מאגיה ופסיכוזה

SMOLANIT1

New member
מאגיה ופסיכוזה

עלתה בי שאלה שהרהרתי בה הרבה. ישנם מצבים שמוגדרים "פסיכוטיים" שתאורם חופף בצורה מדהימה לחוויות מאגיות למיניהן. הנה למשל תיאור של תופעה פסיכיאטרית הנקראת דפרסונליזציה: מגוון של דיסוציאציות בהן האדם מרגיש פתאום מנותק מגופו. לעיתים זה כאילו הם מתבוננים על האירועים מחוץ לעצמם. זו יכולה להיות הרגשה מפחידה, וזה יכול להיות מלווה בהפחתה בתשומות חושיות: קולות עשויים להתעמעם, דברים עשויים להיראות מוזרים, וכו'. התחושה היא כאילו הגוף אינו חלק מהעצמי, למרות שבוחן המציאות נשאר תקין. ההרגשה מתוארת כדמויית חולם או מכנית, וחלק מהאנשים מגיבים לאפיזודות כאלה ע"י גרימת כאב פיזי לעצמם במטרה לעצור את תחושת האי ממשות, בתקווה שהכאב יחזיר אותם למודעות. זה לא נשמע לכם דומה להטלה האסטרלית במאגיה? במהלך שיטוטיי ברשת, מצאתי אפילו תיאור של הפרעה מסויימת הנקראת "הפרעת אישיות סכיזוטיפלית", שאחד ממאפיניה הוא עיסוק במאגיה! לבעלי הפרעת אישיות סכיזוטיפלית יש לא רק ליקויים חברתיים ובין-אישיים מתמידים, אלא גם מוזרויות ועיוותים קוגניטיביים ותפיסתיים בתקשורת ובהתנהגות שלהם. לאישיות הסכיזוטיפלית - שלא כאישיות הסכיזואידית - יש גם מוזרויות בחשיבה, בתפיסה או בדיבור. אף שהקשר עם המציאות נשמר בדרך כלל, אופיינית מאד לבעלי אישיות סכיזוטיפלית חשיבה אישית ייחודית מאד ורוויה באמונות תפלות, ובתנאי דחק קיצוניים הם עלולים להתנסות בתסמינים פסיכוטייים חולפים. למעשה, לעתים קרובות הם מאמינים כי יש להם כוחות על-טבעיים ועשויים אף לערוך טקסי כישוף. המוזרויות בחשיבה , בדיבור ובהתנהגויות אחרות דומות לאלה הניכרות לעתים קרובות בצורה חמורה יותר אצל הסובלים מסכיזופרניה. למעשה, בעלי אישיות סכיזוטיפלית מאובחנים לפעמים תחילה כבעלי סכיזופרניה פשוטה או סמויה. נמצא כי תסמיני הליקוי בתפקוד הקוגניטיבי של הפרעת אישיות סכיזוטיפלית יעילים במתן אבחנה קלינית יותר מתסמינים של בידוד חברתי, קשר לקוי עם הזולת וחרדה חברתית. התסמינים הקוגניטיביים שסייעו במתן האבחנה היו בעיות קוגניטיביות תפיסתיות, חשיבה על-טבעית (למשל, אמונה בטלפתיה ובאמונות תפלות), רעיונות של התייחסותך (האמונה כי לשיחות עם אחרים או למחוותיהם יש כוונה מיוחדת או משמעות אישית המתייחסת לחולה), דיבור מוזר ואמונות חשדניות. וכאן, עלתה בי השאלה: האם כל העוסקים במאגיה, כישוף וכו' הם חולי נפש? או שאולי "חולי הנפש" ההם הם אנשים בעלי כוחות מאגיים שפשוט אינם מודעים לכך? אשמח לשמוע תגובות.

כמה נקודות

1. "מדע" הפסיכולוגיה, וכן הפסיכיאטריה לעיתים מסווגים דברים שעדיין לא מובנים לו כ"הפרעת נפש". אני מאמין, שאילו נבדוק כל אדם ואדם, נוכל לגלות אצתו תסמינים למחלת נפש כזו או אחרת עפ"י הפסיכיאטריה. גם חשוב לזכור, שאבחונים פסיכיאטריים הם תלויי תרבות... 2. בין מאגיה לבין שגעון קיים גבול דק. בקבלה קוראים לזה "הציץ ונפגע", למשל. הדבר הזה מתרחש כאשר הנפש עוד לא מוכנה להתמודד עם חוויות שונות. 3. חולי נפש הם חולי נפש. אין מה לעשות. איני פסיכיאטר או פסיכולוג שיכול לאבחן מחלות שכאלה, אך כל התסמינים שציינת לא קיימים אצלי, או אצל חברים שלי שעוסקים בתחום. חלק מידידיי שעוסקים בתחום הם אף סטודנטים לפסיכולוגיה, וכך גם אישים בתחום המאגיה, כמו דר' ישראל רגרדי ודיון פורטון היו פסיכולוגים. אני לא מאמין שלחולי נפש "כוחות מאגיים" יותר מהרגיל, אם כי יש סיפורים כאלו. בימינו שלנו, היו שמים את ז'אן ד'ארק בבית משוגעים. ככה גם את משה, את בודהה, את ישו ועוד הרשימה ארוכה... אחת הבעיות, לדעתי, היא בהגדרה. האם כל אדם שמאמין במשהו לכאורה "על טבעי" הוא משוגע? אם כן, אחוזים גדולים של האנושות צריכים לשבת בבית משוגעים (המממ... בעצם, למה לא?
) . חשוב גם לזכור שהתסמינים הללו לא באים לבד, אלא מכלול תסמינים, כולל בדיקות מדוייקות (לפחות כמה שאפשר) וחלקן בדיקות מדעיות (פעילות מוח, בדיקות דם לרמות של חומרים מסויימים בו) מביאים למסקנה של "חולה נפש". אבל אם כבר הזכרת את הנושא, אני רוצה להזכיר משהו קרוב - רבים נוהגים להגזים ומעט לסלף בנוגע לחוויות מאגיות, לרוב מתוך כוונה להרשים. הדבר קורה לרוב בתחילת הדרך המאגית. הבעיה היא, כאשר האדם צריך "להצדיק" את עצמו ולפעמים אף מרמה את עצמו. דבר זה קורה בכל הגילאים, אך אצל ילדים ובני נוער הדבר הוא קריטי במיוחד ועשוי לפגוע יותר (גילאים אלה הם גילאי עיצוב הנפש). כעת, זה משהו שעובר כמעט על כל אחד בתקופה כזו או אחרת, החוכמה, או אולי הפקחות, היא להתפכח ולהודות גם בפני ה"עצמי" בשקרים הללו ובגוזמאות הללו. כאשר זה לא קורה, הדבר עשוי בהחלט לדעתי להוביל להפרעה נפשית חמורה.

shataltal

New member
מרתק!

אם יש תוספות אשמח לשמוע (לומד פסיכולוגיה בעצמי). מאגיה מאז ומעולם הלכה יד ביד עם פסיכולוגיה, כשהדוגמא הברורה ביותר לכך היא הפתיחה בקלפי הטארוט. הרבה מאגים מפורסמים למדו פסיכולוגיה כחלק מהאימון המאגי שלהם. לגבי דפרסונליזציה - נשמע דומה מאוד, אבל אני לא מכיר את התופעה בכדי לשפוט. מה עוד שפירטת רק מה קורה לאדם רק מבחינה חושית ולא מבחינה מנטלית או פיסית, אז אין צורה לדעת אם אכן התופעה הזאת היא השם הפסיכולוגי להטלה אסטרלית. לגבי "הפעת אישיות סכיזוטיפלית" - מקוממת ההנחה שכל אדם העוסק במאגיה סובל מהפרעה זו. יכול להיות שהפרעה זו אכן דוחפת את הסובלים ממנה לעסוק במאגיה אבל אני די בספק אם כל העוסקים במאגיה סובלים ממנה. לדעתי הדבר הפוך ורק חלק זניח ביותר מהעוסקים במאגיה סובלים ממנה - הפרעה זו טוענת שלסובלים ממנה יש ליקויים חברתיים ובין-אישיים... די עומד בסתירה לעובדה שיש קהילה ביןלאומית אדירה של פאגאנים מהמוני זרמים וכל הנמצאים בפורום זה מחפשים עוד אנשים העוסקים בתחום ונמצאים כאן בכדי להיות חלק מקהילה מסוימת. נשמע כאילו פסיכולוג מסוים החליט לתת שם כללי לעוסקים במאגיה ולהכריז עליהם כעל בעלי בעיות נפשיות ועל כל ה"על טיבעי" כפנטזיות של מוחות חולים. זה כאילו הכריזו על כל מי שמאמין באמונות תפילות כבעלי הפרעה נפשית ולתאר את התסמינים להפרעה ע"י תיאור אמונות תפלות (ותראו לי אדם שלא מאמין אפילו באמונה תפלה אחת...). עוד נקודה לגבי פסיכולוגיה שלא מודגשת מספיק במה שכתבת - לכל אדם יש בעיות פסיכולוגיות ואין אדם שהוא לא מטורף. כולנו דפוקים. ככה זה. זה היופי במח האנושי וזה מה שנותן לנו את הגוון המדהים הזה של אנשים.

jbu

New member
כמה מילים

מדענים (ושאר אנשים מלומדים) מכובדים לא מאמינים בכישוף או אינם רוצים לנסות להוכיח את זה בגלל שאז הם יחשבו כמטורפים, לכן הם מנסים למצוא הסבר לכול הדברים האל טבעים בעזרת דברים שבשבילם נחשבים טבעים לכן איני מתפלא שאמרו שכול הנושא הזה נגרם מהפרעה נפשית כזואות או אחרת להפך ציפיתי למשהוא כזה.

SMOLANIT1

New member
במסגרת המאגיה

נתקלים בכל מיני תופעות, בין השאר ראיית דברים שאינם נראים לכל אחד (לדוגמה הילות) ואפילו שמיעת קולות. אתה חושב שזוהי פסיכוזה? ואם לא, אז מה ההבדל בין פסיכוטים שרואים דברים ושומעים קולות לעוסקים במאגיה? (זה מביא אותי שוב לשאלה הראשונית: האם הפסיכוטים הם בעלי כוחות מאגיים או שאולי העוסקים במאגיה הם פסיכוטיים?) אני מתעניינת בנושא הזה מכיוון שיצא לי להיתקל ב"פסיכוטיים" שסיפרו לי שהם רואים רוחות רפאים, גולגולות וכו' ותהיתי אם יכול להיות שהם אינם חולי נפש, אלא בעלי כישרון מיוחד לראות דברים שאחרים לא רואים.

shataltal

New member
הבדל מהותי אחד

הוא שהעוסקים במאגיה "עובדים" בכדי לראות את הדברים והם יודעים מתי ואיפה יופיעו או ישמעו הדברים בעוד שפסיכותיים (בייחוד סכיזופרנים) יראו וישמעו דברים ללא קשר לרצונות שלהם (ולעיתים קרובות אף נגד רצונם).

jbu

New member
מלא אנשים רואים הילות ועוד משהוא

חוויה מחוץ לגוף זה לא חובה לכול מכשף (אני עדיין לא נייתי אני ינסה בחופש), וכמו שאמרתי מלא אנשים רואים הילות והם לא עוסקים במאגיה ואפילו הדבר הוכח מדעית (לפחות זה מה ששמעתי), והרבה אנשיים פגשו רוחות ו\או עשו סייאנס. אנלוגיה:יש סוג של מחלתת נפש (ששכחתי את השם שלה) שבה אנשים חושבים שהן אנשים מפורסמים (גדולים) ואם למשל מישהא אומר שהוא קלינטון זה אומר שקלינטון לא קיים? הרבה אנשיים רוצים להטיל כשפים מהסוג של הטלוויזה זה לא אומר שהם מצליחים\מנסים\מאמינים . זה ממש טבעי שיש לך שאלות כאלה, גם לי היו שאלות כאלה בראש אבל הכי טוב זה לפתר מיהם משום שהם עוצרים אותך מכמה מובנים.

SMOLANIT1

New member
הייתה לי פסיכולוגית

שטענה שיכול להיות שיש לי מאפיינים פסיכוטיים בגלל שסיפרתי לה שאני רואה הילות!

deni

New member
מה שאני רוצה להגיד זה:

שהפסיכולוגית שלך היא פסיכוטית ולא את אני גם רואה הילות (פחות או יותר) וזה לא אומר שיש לי מאפיינים פסיכוטיים!

shataltal

New member
בכלליות

כל אדם הרואה/שומע דברים במקומות ששאר החברה לא מועד לקיטלוג תחת הגדרת הפסיכוזה. המדע לא ערוך ומוכן (או מודע) לכך שישנה אפשרות שאצל מתי מעט החושים פועלים בצורה קצת שונה. בכנות גם די נוטה לאמונה שיש יותר סיכוי שחיים (לדוגמא), שרואה הילות ושומע את קולות המתים, סובל מסכיזופרניה קלה ולא שהוא רואה בלי שליטה את הילות האנשים מסביבו ושומע את המתים. לפי דעתי אם נשים 5 אנשים שרואים הילות באופן לא רצוני באותו חדר ונגיד לכולם לקרוא הילה של אדם נקבל תוצאות שונות ומגוונות (להבדיל, דרך אגב, מהאנשים שרואים הילה לאחר ריכוז ומדיטציה שלרובם המוחלט אני מאמין).

SMOLANIT1

New member
בקשר להילות

עשיתי את הניסוי הזה כבר. אני וידיד שלי הסתכלנו ביחד על הילות של אנשים ושנינו תיארנו את אותו הדבר... ולא הבנתי כל כך את הדוגמה שנתת, למה אתה חושב שיש יותר סיכויים שאדם הוא סכיזופרן מאשר בעל כוחות מאגיים?

BRANEWEN

New member
...

אני ממש לא מסכימה איתך, סכיזופרניה זה דבר הרבה יותר נדיר מראיית הילות, אני אישית במעט מאוד שנים שאני חיה הספקתי כבר להכיר 23 אנשים בעלי היכולת הזאת, חוץ מזה אם כן היו לאותם אנשים סכיזופרניה זה לא היה מתבטא בדברים קטנים ונורמאלים כמו ראיית הילות, אלא בדברים הרבה יותר חריגים, ההילה של הבן אדם משתנה לפי מצב רוח, הרגשה כללית, מצב בריאותי, אבל, אין לו כמה הילות בצבעים שונים ביחד, אם כן נשים 5 אנשים שרואים הילות באופן לא רצוני סביר להניח שרב התשובות יהיו דומות, ואולי חלק קטן מהתשובות יהיו שונות מכל השאר (וזה לא בהכרח נובע מסכיזופרניה, אולי אותם בני האדם הם עיוורי גוונים\צבעים וממש לא בהכרח סכיזופרנים), ראיית הילות זה דבר שאנשים מסויימים מוצאים כמאוד מאוד קל לעשות והם לא חייבים ריכוז ומדיטציה בשביל להבחין בהילות, אמנם יש כמה אנשים שכן דורשים הרבה הרבה אימון, אבל יש ג כאלה שזה בא להם בטבעיות, ואני לא חושבת שזה דבר מינורי כמו ראיית הילות (מינורי בצורה יחסית) יכול להעיד על סכיזופרניה. שלך אסתי.

shataltal

New member
סכיזופרניה או יכולת

הקו מטושטש. אני לא אגיד שכל אדם שרואה הילות באופן לא רצוני הוא סכיזופרן או בעל הפרעות פסיכולוגיות (יש גם כאלו שידמו הילות עקב רצון חזק מאוד לראות אותן) אבל אני כן אגיד שרב האנשים שהולכים ברחוב להנאתם ולפתא פתאום, ללא אזהרה, ביום בהיר אחד, מתחילים לראות את ההילות של האנשים מסביבם באופן לא רצוני הם אנשים שלא רואים את ההילה של האדם אלא רואים מה שהמח גורם להם לראות מסיבה זו או אחרת. בנוגע לניסוי - קחו 3-5 אנשים. תפרידו ביניהם עם חוצצים שלא יראו אחד את השני אלא רק את הנושא. תנו להם לקרוא הילות וירשמו את התוצאה, לא יאמרו אותה בכל רם. אח"כ תשוו.

BRANEWEN

New member
...

טוב, בעיקרון רב מה שכתבת נכון, חוץ מאי הסכמות שלי עם זה פה ושם, אבל מה שכן..,"<אבל אני כן אגיד שרב האנשים שהולכים ברחוב להנאתם ולפתא פתאום, ללא אזהרה, ביום בהיר אחד, מתחילים לראות את ההילות של האנשים מסביבם באופן לא רצוני הם אנשים שלא רואים את ההילה של האדם אלא רואים מה שהמח גורם להם לראות מסיבה זו או אחרת. >" זה לא נכון שזה ר-ב האנשים...יכול להיות שלחלקם כן יש הפרעות נפשיות, אבל בטח שלא לרובם, אם כבר לחלק המועט שבהם. שלך אסתי.

YEMANIT1

New member
הייתה לי פסיכולוגית

שטענתי שיכול להיות שיש לה מאפיינים פסיכוטיים בגלל שהיא סיפרה לי שהיא לא רואה הילות!

למעלה