שלום הילה
אני אמנם אינני מאלפת כלבים, אבל רציתי להגיד שבעבר החשיבה שלי הייתה דומה לשלך (כלומר - ששילוב של חיזוקים ועונשים מביא לתוצאות הכי טובות). חשיבה מאוד דומה להרבה מאוד מאלפים בארץ, ואנשי מקצוע רבים נוספים...
לשמחתי בשלב מסוים הסכמתי קצת "לפתוח את הראש" בגישה שלי וקראתי ולמדתי עוד על מה שנקרא "אילוף חיובי", ולצערי התחום לא נכנס מספיק חזק למודעות של אנשים פה בארץ.
יש הרבה מיתוסים שקשורים לנושא, למשל: "אילוף חיובי" ו"אילוף קליקר" זאת לא משוואה - כלומר - אילוף קליקר לא שווה בהכרח אילוף חיובי ולהפך... ואני אישית גם לא אוהבת לקרוא לזה " אילוף חיובי" כי זה לא מדויק שאין בכלל שימוש בעונשים... יש הבדל בין ענישה חיובית לשלילית - אבל זה נושא בפניי עצמו).
אגב, יש הבדל עצום בין "אילוף קליקר" ל"אילוף *עם* קליקר", לצערי ברוב בתי ספר לאילוף בארץ לא מלמדים אילוף קליקר אמיתי...
אילוף קליקר אמיתי זה הרבה מעבר לרק להקליק ולצ'פר. אם משתמשים גם ב"תיקונים" זה הורס את כל מה שעליו מבוססת השיטה....
יש גם את מיתוס ה"אילוף חיובי לא עובד על כלבים תוקפנים/ענקיים וכו' וכו'"
בקצרה (כי אני יכולה לחפור על זה שעות, באמת...) בסופו של דבר גישתי השתנתה. נוכחתי לדעת שבהחלט אפשר ללמד כל כלב ללא שימוש באמצעי ענישה / הפחדה / גרימת אי נעימות.
כן, זה כולל גם כלבים ענקיים ותוקפנים. כן, זה אפשרי לעשות את זה ללא שימוש בחנק (כמובן שזה לא משהו שאפשר להסביר ב-3 שניות, אבל בתור התחלה אני ממליצה לך לחפש בגוגל ולקרוא על BAT ו-CAT לטיפול בבעיות תוקפנות בכלבים).
גם עם משיכות אפשר להתמודד ללא שימוש בקולרי חנק. בין השאר ע"י ריתמות כגון איזיווק. היא איננה דומה לריתמה רגילה כלל, וזה כל היופי בה.
אגב, אני לא מתנגדת לחנק כי אני חושבת שזה "לגמרי התעללות" ואני לא חושבת שזה בהכרח יוביל לכלב טראומתי ומפוחד.
אבל העניין הוא שכדי שחנק יעבוד, הוא כן צריך לגרום לאי נעימות כלשהי (גם אם לא נגדיר את זה כ"כאב"), אחרת הוא לא יהיה אפקטיבי...
אז כן, קולרי חנק עובדים בהרבה מאוד מקרים.
העניין הוא שאפשר ללמד את הכלב גם ללא שימוש באמצעים כאלה, ובסופו של דבר אפילו לקבל תוצאה הרבה יותר טובה.
מעבר לכך, אחת הבעיות בשימוש בענישה חיובית (קרי - אמצעים שגורמים לכאב או אי נעימות וכו') היא שהכלב יכול לקשר את ה"תיקון" למשהו אחר (למשל - אם הכלב מושך כי הוא מריח כלב אחר, ויקבל תיקון על המשיכה, הוא יכול לקשר את הכלב שמולו למשהו מפחיד שגורם לכאבים, ומכאן הדרך לתוקפנות קצרה...). מה גם שאם "מתקנים" כלב על כך שהוא נוהם למשל, אולי הוא יפסיק לנהום באותו הרגע... אבל האם זה לימד אותו להיות רגוע ליד כלבים אחרים? לא תמיד... גם אם לכאורה הוא נראה רגוע ו"כנוע", עדיין יש לו סיבה שבגללה הוא מנסה לנהום / לתקוף, ואת הסיבה לא פתרנו אלא רק את הסימפטום...
אני לא מנסה לכתוב את זה ממקום של ביקורת/שיפוט שלך חלילה.
אבל אני כן מקווה שתגלי עניין ותיפתחי לתחום של "מרקר טריינינג" בתקווה שגם את תיווכחי שאפשר אחרת...
אם תרצי אשמח להפנות אותך לאתרים / מאמרים / ספרים מומלצים בנושא.
חשוב לי לציין שלא מדובר פה ב"סתם גל חדש שמנסה לרכב על הצלחה של מאלפים ותיקים", אלא על גישה מבוססת מדעית ומחקרית שלצערי יש הרבה אי הבנה לגביה פה בארץ...
וכדי להדגיש, אני מדברת על גישה, לא על "שיטה". זאת לא "שיטה", אלא מכלול שלם של "שיטות" בעלות אותו עיקרון.
אני מזמינה אותך גם לקרוא ולהשתתף בפורום כלבים, לומדים שם הרבה על הנושא.
בהצלחה