למכור

jess11

New member
למכור

שלום רב כיצד עלי להגות "למכור" עם דגש ב-"כ" או בלי ? אשמח לקבל הסבר ועוד משהו האם אתם מכירים אתר שיש בו טעיות נפוצות בהגייה כי לי יש המון טעויות ... יום טוב

אִיתַי

New member
2 תשובות... ../images/Emo26.gif

1. יש לומר לִמְכּׁר ב-כ' דגושה. ע"פ הידוע לי, מדובר בבג"ד כפ"ת אחרי שווא נח. אך בעבר הועלתה כאן (ע"י אסופית) טענה שמדובר בשווא מרחף. 2. נסה לעיין בעמוד הזה.

אכן, אחרי שווא נח.

כך לפחות מצאתי במספר ספרי לימוד העוסקים בתורת הצורות. ההסבר שלהם לכך שהשווא הזה איננו שווא מרחף, הוא שהמקור הנטוי שבראשו ל'(לשבור, למכור, לשפוט וכד') הוא מילה לעצמה, שאף יוחד עבורה שם - שם הפועל - ואין להתייחס אליו כאל ל' השימוש + מקור נטוי. ומכיוון שהתנועה במילה זו (למכור וכו') היא תנועה קטנה, חיריק, השווא שאחריה הוא שווא נח לכל דבר, כלומר אותיות בג"ד כפ"ת שאחריו, מקבלות דגש.

jess11

New member
תגובה

תוגה לכם אז אתה אומר שלשבר למכר ולשפוט כולם עם דגש האם גם בצורות הבאות: תישברי תימכרי ותישפטי? יום דבש

mucool2

New member
בלי ניקוד כותבים: לשבור, למכור

אני מניח גם שהתכוונת ל-תִשְבּרי, תִמְכּרי ותִשְפּטי, ואכן בכל הפעלים האלה יש דגש קל ב-ב,כ,פ. (תישַברי, תימַכרי ותישַפטי זה בניין נפעל).

אִיתַי

New member
זה רק אני, או ש...

בכלל יש לנקד: תִּשָּבְרִי

גנגי

New member
סדר את המשפט!

התכוונת בוודאי לומר "ממש לא ניקדתי שם נכון"...

mucool2

New member
נכון

פעם הרופא אמר לי "תעשה אָה" ואני עשיתי "אַה", אז הוא אמר לי 'ביקשתי שתעשה "אָה" ולא "אַה"', אז אמרתי לו 'אָה, לא שמתי לב, סליחה'.

גנגי

New member
למה לאחל לנו תוגה?

שבענו תוגה וקובעת מרורים עכשיו תפַצִּי בעוגה עם קרם ופירורים!

alexrait1

New member
איך יכול להיות שווא מרחף פה?

למכר זה שם פעל... שווא מרחף לפי מה שאני יודע בא במקרים אחרים. לדוגמה: הוא ניגש למכרז. כי כן מ' הייתה דגושה בשווא נע ואז הגיע ל לפני עם שווה נע... ושני שוואים נעים לא הולכים ביחד... אז השווא הראשון מוותר והופך לחיריק. אני מתבלבל?

alexrait1

New member
אופס ../images/Emo3.gif

דוגמה אחרת: נכנסתי למכונית. לא התעוררתי היום.

בסג

New member
אויש.. ../images/Emo122.gif

חשבתי שההסבר על המ"ם והלמ"ד: "כי כן מ' הייתה דגושה בשווא נע ואז הגיע ל לפני עם שווה נע..." מדבר על הדוגמה של "למכרז"; רק עכשיו הבנתי שאתה מדבר על "למכר"...

uriozmor

New member
דווקא היה פה כנראה

שווא מרחף פעם. צורות המקור הנטוי מצרפות אליהן אותיות יחס (בכל"ם), וכשאות היחס בשווא נוצר רצף שוואים נעים, כפי שציינת: בִּשְפֹט, כִּרְאוֹת וכדומה. העניין הוא שצורות המקור הנטוי בלמ"ד (והן בלבד) נתפסו כבר בעברית העתיקה (כנראה בימי בית שני) כחלק מנטיית הפועל, עם הלמ"ד שבראשן. לכן כבר בניקוד של בעלי המסורה יש דגש קל בעי"ן הפועל (אם היא בגדכפ"ת כמובן) בצורות כאלה, ובעברית של היום על אחת כמה וכמה. אגב, השווא הראשון ברצף השוואים הנעים המתפרק לא הופך בהכרח לחיריק, אלא לתנועה קטנה. זה יכול להיות גם פתח, סגול או קמץ (קטן).

alexrait1

New member
אז אתה אומר בעצם

שלמכור זה דגש קל ב "כ" ולא מרחף כי ככה זה נהוג כבר בכתבים עתיקים.

למעלה