יהודי מתאפיין בדתו? אצל הרצל?
הרצל היה חילוני. או שהרצל לא רואה את עצמו יהודי, או שאתה מוציא דברים מהקשרם. אני חושב שהאפשרות השניה יותר הגיונית. גזע - אמונה בקיומו של עם על סמך בסיס ביולוגי-תורשתי, ולא על סמך תרבות (הגדרה שלי). מכאן שתרבותו של עם הוא פועל יוצא של קיומו, ולא להפך. מכאן, כל הישג, מעשה או מחשבה, אינו תוצאה של בחירה או חינוך בלבד, אלא תוצאה - במישרין ובעקיפין - של התורשה. אני לא צריך להראות לך איזו תכונה מבדילה את היהודים משאר העמים לדעת הרצל. אם אני צריך, אז בבקשה הראה לי איזו תכונה מבדילה לדעת לה פן את הצרפתים מגזעים אחרים. העובדה שאדם מאמין בתורת הגזע לא מחייבת אותו להאמין שיש תכונה קונקרטית שמבדילה את געזו מאחרים, אלא שהתרבות היא פועל יוצא של גזעו. היות והרצל לא מדבר עברית, לא גר בא"י, אינו אדם דתי ומבקש לסיים את התרבות היהודית כפי שהיא הייתה עד אז*, קשה להגיד שהוא רואה את העם היהודי כפונקציה של משהו מהגורמים הנ"ל. כאשר הוא אומר בפירוש שמדובר בגזע, אני חושב שזה די מסיים את הדיון. אם בכל זאת אתה מתעקש על תכונה קונקרטית, אזי אין לי, אבל אם זה אומר שהרצל אינו גזען, פרט לאדולף היטלר ועוד כמה עשרות אנשים, לא היו גזענים מעולם; למעשה, אפילו מפתחי תיאורית הגזע לא היו גזענים. *However much I may worship personality-powerful individual personality in statesmen, inventors, artists, philosophers, or leaders, as well as the collective personality of a historic group of human beings, which we call a nation--however much I may worship personality, I do not regret its disappearance. Whoever can, will, and must perish, let him perish. But the distinctive nationality of Jews neither can, will, nor must be destroyed.