הצדק אתך בוס
כמי שחטף שטיפה מאחד מחברינו הצעירים שמצא יותר מדי "פרוג" באוסף שלי (נושא שהפך לת'רד בעצמו) אני יכול להעיד כאן קבל עם ועולם, שכוונתי לא היתה אף פעם ליצור אוסף של "פרוג" אלא אוסף של מה שאהבתי פעם ומה שלמדתי לאהוב אחר-כך. אם המוסיקה מרתקת, אני אוהב ויש לא מעט יוצרים שלא עשו "פרוג" לשם "פרוג" אבל המוסיקה שלהם מרתקת מאד בעיני, ואתן שתי דוגמאות: אחת של Jethro tull. בדי.וי.די. המומלץ שלהם, Living with the past עומד איאן על הבמה עם הגיטרה המיניאטורית שלו (גם כן נושא לדיון) ומספר לקהל: "היינו כל דבר לכל אחד (ולמי שעוסק בנצרות המשפט הזה רב משמעות) היינו להקת בלוז, להקת בלוז רוק, להקת רוק אומנותי, ואפילו להקת פרוגרסיב רוק. כן, כן, אי אז בתחילת שנות השבעים היינו להקת פרוגרסיב שעשתה אלבומי קונספט (את זה הוא צועק כשהכתובת Concept album מופיעה בגדול על המסך מאחור והקהל מתגלגל מצחוק). ועכשיו אנחנו נשמיע לכם יצירה אחת כזאת - לא אל תבהלו, רק 8 דקות ו20 שניות - Thick as a Brick!!!". גם איאן הגדול שאף אחד לא יכול לטעון כלפיו שהמוסיקה שלו לא מורכבת ומאתגרת, לא לקח כל-כך ברצינות את המושג פרוגרסיב רוק. והדוגמא השנייה היא של אהובי Dave Cousins מייסד ומנהיג ה Strawbs, שבמשך שנים עשה ועושה (ושהאל יתן לו הרבה בריאות להמשיך לעשות) מוסיקה שמיימית. בראיון שנערך איתו ברדיו לקראת ההופעה המתוכננת של הלהקה בפסטיבל הפרוג בנירפסט - ניו ג'רסי בחודש מאי הקרוב, הוא נשאל איך זה ליצור מוסיקה כל-כך מורכבת עם כל כך הרבה שכבות ולא ליפול לקלישאות של בית בית פזמון בית פזמון. קאזינס ענה שהוא רואה ביצירה הנאה. הוא לא מתכנן לסבך אותה ולהרכיב אותה אלא לעשות אותה יותר Subtle שאינני יודע איך לתרגם את זה נכון לעברית. אני חושב שכוונתו היתה, לרדת לעומק ולנסות להוסיף עוד תו כאן, עוד צליל נסתר כאן, עוד עיטור כאן וסילסול כאן. הרי זה כל העניין בליצור מוסיקה, אומר קאזינס, והייתי משתעמם עד מוות אם הייתי חוזר על אותה נוסחא במשך 35 שנה. זה כל העניין. פרוג לשם פרוג, לא מאמין ללהקה שעושה את זה. אם המוסיקה היא מורכבת ומאתגרת, מלודית והרמונית ועם זאת מלאה בסודות קטנים שמגלים אותם גם אחרי אלף שמיעות - אני אוהב, בין אם זה פרוג ובין אם זה לא פרוג. להקה שמתאמצת בכל יכולתה לחכות את Genesis או את Rush או את Gentle Giant אני מוותר - כבר אשמע את המקור. יקי