מאמר בתאוריה - Upper Structures

loomer4

New member
מאמר בתאוריה - Upper Structures

המאמר הזה, הוא לדעתי על אחד הנושאים היותר מעניינים מוזיקלית שיש, ויש לו שימושים גם מחוץ לג'אז
(בפיוז'ן ובפרוגרסיב מטאל, החבר הטוב של רבים פה, ג'ון פטרוצ'י, אוהב להשתמש בזה מדי פעם, לפי הסולואים שלו שיצא לי לשמוע). אני אסביר על הנושא הזה בקצרה ובתימצות, ובאופן הכי ברור שיכול להיות, בויקיפדיה האנגלית חפרו על זה כהוגן, אבל זה כבר מגיע שם לגבולות מיותרים שיעשו כאב ראש להרבה מאוד אנשים. ניקח לדוגמא את המודוס רה דורי - רה, מי, פה, סול, לה, סי, דו, רה. נפרוש את המודוס בתרצות: רה, פה, לה, דו, מי, סול, סי, רה, (פה). נבנה אקורדים מין התרצות שבנינו: רה, פה, לה - Dm פה, לה, דו - F לה, דו, מי - Am דו , מי, סול - C מי, סול, סי - Em סול, סי, רה - G סי, רה, פה - B מוקטן בעצם, כל הצלילים שאנחנו מנגנים, דיאטונים למודוס, אז מה חדש פה אתם שואלים? מה שחדש הוא הכוח שביצירת מבנה העובדה שלמבנה יש בסיס משלו, שמונח בתוך סולם בעל טונליות משלו (כלומר בסיס אחר, משלו), יוצרת אפקט מיוחד - שהוא תוצאה של המתח בין שתי מערכות טונאליות המתחרות ביניהן. כלומר, אם לדוגמא אנו נמצאים בטונאליות רה מינור, וננגן מעלה מבנה עילי של Cmaj7. איך נפרש את צלילי Cmaj7? 1) לפי שורש האקורד: דו (1) מי (3) סול (5) סי (maj7). 2) לפי טונאליות רה מינור: דו (b7) מי (9) סול (11) סי (13) כפילות זו בפרשונת הדרגות, היא היוצרת את האפקט המיוחד של הupper structures. איך משתמשים? 1) באלתור - מפרקים את המבנים מעל טונאליות שונות, שימושי מאוד בקטעים מודלים (foot prints, so what, impressions) כאשר צריך להתעמק במסתרי המודוס שנשען על הרמוניה דלה. איך נדע לשלוף את האקורדים העיליים? מוצאים את הסולם המג'ורי (יוני) שממנו נגזר המודוס - ומפרקים את הדרגות ההרמוניות שלו. 2) ליווי - הבס של האקורד המקורי + upper structure כתחליף לשאר צלילי האקורד המקורי - נותן סאונד מאוד מעניין. רעיון ישים לכל מודוס! צ'ארלי פרקר שהיה ממפתחי הנושא, נהג לפרק upper structures על דומיננטה (זאת אומרת, אם אנחנו בG7 שמוביל לטוניקה C, ניתן לפרק דרגות הרמוניות אשר דיאטוניות לסולם דו מג'ור, על פני הG7). הנושא הזה הוא נושא מאוד מיוחד ומעניין ונותן סאונדים מאוד יפים, ממליץ לחקור אותו לעומק, כך תגלו את הכוח האמיתי שלו

amitBMX

New member
יפה מאוד!

אבל אי אפשר להשתמש בEM כאפר סטרוצ'ר של DM. שכחת לציין של צלילים שעל פי התיאוריה יש להמנע מהם.

amitBMX

New member
יפה מאוד!

אבל אי אפשר להשתמש בEM כאפר סטרוצ'ר של DM. שכחת לציין של צלילים שעל פי התיאוריה יש להמנע מהם.

loomer4

New member
הדוגמא שנתתי היא ברה דורי

ואז Em כן מתאים. אם זה רה אאולי, אז האפר סטרקצ'ר הבא הוא מי חצי מוקטן.

loomer4

New member
אוי טעות שלי

שמתי לב שלא כתבתי בדוגמא שנתתי שזה בסולם בדורי ולכן Cmaj7 מתאים.

terje

New member
מאמר מעוליי

מעוליי.
אגב, דבר נפוץ ב FUSION, אצל סקוט הנדרסון , אלן הולדסוורת' וחבריהם לנשק, לנגן אפר סטרקצ' של דומיננטה מתוך הסולם המוקטן. דוג: G7 - פרוק של E מאזור. סואנד מאוד "מתוח", b9 , 6 ובכלל, משולשים למינהם על דומיננטה מספקים את הסאונד המתוח בצורה טובה. פרוק של Eb מאזור על G7 = מתחים - #9 , #5 . סואנד מיוחד
Db מאזור על G7 , נותן b9 , #11 , 7 אבל אלה הם אפר סט. לא דיאטוניים, ופה השמיים הם הגבול... רק צריך להכניס אותם עם הכנה מוקדמת , אחרת זה עלול להישמע תלוש . גאון הדור בשנוא - JOHN SCOFIELD אחד מקטעיו היותר טובים, יותר 80s כבד מאוד, אבל הוא אחד היחדים לדעתי שהצדיקו את השנים האלה במוזיקה ובגיטרה בכלל. http://youtube.com/watch?v=GRzFaurWyjc

loomer4

New member
כן אוהבים לעשות בפיוז'ן אפר סטרקצ'רס ../images/Emo3.gif

סקופליד אכן אחד הטובים!! תותח על

../images/Emo121.gifלא הבנתי כלום למען האמת.

אם אנחנו ב-G7 שמוביל לטוניקה C ניתן לפרק דרגות הרמוניות אשר דיאטוניות לסולם דו מג'ור, על פני הG7. במחשבה ראשונה ניראה כאילו רשמת שאפשר לנגן על זה את התווים סול סי רה פה (G7 היא הדומיננטה היחידה בדו מז'ור) בקריאה קצת יותר מעמיקה אתה אומר שבעצם אפשר לפרק עליו את כל הדרגות של דו מז'ור (שהוא בעצם סולם האב של G מיקסולידי). אז בעצם זה מה שאומרים לאנשים שרק עכשיו התחילו ללמוד לנגן ויודעים רק סולמות מז'וריים. זה אותם תווים, אז תנגנו דו מז'ור.

loomer4

New member
אני לא מדבר על דרגות מלודיות

אלא דרגות הרמוניות. לא לנגן על G7 סתם דו רה מי, אלא לפרק על זה דרגה הרמונית שדיאטונית לדו מג'ור (או כמו שאסא אמר, גם לא דיאטוניות) וזה יוצר מבנה, סאונד מאוד מיוחד של פירוק אקורד כאילו זוהי מערכת טונאלית אחת על גבי מערכת טונאלית אחרת. "יוצרת אפקט מיוחד - שהוא תוצאה של המתח בין שתי מערכות טונאליות המתחרות ביניהן." לא סתם תוים על גבי הדומיננטה, אלא אקורדים.

../images/Emo121.gifאבל אתה אומר לפרק. ברגע שאתה מפרק

זה מלודי, ברגע שאתה מנגן ביחד, זה הרמוני. ואז זה בעצם כמו לנגן על האקורד C את האקורד Em ומה שעשית זה להוסיף את ה-maj7.

loomer4

New member
נכון.

אבל בגלל שאני מפרק אקורד (המבנה שאנחנו מדברים), זה נותן את הסאונד שאני קשקשתי לכם עליו במאמר הזה, התופעה הזאת של נגינת מתחים דיאטונים במבנה (כאקורד אחד) על פני אקורד אחר עושה את העניין פה. פשוט תנסה, כמו שאמרו רבים וחכמים מאיתנו, אין מה לדבר על צלילים, תנסה את זה, תראה איזה אפקט זה יוצר, תיקח לדוגמא אקורד Cm, הטוניקה בסולם דו מינור, תארגן לך מישהו שינגן אותו, ועל זה תנסה לפרק לדוגמא Bb שזה אחד הדברים שאני יותר אוהב לעשות, תראה איזה מתחים נבנים על גבי זה. דו, רה, מי במול, פה, סול, לה במול, סי במול. Bb - סי רה פה המתחים הם, 7, 9, 11. אין שום צליל שהוא מצלילי האקורד, נוצר פה אקורד שנוצר ממתחים דיאטונים אשר לא חלק מצלייל האקורד של מדו מינור, על פני אקורד שכולו מורכב מהצלילים של דו מינור, והאקורד הוא דו מינור
נוצר אפקט מאוד מעניין, תנסה אותו, קשה מאוד להסביר.

../images/Emo121.gifאה, ול-לה במול לא מגיע להיות ה-13?

ככה אתה שוכח אותו? יא חרא! טוב הבנתי. זה די הגיוינ, אף פעם לא חשבתי אחרת, פשוט צריך לדאוג שהמתחים הבעיתיים (שישית במינור או 11 במז'ור) לא ייפלו על הפעימה הראשונה. יש עוד שיטה של אילתור שמורה שלי משתמש בה וגם פטרוצ'י. שבעצם על כל אקורד אתה יכול נגן סולם שאליו הוא משתייך. נאמר על Dm אתה יכול לנגן: רה מינור רה דורי רה פריגי רה הרמוני וכו'. כי בכל הסולמות האלה יש את התווים שמרכיבים את Dm

למעלה