מאיפה?

kidron1

New member
מאיפה?

מאיפה הביטוי 'אין חמור שמתיר עצמו מבית האסורים'? תודה אביבית

שאלה

אולי כוונתך 'אין אסור מתיר עצמו מבית האסורים? ' , הבא לומר שאדם שנמצא עצמו כאסיר, אינו יכול להתיר עצמו וצריך עזרה? אם כן, מקורו בגמרא לגבי ר' יוחנן שהיה חולה ובעוד שהוא עצמו יכל להוציא חולים אחרים ממיטת חוליים, הרי שאת עצמו לא הצליח להבריא, שהרי 'אין אסור מתיר עצמו מבית האסורים'. .

I S A A K

New member
פתגם דומה: "אין אדם רואה את נגעי עצמו."

אדם שכלוא בתוך מצב ללא מוצא זקוק לעזרה כדי לצאת.מקור:מסכת ברכות דף ה עמ' ב' רבי חייא בר אבא חלה. נכנס אצלו רבי יוחנן. אמר לו: חביבים עליך יסורים? אמר לו: לא הם ולא שכרם. אמר לו: תן לי ידך! נתן לו (רבי חייא) ידו והעמידו. רבי יוחנן חלה, נכנס אצלו רבי חנינא. אמר לו: חביבים עליך יסורים? אמר לו: לא הם ולא שכרם. אמר לו תן לי ידך. נתן לו ידו והעמידו. מדוע עשה זאת? הרי היה יכול להקים עצמו? – אך למדנו: אין חבוש מתיר עצמו מבית האסורים.

KOBBRA

New member
לגבי משקאות חריפים

האם יש מקום להקל על פי ההלכה לקנות משקאות חריפים העשויים מענבים, כגון שמפניה, ברנדי, קוניאק, ויין מפוסטר, גם כאשר אין עליהם כשרות והם מיוצרים בחו"ל?

הייתי אומרת שלא.

אלא אם כן תשכנע אותי שיש סיבה טובה לחפש הקלה. שיש מצווה שאת מפספס אם לא תקנה.

הכובס

New member
לעניין משקאות חריפים העשויים מענבים

סוגי משקאות המיוצרים מענבים המיוצרים בחו"ל אסור לשתות מהם אם אין עליהם השגחה , ושתהיה השגחה מוכרת וידועה . וזה כולל שמפניה קוניאק, ברנדי ויין מפוסטר משום יינם של גויים .. ואפילו אלה המפוסטרים שאנחנו אומרים שאין גוי מטמא זה דווקא אחרי הפיסטור כידוע , אבל כשאין לנו ידיעה בתהליך הייצור ואולי נגע בו קודם פיסטור הרי שהוא כיין נסיכם .. ואסור .. אלא אם תראה השגחה יהודית לזה ... ויהיה קשה למצוא השגחה יהודית כשרה שתתיר יין נסיכם של גויים יהיה קשה מילה לא נכונה .. השגחה יהודיתכשרה לעולם לא תתיר יין נסיכם..

KOBBRA

New member
מה לגבי יין מפוסטר?

אם הוא נאסר במגעו של הגוי או לא?

הכובס

New member
יין מפוסטר ודאי

אין בעיה .. הבעיה מתחילה כשאין שם השגחה ברורה ותעיד שהגוי לא נגע ביין קודם הפיסטור.. אבל אחרי הפיסטור אין לנו בעיה.. וכל עוד אין לנו השגחה שתעיד על זה אז העניין הוא בספק וספק של יין נסיכם הוא נאסר.

הכובס

New member
ועוד בעניין ההבנות הפיסטור והבישול ..

הגרש"ז אוירבך (מנחת שלמה ח"א סימן כה) מביא בשם האור זרוע שיש צורך בבישול גמור, ובעקבות כך מפקפק בהיתר יין מפוסטר. עיקר השגותיו נובעות מתוך ההבנה שסיבת היתר יין מבושל הינה מפני שהשתנה טעמו, וביין מפוסטר אין כלל שינוי טעם (אלא שינוי כמותי), ואף דואגים לכך שלא ישתנה טעמו. והוא מכריע כי "אשר על כן נראה דמ"ש בשו"ע דמשהרתיח על האש לא נאסר במגע עכו"ם, מיירי דוקא בכה"ג שמראה היין נשתנה מחמת הבישול ולכן אמרינן דכיון שניכר הנכרי יודע שזה מבושל ולכן אין לחשוש למגעו אבל בפיסטור כמו שראונו אומר שיש בעיה. להגרי"ש אלישיב נר"ו בחוברת נתיבות הכשרות (אלול תשנ"ב עמוד יג) כתב, שאם אמת נכון הדבר שרוב היינות מפוסטרים, וכך הוא הסדר הרגיל והמקובל כיום בייצור היין, יש לדון אם על ידי הפיסטור נשתנה דינו להיות כדין יין מבושל שאין בו משום יין נסך. והעלה להחמיר, דכל כה"ג שבטרם היין מפסטרים אותו י"ל שנאסר במגע עכו"ם. הרב עובדיה חולק על שניהם למרות שמתייחס לגרש"ז ומביא את הגרש"י א אומר שבדיעבד אין לאסור כי 'התורה חסה על ממונם של ישראל', ובכך מצטרף לאגרות משה שכתב להקל (כך גם בשו"ת מנחת יצחק ח"ז סא, וכן פסק הרב גורן) .

הכובס

New member
דין מומר לעניין זה

שהוא אינו נופל פחות מגוי ולכן במקרה זה אין מגע מומר לחלל שבת בפרהסיא לפוסל את היין.

הכובס

New member
יש הסוברים

שיהודי ממור שקבל עליו דת אחרת למרות שיהודי לעולם נשאר יהודי יצטרך לעבור גיור, בזוהר הקדוש בפרשת אחרי מות מי שנימול ואינו הלך בדרך התורה הוא כגוי הרי שאסור ללמדו תורה - כגוי שאסור לו ללמוד תורה שכתוב תורה צוה לנו משה מורשה לנו ולא להן וכתוב ולא עשה כן לכל גוי מה הוא לכל גוי לזה שמתנהג כמו גוי.. וגוי שירצה להיות יהודי יצטרך לעבור גיור כלומר כריתת הערלה לשם יהדות כך גם המומר מילה לא יצטרך לעשות אבל טבילה במקוה כן כי טבילה היא כמו אדם הנעלם במים וחוזר להיות חדש ויתכוון בכך למבטל מתוכו את ערלת הלב.

לקנות?

בס"ד בשביל לעשות כסף כלומר להנות מזה ..נראה לי מותר אבל לשתות.. לא נראה לי ..

הכובס

New member
לעניין הנאה מיין גויים

בעקר אסור להינות מיין גויים .. אבל כיום שכבר אין הגויים עובדים עבודה זרה כמו פעם .. יש הסוברים שיש מקום להינות מיין גויים ולמכור אותם ל"ערבים" למשל

למעלה