למסניפת חמץ ולכולם!

amir_aikido

New member
שאלות למיתר

חשבתי על זה במהלך היום, ובמקום לשלוף מהשרוול את ההסבר שלי להבדל ההתייחסות לחגורה השחורה בינך ובין התגוננות (וגם ביני). אני רוצה לשאול כמה שאלות, שתשובתייך עליהן יוכל לתת תוקף או לשלול את דעתי : מיתר, מה דרגתך ? כמה זמן את לומדת ? כמה חגורות שחורות מתאמנים אצלך במועדון ? מה הותק שלהם והדירוג שלהם באמנות ? (תצייני את המורה בנפרד בבקשה) עד כמה את רואה פער בין רמתך הנוכחית לרמת החגורות השחורות, מבחנה טכנית? מבחינה תפיסתית ? אחרי שתעני, ואני מניח שתעני, אני אספר את כיוון המחשבה שלי. אמיר

טוב, אני אשמח לדעת למה אתה חושב

שהדברים האלה חשובים. אני בדרגה קיו 2. למדתי במשך 7 שנים, מתוכן 5 עם מורה שהיה דאן שתיים כשהתחלתי וקיבל דאן שלוש במהלך לימודי. באותה קבוצה לא היו עוד חגורות שחורות, אך אחד המתאמנים קיבל חגורה שחורה לקראת סוף התקופה. אח"כ עשיתי שנה הפסקה שבמהלכה התאמנתי מעט מאד עם מורה יפני בדרגת דאן 2 ועכשיו (לפני שנה) חזרתי להתאמן בדוג´ו שבו המדריך הראשי הוא דאן אחד ויש עוד שתי חגורות שחורות (דאן1) שלמדו בחו"ל ועלו ארצה לאחרונה. כמובן, כשהתחלתי הפער ביני ובין המורה שלי היה בלתי נתפס. כיום, אני רואה ששלושת המורים בדוג´ו עולים עלי מהבחינה הטכנית (למרות שכל אחד מהם עובד בצורה שונה, ושלושתם שונים מהמורה המקורי שלי) ומכולם יש לי הרבה ללמוד. את המורה הראשון שלי הערצתי. המורה הנוכחי שלי הוא יותר חבר טוב. בתור שכזה אני מאד מחזיקה ממנו. שני האחרים אני מעריכה אותם. הם אנשים מאד בסדר ורציניים, אבל לא מתאימים לי מבחינת אישיות, כלומר לא הייתי רוצה ללמוד אצל אף אחד מהם. אני לא בדיוק מבינה למה אתה מתכוון ב"תפיסתית", אז עם לא עניתי לך, תבהיר את השאלה יותר.

amir_aikido

New member
כעכשיו אני אסביר

לדעתי התפיסה שלך על "מהות" החגורה השחורה דומה לתפיסה של צעירים את המבוגרים. ה"חגורות השחורות" הם ברמה נפרדת לחלוטין מה"עמך". אני מבין את זה, כי גם לי היתה תפיסה כזו במשך שנים. עד שגם אני וגם מתאמנים ותיקים פחות ממני קיבלנו שחורה ופתאום ראינו ש
עדיין נשאר לנו מה ללמוד. יותר מזה, ככל שאני מתקדם בדרגות ובחומר הלימוד. אני מגלה שיש יותר חומר ללמוד ויותר עומק בכל חומר, והידע שלי שכבר השגתי רק מרגיש כמשהו קטן יותר מהאידיאל אליו אני שואף. על זה מדברים האנשים כשהם אומרים שה
רק ממחזיקה את המכנסיים. את, לפחות בהתחלה, למדת במצב שבו חגורה שחורה באמת נראת כמו אלוהים על הקרקע. זה גם היה המצב שלי בארבע-חמש השנים הראשונות, חוץ מהמורה היו עוד שני מתאמנים עם חגורה שחורה דאן 1, ושניהם התאמנו כבר משמעותית יותר מ-10 שנים כשהתחלתי ולמדו הרבה כשהמורה שלי שהיה אז צעיר יותר היה הבן זוג האישי שלהם, ונתן להם לתרגל עליו טכניקות הרבה יותר, כך שהם גם הפיקו יותר מכל אימון. מצב כזה, יוצר תדמית של חגורה שחורה כרמה בלתי מושגת, ומעלה מאוד את ערכה. אחרי שמשיגים את אותה חגורה, פתאום מגלים שלמרות שהיכולת שלנו גבוהה בהרבה משהיתה בהתחלה. אני לא סופרמן. אני לא מצליח כל טכניקה ובטח שלא בקלות. ואז מבינים שהחגורה באמת מסמלת שלב מסוים בהתפתחות, וזה נכון גם לגבי השחורה כשברוב מועדוני האייקידו דאן 1 הוא דרגה די בסיסית. אתה יודע לבצע את רוב הטכניקות ברמה סבירה. שולט במידה מסוימת בגפיים ובגוף ומוכן להתחיל ללמוד באמת. זה הכל. נכון, בהרבה מקומות מקובל לצפות מדאן 1 שיוכל להעביר אימון אם צריך (לאו דוקא להדריך קבוצה באופן קבוע) אך זה לא הכרח. גיל מינימום גם היא דרישה שנפוצה ברוב המקומות, ושוב לא בכולם. זה לא אומר שמי שלא עומד בדרישות האלו הוא ב
רק שיש לו דרישות ומוסכמות אחרים. מקווה שעכשיו הבנת למה שאלתי את שאלותי. בהצלחה בהמשך האימונים חתימה טובה אמיר

amir_aikido

New member
קריטריונים אחידים

מיתר הציפיה לקריטריונים אחידים היא ציפיה בלתי אפשרית למימוש !! אפילו אם נתייחס לתוך האייקידו, ונקח את הסגנון שלי (קורינדו) והסגנון שלך (אייקיקאי או סיידוקאן אני מתנצל שא זוכר). דאן 1 מהסגנונות האחרים לא היה עובר מבחן לחגורה שחורה אצלנו, חסר לו ידע שהוא קריטי, ואני מאמין שגם בכיוון האחר לא הייתי עובר בחינה אצלכם, אני לא מכיר את הקאטות שלכם, והגישה שלי לא הייתה מוצאת חן בעיני הבוחנים אצלכם (התאמנתי קצת וראיתי את התגובה כשאני עושה דברים בסגנון קורינדו). וכשזה המצב מהבחינה הטכנית, אז איך אפשר לדרוש דברים מהבחינות הלא טכניות שאותן מלכתחילה קשה יותר למורה לשפוט. איך שופטים אופי ? ובגרות ? אינטליגנציה רגשית ? ברגע שסגנון גדל, ובחינה לשחורה מפסיקה להיות ע"י המורה האישי שלך. אני לא חושב שהמורה שבוחן יכול אפילו להתרשם מהם. קחי בחשבון שרוב הבחינות באמנויות לחימה לא כוללות בכלל קטע מילולי. לומדים עליך מההופעה שאתה נותן במהלך הבחינה, פיזית. אפשר ללמוד גם על המנטליות שלך, אך במידה מאוד מוגבלת. אם כי, עלי להודות שבקטע הזה אני מנחש, עד היום נבחנתי רק ע"י המורים הישירים שלי. ושוב, בתוך האייקידו, בקורינדו אנחנו מצפים מחגורה שחורה שתהיה לו "רוח לחימה" אני לא משוכנע שהצפיות זהות בסגנונות אחרים. אני אפילו לא בטוח שהן צריכות להיות זהות. ואני יכול לקבל גישה שבה הנבחן משדר דווקא "אנמיות מסוימת". כגישה שאול מתאימה יותר למסרים מסויימים. כמו שכתבת את: "החגורה היא ציון דרך. היא לא משפרת יכולת שלא נמצאת, אך תפקידה לשקף את יכולתו של התלמיד בעיני המורה. " כאן בדיוק הנקודה. אנחנו אנשים ונשפטים ע"י אנשים. שיפוט כזה לעולם לא יהיה אחיד. גם בדוקטורטים יש כאלה ששינו את העולם ויש כאלה שרק קיבלו תעודה על סיום או אפילו סיום בהצטיינות. לא כל אחד שווה לשני. בהצלחה גמר חתתימה טובה אמיר

ראשית תיקון קל

אייקיקאי הוא לא סגנון. אייקיקאי הוא הארגון המרכזי של האייקידו שמאחד תחתיו סגנונות רבים. ספציפית הסגנון שאני מתאמנת בו הוא הסגנון של קובאיאשי סנסיי, שאכן שייך לאירגון האייקיקאי, אבל הוא שונה מאד ממה שמלמד למשל סקי סנסיי בהומבו דוג´ו, או מסגנונו של שיבאטה סנסיי (המורה של יוסי חצור מב"ש). חוץ מזה. חשבתי שסגרתי את הדיון לגבי הידע, אבל כנראה שאני אצטרך לחזור על עצמי. העובדה שהידע עצמו הוא שונה לא אומר שאי אפשר להשיג אחידות בכמות הידע. אני אחזור שוב לדוגמא של האקדמיה: דוקטור לפיזיקה לא יכול לבחון סטודנט להיסטוריה. דוקטור לכלכלה לא יכול לבחון סטודנט לרפואה. יותר מזה, אין שום יחס בין ההשקעה הנדרשת לקבל תואר במתמטיקה, לתואר בפסיכולוגיה, לתואר בתולדות האומנות. אז מה? האם אין משמעות משותפת? יש ויש. תואר ראשון בכל מקצוע שהוא פרושו שהסטודנט הוכיח ידע כללי טוב בתחום הנחקר. דוקטורט אומר שהסטודנט הוכיח יכולת חקירה עצמאית בתחום. ויותר מזה, אם אני אבוא ועל סמך ידע כללי יתברר לי בשיחה עם בעל תואר שהוא אינו מבין כלום בתחום, אני לא אתבייש בכלל להודיע שהבי"ס עשה טעות שנתן לו תואר, ושמא אף שהבי"ס פשוט גרוע. מה הנמשל? אני לא אצפה מתלמיד אייקידו שידע לבעוט, ולא מתלמיד טאיקוונדו שידע להתגלגל. אני כן מצפה שאם מגיע מורה אייקידו להעביר סדנה, אנשים בעלי חגורה שחורה באייקידו יראו ביצועים טובים יותר מאשר כאלה שאין להם. לא נראה לי דרישה מוגזמת, ובכל זאת אני לא מקבלת אותה. כשאני באה לסדנה שמעביר מורה מחו"ל, ואני רואה תלמיד עם חגורה שחורה שבוהה בתרגילים המוצגים ולא מבין מאיפה זה נפל עליו (וזה באותה שיטה שלו!), אני כועסת. בעיני, האדם שנתן לתלמיד כזה חגורה שחורה עשה את מלאכתו רמייה, בדיוק כמו מורה באוניברסיטה שהסכים למכור ציון תמורת כסף (או טובות הנאה
).

amir_aikido

New member
מקבל את התיקון

חגורה שחורה מקבילה בקושי לתואר הראשון. והיא מתחתיו מבחינת כמות הידע שנדרשת עבורה. וזה בתחום שיש בו מספיק ידע לעשות הרבה עבודות דוקטורט ופוסט דוקטורט. כבוגר תואר ראשון (ואפילו עוד מעט תואר שני) אני לא יכול להגיד שאני מכיר את כל התחומים במגדר הידע האקדמי שלי. ואני מאמין שבקלות ניתן יהיה לתת לי הרצאה שתעמיד אותי
. אז למה שבאמנויות הלחימה זה לא יהיה נכון ? עשו לי את זה כבר כמה פעמים. כשהייתי ביפן עשו לי את זה שלושה מורים שונים. וכל אחד מהם עם הערות אחרות ומכיוון אחר. ובגישת הוראה אחרת. ואני הגעתי לשם כדאן 2 (ורק לחודש לצערי). אני מצפה מחגורה שחורה שישלוט בחלק מהחומר. אני אפתיע ואגיד שאני לא מצפה מאף אחד שישלוט בכל החומר באותה רמה גבוהה. זו דרישה לא אנושית. כל אחד מהמורים שלמדו אותי ביפן היה מדהים בפני עצמו, אבל הוא לא שלט באותו חומר שבו שלט מורה אחר באותה הרמה. וכולם מעל דאן 6. לאחד עבודת מותן בלתי נתפסת בכלל אבל הידע שלו בכלים מוגבל יחסית ואין הרגשה של "רוח לחימה". לאחר ידע מדהים בכלי נשק מסורתיים אבל עבודת הידיים הריקות לא באותה הרמה. שלישי משדר "רוח לחימה" זריזות ושמחה מהאימון, ובעל גישה טכנית מאוד מוזרה. אבל עבודת המותן שלו פחות מרשימה משל הראשון והידע בכלים פחות משל השני. כל מתאמן בוחר לעצמו את כיווני ההתמחות שלו, בהם הוא יהיה באמת טוב. ובכיוונים אחרים הידע תמיד יהיה נמוך יותר. זהו אותו פרדוקס ידוע של "יודע הכל על כלום או כלום על הכל". לכן, בהחלט יתכן שאותו חגורה שחורה, ראה בפעם הראשונה בחיו את התרגיל הספציפי, והוא גם נראה לו מוזר ולא מתאים לידע שכבר יש לו. גם כשזה בשיטה שהוא לומד. בהצלחה אמיר

טוב, אנחנו מתקרבים למציאת

נקודת הסכמה. אני מקבלת כמעט את כל מה שאמרת. מה אני לא מקבלת? שזה לגיטימי שחגורה שחורה באייקידו יגיע לאימון אייקידו ויראה שם תרגיל מוזר שלא יצליח להשתלט עליו. זה קורה, נכון, אבל זה מעיד על כשלון, של אותו איש או של המורה שלו. כמו שהכשרה לתואר ראשון חייבת לכלול יכולת לקרוא ולהבין מאמר בתחום, ככה הכשרה של חגורה שחורה חייבת לכלול יכולת לראות תרגיל ולבצע. ניקח בעל ב"א בביולוגיה. אם הוא מגיע להרצאה של אורח מחו"ל ולומד המון דברים חדשים שהוא לא ידע, זה מאד לגיטימי. בשביל זה מביאים מרצים מחו"ל. אם הוא בא להרצאה ולא מבין כלום, אז יש אחת משלוש אפשרויות: א. המרצה אידיוט (בא לכנס של ביולוגים, ונתן הרצאה על מחשבים בלי להבהיר מושגי יסוד, למשל). ב. הסטודנט אידיוט (קורה, כן, אפילו בין בעלי חגורות שחורות
) ג. ההכשרה של הסטודנט לקויה, ואינו ראוי לתואר שלו. נקווה שנמשל ברור הפעם.

amir_aikido

New member
אני נתקלתי בזה מהכיוון האקדמי

ברמת המשל: כבוגר תואר ראשון הגעתי לכנסים בתחום האקדמי שלי (הנדסת אלקטרוניקה) והבנתי פחות מהרצאה מתוך 10. במסגרת התואר השני השתתפתי בכנס בתחום שקרוב יחסית לתחום התזה שלי. ואני למדתי עליו כמה קורסים. ושוב הבנתי רק חלק מההרצאות, בעיקר את הפשוטות שמבינהן. ובין ההרצאות שלא הבנתי, היתה הרצאה מוזמנת שיועדה לכלל משתתפי הכנס. יותר מזה, כדי להבין מאמר ממוצע בתחום, אני אדרש ללמוד לפחות 3-4 מאמרים שקדמו לו. שאלתי אנשים מסביב, כולל דוקטורים ופרופסורים, והבנתי שאני לא חריג. אפילו בתוך התחום הצר יחסית של הכנס יש סט רחב מספיק של נושאים ומושגים, שבהחלט סביר שלא אבין רבים מתוכם. בעקר כשמאילוצים שונים, הן ההרצאות והן המאמרים נוטים להסתמך על ידע קודם והכרת מינוחים ספצפיים מאוד. וכעת לנמשל: באייקידו יש קבוצות שלמות של טכניקות שאותן אני מכיר משמעותית פחות, טכניקות הקרבה, טכניקות של זריקת מותן (דומה לג´ודו אך מעט שונה), טכניקות זריקה מעל הכתף (גם הן דומות לג´ודו ואני בקושי התאמנתי בהן אם בכלל). בין הכלים, עד היום למדתי רק ג´ו ברמה טובה, קן, קודצ´י (ואקיזשי) ובו ברמה התחלתית ובקושי נגעתי בידע בהמ-בו, באייאידו ובניטו. זה אומר שנישארו עוד לא מעט כלים שעדיין לא התחלתי ללמוד בכלל, כמו סכין, נאגינטה, יארי וקסריגאמה. גם אחרי כ-11 שנות לימוד, עדיין אפשר להראות לי טכניקות באייקידו שעוד לא ראיתי. ובוודאי שווריאציות עליהן, או מצבים ספציפיים. לדעתי, יתכן שחגורה שחורה בסגנון מסויים יגלה פתאום מקטע של חומר שהוא לא למד. זה מאוד ריאלי אפילו. בעקר באמנויות שמאופינות במגוון טכני גדול יחסית כמו ג´ודו או אייקידו. יותר מזה, לפעמים כשמתקדמים פתאום רואים דברים שכבר נלמדו באור חדש לגמרי. בעקר כשהם מבוצעים ע"י מורה אחר בגישה אחרת. זה בהחלט מערער את היסודות ויראה לצופהנ מבחוץ כאילו אותו מתאמן איננו מבין בכלל מה רוצים ממנו. פשוט כי לוקחים משהו מוכר ועושים אותו באופן שונה לגמרי. בהצלחה אמיר

Koshinage. We hates it. Brrrr

טוב, אז אם ככה כנראה שלא נוכל להסכים אחרי ככלות הכל. אותי זה מרגיז ומעליב כאשר בן אדם עם חג"ש בוהה בי כעגל ואינו מסוגל לשחזר תרגיל אחרי שראה אותו מודגם ארבע או חמש פעמים. אולי אני אשנה את דעתי אחרי שאני אקבל חגורה שחורה בעצמי. מכיוון שנכון לעכשיו אני מתכננת לדחות את הקיו 1 לאחרי ביאת המשיח, לא נראה לי שיש חשש לתפיסת העולם שלי

aiki-freak

New member
hate it???it´s fun!!

like luna park!! מה יש לאנשים נגד קושי נאגה?? שמעתי אפילו על מורים שלא מלמדים את הטכניקה הזו מתוך עיקרון... חבל.

מה יש לאנשים נגד קושינאגה?

זה כואב, זה מה שיש להם. האמת הקושי נאגה עצמו לא כל כך נורא, אבל המורה שלי היה לו איזה טכניקה משונה שהיתה אמורה להיות שלב בדרך לנפילה גבוהה מקושי נאגה, שהיית אמור לעשות עמידת ידיים ואז להיתגלגל ממנה, ובתור בן אדם שלא מסוגל לעשות עמידת ידיים, אני הייתי קבוע על הסף של לשבור את המפרקת בקטע הזה. אז יש לי שכרונות לא טובים. אבל מי שלא מלמד את זה בכלל באמת מלכלך.

aiki-freak

New member
מיתר את מגיעה

לסדנא של בוב נדאו? אגב, בסדנא של טאמורה היית? אמרת שאת לומדת אצל שוקי נכון?... הוא היה בן הזוג שלי במבחן שלי לשודאן, היה ממש תענוג לעבוד עימו. תמסרי לו דרישת שלום חמה (מקווה שהוא יבין מי אני). מצפה בכליון עיניים להתאמן עימו (וכמובן עימך) בסדנא של בוב. בברכה.

כן, אני כנראה אגיע ביום שישי

אגב, שוקי נבחן לנידאן אצל בוב נדו, אז הוא כנראה יהיה שם כל הסדנא. אבל אני אמסור לו בכל מקרה.

ZaZen

New member
קרטריונים אחידים

ומה אם הסגנונות ללא חגורות או ששיטת הצבעים שונה כמו בסגנונות הסיניים

מה איתם באמת?

אין לי שום בעיה עם סגנונות ללא דרגות. מי שחושב שדרגות הן חסרות משמעות שלא יעניק אותן. לגבי שיטות צבעים שונות, זה בכלל לא נושא, כי מראש אני מדברת רק על דרגה אחת: החגורה השחורה, ואני בטוחה (אבל אני לא יודעת) שגם בסגנונות הסיניים יש משהו שמקביל לזה מאד בבירור.

Zeev Foux

New member
בהחלט יש משהו מקביל בסינים

בהחלט יש משהו מקביל לחגורה שחורה בסגנונות הסיניים- "כניסה לשער" (Ru Men, Bai Shi) וגם סביב נושא זה ישנם ויכוחים רבים עם "צדדים שצודקים" ו"צדדים שטועים". אני יכול לתת דוגמאות- פו ג´ן סונג, אחד האמנים הבולטים בדרום סין במחצית הראשונה של המאה העשרים, איפשר לארבע תלמידים בלבד לעבור טכס כזה. צ´ן פאן לין, מי שהיה מזכ"ל ההתאחדות הלאומית המרכזית לאומנויות הלחימה בסין ואמן טאי צ´י-בה גווה- שינג אי גדול. לא הרשה לאף אחד לקוד בפניו ובטח שלא לעבור את טכס הכניסה לשער. הוא טען שדרגות, היררכיה וטכסים מיותרים וכנוצרי מאמין הוא לא מסוגל לתת ידו לכך. מורה בכיר בייגי´נג (שלא אזכיר את שמו) העמיד עד כה כ 2000 תלמידים שעברו את הטכס. אני אישית מכיר תלמיד שלו שקיבל אישור לעבור את הטכס לאחר שנה. התלמיד פשוט ביקש זאת מהמורה והמורה אמה - בטח, למא לא... עוד על יחסי תלמידים מורים במאמר המצורף

זאת בדיוק הנקודה.

זה שיש אנשים שמנפיקים דרגות בסיטונות, זה ידעתי גם קודם. השאלה אם זו גישה טובה. האם גם אתה חושב ש"למה לא?" זה סיבה מספקת להעניק לבן אדם חגורה שחורה (או את המקבילה שלה)?

ZaZen

New member
קרטריונים

בכל תחום סטנדרטים אחידים נקבעים ע"י המימסד לדוגמא ברפואה(שזה תחום עסוקי) כל מדינה קובעת לה סטנדרטים לגבי התעודות והאונברסיטאות ממדינות אחרות מי קביל ומי לא וכמובן יש לה מבחני פנים למתמחים. סטנדרטים אלו לא בהכרך באים לקבוע איכות מקצועית אלא לא פעם בכדי להגן על הגילדה המקומית. בנוסף לכך סטנדרטים אלו שונים ממדינה למדינה. למרות שכביכול כולם עוסקים ברפואה לכל אחד יש את הגישה והסטנדרטים שלו אני לא חושב שבנושא החגרות השחורות אם כל החשיבות שאנחנו מעניקים לו(באמתחתי 2 תארי שודאן משני בתי ספר שונים לגוגו´,זאת אומרת שאני בא מתוך הסיפור) יגיע לאחידות גישה וסטנדרטים. תהי גאה בדרגתך ובקפדנות של בית ספרך תשמחי על מזלך שהגעת לבית ספר איכותי ועזבי את כל השאר

אני מאד!!!

אני מאד גאה בדרגה שלי, ובדרך שעברתי כדי לקבל אותה (ודרך אגב המבחן שלי לקיו 3 היה הרבה יותר קשה ברמת התוכן מאשר המבחן לקיו 2. שלא לדבר על זה שהמורה המכובד (דאן 6) שבחן אותי התפוצץ מצחוק כל המבחן... (אבל ככה הוא. טיפוס צחקני. אני לא נפגעתי או משהו, זה רק הפריע קצת בריכוז
) האמת, אולי גם הייתי יותר סלחנית לעניין הנפקת הדרגות, אם לא היה נוצר מצב שדווקא האנשים שהכי פחות ראויים לדרגה שלהם הם אלה שהכי מלאים בעצמם והכי מנסים לנצל את החגורה בשביל להפגין עליונות. תסלחו לי מאד, אבל כאשר מישהו מנסה ללמד אותי משהו שאני יודעת הרבה יותר טוב ממנו, אז זה די מציק.

ZaZen

New member
יתכן

אבל זה הוא שחי באשליה ולא את so let it be" כמו שאמרו חכמים סינים עתיקים

למעלה