מאמר על מאגיה ומדע

jbu

New member
../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif

אני מאוד אהבתי את זה, הניסוח היה אלא והמאמר זורם. אני חושב שצריך להכניס את זה למאמרים.
עבודה מעולה רומן.

baa

New member
מאמר מעניין

כתוב ברור, באמת כדאי להוסיף אותו פה למאמרים. כל הכבוד:)

מאגיה ומדע מאוד שונים זה מזה

מאגיה ומדע הם שונים מאוד זה מזה. במדע יש ניסויים שניתן לחזור עליהם בכל רגע נתון. שיטת המחקר של מדע היא ביצוע ניסויים וניתוח הניסויים וחוזר חלילה. כאשר כל ניסוי שמבוצע, חוזרים עליו במקומות רבים בעולם וכך מוודאים את אמיתות המידע. מאגיה היא דבר שונה לחלוטין. במאגיה הדגש הוא על התפתחות אישית. אין צורך בניסויים להוכיח דברים, ואם נעשים ניסויים כאלו הרי שהם מדעיים ולא מאגיים. לא כל מאורע מאגי ניתן לחזור עליו. לפעמים אין מספיק אנרגיה כדי לחזור עליו שנית או שלא מצליחים להתרכז שנית. תעופה בעזרת המדע היא דבר שלא צריך לפתח את האישיות כדי להצליח לעשות. אפילו לא צריך להבין במדע. נכנסים למטוס ובעזרת מבנה מכני מדעי שנבנה על ידי אחרים ניתן לעוף. זה דבר שונה לחלוטין ממאגיה. בקיצור מאגיה ומדע הם שני דברים שונים, יכול להיות שבתהליך ההתפתחות שלהם היו אנשים שעסקו בשניהם. אני לא מרגישה שאני זקוקה להצדקה של המדע כדי לעסוק במאגיה כמו שאינני זקוקה להצדקה של המאגיה לעסוק במדע. ארבל

jbu

New member
אני בגדול מסכים איתך

אני בגדול מסכים איתך, מאגיה ומדע הם דברים שונים ואני מעדיף שלא יצליחו ל"הוכיח מדעית" את קיומה, אבל מה שאני לקחתי מהמאמר הוא שהפסילה של מאגיה היא טפשית משום שממאגיה צמח המדע, ואני חודב שפסילת המאגיה בגלל המדע זה כמו שבן ירק על אבא שלו.

תולדות המדע לא רלבנטיים

גם אם המדע צמח מהמאגיה זה לא אומר שאם המדע נכון אז המאגיה נכונה. לדעתי ההיסטוריה המדוייקת של תחום לא קשורה לנכונותו או אי נכונותו. בכל מקרה בגדול אנחנו לא חולקים.

jbu

New member
השאלה היא רלוונטים למה?

אם הם רלוונטים לנכונתה של המאגיה, אז זה לא בהכרח נכון. אולם זה כן מראה על היחס, המדע שקיום נחשב אמין יצא מהמאגיה שנחשבת בלתי אמינה. אז זה ארוני שתחום שיצא מתחום אחר ישלול אותו ללא הוחכות לאי-קיומו אלה לאי סבירותו, גם כן זה מעיד [לדעתי] על חוסר כבוד שכן במדענים הגדולים ביותר עסקו במיסטיקה, יש אומרים שפרויד לקח את תורתו מהקבלה ושינה אותה לפי רצונו (למרות שקיום הרבה פסיכולודים טוענים שהשיטה מיושנת ואניה מניבה תוצאות) בכול מקרה תרומתה של המאגיה קיימת, ולטובה אולם בכול זואות היא נחשבת כמעשה של טירוף, למרות שהאנשים הכי מסכלים בתולדות האדם יצאו משם.

רלבנטיים לנכונות המאגיה

מה שקדום איננו דווקא יותר נכון. לכן מאוד ייתכן שמתחום שטותי יתפתח תחום חכם. המדע הוא כל כך הרבה מעבר לכך. גם המאגיה. אני מרגישה שזה מוריד מערך הדיונים שאנו עורכים במאגיה כאשר אנו מביאים לה סימוכים מהסוג: "המדע התפתח מהמאגיה לכן המאגיה צריכה להיות נכונה" המאגיה נחשבת לטירוף רק בעיני אנשים ש"אין להם את זה" אין לנו שום דרך לשכנע את אותם אנשים. עדיף פשוט לשתוק לידם.

Romkin

New member
הרעיון הוא להסתקל במקורות ו

ולנסות לפתח קו מחשבה שונה במקצת, לצאת מהמסגרת בה כולנו תקועים, גם אנשים המאגיה וגם אנשי המדע. כל מסלול קיצוני הינו פסול ולכן חשוב לחפש את האמצע. איש לא מנסה לשכנע כאן אף אחד (מכיוון שאולי נוכחים בפורום כן מאמינים במאגיה) אלה להציג נקודת מבט חדשה.

SickBar

New member
מדע ומאגיה דומים מאוד

בשניהם נעשים ניסויים אותן ניתן לבצע שוב ושוב ולשים לב לתנאים בהם נעשו (מזג האוויר, מיקום, מצב פיזי ונפשי, מצב ירח, וכו). למה את לא יכולה לעשות את הניסוי המאגי שלך בכל רגע נתון? תעופה אינה דבר מדעי, הניסוים שנעשו בכדי להגיע למצב בו מכשיר יתרומם הוא מדעי אבל כניסה למטוס וטיסה בו אינה מדע. הדגש במאגיה הוא על התפתחות אישית, הדגש במדע הוא על התפתחות של (השליי את התחום המתאים), בשניהם יש מטרה ודרך להגיע אליה. ברור כמובן שאין צורך בהצדקה של המדע כדי שיומר לנו שמאגיה עובדת, זה לא העניין, העניין הוא שמאגיה היא תחום שניתן לעקוס אחריו בצורה מדעית.

בעיני הם לא

הדמיון היחיד ביניהם הוא ביופי. גם אם מישהו אחר יבצע את הניסוי שלי בדיוק באותם תנאים הוא לאו דווקא יצליח. זה תלוי בו. מאגיה זה התפתחות אישיות מדע זה צבירת קובץ ניסויים גדול שתחזיותיו קבועים ויש לנו תיאוריה שמסבירה אותו שאולי תוחלף בשלב כלשהו. ניתן לעקוב אחרי המאגיה באופן מדעי כמו הרבה דברים אחרים בעולם. אבל המאגיה שונה מאוד מהמדע.

Romkin

New member
דרכ"ב זה בדיוק מה שהבאי אותי

לקו מחשבה הנ"ל. עם המאגיה נמצאת במסגרת חוקים של העולם שלנו, למה אנו לא מוצאים "נוסחה" שנוכל לעבוד בה והיא תבאי להצלחה ? אולי ישנה טעות יסודית בתפיסה שלנו ? זאת הסיבה שהלכתי אחורה והתחלתי לבדוק. אם מאגיה היא באמת אך ורק כלי של התפתחות אישית הרי גם כאן חייבת להיות חוקיות כלשהי. אבל כל זה פילוסופיות.... טוב אני הולך לנסות לכופף איזו כפית או לזמן איזה שד...

SickBar

New member
שני מדענם שיבצעו את אותו הניסוי לא

יקבלו את אותן התוצאות. לפני מספר שנים נעשה ניסוי בעכברי מעבדה וכל מדען הגיע לתוצאות שונות, במקצת אבל שונים. המסקנה הייתה שהריח של המדענים משפיע על הניסוי. יש מאות משתנים שאי אפשר לעקוב אחריהם גם במסגרת של מעבדה סגורה הרמטית. אבל אני חושב שאנחנו אולי לא מדברים על אותו גל. הטענה שלי היא פשוטה, כמו המדע גם את המאגיה ניתן למדוד. ניתן לעקוב אחרי הזמנים, המצבים והמשתנים האחרים שיש סביבנו, מאחר וניתן לעקוב אחריהם ולומר :כאשר הירח הוא כך וכך ואני במצב כזה וכזה ואכלנו ככה וככה ומזג האוויר היה מסוג כזה אז התוצאות הן איקס. כאשר המשתנים הם שונים בצורה כזו וכזו התוצאה היא ווי. מה את אומרת?

אההמממ...

לא מדוייק. הרבה, אם לא רוב הניסויים שהמשתנים ידועים וצפויים - התצפית תצא דומה מאוד אם לא זהה. אחרת לא היה בסיס להרבה תחומים במדע. במאגיה, לעומת זאת, קיים אלמנט שפחות קיים בניסויים מדעיים - נפש. הרבה דברים במאגיה הם סובייקטיביים ולכן לא ניתן לבצע ניסוי מדעי מדוייק.

jbu

New member
כול אחד לוקח מהמאמר הזה מה

כול אחד לוקח מהמאמר הזה את מה שהוא אומר אליו, כך שבמובן מסוים זהו אומנות, המסר הוא סוביקטיבי. עדין זה מאמר טוב, ללא קשר לכוונות, אני עדין חושב שלא צריך לשלול את המאגיה בעזרת המדע מכיוון שאנשים שפיתחו את המדע היו מאגים, כך שאם אנשים רציונלים ומכובדים דיו כדי להפתח את המדע בצורה כזו, לבטח לא היו משוגעים ואני חושב שצריך לתת למאגיה לפחות מידע קטנה של רצינות (יעזבו אותנו בשקט).

Romkin

New member
האם השוני שאת/ה מדבר/ת באמת קיים ?

לדעתי לא... הרי גם המדע וגם המאגיה הינם חלק מעולמינו. ולכן גם זה וגם זה חייבים לציית למערכת לחוקים כלשהי. ומה שיש בו חוקיות ניתן לחקור. יכול להיות שהמחקר יהיה בתחום האנושי (נפש או כמו שהתיחסת לזה - התפתחות אישית) אך עדין ישנם חוקים ברורים (אך תרם ידועים למין האנושי) גם למאגיה וכל מה שקשור עליה. מרבית הפיזיקה התגלתה אמפירית (דרך ניסוי) ועל כך בנויים מרבית הנוסחאות והנחות שלה. מאגיה אף היא כרגע נמצאת בתהליכים של ניסויים (הוכחות והנחות אמפיריות). ומעבר לכך, אני מאמין שהביעה העיקרית של מאגיה דווקא מגיעה מצורת המחשבה המערבית שאיתה גדלנו וחונכו. ודברים שכתבת נתת את ההוכחה. את/ה נמצא בתפוס מחשבתי מסויים שקשה לנו לשבור אותו ולהסתקל מעבר.

Romkin

New member
האם השוני שאת/ה מדבר/ת באמת קיים ?

לדעתי לא... הרי גם המדע וגם המאגיה הינם חלק מעולמינו. ולכן גם זה וגם זה חייבים לציית למערכת לחוקים כלשהי. ומה שיש בו חוקיות ניתן לחקור. יכול להיות שהמחקר יהיה בתחום האנושי (נפש או כמו שהתיחסת לזה - התפתחות אישית) אך עדין ישנם חוקים ברורים (אך תרם ידועים למין האנושי) גם למאגיה וכל מה שקשור עליה. מרבית הפיזיקה התגלתה אמפירית (דרך ניסוי) ועל כך בנויים מרבית הנוסחאות והנחות שלה. מאגיה אף היא כרגע נמצאת בתהליכים של ניסויים (הוכחות והנחות אמפיריות). ומעבר לכך, אני מאמין שהביעה העיקרית של מאגיה דווקא מגיעה מצורת המחשבה המערבית שאיתה גדלנו וחונכו. ודברים שכתבת נתת את ההוכחה. את/ה נמצא בתפוס מחשבתי מסויים שקשה לנו לשבור אותו ולהסתקל מעבר.

אני לא יודעת

אין שום דבר שאני יודעת עליו שהוא באמת קיים. כל מה שאני יודעת הוא שבמסגרת המושגים שלי הם מאוד שונים זה מזה. אבל באותה מידה אינני יודעת שמאגיה ויחסים בין לאומיים אינם בעצם אותו דבר. רק אני יודעת שבמושגים שלי הם שונים זה מזה. לא כל מי שמציית למערכת חוקים הוא אותו דבר.

אוסיריס

New member
כל הכבוד

המאמר יפה מאוד אהבתי איך ששילבתה בין המדע והמאגיה זה היה ממש מעניין

למעלה