע ביהדות) זקוק למערכות שלמות של פחדים ואמונות שיאזנו את התשוקות הללו. זוהי דרך הדת, ואין כמובן שום טעם להתווכח עם אדם דתי, יש לו סיבות פנימיות חזקות מאוד לכך שהוא מאמין בדרך זו ולא אחרת.

פרישות

מ שלום. הפרישות שאתה תיארת היא קרמה יוגה או נישקרמה קמה. במצב זה (המתואר אף הוא בפרק החמישי של הבהגווד גיתה) האדם מבצע פעילות ללא קרמה על ידי כך שמציע את פירות המעשים לעליון. כן, זהו סוג של פרישות המומלץ לרוב המתרגלים אשר מעוניינים לקיים גם חיי משפחה ולשמור על חובותיהם החברתיים. אולם זו לא הפרישות שדיברתי עליה. הטכניקה שנטע תיארה, כמו טכניקות אחרות כמו הטהא-יוגה או אשטנגה-יוגה אינן יעילות כלל ללא מעבר למקום מבודד ופרישות טוטאלית מהחברה האנושית. זה מתואר בפרק השישי של הבהגווד גיתה: "על האחד לעבור לגור במקום מבודד ולפרוש עשב קושה על האדמה אותו יכסה בעור צבי ובד רך. על לו למושב להיות רם מידי או נמוך מידי ועליו להיות ממוקם במקום קדוש. על היוגי לשבת עליו יציב ולתרגל יוגה על ידי שליטה במחשבה והחושים, לטהר את ליבו ולרכז את המחשבה בנקודה אחת. עליו להחזיק בקו ישר את גופו, צווארו וראשו... ... כך במחשבה מוכנעת ומשולל כליל מפחד ומנוע לחלוטין מחיי מין עליו להגות בי (בקרישנה) בליבו ולהופכני למטרת קיומו העליונה. " (ב.ג פרק 6, פס' 11-14) יש הבדל בין סוג כזה של פרישות לבין קרמה-יוגה. פועל יוצא של הבדל זה הוא, כפי ששנינו ציינו, הוא שאנשים בעידן הנוכחי (עידן קלי) אינם יכולים לתרגל אותם. לכן מומלץ תרגול אחר לאנשים בעידן הנוכחי. בבהגוואד פורנה מתוארים התרגולים השונים המתאימים לעידנים שונים. בעוד תרגול של סיגופים פיזיים קשים היה מתאים לעידן מסויים, תרגול מחקר עיוני לעידן אחר וכו', התרגול המומלץ לעידן הנוכחי הוא הגות וזמרת השמות הקדושים של העליון במנטרה.

new_chance

New member
לא לפסול

איש יקר, אני מבין שאתה מגיע ממסורת היוגה, וכידוע יש מספר דרכים ליוגה, אשר משלימות זו את זו ולא פוסלות אחת את השנייה. הבחורה החלה לתרגל (האתה) יוגה ומדיטציה, חבל "להפחיד" אותה עם הבהגווד גיתה, פרישות, הארה קרישנה, עידן קלי. כל אחד ודרכו כל אחד וקצב התקדמותו אך האמת אחת היא. לילה טוב.

REBURN

New member
שלום בהקטה עומר

ראשית דבריך נעימים מאוד לקריאה מחכימים כאחד מאוד מעניין לקרוא דברים שנכתבים על מורשת ארוכת שנים בדרך יפה שכזו אך יש להבין גם כי לחלקינו כול העניין של "הגות וזמרת השמות הקדושים של העליון במנטרה" הוא ""קצת בעייתי"" נוגד את דרך חייהם למרות הההבנה למסורת בת אלפי השנים לאנשים שתרמו רבות מדוע אי אפשר ליצור דרך אוניברסלית(ללא קשר לדת ) הרי המטרה היא אחידה שמותאמת לכול בני האדם באשר הם דתם ואמונתם הרי אנשים מאמינים מכול הדתות יהודים נוצרים ואפילו מוסלמים לפי דתם ואמונם זימרה של אלוהים/אלילים אחרים נוגדת את דרכם ואמונתם וחבל שכך שבגלל השתייכות או שימוש בטכניקה בכלים אלו נמנע ממליוני אנשים ללמוד לתרגל טכניקות טובות אלו שוב קבל את דברי לא כביקרות שוללת אלה אולי כביקורת בונה אין מטרתי לתקוף אלה אמיתית שהידע והאוצר יהיה נגיש לכולם שוב לי אישית אין בעיה מיוחדת עם הדבר אבל הרבה ממכרי שוללים את הדרכים כי הדבר מנוגד לדרכם ואמונתם (ואני מכבד כול אדם בדרכו ואמונתו ) וחבל מדיטציה היא אמורה להיות אוניברסלית שוב הבין אם אינך יכול לענות או מעדיף להמנע מכך תודה דודו

דרך אוניברסאלית

שלום דודו. הוודות הן דרך אוניברסלית. כל כתבי הדת בעולם הם גלגול של אותו ידע וודי. אלוהים הוא אחד. אלוהים המוסלמי, היהודי, הנוצרי והוודי הם אחד. אדם שהוא אכן דתי צריך להבין עיקרון זה. בכל המסורות הרוחניות בעולם קיימים אותם עקרונות וודיים. השוני הוא רק בפרשנויות, לא במקור. למשל: שמו האישי של העליון, קרישנה, מופיע גם במסורת היהודית ("קריעשטן" – השם מקובל בקמיעות והשבעות). למשל: השם היווני "קריסטוס" שמקובל על ידי הנוצרים גם הוא וריאצייה של השם קרישנה. המשורר סיקי שניסה לגשר בין הינדים למוסלמים כתב פעם: "אלוהים הוא אחד. למה נריב על השם?" כפי שציינתי, הוודות מורות לנו מה התרגול הנכון לכל עידן. בעידן הקודם, שהסתיים לפני כמה אלפי שנים, התרגול המומלץ היה פולחן בבתי מקדש. כיום התרגול המומלץ הוא זמרת מנטרות. כל מי שבקיא מעט במסורת היהודית יודע שאמירת תפילות הוא כיום תחלופה לפולחן שהתבצע בעבר בבית המקדש. אותה הדרך בדיוק. כל עת שהאדם יפנה לעליון בצורתו הפרסונאלית, הדבר יקדם אותו רוחנית. באשר לאנשים שישללו את הדבר: הדבר מעיד על גאווה והתרכזות בעצמי ועל היעדר רצון כנה להתפתחות רוחנית. זו לא צריכה להיות המטרה שלנו לנסות לדבר אל אלו שלא מעוניינים בהגשמה עצמית. רוב האוכלוסיה בעידן הנוכחי לא מתעניינת כלל בהתפתחות רוחנית. על לנו לדמיין שאנחנו אלוהים ואנו אלו שנשנה את העניין. נסה לדאוג להתפתחות הרוחנית שלך. ואם מישהו יגלה עניין, חובתנו לעזור גם לו. אבל אל לנו לנסות לפנות אל אלו שלא מעוניינים בדבר. מאחר ויוגה נועדה להשיב אותנו אל אלוהים (בצורתו הפרסונאלית כאישיות איתה חווים יחסים, ולא כחוק טבע אימפרסונאלי בו ניטמעים) אזי ברגע שהורדת את אלוהים מהפרק, זו לא יוגה יותר.

REBURN

New member
היי עומר שלום

קרישנה איננו אלוהים לפי תפיסת היהדות נצרות ואיסלאם בתפיסה ההודית אלוהים הוא דבר שונה אפילו יש מספר אלוהים לפי היבטים שונים הייתי מסביר לך אבל הרי אתה יודע הרבה יותר טוב ממני בדרך של שלושת הדתות הדבר שונה מהותית ולא מדובר על אותו הדבר בסמנטיקה כתבי הוודות והתנ"ך שונים ולא מאותו המקור המכנה המשותף הוא בני אדם מעבר לכך הבדלי שמיים אינני משתייך לדת כלשהיא הייתי מעדיף לא לסגוד לאלוהים במדיטציה שהיא דבר טבעי בעיני ללא הקשרות לדת מסויימת בכך אינני מתאים כי איינני מעוניין לסגוד לשום דבר אוניברסאליות לא קשורה לדת ולמגזר שוב הצגתי רעיון ככלי להמנעות מדת למרות הבנה למסורת של אלפי השנים לכן דרכים אלו הם לא אונברסליות שכן שינון זמרה של אלוהים זרים אינם מקובלים על ידי שלושת הדות שוב אינני מדבר עלי כפרט לי אישית זה לא מפריע ואינני משייך חשיבות לדבר אלה כתפיסה כללית בלבד אכן סטיתי מנושא הפורום אולי הפסיק בנקודה זו יום טוב

טעות נפוצה

ובכן, טעותך היא טעות נפוצה שנובעת הן מערבוביה של פרשנות לוודות עם פרשנויות שגויות כגון האדוויתא-וודנתה ובעיקר מתרגומים ומחקרים שליליים לוודות שנעשו על ידי הכובשים הבריטיים של הודו במטרה להציג את הוודות באופן שלילי. על פי הוודות אלוהים הוא אחד. מה שאתה ורבים אחרים מכנים בטעות "האלים ההינדים" אינו אלוהים הזה, גם לא חלקים ממנו. על פי הוודות, אלוהים, העליון, האחד והמקור לכל, מוגדר כ"בהגוואן". משמע האישיות העליונה. הוא ידוע בשמות פרטיים שונים כגון קרישנה, רמה, וישנו, הרי וכו'. ה"אלים" כגון שיווה, דורגה, גנש, אינדרה וכו' הם לא שמות שונים לאלוהים, גם לא חלקים או התגלויות שלו. אלו פשוט ישויות חיים כמונו בדיוק ברמת קיום גבוהה יותר. הם קרויים "דווה". כלומר, בעולם החומרי יש צורות חיים ברמות שונות: צמחים, בע"ח, בני אדם ודווה. הכינוי "אלים" הוא לא נכון ומטעה לגבי הדווה מכיוון שממנו משתמע כאילו שהדווה הם בקבוצה אחת יחד עם הבהגוואן שהוא אחד מהם. ההגדרה המדוייקת עבור הדווה היא מלאכים, בדיוק כמו בתנ"ך, בדיוק כמו שחז"ל הגדירו. והעובדה היא שקיימות נקודות מגע בין תיאורי המלאכים בחז"ל, בהיכלות ובזוהר לבין תיאורי הדווים. המסורת הוודית היא מונותיאיסטית. בדיוק כמו היהדות, הנצרות והאיסלאם. אין זו הפתעה בלבד לאור העובדה שכל אלו נבעו מהמסורת הוודית. בתקופה הראשונית בה העולם היה כולו ממלכה אחת כולם עקבו אחר המסורת הוודית. החלוקה לאומות שונות היא מאפיין של העידן הנוכחי בלבד, לאחר שחלה התדרדרות בממלכה והאנושות נקרעה. הוודות הן מסורת אוניברסאלית שמאחדת את כולם.

אינקה

New member
../images/Emo20.gif הברהמן

בביטויו כצופה מוחלט הוא העצמי העילאי. הרעיון כי הברהמן ילבש גוף ואישיות שולל את המונותאיזם שכן ברגע שהוא מתגלם כאחד האובייקטים שאר היקום לכאורה "ריק" ממנו. אם זאת אין הדבר שולל את האפשרות כי תתקיים אישיות אשר מגלמת את תכונותיו של הברהמן ושרוייה בהארה מוחלטת. כזה היה הנסיך רמה וכך היו אחרים שביטאו נאמנה את הברהמן בעצמם.

עוד טעות נפוצה

בניגוד למה שטען שנקרה ועל אף הפופולאריות של תורתו, הברהמן הוא לא העליון. העליון הוא הבהגוואן, האישיות. הברהמן נובע ממנו. אישיות אלוה העליון (בהגוואן) : רמה, קרישנה, וישנו, אינו התגלות של הברהמן. זו צורתו המקורית. הברהמן נובע ממנו. בוודות הברהמן מתואר כ"זוהרו" של אלוהים. אין שום ניגוד למונותיאיזם. נהפוך הוא. גם חז"ל ואנשי המקרא האמינו שכך הדבר. כל היה מקובל ביהדות עד הרמב"ם. הרמב"ם לקח את התיאוריות שלו מהפילוסופיה היוונית ואין להם קשר למקורות. ההנחה שהעליון חייב להיות מופשט וחסר אישיות, כמו מעין חוק טבע קוסמי, נובע ממטריאליזם. המטריאליסט רואה את הבריאה החומרית, נטולת האישיות, כדבר עליון ואינו רואה דבר מלבדה ועל כן משאר שכך היא הצורה הגבוהה ביותר והמקורית ביותר שיכולה להיות. אלא שהלוגיקה הוודית מורה לנו שהעליון, מעצם הגדרתו כמקור, מכיל בו את כל התכונות של פרטי הבריאה בצורה אין-סופית. אחרת פירוש הדבר שלפרטי הבריאה יש תכונות שאין לעליון, כלומר שהם עליונים עליו, וזה לא הגיוני. ישנם אלו שמעדיפים להיטמע בברהמן, אך בניגוד למה שמורים הפילוסופים מאסכולת האדוויתא, מורות לנו הוודות כי ההיטמעות בברהמן היא דבר זמני ואחריה שבה הנשמה חזרה למעגל הסמסארה. לעומת זאת, מקום עליון יותר מהברהמן מצפה לנשמה באיזור שמחוץ לעולמות החומריים, וויקונתה, שם הנשמה חווה יחסים פרסונאליים עם המקור של כל הבריאה: אישיות אלוה העליון, הבהגוואן.

אינקה

New member
../images/Emo20.gif לא מקבל את הפרשנות הזאת

הברהמן חייב להיות המקור הבלתי מחולק של הכל. האחדות קודמת לחלוקה. המהות הבלתי מחולקת היא העליונה. ברהמה וישנו ושיווה הם תופעות המובססות על הממשות של הברהמן. שלושתם מתקיימים בהכרח במרחב משותף המכיל אותם כאחדות אחת. מרחב (או מהות) זה נקרא הברהמן. אם תרצה לקרוא לו בשמות אחרים אין בעייה, אבל האחדות העליונה היא מקור הכול ואין עוד חלוקה הנמצאת ברמה מעליה, יהיו השמות אשר יהיו. המהות העליונה ביותר אינה יכולה להיות אישיות והנשמות לא יכולות להיות ביחסים איתה. הרי אם מצב כזה מתקיים שוב חייב להיות מצב נעלה יותר והוא המצב המכיל את השונות הזו ואת המרחב בו היא מתקיימת כמהות אחת. אבל אם אתה מאמין כי בבסיס הדברים קיימת דווקא חלוקה ולא אחדות, אני מבין איך מכאן אתה מגיע לאמונה באל חי בשר ודם ובסגידה אליו. רק מה, אל תקרא לזה מונותאיזם. במונותאיזם האל העליון כולל את הכל (ניצחי, הווה בכל, רווי בכל וכו') ולכן אינו יכול להופיע בשום אופן כאחד האובייקטים בתוך "עצמו", אלא כאחדות השלמה בלבד.

הסימוכין:

כל מה שהצגתי אינו פרשנות כי אם הכתוב בוודות אחד לאחד. על פי הוודות העליון הוא אישיות ולא חוק טבע מופשט. בבהגווד גיתה קרישנה אומר: "אני הוא המקור לברהמן חסר האישיות אשר הוא העמדה הבסיסית לאושר עליון ואשר הוא בן אלמוות, אינו מתכלה ונצחי." (14.27) הצהרה מפורשת כי הברהמן נובע מהאישיות, מהבהגוואן, מקרישנה. שלושת ההיבטים של העליון הם: בהגוואן – אישיות עליונה. ההיבט הגבוהה ביותר. פרמאתמה – ההיבט המקומי שמופיע לצד הנשמה. ברהמן – ההיבט המופשט והשורה בכל. בוישנו פורנה נאמר: " דמות אישיות אלוה העליון, אשר נבדל הן מהעולם החומרי הזמני והן מהברהמן האימפרסונאלי, הוא ההיבט הגבוה ביותר של העליון. זה מתואר במילים הללו: לוישנו הריבון, אדון כל האונים, יש דמות והוא שונה מהברהמן חסר הדמות. מאז ימי קדם הגו בו היוגים בטראנס מיסטי. הוא נפרד מאוניו אך יחד עם זאת לא מהברהמן האימפרסונאלי. הו בר המזל, דמותו היא רוחנית. כל דבר בהרי הריבון הוא רוחני. הוא הנול בו נארג העולם החומרי." (וישנו פורנה 1.22.59,61-62) ובאישופנישד מוגדר הברהמן כמעטה האנרגיה הפנימית בלבד וכי שירות מסור לאישיות אלוה העליון הוא הדבר הנשגב ביותר. (אישופנישד 15) כך שאין כל ספק לגבי הגדרת אלוהים ביחס לברהמן על פי הוודות. לא אמרתי שהעליון הוא "בשר ודם". עצם העובדה שהוא כולל אישיות ודמות מוחשית לא הופכת אותו לחומרי. דבר יכול להיות רוחני ויחד עם זאת מוחשי ובעל דמות. אתה כניראה מבלבל בין רוחני לסמוי. דברים כמו מחשבה או רגש, שהם סמויים, גם הם מוגדרים כחומריים על אף שהם לא מוחשיים מבחינת חמשת החושים. במערב נהוג לבלבל בין רוחני לסמוי עקב עלייתן של פילוסופיות אתיאיסטיות המגדירות רוחני כדימיוני ועל כן סמוי כמו מחשבה ורגש. בבהגווד גיתה נאמר: "אנשים שוטים שאינם יודעים אותי בשלמות, סבורים שאני, קרישנה, אישיות אלוה העילאי, הייתי לפנים מופשט ונטול אישיות יחודית ועתה עטיתי דמות זו. ברוב בערותם אלה אינם מכירים את טבעי הנעלה יותר, הבלתי-נכחד והנשגב." (בהגוד-גיתא 7.24) אגב: גם חז"ל וגם התנ"ך (בניגוד לרמב"ם שהורה דברים סותרים להם) קיבלו את אלוהים כאישיות וכבעל דמות והם מקובלים על הכל כמונותיאיסטים לכל דבר. אגב: בפוג'ה נהוג לסגוד לעליון בהתגלותו כווישנו יחד עם בת זוגתו לקשמי שהיא הדווה האחראית על שפע. כך גם אנשי המקרא נהגו לסגוד ליהוה לצד בת זוגתו אשרה האחראית על שפע, כך מסתבר מראיות ארכיאולוגיות. תפיסה אימפרסונאלית כמו של הבודהיזם, האדוויתה והרמב"ם היא למעשה לא מונותיאיסטית כי אם אתיאיסטית. מונותיאיזם משמע שהתיאוס הוא אחד. אף אחד גם לא טען שיש חלוקה לוישנו, ברהמה ושיווה. רק וישנו הוא העליון (על כל שמותיו השונים: קרישנה, רמה, נרייאנה, הרי וכו'). שיווה וברהמה הם לא אלוהים. הם לא הבהגוואן. הם דווים: נשמות כמונו בדיוק המצויות ברמה גבוהה יותר בעולם החומרי כפי שאנו ברמה גבוהה יותר מחיות וצמחים. להגדיר אותם כאלוהים, או להגדיר את וישנו כאחד הדווים, זו פשוט טעות בתרגום. ההגדרה של רוחני על פי הוודות היא: בעל נצחיות, חדווה וידע (סת צ'ית אננדה). חומר הוא ההפך מזה: חסר מודעות, זמני וללא עונג. העליון, האישיות העליונה, מוגדר על פי הוודות כסת צ'ית אננדה ויגרהה – נצחיות חדווה וידע עליונים. הברהמן הוא רק היבט הנצחיות. הבהגוואן מכיל בתוכו את כל ההיבטים. האמת היא, וזה מתואר בוודות, שתחילה קיים העליון, בעל אישיות ודמות. הוא מתרחב לברהמן המקיים כל עליו הכל נשען. בעולם רוחני שהוא למעשה רוב הבריאה, העליון חווה יחסים עם הנשמות. הנשמות נוצרו לצורך יחסים עם העליון. עבור אלו שמאסו בכך נוצרו העולמות החומריים בהם הנשמה יכולה לדמיין שהיא המרכז עד שתמאס בסבל של העולם החומרי ותבחר לצאת ממנו. היא יכולה לשוב לעולם הרוחני על ידי פיתוח היחסים שלה מחדש עם העליון, או להתמזג בברהמן ובכך לצאת מהסבל החומרי אך גם לא לשוב למצבה המקורי.

אינקה

New member
../images/Emo20.gif לא נתווכח על פרשנות

הרי הטקסט כתוב סנסקריט וניתן לקרוא אותו באופנים רבים. הטיעון שלי הוא שהעליון הוא אחדות חסרת צורה, שכן גם החלוקה וגם וגם הצורה הם יחסיים ולכן אינם מוחלטים ואינם יכולים להיות העליון. אנא אל תצטט לי טקסטים ופרשנויות בתשובה. איני מקבל את הפרשנויות שאתה מביא, במיוחד לא את הציטוטים על אנשים שוטים בהקשר לדיון זה (למשפט זה יש מובן שונה לחלוטין ממה שהבאת והוא מתייחס לאנשים שאינם מבינים כי התופעה והמהות חד הם ואין מרחק או זמן מפרידים ביניהם). לכן אני מבקש לדון איתך על העיקרון בלבד. כדי לחדד את העניין אציין כי דמות מטבעה חייבת להיות בעלת קוי מתאר המפרידים אותה מהרקע, לכן דמות מרמזת בהכרח על חלוקה בין הדמות לרקע עליו היא מופיעה. אין דמות ללא רקע, אחרת הרקע אינו נפרד מהדמות ולדמות אין שום צורה. אישיות גם היא מרמזת כי קיימת נבדלות מאישיות אחרת. לכן גם כאן חייבת להיות חלוקה. אם העליון לשיטתך הוא בעל צורה ואישיות, איך תקרא למרחב (רקע) בו הוא מופיע? ואם גם הרקע הוא העליון עצמו, מדוע הוא מתפצל לזה ולזה? וכיצד תקרא למצב בו לא נראית אפילו חלוקה כזו?

למעלה