תסלחי לי, החיים לא נראים כך,
לא אצל רובנו ובטח לא רוב הזמן (אולי אצלך כן, אני לא אומרת השלא, אך לא אצל רובנו). 1) אנשים נפגשים עם כל מיני אנשים ובכל מיני גילאים - בצבא ובאוניברסיטה, למשל, זה ממש לא נכון. רוב החיילים ורוב הסטודנטים הם פחות או יותר בני אותו גיל, וגם להם יש מספר לא גדול של מפקדים ו/או מרצים (סוג מסוים מאוד של אנשים) שמשמשים מודל כמעט בלעדי, כאשר בצבא זה לא רק למחצית היום אלא לפעמים לכמעט כל זמן החיים באותה תקופה, שכן גם אם החייל יוצא הביתה זה רק בשעות הערב, וחיילים רבים מבלים שבועות שלמים בבסיס וחלקם יוצאים לסוף שבוע פעם בשבועיים שלושה וזהו. בעבודה זה גם תלוי איזו כי יש מקומות שבהם מקובצים יחד אנשים באותו תחום ידע וגם הגילאים שלהם די קרובים - כך זה אצל בעלי, למשל, והוא דווקא נהנה מזה. 2) את בוחרת את החברים שלך ליחדה הצבאית? באוניברסיטה? בעבודה? לא, את חייבת להימצא בקרבתם ומתוכם, אם יש לך מזל, את מוצאת כמה שגם מתאימים לך כחברים מעבר. זה בדיוק מה שקורה בבית הספר. בני בוחר לו חברים מהילדים שהוא פוגש שם, וגם מהילדים בשכונה, וגם מהילדים בחוגים. לא נכפית עליו חברות של אף אחד. 3) את קובעת את המינון בו את פוגשת אנשים בצבא? באוניברסיטה? בעבודה? לא ולא, לפחות מהניסיון שלי. ולא, לא תמיד אני יכולה לבחור מינון של אנשים שאני נפגשת איתם ואת התדירות. הייתי רוצה לפגוש הרבה יותר אנשים מסוימים, וזה לא מתאפשר בגלל אילוצים. הייתי רוצה לבלות עם בעלי 24 שעות ביממה וזה לא מתאפשר. ואני בטוחה שאם הייתי עובדת מחוץ לבית (וזה מה שקורה לרוב האנשים) היו גם כמה אנשים שהייתי רוצה לראות אותם הרבה פחות או בכלל לא. אבל זה לא בשליטתנו. וגם לגבי הרכב - יש כמה זוגות נשואים שאני מאוד אוהבת את אחד מהם וממש לא סובלת את השני. אך אני יודעת שאם אני רוצה לראות את זה שאני אוהבת, אני חייבת לסבול גם את זה שלא. ככה זה בחיים. ואפשר להמשיך זאת עוד ועוד. ובין אם אני עובדת בבית או בחוץ, או לומדת וכו' - אין לי אפשרות ממש לבחור את הסביבה. בבית אני לבד, גם אם באותו רגע ממש מתחשק לי חברה, או מתחשק לי להיות עם מישהו ספציפי. לפעמים קצת בודד לי. לפעמים דווקא כשצריך ללכת לאנשהו, ארוע חברתי (מהעבודה של בעלי, לחתונה או כל דבר אחר) - דווקא מאוד לא מתחשק אך מסיבות שונות בכל זאת חייבים ללכת, וכו'. ורק הערה קטנה לגבי זה שאסור לדבר בשיעורים - גם בעבודה לא בכל מקום ובכל זמן אפשר לדבר, גם לא במהלך שיעור באוניברסיטה, ובצבא בטח ובטח שלא ניתן להתחמק מעניין המשמעת. לעומת זאת, היום יש בבית ספר המון שיעורים שכוללים עבודה בקבוצות, התנסות ישירה וכו' ומינון השיעורים הפרונטליים ירד פלאים. וגם בהפסקות הילדים לא טומנים את ידיהם בצלחת. ולגבי סיר לחץ בהפסקות - לא שמתי לב. שמתי לב שזה פרק זמן מהנה ביותר לרוב הילדים. הבן שלי מביא פעם כדור, פעם קלפים, פעם משחק אחר וכך גם ילדים אחרים וקבוצה של ילדים משחקים ביחד. לבן שלי יש גם חברים מכיתות יותר גבוהות/נמוכות שהוא משחק איתם בהפסקה ובהסעה. הבן שלי בכה לי בחופש הגדול שהוא כבר מת לחזור לבית ספר. אז אם כל כך רע שם, אז למה בכל זאת יש לא מעט ילדים שרוצים ללכת? לגבי תחרות - כל החיים הם תחרות. יש תחרות בין אחים, בין חברים, בין עמיתים לעבודה, בין סטודנטים, בין קבוצות שונות. במינון נכון, תחרות היא דבר בריא שדוחף את האנושות כולה ואת האדם הפרטי קדימה.