מבחן מכון קרני

אני מדברת מנקודת הסתכלות של מחוננת

שלא השתנתה מאז ועד היום - אפשר לדעת מי מחונן ומי לא, מי חכם ומי לא, במיוחד כשמכירים אותו כמו שמכירים מישהו שנמצאים איתו במשך שנים באותה כיתה. אני לא מסכימה שמבוגרים טובים יותר מילדים בלהבין מי חכם ומי לא - הקריטריונים לא משתנים. ואני גם לא מסכימה שמבחן מחוננים מסוגל לאבחן טוב יותר מאותם ילדים. יש ילדים שאי אפשר לדעת לגביהם כי הם לא אומרים ולא עושים כלום - אבל אז לא קובעים שהם טיפשים, אלא קובעים שלא יודעים. ילדים אחרים אפשר לדעת לפי מה שהם אומרים ועושים - למשל אמירות מקוריות ומבריקות או עמוקות לעומת אמירות טיפשיות שמעידות על הגיון לוקה בחסר ועל חוסר הבנה. אפשר לראות את זה בגיל 30 ואפשר לראות את זה בגיל 6 - זה לא משנה.

bhs

New member
זה נשמע שחצנות" לומר שילדה מחוננת יכולה לאבחן

ילדים אחרים - לא?

למיטב זכרוני

יש מקומות שבהם זה מצוין כאחד המאפיינים של מחוננים - היכולת לזהות מחוננים אחרים.

וזה לא נכון שתמיד יש מישהו בתחתית הכיתה

יכול להיות שכל אחד מצטיין במשהו אחר, ויכול להיות שהפער בין כולם לא מאוד גדול (הרי זו המטרה של אבחון המחוננים - למצוא ילדים שבערך באותה רמה). אני מדברת על מקרים שבהם הפער היה די ברור, יחסית לכיתה הם פשוט היו ילדים רגילים ולא מחוננים (לכן אני חושבת שאו שמדובר בטעות באיתור או באפליות מתקנות כלשהן). יכול להיות שבסביבה ממנה הם באו הם היו מצטיינים/ות, והבטחון העצמי שלהם היה עדיין גבוה היום לו נשארו שם, וגם המימוש העצמי שלהם מהבחינה האקדמית-מקצועית היה מספק יותר.

bhs

New member
לחשוב זה טוב - אבל את לא יודעת -

אני הופתעתי לגלות שהילד שמצטיין בכיתה ומוציא את הציונים הגבוהים בכיתה לומד עם אמא שלו לכל המבחנים. היום הוא בג' - כמובן זה מעלה אצלי שוב את השאלה האם אני "בסדר" שאין לי מושג מה הבן שלי לומד ואם מכין שיעורים או מביא את כל המערכת לכיתה יומיום. וזה הילד השלישי וכך נהגתי עם אחיותיו...אני נכנסת לתמונה זמנית רק אם המורה מתחילה לשלוח הערות היומן. זו מדיניות מוצהרת אצלנו בבית.

מה הקשר? אני דיברתי על התכוננות

למבחני מחוננים. זה שילדים מתכוננים למבחנים בבית הספר זה לא רמאות בשום צורה, ואם הוא לומד עם אמא שלו - סבבה. לא קובעים אם ילד מחונן או לא לפי הציונים שלו בכיתה, ולמען האמת לאף אחד לא אכפת מה הציונים של הילדים - חוץ מלפעמים להורים שלהם...

את יכולה בבקשה להתפקד בשרשור ההתפקדות?

אנחנו חשות מאוד בודדות שם

tomi32

New member
ההשוואה לא מדוייקת

כאשר אתה לומד למבחן בתושב"ע הכוונה היא בדרך כלל שאתה לומד את החומר שיהיה במבחן ולא איך להוציא ציון יותר גבוה עם אותה רמת ידע בתושב"ע. לימוד כזה דומה לדוגמאות שלך של השכלה כללית, הקראת ספרים, חשיפה לתחומי ידע שונים במהלך הילדות וכו'.הדוגמה של תחרות ספורטיבית היא מקרה דומה - לפחות ברמה החובבנית ההכנה מסתכמת בשיפור הכושר ורמת המשחק. ההכנה למבחן המחוננים היא אכן סטייל פסיכומטרי - שיפור היכולת להוציא ציון גבוה יותר במבחן באותה (או קרוב מאד) לאותה רמת ידע / התאמה / מחוננות. קחי בחשבון שמדובר בילדים צעירים שמעולם לא עשו מבחן אמריקאי ולכן טעויות של דילוג על שאלות שלא יודעים, אי מחיקת תשובה שגוייה וכו' עשויות לקרות להם. אם יש הכנה בכמה שעות שמשפרת ממש את הידע לקראת המבחן אז היא כנראה אכן סוג של רמאות - רק מי שיודע על איזה חומר שואלים יכול לשפר את הציון בכמה שעות הכנה. אני, למשל, לא יודע אם שואלים על חשבון, גיאוגרפיה, היסטוריה או כל נושא אחר - איך אכין את הילד למבחן? ההצעה של חייבתלהגיב נראית לי נכונה. היא אמנם תביא יותר הורים להכין את ילדיהם ותכניס לחץ לעניין (מי לא ישב עם הילד כשיש חוברת עם דוגמאות?), אבל נראה לי שממילא אנחנו כבר שם או מאד קרובים לתעשייה של הכנות, אז לפחות חוברת תשפר את השיוויון.

למה זה מלחיץ?

חוברת של כמה עמודים שמתארת איך השאלות נראות, ועושים אותה לפני הבחינה? לא נראה לי מלחיץ - ואם כן, אפשר ללמד אותה בבית הספר במקום לתת אותה הבייתה, כך שכל הילדים יכירו את מבנה הבחינה.

tomi32

New member
נכון

חוברת קצרה שמסבירה את מבנה הבחינה ומראה מספר דוגמאות של שאלות יכולה רק להועיל, ואני מניח שגם אם לא תהיה חוברת אני אעשה משהו בהיקף דומה עם הבן שלי בשנה הבאה כדי שיידע מה זה מבחן אמריקאי. הבעיה היא שהחוברת רק תתן רעיונות למי שבכלל לא חשב שאפשר להתכונן, ויקומו מכונים שימכרו חוברות דומות אבל עם פי 10 דוגמאות, יצוצו קורסים שמלמדים בדיוק את החומר שבחוברת אבל בהרחבה וכו'. כמו שאמרתי, יכול להיות שאנחנו כבר שם, אז רעיון החוברת הוא בהחלט חיובי. הרעיון של לעשות את כל זה בכיתה בוודאי חיובי.

לא נראה לי שזה מה שיקרה

פסיכומטרי זה לא כמו כיתת מחוננים / יום העשרה - לא להתקבל למקצוע שאותו אתה רוצה ללמוד זה באמת משהו קריטי לעתיד שלך. כיתת מחוננים / יום העשרה פחות, ואפילו להפך - יש אנשים שלא מעוניינים שהילד שלהם יהיה בכיתת מחוננים גם אם הוא מחונן. אין הרבה אנשים שמעוניינים שהילד שלהם יקבל ציון נמוך בפסיכומטרי... אבל גם אם מדובר רק בכמה תלמידים באותו מחוז שכן התכוננו, יש כל כך מעט מקומות בכיתות מחוננים בארץ שההשלכה של העניין רצינית.

tomi32

New member
לא יודע

מצד אחד מה שכתבת נכון. מצד שני, מדובר בגיל אחר בו ההורים מחליטים ולא הילד. לפחות באזורים החזקים, בהם סמלי סטטוס שנקנים בכסף הם שם המשחק, אני מניח שגם התוית של "ילד מחונן" תהיה מושא לרכישה. קחי בחשבון גם שמדובר בכדור שלג. אני למשל, נגד כל נושא ההכנה גם במישור העקרוני וגם כי אני לא רוצה להלחיץ את הבן שלי. כבר השתכנעתי שאם לא אסביר לו מה זה מבחן אמריקאי אני פוגע ביכולת שלו למצות את עצמו. השלב הבא הוא הכנה תוכנית - כיום אין לי שום כוונה לעשות זאת, אבל נניח יתברר שיש נושא מסויים שמופיע במבחן שלא לימדתי אותו וכווולם מתכוננים לקראתו. מה אני אמור לעשות? הרי אם ילד לא יודע מה זה שברים או חזקות והנושא מופיע במבחן, הוא לא יצליח להשלים את החומר לבד דרך השאלות.

רמאות ללמד ילד לא לדלג על שאלה ?! OMG

אתם הזויים ! אז איפה שמים את הקו המפריד בין רמאות לבין יושר ? כל הורה שירצה, יוכל בעזרת שיטוט באינטרנט למצוא מידע בסיסי על מבנה המבחן. יש שמות של ספרים / חוברות שמפורסמים , אתרי אינטרנט ועוד. כולם מתכוננים (בבית או בחוגים) לכיתה א', למבחן במקהלה בבית הספר, לקבלה לסיירת מובחרת (שלשם ללא ספק מגיעים רק הקרם דה לה קרם), לראיון עבודה ..... אז למה למען השם לא להתכונן למבחן הזה ? כי זה או שאתה מחונן או שלא ? בולשיט ! הרי המבחן הזה לא בודק IQ הוא לא מגדיר מיהו מחונן בצורה הטהורה של ההגדרה. הוא מוצא את הילדים בעלי יכולות הלמידה הטובים ביותר באזור ג"ג ומגדרי מוגדר ! ולא נשכח גם את הילדים שבאים מסוציואקונומי גבוה ומרקע תרבותי של ה "שבט הלבן". אז אם אני הורה לילד חכם מאוד מאוד שצריך את היום שליפה הזה כי זה שולף אותו משיעמום ומתסכול, תקראו לי רמאית.

tomi32

New member
קראת מה שכתבתי?

כתבתי שאלמד את הבן שלי טכניקות בסיסיות במבחן אמריקאי, אז את חושבת שאני רואה בעצמי רמאי? לפעמים כדאי לקרוא לפני שמגיבים. בכל מקרה, התרבות הזו שהחל מגיל צעיר מאד מתכוננים לכל דבר כמו הדוגמה של הכנה לכיתה א' שאת משום מה רואה בה משהו חיובי, היא בדיוק הבעיה. הילדים מבינים מאד לקראת מה המבחן וההכנה מלחיצה אותם יותר. אם מביאים בחשבון שרוב אלו שניגשים לשלב ב' לא עוברים אפילו למצטיינים, ורק מיעוט מתוכן מגיע למחוננים, לא בטוח שזה כדאי. בכל מקרה, גם לפי מה שאת כותבת טיב ההכנה משפר את הסיכוי להגיע לכיתת המחוננים, אז בעצם המבחן לא בודק יכולת למידה כפי שכתבת, אלא לפחות מתחשב בטיב ההכנה. לדבר אחד אני מסכים איתך לגמרי - אם נכונה ההנחה שלך שההכנה משפרת את הסיכוי לעבור את המבחן, יש יתרון גדול למי שבא ממעמד סוציואקונומי גבוה כי הוריו יכולים לממן לו הכנה טובה יותר.

talyeled

New member
מישהו/י יודע/ת אם במבחן שלב ב' כותבים את

התשובה בדף המבחן או בדף נפרד? אני מודה שלא ממש חשבתי להכין את הילד לגבי התכנים, אבל אם למשל כותבים את התשובה בדף נפרד, זה נראה לי קריטי להכין אותו וגם להסביר מה קורה אם מדלגים על שאלה וכו'...

elad04

New member
גם הערותייך הטפשיות נמאסו...מי את שתעירי לאמא

שמאמינה שבנה מתאים למסגרת מחוננים אבל יש לו בעייה בריכוז או בעייה אחרת שמצריכה ייעוץ, עזרה וכולי את נמאסת ואני עוקב אחרי הערותייך היהירות הרבה זמן דיי !

elad04

New member
גם הערותייך הטפשיות נמאסו...מי את שתעירי לאמא

שמאמינה שבנה מתאים למסגרת מחוננים אבל יש לו בעייה בריכוז או בעייה אחרת שמצריכה ייעוץ, עזרה וכולי את נמאסת ואני עוקב אחרי הערותייך היהירות הרבה זמן דיי !

היא לא פנתה לייעוץ או לאבחון

היא ביקשה מאיתנו מידע על הבחינה, שאם יהיה ברשותה יקנה לבנה יתרון על פני ילדים אחרים שהמידע הזה לא נמצא ברשותם. אם היא הייתה מבקשת עותק של הבחינה כי הבן שלה לא כל כך מרוגכז זה גם היה בסדר, וזו גם הייתה יהירות מצדי להגיד שזה לא הוגן?

למעלה