לקראת מחקר.

מומילה

New member
לקראת מחקר.

בתכנוני "ללמוד" "זמן" הבא נושאי אמונה אתאיזם והמסתעף.

אם למישהו יש רעיונות לספרים מאמרים מחקרים וכו', ובעיקר כאילו שלקחו חלק בהתפתחותכם האישית. אשמח לקבל הצעות ורעיונות.
אין צורך דווקא בספרים ישירים, לפעמים ישנם נושאים עקיפים שפותחים אפיקים מועילים יותר.

אל תציעו לי. ויברא האדם וכו', כי הוא לא רציני [לענ''ד] את יש אלוהים? כי כבר בלעתי אותו. השמעות ביוטיוב, כי אני יודע לחפש שם לבד. אם בכ''א יש לכם דעה על הנז''ל לטוב או למוטב, דעתכם חשובה לי.

תודה מראש לכל המסייעים ותבורכו מפי עליון.

מומילה

New member
זה ספר על ביולוגיה ואבולוציה

ועיקרי מסקנותיו הנוגעים לאתאיזם, מובאים בספר יש אלוהים?. ואותו הדבר בייחס לספרו השען העיוור.
קראתי חלקים נרחבים משניהם, אם כי לא בעיון הרצוי.

דרך אגב [ואולי לא] יש ספר תגובה [של מיכאל אברהם] אלוהים משחק בקוביות שהוא בהחלט ספר טוב,
רק שדוקינס הוא ביולוג ולא פילוסוף, ומיכאל פילוסוף ולא ביולוג. ככה ששניהם לא יכולים למצות את זה עד הסוף.

מומילה

New member
כמו שכתבתי

אני לקראת מחקר,
אני לא משוכנע שבאמת אפשר להגיע למסקנה מוחלטת בעניין, בהחלט אפשרי שזה ישאר תיקו, [וכמו שכתבתי כאן פעם],
כעת אני נותן יותר אחוזים לצד האמוני שבי, אבל איני יכול לדעת אם זה לא בגלל שחסר לי ידע, כשאידע יותר אוכל לקבוע גם את רמת הסבירות של כל צד [במונחים של אחוזים]

Guy M1

New member
אממ...

ספרים:
Sam Harris: The End Of Faith
Christopher Hitchens: God Is Not Great
ירון ידען: הדת קמה על יוצריה
דן בונה: לא היה ולא נברא - משנה אתאיסטית סדורה

סרטים / תוכניות:

God On Trial - אלוהים על דוכן הנאשמים
http://youtu.be/5caAug5n8Zk

ביל מאהר - Religulous
http://youtu.be/bMDF3bGyFmo

BBC: Wonders Of The Universe - Destiny
http://www.vplay.ro/watch/zjrrz1u7
BBC: Wonders Of The Universe - Stardust
http://www.cornel1801.com/bbc/WONDERS-UNIVERSE/2-Stardust.html
BBC: Wonders Of The Universe - Falling
http://www.vplay.ro/watch/tz96zq82
BBC: Wonders Of The Universe - Messengers
http://video.fc2.com/content/20110623cwh1ZLLq

מומילה

New member
תודה על העבודה המאומצת

בקשר לספר של ירון ידען, רציתי לדעת אם יש שם משהו נוסף על מה שאפשר למצוא באתר, שם הוא בהחלט עושה עבודה טובה, רק לפעמים במעקב אחרי מקורותיו ושאר הפרטים של המאמרים אפשר להתאכזב מחוסר המיצוי של העניין, איך שלא יהיה בהחלט האתר שלו מלא בחומר ומהווה קרקע דשינה לעבודה טובה.

הסרטונים שהבאת מקווה שהם לא באנגלית או שיש להם תרגום.

Guy M1

New member
נראה לי שאת הרוב יש באתר, זה פשוט הרבה יותר

נוח כשזה בספר.

לגבי הסרטונים - חלק עם תרגום וחלק בלי.

מומילה

New member
תוספת פרטים,

לצופים בשרשור,
הספר הדת קמה על יוצריה עוסק באי המוסריות שבדת.
הספר לא היה ולא נברא עוסק בפילוסופיה של קיומו של אלוהים.

תנ"ך כמובן

מתחילתו ועד סופו.

ובנוסף להמלצות שכבר המליצו לך, יש את הספרים בלינק שבחתימתי.

מומילה

New member
אכן, ת. יודע כל חרדי מתחיל

אבל נ.כ. יש חור גדול, צריך דחוף להשלים.

חרדי לא יודע תנך

הוא יודע פרושי רשי ודומיו.

קריאת תנך ללא פרושים או בסיוע ספרי בקורת התנך יגלו לך סיפור שלא הכרת.

מסכים

קריאת התורה כולה מבראשית עד לעיני כל ישראל, ללא כל פירוש - זו חוויה מכוננת.
פתאום אתה מבין כמה התאימה התורה כמו כפפה ליד לעם ישראל המקראי. אתה מבין כמה טבעית ומובנת הפרוצדורה של ייבום, ומזדהה עם ההכרה של מי שממאן להקים זרע לאחיו כמעשה נבזי. ואז אתה גם מבין את החליצה.
אתה מבין את תפישת האלוהות המקראית, של אל מדבר, חושב, רוצה, שהוא גם אבא, וגם בעל עצמה אדירה. אתה מבין כמה מלאכותיים הפירושים שנתנו לתפישה אלוהית זו על ידי חכמי ימי-הביניים, כשמעמידים אותם מול הטקסט הערום.

בקיצור אתה מבין את התורה כפי שהובנה על ידי כותביה. אתה אפילו מתחיל לחבב אותה. ואתה גם מבין שלא ייתכן שהיא שייכת לכל הדורות, הזמנים והתרבויות.

כל זאת ועוד - מומלץ לקרוא.

moshe010

New member
כמובן שרואים בתורה עצמה כמה סיגננות

אפרופו יבום
נזכרתי באחד מהדברים שממש מדגיש מה שכתבתי בפוסט הקודם
הסיפור של יהודה ותמר , היא מאוד מתאימה לתקופה שהיבום היה מקובל לא רק בין אחים אלא גם בין קרובים.

אבל בעין הלכתי יש שם אבסורד , כיוון שתמר אילו זינתה באמת עברה רק על לאו, ואילו עם יהודה זה איסור כרת.
כמובן ששערי תירוצים לא ננעלו, אבל הפשטות זועקת מן הכתב

נכון.

כמובן שמדובר לפני מתן תורה, ועל כן אין ממש קושיה (גם יעקב אבינו נשא שתי נשים, כידוע). אבל בסך הכל אני מסכים איתך, שמבחינה הלכתית לא מוצאים בסיפור הזה את הידיים ואת הרגליים (וצריך להגיע למסקנה שלפני מתן תורה החוק הנוהג בעיר/קהילה היה מחייב, עד כדי עונש מוות, וצ"ע).

אגב, אפשר לשים לב שהתורה לא ממש כותבת חוקים, אלא מתארת סיפורים, ועל הסיפור קובעת מה צריך להיות פסק הדין באותו סיפור.
"כי ייקח איש אישה, וכו'" - זה סיפור. "כי יינצו אנשים, וכו' ונגפו אישה הרה וכו'" - זה סיפור.

ובאמת ספרי החוקים האשוריים של אותה תקופה (ותקופה קדומה יותר) היו כאלה. היה מתואר סיפור, ואז פסק הדין לגבי אותו סיפור.

פסקי הדין על הסיפורים הספציפיים המתוארים הם הגיוניים (או לפחות הגיוניים לפי אמות המידה של אותה תקופה). הבעיה מתחילה כאשר הופכים את התורה לספר הלכתי, ואז, כמתבקש, צצים להם אבסורדים.

יש לי גם משנה סדורה (בקווים כלליים) לגבי הדרך המומלצת ללמוד את התלמוד (עבור הלא-מאמינים), במטרה להכיר את העושר הערכי ואת היופי של המסורת שלנו. אבל לא כאן המקום להאריך.

מומילה

New member
פשוט לא מובן

מה אתה רוצה, שהיבום היה מקובל גם לא בין אחים, לא יוצא מהטקסט, על פניו נראה כי יהודה שחרר את כלתו -לאחר שהוכח כי הוא זה החוטא- ללא סיבה, כיון שבתורה לא מוזכר כלל יבום בין קרובים, הרמב''ן מכוח זה שלא התאים לו להפליל את יהודה ונדבק למסורת החזלי''ת שיהודה היה בסדר הוציא מתוך כך שבזמנם היה מותר יבום גם בין קרובים, ובכך קלע באופן מפתיע לדעת חוקרים שאכן כך היה מקובל,

האבסורד פשוט קשקוש, אם הפתרון על עבירתה של תמר הוא בכך שהתקיים בכך מצוות ייבום, אין משמעות אם זה כרת או לאו, גם אחים אסורים באיסור כרת.

moshe010

New member
לא הבנתי מה אתה רוצה

אתה בסך הכןל חוזר על הטיעונים שלי
1)לא הגיוני שסיבה שיהודה אמר צדקה ממני, זה רק בגלל שהוא היה החוטא, ואז שיחרר אותה
2)גם הרמב"ן וגם החוקרים טוענים שפעם היה מקובל יבום גם עם כלתו, ובכל זאת בתורה כתוב רק על אחים, מה שמרמז שהלכות יבום אינו הלכות מאלהים בלתי ניתן לשינוי אלא מנהגים משתנים
3)בסיור של תמר קיים אבסורד פי ההלכה, כיוון שבמה לשוק זה רק לאוו, ואילו יבמה לחמיה זה איסור כרת (כמובן יבמה לאח אין איסור כרת)

לא ממש מסכים

יהודה חשב שהיא קדשה. הוא חשב שהיא פנויה, ולא העלה על דעתו שהיא כלתו.
על כן איך בדיוק הוכח שיהודה הוא החוטא? הוכח שהוא חטא בשוגג, אפילו באונס. ועל כן זו אינה סיבה לחון את תמר מעונש מוות.
הסיבה היא, כנראה, שתמר עשתה מעשה מותר על פי הדינים הנהוגים במקום והזמן ההוא.

למעלה