ל"ג בעומר

DORIY1

New member
ל"ג בעומר

מדי שנה בליל ל"ג בעומר נתכנסנו ביחד עם הרבנים שהיו מקורבים לחכם דוד בביתו [ חכם דוד הנכד של חכם יוסף חיים ע"ה בעל הבן איש חי ] וקראנו את ההילולה של רבי שמעון בר יוחאי בספר הזוהר . הפזמון הידוע והמיוחד לאותו ערב היה "ואמרתם כה לחי רבי שמעון בר יוחאי " . כל זה בליווי הדלקת נרות ע"ש האבות והצדיקים זיע"א .הנרות הונחו בתוך מגש גדול וכולם השתתפו בהדלקתם . אנו הילדים שמחנו מאוד בהגיע תורנו להדליק נר . זו היתה זכות גדולה שלא תישכח לעולם . כמו כן שמו בגדים שאין בהם צורך , הניחום בתוך גיגית طشت כזה של הכביסה , שפכו עליהם שמן והדליקו אש . הלהבה עלתה לשמיים והשמחה רבה תוך כדי קריאת פזמונים . כמובן שהגיגית הונחה במרכז החצר הגדולה של בית הרב שהיה בקרבת שוק "השורג'ה" , שהיום אנו שומעים כל שני וחמישי התפוצצויות שם ,. המקום היה תמיד שוקק חיים . לעתים היה נדמה לי , עם כל השמחה הזאת , שהיה חבל לשרוף בגדים אשר היו ראויים לאנשים אחרים להשתמש בהם . מעניין לא נהגו לקושש עצים להדלקת מדורה .

DORIY1 סיפור מדהים ומרגש ביותר ../images/Emo24.gif

מעניין באמת שלא קוששו עצים בימים ההם.
אני חייבת להודות שהסיפור מאוד ריגש אותי.

ב ג ד ד י

New member
מעניין שקראו את ההילולה של רבי שמעון בר יוחאי

גם בעיראק. איך ידעו עליו? חשבתי שנולד בצפת לאחר גלות בבל.

DORIY1

New member
לבגדדי

הקשר בין יהודי בבל לבין יהודי ארץ ישראל תמיד היה קשר רצוף וחזק , כולל תמיכה בישיבות דארץ ישראל . הרב סלמן חוגי עבודי , אב בית הדין הגדול לערעורים בבגדד שמקום מושבו במשרדי הרבנות שהיו צמודים ממש לבית המדרש "זילכה " שבו למדתי , הוא אותו הרב אב בית הדין הגדול לערעורים בירושלים שמושבו היה במרכז רח' יפו בירושלים מול כיכר ציון . [ כמובן לאחר העלייה לישראל ] . זאת לא היתה נסיעתו הראשנה לארץ הוא נסע ארצה גם לפני קום המדינה . . פרטים אודותיו ניתן לקרוא באתר מסורת יהודי עירק .

DORIY1

New member
לבגדדי

כמו הרבנות בארץ , עסקו בדיני אישות , נישואין, גירושין ייבום וחליצה ואף בדיני ממונות כגון צוואות וירושות עפ"י דין תורה .

העניין של לעשות מדורות לא היה קיים

בבגדאד, בשנים שאני הייתי בהם עד עלייתי ב 71. זה ניראה לי מין סיפור שהוא גדול על יהדות בגדאד באותם שנים שנסינו מאוד לא להתבלט ולהלך כצללים. אבל אני חושב שמדורה ענקית כמו שעושים כאן בארץ, לא התרחשה גם לפני שנות החמישים, כי זה ניראה לי אקט יותר מדי ססגוני ומושך הרבה תשומת לב. שנים של חופש פה בארץ אפשרו לנו לחגוג את החג הזה בגלוי. אני חושב שזה מה שקרה. בכל אופן לא חלמתי, ולא ידעתי, ולא תיארתי לעצמי שלנו היהודים יש חג שבמסגרתו אנו עושים מדורה ענקית. אני חושב שבעולם הנוצרי יש לזה סמימנים של עבודת השטן, אני חושב שגם בארצות הנוצריות היהודים לא העיזו לעשות מדורות ענקיות. בכל אופן, אווירת החופש של היהדות כאן בארץ היא כל כך באה בעוצמה אדירה, שזה היה רחוק מאוד מבינתי, כשנחתתי בארץ, הרבה דברים ניראו לי מאוד מפתיעים. בעיניי, בלי קשר, למשמעות האמיתית של ל"ג בעומר, ל"ג בעומר מסמן בשבילי, הצהרה אמיתית של האנשים שבסביבתי שאני חלק מהם והם חלק ממני דבר אשר לא זכיתי בו כאשר גרתי בעיראק, כי בעיראק זה תמיד היה אנחנו והם. בארץ ישראל אין אנחנו והם, כאן יש רק אנחנו. המצב כיום הוא שהילדים מתחרים ביניהם כדי לעשות את המדורה הכי ענקית והכי ססגונית, בעיראק מי היה מעיז לעשות אפילו רבע מדורה. אני תמיד עושה השוואות מי אני ומה הייתי אז ומי אני ומה נהייתי היום, כשאני מתבונן על המדורות אני מגחך פנימה, גיחוך ציוני כזה. את האמת עד היום זה ניראה לי שזה פשע להדליק מדורות, וכל הזמן יש לי תחושה שתכף יבוא השוטר ויכניס אותי לכלא. הא הא הא הא, נולדתי חנון, ונשארתי חנון. באהבה ממני,

בבלטימור שבגולת ארה"ב עושים מדורה ענקית במגרש

של מכבי האש, ותושבי כל העיר באים להשתתף בשמחה. גם הגעלת הכלים בפסח, בחבית מים רותחת, נעשית בחצר מכבי האש. יהודה

אך ידעתי שאתה הולך להביא לי דוגמא

מארה"ב............., אני מכיר אותך חבוב הא הא הא הא. זה בדיוק הזמן לשאול מג'רי מכובד כמוך, האם יהדות הונגריה נהגה לעשות מדורות ענקיות לפני מלחמת העולם השניה, באמת מעניין אותי, ואחרי מלחמת העולם השניה, בשנות הששים או השבעים או השמונים. זאת באמת שאלה מעניינת האם היהודים בארצות הנוצריות נהגו לעשות מדורות ענקיות, ארה"ב, זה דוגמא בעייתית כי שם מושג החופש קיבל תנופה רצינית. תודה, מראש.

בהתחשב בכך שעזבתי את מסקט ראסי בגיל 3,

הרי שאין לי מושג ולא צל של מושג. 'צטער.

DORIY1

New member
ליהודה

זה רעיון מצויין שכדאי להביאו בפני ראשי הערים שיקבעו מקום מרוכז שבו ידליקו מדורה משותפת , במקום שתימלא הארץ מדורות אש ועשן שמפריע לנשימה . אני נוהג כל שנה לסגור את כל החלונות החל משעת ערב מוקדמת ולהפעיל מזגן עד הבוקר שלמחרת . אחרת אי אפשר לנשום .

עברתי סמוך לחצות בהרצליה וראיתי עשרות רבות

של מדורות בוערות. ריח העשן עדיין ממלא את חלל האוויר. יהודה

לג' בעומר

למיטב ידיעתי, "לג' בעומר" מורכב מאוסף של מנהגים שהקשר בניהם קלוש, זהו "חג" שאינו מופיע כלל במקורות והוא יותר מנהג מאשר "חג": ספירת העומר עצמה מצויינת בתורה והיא מצוות "עשה" וספרתם לכם ממחרת השבת ..." מנהגי האבלות הם על נפילתם במלחמה (ויש טוענים במגיפה) של עשרים אלף מתלמידי רבי עקיבא. ב"לג' בעומר" חלה תפנית בקרב (פסקה המגיפה) ומכאן השמחה וההיתר לגילוח, תספורת וחתונות. ישנה סברה שבתאריך זה נפטר רבי שמעון בר יוחאי ולכן ההילולה הנערכת לזכרו בכל רחבי העולם היהודי. בין המנהגים בהילולות אפשר לציין את הדלקת הנרות שציין דורי, ניתן לראות דבר דומה בהילולה לזכרו של הרב אבוחצירה (הבבא סאלי). ענין המדורות הסתפח למנהגי "החג" ובא לציין או להזכיר את המדורות שהבעירו בימים עברו על ראשי ההרים כדי להעביר הודעה בין הקהילות על עיבור החודש. משחקי הקשת והחץ וירי חיצים למדורה שנהגנו לשחק בילדותינו נועדו לציין את מרד היהודים ברומאים (מרד בר כוכבא). חניכי תנועת "בני עקיבא" מתאספים בל"ג בעומר למדורות מרכזיות, וחוגגים את ל"ג בעומר כיום הולדתה של התנועה, הרבי מלובביץ הורה לערוך ב"לג' בעומר" תהלוכות ילדים תחת הכותרת "יחד כל ילדי ישראל" ותהלוכות כאלו מתקיימות ברחבי הארץ בשנים האחרונות נקבע יום זה כ"יום הצדעה" לחיילי המילואים של צה"ל,

למעלה