"מגה קוד" בפורום

amitp

New member
"מגה קוד" בפורום

לא בדיוק מגה קוד, אבל בכל זאת סיפור מקרה, בשיטת השלבים - בכל שלב נעצר ונמשיך לפי התגובות שלכם - מקווה שיהיה מעניין... בכל שלב תוכלו לשאול את הדמויות הפועלות שאלות (אני כאן על מנת לענות), לבצע בדיקות בהן תחפצו או לטפל בכל דרך שתבחרו. נתחיל - דמיינו לכם בית-חולים קטן במרכז הארץ. השעה היא שעת לילה מאוחרת, ואתם הרופאים התורנים היחידים במיון. השמש זורחת (...), הציפורים מצייצות, והמחלקה לא נראתה מעולם רגועה יותר - עד שלפתע... אל תוך המיון מסתערים בריצה זוג הורים וילד, כנראה בן פחות משנה, אולי שישה חודשים. כבר במבט הראשון אתם מזהים כי הילד מחוסר הכרה. לדברי ההורים זוהי הפעם השניה שבה הילד (יהושוע, הידוע בכינויו יושי) מגיע לבית החולים עקב אובדן הכרה, שהיה מלווה בפירכוסים לפני כן. הדבר קורה בעיקר בין הארוחות. כמו כן בזמן האחרון הוא סובל מהתקפי חולשה וטשטוש, חיוורון והזעה. ובכן - בשלב זה השאלות העומדות בפניכם הן: 1. מה עשוי היה להביא את התינוק למצב המתואר? 2. מה יהיה הטיפול המיידי בילד? 3. אילו בדיקות תערכו (וכאן אני אעזור טיפה) על מנת להמשיך ולברר מהי הבעיה?

אז ככה

אחרי דיונים ביני לביני והעובדה שדי בלבלתי לעמית את השכל הנה התשובות הראשוניות שלי 1. סכרת או אלרגיה 2. סכמת החייאה 3. בדיקת סוכר בדם ובמידת הצורך בדיקות דם

evgenir2000

New member
תודה על החידון...

אז ככה... אני חושב אחרי התשובה של חן שזה סכרת (היפרגליקמיה)... כי זה כבר כמה ימים...וזה אחרי הארוחות... אז סוכרת זה מאוד הגניוני לדעתי... הטיפול המידי זה החייאה כמובן!!! הטיפול- בדיקת סוכר... בדיקת חום (פירכוסים... אולי יש לה חום גבוה)

amitp

New member
קצת הכוונה

בלי להכנס עדיין למה זה כן או לא, רק רציתי להבהיר- בשאלה הראשונה לא התכוונתי עדיין שתאבחנו את המחלה (אין לכם עדיין את הנתונים המתאימים), אלא שתציינו את כל הבעיות שעשויות, לדעתכם, להביא אותנו למצב הנתון.. אוקיי - אז בינתיים על הלוח נמצאים: אלרגיה סוכרת סוכרת (היפרגליקמייה) מישהו רוצה להוסיף מחלות/בעיות אפשריות נוספות?

evgenir2000

New member
יכול להיות...

שיש לה בעיה במערכת העיכול... משהו שגורם לזה... ולכן צריך לבצע בדיקות... ומה עושים בבדיקת של בעיות עיכול זה אני כבר לא ממש יודע...ואני אשמח לדעת אם יש למישהו רעיון.

Parabol

New member
יש איזושהיא בעייתיות..

יש איזושהיא בעייה במה שאתם אומרים לגבי סוכרת... פרכוסים מופיעים בהתקף של היפוגליקמיה.... ובד"כ אחרי ארוחה רמת הסוכר בדם גבוהה.. אולי זו אלרגיה.. אולי זו אפילפסיה.. לגבי זה אין לי ממש דעה..

amitp

New member
אני שוב מבהיר - בין הארוחות =

לא מייד לאחר הארוחה, אלא בפרק הזמן המרוחק מן הארוחה האחרונה.

pizzaboy

New member
אני חושב...

אני חושב שהגיוני שזה אפילפסיה כי - מקבל פרכוסים ואז מתעלף מדי פעם קורה שהוא אפטי ולא מגיב...

hanan55

New member
אולי

זה צליאק , אך המצב אינו קלאסי, ולכן יש פגיעה גם במוח (אפילפסיה). אני לא יודע בדיוק אילו בדיקות אבל בדיקות של מערכת העיכול וכן EEG. האם זה הגיוני?

The Reaper

New member
אולי

אולי זה לא יכול להיות ששעת לילה מאוחרת אבל בחוץ השמש זורחת והציפורים מצייצות? כיצד מאבחנים "חולשה וטשטוש" בילד בן חצי שנה? הוא מספר את זה באנמנזה? אז מה, אם כבר מחפשים זברות, מה לגבי פנילקטונוריה?

amitp

New member
בוודאי

האם יתכן שלכבודו המלומד עדיין לא נזדמנה האפשרות ללקיחת אנמנזה מתינוק בן יומו? אבל ברצינות - אין שום בעיה לאבחן חולשה וטשטוש בתינוקות, ואני מניח שברור לך כיצד (מעבר לכך שכמו שהיית מבין אם היית קורא כמו שצריך, שלא הרופא הוא שמאבחן חולשה וטשטוש, אלא האמא שמספרת). לגבי השמש שזורחת בלילה - כנראה ונס היה. קורה. רשמתי לפני פנילקטונוריה, אלא שיתכן ותרצה להסביר מכיוון שאני לא בטוח שלרוב חברי הפורום המחלה מוכרת. זברות אינן מסתובבות בבית-החולים המדובר, למרות מה שאליו כנראה הורגלת במקום עבודתך/לימודיך הנוכחי.

The Reaper

New member
ואף על פי כן נוע תנוע...

גם את המשפט הזה לא המציא דורון מרגיטאי (אלא איזה גלילאו אחד). דורון מדריך בחסד עליון ולכן יודע לצטט מקורות טובים. עמית, כלום חולשה בתינוק מתבטאת בבכי חלוש יותר או בכוח גס ירוד יותר? נניח שאת זה האם יכולה לבדוק, אבל טשטוש? טשטוש? איך האמא יכולה לדעת אם הוא מטושטש או לא? מה גם שטענה קיימת היא שתינוקות עד גיל חצי שנה רואים בין כה וכה מטושטש. או שאולי התכוונת "טושטוש" ממקור "...אני חושב אני טושטוש..." ואז התשובה היא כמובן, הרעלת דג חרב, דג פטיש ודג חשמל עם מיץ מרה של חיה מה עושה בלילה גורו... גורו... (ע"ע אלכס חולה אהבה). פנילקטונוריה - מחלה תורשתית בה חוסר היכולת לפרק את חומצת האמינו פניל-אלנין גורמת להצטברותה. הצטברות זו גורמת לפגיעה במערכת עצבים מרכזית ובעיקר לפיגור שכלי. גם התכווציות עלולות להתרחש כתוצאה מטוקסיות זו.

amitp

New member
The Reaper - ../images/Emo18.gif

הבהרתי לך בעבר שלסוג זה של נימה מתנשאת אין מקום בפורום. אם ברצונך לתרום לדיון אתה מוזמן לעשות זאת בצורה מנומסת. חבל שאתה מנסה לחפש את כל הפינות ורק על מנת להוכיח שאתה צודק. מעניין אותי אם את התיאורייה אודות הראייה המטושטשת עד לגיל חצי שנה (דרך אגב, התינוק קצת יותר מבוגר, למרות שזה לא משנה דבר) תטרח לספר לכל אם אשר בתינוק ה"מטושטש" שלה תטפל. חבל שאתה לא טורח לבדוק לפני שאתה מדבר. למילה מטושטש משמעויות רבות בעברית, והיא אינה מתייחסת רק לראיה מטושטשת (בתרגום לאנגלית על מנת להקל את ההבנה - blurry, unclear ; (slang) confused, groggy, dazed). למרות שאם זה מאוד מפריע לך, הפוך את הילד לבן 6 או מחק את המילה מטושטש. בכל מקרה המלה מטושטש שימשה במקרה הזה בפירושה - "מבולבל" (ורק כדי להקדים תרופה למכה - אפשר גם אפשר לראות דבר שכזה בילד בן חצי שנה). * אשמח אם תסביר כיצד מתקשרת פנילקטונוריה לפירכוסים דווקא בין הארוחות. * שים לב איך אתה הורס בעקביות דיון מועיל (שעשוי היה גם להיות מהנה) רק כדי לנסות ולאנוס מילה. (או כדי להראות מי יותר חכם או של מי יותר גדול) - יודע מה, אתה הרבה יותר חכם. מרוצה??

viper11111

New member
תקן אותי אם אני טועה אבל

הבדיקה לגן הפנילקטונוריה נעשית לכל היילודים ללא יוצא מן הכלל לכן סביר שמצבו של הילד יהיה ידוע.

viper11111

New member
תגובה לשאלות הנ"ל

הבדיקות שאני לפחות הייתי עורך: בדיקת רמת סוכר בדם- גלוקומטר, רמת ריווי חמצן- פולס אוקסימטור, כמו כן הייתי מנסה לשלול הרעלה מכל סוג שהיא, כמה הילד בסולם גלזגו?, וc.t. המדדים לא צויינו וכמו כן מצבו הקליני האפשרויות היכולות להביא למצב המתואר: היפוגליקמיה, אפילפסיה,חום גבוה, דלקת קרום המוח.

רגישות

כמובן, ABC (במידת הצורך). בנוסף לכל מה שהוזכר לעיל, הייתי חושד לאנפילקסיס ממשהו שאולי התחילו להאכיל לאחרונה (כי אחרת, הוא תמיד היה מראה את הסימנים הללו).

amitp

New member
אוקיי - *** שלב ב' *** ../images/Emo41.gif

אנחנו ממשיכים. הטיפול המיידי שיוענק לתינוק יתחיל כמובן, כפי שכולכם ציינתם על פי ABC - וידוא (חוסר) הכרה והזעקת צוות מתוגבר, פתיחת נתיב אוויר ובדיקת נשימה. מתן חמצן, חיבור אמצעי ניטור ופתיחת וריד. בבדיקה הראשונית: - התינוק מחוסר הכרה (GCS 3...) - איבד הכרה מספר דקות לפני ההגעה למיון - נושם, 50 נשימות לדקה. סטורציה 98% באוויר חדר - בהאזנה - ריאות נקיות - דופק - 160. EKG תקין. - ל.ד 70/40 - ללא חום, חיוור האם חוזרת על הסיפור, ומציינת כי יהושוע (שהוא בן שלושת רבעי שנה בערך, לכל מי שתהה) הפסיק לינוק לפני כחודש+. אז בערך גם התחיל לחלות. לדבריה יהושוע אינו סובל ממחלות אחרות ולא היה מאושפז מעולם. בוצע מעקב הריוני שלם ותקין, והלידה היתה תקינה, כולל הבדיקות שלאחריה (וכן הבדיקה לנשאות PKU וטאי זאקס). בבדיקה מדוקדקת יותר אתם מגלים כי גובהו ומשקלו של יהושוע הוא מתחת לאחוזון השלישי (זאת אומרת - הוא נמוך יותר, ושוקל פחות מ97% מן הילדים בגילו). הבדיקות אותן ביקשתם: C.T - לא ברור למה בדיוק EEG ובדיקה נוירולוגית - החולה מחוסר הכרה. אין טעם כרגע בביצוע EEG. את רמת הסוכר בדם אגלה לכם לאחר שתסיימו את החלק הזה. ועכשיו נעבור על הסיבות האפשריות שהעלתם: * סוכרת * סוכרת עם דגש על היפרגליקמייה * אלרגיה או תגובת רגישות יתר (לחומר כלשהו? למזון? אנפילקסיס?) * בעיה במערכת העיכול (הגורמת לפגיעה בעיכול מזון מסויים? צליאק?) * אפילפסייה (או בעיה נוירולוגית אחרת?) * היפוגליקמיה * דלקת קרום המוח * חום גבוה * הרעלה ברשותכם אוסיף גם בעיות קרדיו-ואסקולריות. כעת, על מנת לבדוק את התאמת כל אחת מהאפשרויות לתרחיש שלפנינו יהיה עליכם לענות על מספר שאלות. במידת האפשר אציין ספרים או אתרי אינטרנט מתאימים שיוכלו לעזור. אשמח אם כל אחד יקח על עצמו שאלה או שתיים וינסה לברר ולענות (רוב החומר לא נמצא בחומר קורס 60, כך שתצטרכו לברר קצת הלאה בספרים, או לשאול פאראמדיקים/רופאים וכו'). אפשר (ואף רצוי) להעזר גם בפורומים הרפואיים השונים הקיימים כאן בתפוז. בנוסף, אם נתקלתם בבעיה - אני תמיד כאן. סוכרת: * מהי ההסתברות להופעת מחלת הסוכרת בילודים? כיצד מאובחנת מחלת הסוכרת בד"כ ומה יקרה לחולה סוכרת בלתי מטופל (אנחנו מניחים כי יהושוע אכן לא קיבל טיפול כנגד סוכרת) - היפו? היפר? ומה יהיו הסימנים? תוכלו להעזר באתר http://doctors.msn.co.il/magazine/article/85/ אלרגיה: * אילו מחלות נפוצות אתם מכירים המערבות רגישות לחומרים מסויימים במזון? האם לפי דעתכם יש קשר לכך כי יהושוע בדיוק נגמל מן ההנקה? מה מכיל חלב אם? כעת יהושוע ניזון ממטרנה. מה תכולתה, ומה ההבדל? כמה זמן נדרש להופעת סימני תגובת רגישות יתר, ומהם סימניה? תוכלו להעזר באתרים: http://www.rofeyeladim.co.il/template1.asp?category_id=372 http://www.meidad.com/mda/madadisk/39.htm היפוגליקמיה: * מהם סימני היפוגליקמיה, ומה עלול לגרום להופעתה? האם תוכלו לחשוב על מנגנונים נוספים, מעבר לאלה אותם אתם מכירים העשויים לגרום להופעת היפוגליקמיה? מה תרצו לבדוק? האם תיתכן היפוגליקמיה עקב תכולת המזון השונה (חלב אם --> אוכל מוכן)? יהושוע אוכל כעת כל 6 שעות. כל כמה זמן אוכל בד"כ תינוק צעיר יותר? (תוכלו להעזר בכתוב באתר: http://www.tau.ac.il/~nshomron/PBL%202%20Yaniv%20B.doc) אפילפסייה: * מהם סימני אפילפסייה? כיצד תאבחנו? מה הקשר בין אפילפסייה לתזונה? נראה לי כי זו מספיק עבודה לעת עתה, ולכן נניח בינתיים בצד את סיבות ההרעלה, בעיות לב מולדות, חום ודק"מ. בהצלחה!

amitp

New member
דרך אגב,

א. משימה ששכחתי לציין, והיא רלבנטית לכולם - בידקו ומיצאו מהם המדדים התקינים לתינוקות בגילו של יהושוע. ב. אשמח אם כל אחד שלוקח על עצמו משימה יודיע על כך בפורום, על מנת שנוכל למנוע כפילויות. תודה.

למעלה