לקראת ט' באב

המרצה בערכים הוא דוגמה קלאסית

איך להופיע בפני קהל. ואם רצונו שדבריו יישמעו, אל לו למרצה לבוא כמו מוקיון המסתובב עירום ויחף בחוצות ירושלים או כמו ירמיה עם מוטות ומוסרות. ונסי לדמיין כך את בנו של כהן גדול איזה פדיחות עשה למשפחתו! ואם בימינו היו מאשפזים, לדעתי המות עדיף על האישפוז.

shushu10

New member
בעבר גורו בהודו היה מצומק ועוטה גלביה לבנה

ונועל סנדלי אצבע מבלסטיק. היום מלווים את הגורו שומרי ראש ומכונית פאר והוא עוטה גלימת קטיפה ותכשיטי זהב לעייפה. ואילו אני מעדיפה דווקא ירמיהו יחף, מוטות ומוסרות על שכמו ושערו פרוע ברוח. הייתי רצה לשמוע אותו בככר השוק כדי לא להפסיד אפילו מילה אחת. הכל ענין של טעם...

ואילו אחמד`ניגאד היה

מאיים לאנוס את כלל תושבי הארץ. האם היית מוכנה לשמוע בקול הנביא להסגיר את הארץ בידיו? או שהיית מעדיפה להתאבד כמו אותם 400 ילדים וילדות שנשבו לקלון ? ומה נשתנה נבוכדנצר ``החולש על הגוים-שהיה מטיל פור על גדולי מלכות למשכב זכור`` (שבת קמט)

shushu10

New member
נבוכד.לא איים על עם ישראל עד שקפץ רוגזו

עליהם בשל הקשר עם מצרים אשר תוכנן מאחרי גבו. לא היו בעיות מאיימות על קיומו של העם בארץ וכבר דברנו בכך. אם יש לך מקורות מהמקרא - אשנה את דעתי.

אפשר לסמוך על העיראקים

כמובן על חזל שהיו בבבל, בפרשנותם ``חולש על הגוים`` (ישעיה יד) ``מלמד שהיה מטיל פור על גדולי מלכות איזה בן יומו של משכב זכור`` ואילו היה הדבר אמת, לא היו חזל מלעיזים בהכפשה זאת, שהלא לדבריהם, אבותיהם נאנסו בידי נבוכדנצר, ובכללם דניאל וחנניה משאל ועזריה בשבת קמט

חורבן הבית הוא רק פועל יוצא

של הכיבוש על ידי הממלכה השלטת. החרבת המקדש הינו רק פעולה הבאה לנתץ את מקור הכח האנושי. שהרי מקור הכח האנושי הוא הרוח, וכאשר לא משאירים מקום רוחני המרכז סביבו את העם, העם הופך להיות אוסף של אנשים ותו לא. לדעתי, גם בתקופתינו מבינים את חשיבות הפן הדתי בכל מלחמה. לא סתם בוצע ליל הבדולח ערב השואה ולא סתם הערבים משמידים כל שריד יהודי בהר הבית. אחרי חורבן הבית השני, רוב הספרות היהודית היתה ספרות דתית, שעיקרה היה התלמוד. התלמוד מנתח עניינים בצורה דתית ודי מזניח את העניינים הגשמיים, כך שחורבן הבית מתואר כאסון הגדול ביותר ומנגד כמעט ולא מדובר על האסון האנושי של רצח, שבי, אונס, מכירה לעבדות וכו'. לא חרב הבית אלא בגלל שנאת חינם, לא חרב הבית אלא שדנו בדין תורה וכו'. לחשוב שהשארת בית המקדש על כנו היתה מועילה לעם ישראל שגלה ממנו? הרי זה כמו מקדשי האטצקים הנטושים. אינני ממעיט בחשיבותו של בית המקדש, אך תמיד כשמדברים על חורבן הבית, יש לזכור גם את חורבן העם והארץ.

shushu10

New member
חרבן בית המקדש של שלמה שם קץ לעצמאות

ישראל בת 400 שנה. מאז ועד מאי 48 היו לנו מספר שנים מועט ביותר של עצמאות. העם שלנו תמיד רצה להיות ככל העמים, ועשה הרבה שטויות. מוסד הנבואה של אז הפך להיות בזוי ודחוי ע"י מלכים בעלי אגו נפוח . החורבן והגלות הוא תוצאה ישירה מירידה מוסרית שלנו ולא מכיבוש ע"י ממלכה שלטת והמחשבה שהיינו יכולים למנוע זאת - חותכת בבשר החי .

eyalnadav

New member
חורבן הבית קשור קשר הדוק לחורבן העם והארץ

אם תשים לב אנו מתאבלים בתשעה באב לא רק על בית המקדש אלא גם על העם שמת - 5 דברים מתאבלים בתשעה באב רק 2 מתוך 5 על חורבן הבית (ראה בית 1 על הגולים ובני ישמעאל, 10 הרוגי מלכות, הרוגי ביתר ועוד) , בנוסף שהשלטון הרומי שלט בארץ, לא אפשרו כניסת יהודים לי"ם והפכו אותה לעיר אלילית. וכמובן לא אפשרו ליהודים לגור בה עד העת החדשה. אם לא היה חורבן הבית , היה חורבן גדול יותר על העם (שהיה חייב מיתה על חטאיו) וכל שכן על הארץ, חז"ל " נתן כעסו על עצים ואבנים (ביתהמקדש) ולא כילה את כעסו על עם ישראל"

על כך אני מקונן למרות שאסף מזמר

המקור למדרש הנ"ל הינו באיכה רבא סוף פרק ד' כלה ה' את חמתו שפך חרון אפו אמר ר' ארבע שפיכות לטובה וארבע שפיכות לרעה ארבע שפיכות לטובה שנא' (זכריה י"ב) ושפכתי על בית דוד ועל יושבי ירושלים רוח חן ותחנונים (יואל ג') והיה אחרי כן אשפוך את רוחי על כל בשר וגו' וגם על העבדים ועל השפחות בימים ההמה אשפוך את רוחי (יחזקאל ל"ט) ולא אסתיר עוד פני מהם אשר שפכתי את רוחי על בית ישראל נאם אדני אלהים וארבע שפיכות לרעה שנאמר (ישעיה מ"ב) וישפך עליו חמה אפו וביחזקאל כתיב (יחזקאל ט') בשפכך את חמתך על ירושלים וכתיב שפך כאש חמתו והדין כלה ה' את חמתו שפך חרון אפו ויצת אש בציון כתיב (תהלים ע"ט) מזמור לאסף אלהים באו גוים בנחלתך לא הוה קרא צריך למימר אלא בכי לאסף נהי לאסף קינה לאסף ומה אומר מזמור לאסף אלא משל למלך שעשה בית חופה לבנו וסיידה וכיידה וציירה ויצא בנו לתרבות רעה מיד עלה המלך לחופה וקרע את הוילאות ושיבר את הקנים ונטל פדגוג שלו איבוב של קנים והיה מזמר אמרו לו המלך הפך חופתו של בנו ואת יושב ומזמר אמר להם מזמר אני שהפך חופתו של בנו ולא שפך חמתו על בנו כך אמרו לאסף הקדוש ברוך הוא החריב היכל ומקדש ואתה יושב ומזמר אמר להם מזמר אני ששפך הקב"ה חמתו על העצים ועל האבנים ולא שפך חמתו על ישראל הדא הוא דכתיב ויצת אש בציון ותאכל יסודותיה: שים לב, אייל. "מזמר אני ששפך הקב"ה חמתו על העצים ועל האבנים ולא שפך חמתו על ישראל" בדיוק מה שכתבתי בהודעתי הקודמת. הטרגדיה האנושית, השואה שפקדה את עם ישראל, כלל אינה מוזכרת במדרש הנ"ל, ולא זו בלבד אלא שהחורבן מקבל דרגה של מזמור. שירה בציבור. פסטיבל של ממש... עם שירת המלאכים והלויים, וכמובן גם רקדניות מברזיל היישר מהקרנבל. שהרי בסך הכל חורבנון קטנטן. עצים ואבנים. שתי אבנים וכמה קרשים. אפשר להוסיף תפוחי אדמה ולעשות קומזיץ מבית המקדש. שכאילו לא היתה כלל טרגדיה אנושית. כאילו שבאו הבבלים, שרפו את בית המקדש והסתלקו. אך לא כך הדבר. משפחות שלמות נשבו, נרצחו, נאנסו, נמכרו לעבדות לצמיתות ולא זכו לראות את החופש. משהו מקביל לשואת אירופה. מיטיב לבטא זאת ירמיהו: "אַל-תִּבְכּוּ לְמֵת, וְאַל-תָּנֻדוּ לוֹ; בְּכוּ בָכוֹ, לַהֹלֵךְ--כִּי לֹא יָשׁוּב עוֹד, וְרָאָה אֶת-אֶרֶץ מוֹלַדְתּוֹ" ועוד פסוק "וְהַאֲבַדְתִּי מֵהֶם, קוֹל שָׂשׂוֹן וְקוֹל שִׂמְחָה, קוֹל חָתָן, וְקוֹל כַּלָּה--קוֹל רֵחַיִם, וְאוֹר נֵר" תאר לעצמך שבעוד שנות דור יזכרו את שואת אירופה כאירוע של ליל הבדולח. ואז יקום משורר ויזמר על כך. "מזמר אני על שהנאצים שפכו את שנאתם על עצים ואבנים ולא על בני אדם" - הלוא למשמע אוזן דאבה נפשינו.

eyalnadav

New member
יש משהו חשוב יותר מחיי אדם???

פקוח נפש דוחה את כל התורה - אתה מכיר את הכלל הזה נכון? הוא כולל בתוכו גם את בית המקדש וגם את מצוות המקדש. שבי,גלות,מחלות, ייסורים לאדם -הם עונש אבל היתרון החשוב שאדם נשאר בחיים ולא מת, בחייו הוא מכפר על חטאיו , אם לאו היה מכפר על חטאיו בגיהנום בעונש קשה יותר - וזה לא רצוי לשום צד. התיאור המפליג והנלעג שלך לענין - לא ישנה את האמת הפשוטה הזאת. לענין השואה- כבר ענה על כך החזון איש - למשל למה הדבר דומה לאדם שהלך לנגריה וראה שהנגר מתחיל לנסר את העץ כאשר הוא חומר גלם- והוא עוצר אותו ממלאכתו וצועק עליו שלא יהרוס את העץ , הנגר מרגיע אותו ומאפשר לו לראות עד סוף המלאכה - ריהוט: ספה שולחן כסא וכיוצא . ואותו משל מתאים גם לרופא שעושה ניתוח וחותך בבשר החי של החולה. השואה היה ניתוח - אם הוא הצליח או לא ומה מטרות הניתוח -את זה אני אשאיר לכם - תוכלו להעלות הרבה ספוקולציות ובדיחות

למעלה