למכור או להשכיר?

eshak

New member
למכור או להשכיר?

שלום
בבעלותי דירת 4 חדרים בשווי של כ 1.1 מיליון.
קניתי דירת 6 חדרים (לצורך שיפור דיור) בשווי 1.8 מיליון.
יש לי הון עצמי של 550 אלף ש"ח.
מה יותר כלכלי מבחינתי, להשכיר את דירת ה- 4 חדרים (ולכסות עם דמי השכירות את המשכנתה) או למכור אותה?

תודה מראש

טיפ ! לכסות את השמכנתא מהשכירות זו סיסמה חסרת משמעות

לפי סיסמא זו, אילו לא הייתה משכנתא אזי כל דירה הינה דירה שטוב להחזיק
בה ולא כך הוא.
לגופו של עניין, חישוב כדאיות צריך להתחיל מגובה השכירות הצפויה.
החישוב המזערי שיש לעשות הוא סך ההכנסות בשנה משכירות חלקי שווי דירה.
אם גדול מ- 0.04 אז יש אפשרות לשקול המשך החזקת הדירה.
&nbsp
דרך אגב, איני יודע באיזה מצב אתה עם הרכישה אבל אם הדירה היא על הנייר,
המחיר הסופי שלה יהיה גבוה בהרבה. כיוון שהשארת הדירה משמעותה לקיחת משכנתא
מירבית (70%), לא ברור איך תשלם את שאר הוצאות הרכישה + שינויים + הצמדות ותשלומים נוספים.
&nbsp
בהצלחה.
&nbsp

eshak

New member
יש 0.04

הדירה לרכישה היא לא על הנייר, כבר לקחתי בחשבון את כל ההוצאות מעבר- זה יצא 1.8 מיליון.
הדירה להשכרה זו דירה באזור טוב, שקט. כל החבילה של ממד, מעלית, מחסן, חנייה וכו'.
בשכונה שלנו (קרית חיים מזרחית) אין היום דירות 4 חדרים להשכרה חוץ מעוד דירה אחת.

אז מה אתה אומר?

h a j b i

New member
תלוי בכמה אתה יכול להשכיר אותה

כפי שכתב רימון, זה לא באמת קשור להאם השכירות מכסה את המשכנתא או לא.
&nbsp
בניגוד אליו שאומר ששווה להחזיק רק מעל 4 אחוזי תשואה אני חושב אחרת. אם אתה קונה עכשיו דירה להשקעה אני מסכים שעל פחות מ - 4 אחוזי תשואה אין טעם להתפשר אבל פה הדירה כבר אצלך אז לדעתי מעל 3 אחוזי תשואה זה מספיק בשביל להשאיר אותה בשלב זה (דומה להמלצת "החזק" בשוק ההון), בטח בסביבת הריבית הנוכחית.

כמו שאמרו קודמיי הכל עניין של בדיקת עלות מול תועלת

איך תתרום הדירה בת ה-4 חדרים למצבך הכלכלי כאשר אתה משאיר אותה ומשכיר אותה או אם אתה מוכר אותה.
&nbsp
לדעתי אתה צריך לבחון שני המצבים כאשר מבחינתך תיקח את המצב "הגרוע ביותר", כלומר מצב בו התשואה תהיה הכי נמוכה אם תחליט להשכירה וכמובן לקחת בחשבון הוצאות נלוות של השכרת הדירה.
&nbsp
כמו כן כמו שרימון אמר תבדקו איך אתם מגייסים עוד כסף כדי לכסות הוצאות נלוות.
&nbsp
האם דירת ה-4 חדרים נלקחה בחשבון מבחינת ההון העצמי?

eshak

New member
לא, הדירה שווה 1.1 מיליון ויש לנו עוד 550 אלף.

ככה שאם אנחנו מוכרים נצטרך לקחת משכנתה של רק כ 200 אלף ש"ח.

או... שאם אין משכנתא על הנכס הישן

אתם יכולים לקבל עבורה 50% מערך הנכס בנוסף ל-50% מערך הנכס החדש ואז להידרש לעוד 350 אלף ש"ח עצמי וככה יהיה לכם עוד כסף להוצאות נלוות (חשוב ביותר) ולרכישת רהיטים וכדומה לדירה החדשה.

eshak

New member
סליחה, לא כל כך הבנתי

אתה אומר שעדיף למכור?

לא הבנתי כל כך את העניין של 50%. אם אנחנו מוכרים את הדירה אנחנו מקבלים 100%. פיספסתי משהו, אשמח להסבר נוסף.

המון תודה!

אם הדירה הישנה שלכם בת ה- 4 חדרים

לא ממושכנת לטובת הבנק או שאם היא מושכנה לטובת משכנתא לפני הרבה שנים וערך הדירה עלה, אתם יכולים לקבל עבור מישכון הנכס הזה עד 50% משווי הדירה.
&nbsp
כמו כן אתם יכולים לקבל 50% משווי הדירה החדשה.
&nbsp
אתן לך הסבר ממבחינת המספרים.
&nbsp
הדירה הישנה שווה 1.1 מיליון ש"ח. בהנחה (יותר נכון על פי ההודעות שלך) אני מבין שאין עליה משכנתא והיא לא ממושכנת לבנק. מכאן שעבור הדירה הזו תוכל לקבל כ- 550 אלף ש"ח כמשכנתא.
&nbsp
הדירה החדשה שווה 1.8 מיליון ש"ח. גם עליה תוכל לקבל הלוואה בגובה של 50% משווי הדירה. ובסך הכל כ - 900 אלף ש"ח.
&nbsp
ביחד אתה יכול לקבל מהבנקים כ- 1.45 מיליון ש"ח מה שיצריך ממך להביא עוד 350 אלף ש"ח כהון עצמי מהבית.
לפי מה שאני מבין יש ברשותך 550 אלף שח מכאן שישארו לכם 200 אלף להוצאות נלוות או רכישות לדירה החדשה.
&nbsp
מקווה שהצלחתי להסביר טוב יותר.

פרל דוד

New member
בהמשך לתגובתו של אילן - מס' שאלות "קיטבג".

האם חישבת מהו גובה ההחזר החודשי שלך על 1,450,000 ש"ח לתקופה של 15 או 20 שנה ?
האם לקחת בחשבון שהריבית למשכנתאות עלולה לעלות ?
האם לקחת בחשבון שאתה עלול להתקע עם דירת 4 חדרים ללא שוכר ?
האם לקחת בחשבון שמחירי הדירות עלולים לרדת בשנים הקרובות ?

האם יש לך יכולות פיננסיות לכסות "חורים" בהכנסות משכירות ?

eshak

New member
האמת שאני די בגישה יותר של למכור...

פשוט כל המשפחה הקרובה "לוחצת" שחבל למכור אם אין לי משכנתה על הדירה הישנה וזו יכולה להיות השקעה טובה כי בסוף יהיו לי 2 נכסים.
אני חושב שבשביל 4% כל הבלאגן לא שווה את זה.

eshak

New member
עכשיו זה ברור לגמרי.

אז לסיכום, אתה ממליץ להשכיר?

תודה!

אני חושב שבמקומך הייתי משכיר.

במיוחד שאתה מציין שהדירה בשכונה טובה ושלא צפוי להיות קושי בלהשכיר את הדירה.
&nbsp
כמו כן התשואה שלך על הנכס זה לא משווי הדירה היום אלא מיום שרכשת את הדירה, כלומר אם לפני 3/5/8 או שנים רכשת את הדירה ב-800 אלף ש״ח אתה צריך לחשב את התשואה מהמחיר הזה ולא מה-1.1 מיליון של היום.
&nbsp
ההפרש בין מחיר הרכישה לשווי היום זה רווח הון שהוא כמובן רק על הנייר.

ritibuz

New member
אילן רק שכחת לציין שהבנק לא מחלק סוכריות !!!!

זה שיש לו אפשרות לקחת משכנתא לא אומר שצריך לרוץ לבנק שימטיר עליו סוכריות, זה לא בחינם , וה 200 אלף שח ש"ישארו להם" להוצאות נילוות יעלו לו ממש ביוקר. 1.45 מיליון שח משכנתא זה המון כסף !!!
אם יקח ל 20 שנה יחזיר בערך 7700 ש"ח לחודש בהתחלה, עם שינויי ריבית זה יכול לעלות
ה 1.45 משכנתא ל 20 שנה המונחי הריבית של היום יעלו לו בערך חצי מליון ש"ח רק על ריביות , וזה בלי לקחת בחשבון שינויי ריבית
אז...... לא צריך לקפוץ מעל הפופיק לדעתי

לא אמרתי שהוא צריך לקפוץ מעל לפופיק

יתרה מכך אני אומר שהכל תלוי ביכולות הכלכליות שלהם
&nbsp
בנוסף אם הוא שוקל בכל מקרה לשמור על הנכס ולקחת משכנתא של 1.3 מיליון, גם הבנק מעדיף לפזר סיכונים וזה יכול להשפיע לחיוב על רמת הריביות.
&nbsp
בנוסף כל אחד בונה תמהיל שהכי מתאים לו, השאלה שוב, מה היכולת הכלכלית שלהם.
&nbsp
אני האחרון שטוען שצריך לקפוץ מעל לפופיק אך יחד עם זאת מי שיכול לנצל את המצב לזכותו כדאי שינצל זאת היום בעתיד ההלוואות יהיו יקרות הרבה יותר.
&nbsp
בנוסף הוא טוען שניתן להשכיר את הדירה ב-3600 ש״ח, כמובן שצריך לבדוק גם את הנתון הזה אך אם זה המצב ברור שזה משפר את מצבו.
&nbsp
שלא תבין אותי לא נכון, לא ממליץ לקפוץ מעל לפופיק אך מה האלטרנטיבות שלו לכסף שלו?
&nbsp
בנוסף אם חלילה הם יקלעו למצב כלכלי פחות טוב תמיד יהיה להם את הנכס הנוסף שאותו יוכלו לממש, זה הרבה יותר ״סימפטי״ מלממש את הנכס בו אתה מתגורר וצריך לפנות אותו.
&nbsp
זה קו המחשבה שלי כמובן בתנאי שיש יכולת כלכלית.
&nbsp
&nbsp

פרל דוד

New member
האם זה הזמן הנכון להשקעה בדירה נוספת - התייחסות.

אנו נמצאים "כנראה" בשלהי תקופה בה המדינה רואה במשקיעים את "אוייב העם" ומנסה בכל כוחה להוריד מחירים של כלל הדירות, אם ע"י מיסוי
לדירה שניה ואם ע"י בניה מוגברת , הפשרת קרקעות,הליכי תכנון מהירים, ואף פיקוח מחירים על שכר הדירה.
המחשבה שבתקופה שכזו אדם מן הישוב ישים את כל שחסך על דירה עם משכנתא גבוהה למדי בתנאים של היום ושיתכן שיגברו בעתיד עם שינויי
הריבית למשכנתאות מפחידה למדי.

התקופה של תחילת שנות ה-2000 לא תחזור ומחירי הדירות להערכתי יוקפאו ו/או ירדו עקב התערבות ה"רגולטור" בשוק הדיור, ואם מגמת גובה הריבית תתהפך גם גובה התשלום לאורך זמן יהיה גבוה מאוד, שכר הדירה מדירת 4 החדרים בוודאי לא יכסה את גובה המשכנתא.
והבעלים יאלץ מדי חודש בחודשו להכניס ידו לכיס כדי להשלים משכנתא לדירתו.

השאלה היא לדעתי האם אדם מהישוב יהמר על עתידו הפיננסי לטובת אחזקת דירה נוספת שעלולה במקרה קיצון להביא למכירתה בהפסד ובחוסר לבנק למשכנתאות ולהביא אף למכירה של דירתו החדשה לכיסוי מלוא החוב.
לא נעים לקחת את מקרה הקיצון ולהציפו, אבל חשוב לדעת שיש אפשרויות לתוצאות שונות שלא בהכרח יטיבו עם רוכשי דירה שניה.

דוד, לאור הכרותינו האישית ולאור ניסיונך רב השנים אני קצת

מופתע מהדברים שלך.
&nbsp
א. אני לא אומר שכדאי לכל אדם להשקיע את כל חסכונותיו בדירה כזו או אחרת אך למקרה הספיציפי של האדם הנכבד שהעלה את הפוסט יש, אולי, כמובן בהתאם ליכולות הכלכליות שלו והכל לפי דעתי האישית וניסיוני הדל, הזדמנות לבצע עסקה "לא מכספו שלו" (ושלא יקפצו עלי כולם בבקשה) תוך סיכון נמוך מאוד לדעתי.
אנחנו מדברים על קבלת משכנתא בגובה של 50% מערך הנכס נכון להיום, מכאן שהסיכון של הבנק והלקוח להפסיד סכומי כסף או לא לכסות את ההלוואה הוא לא נכון, הסיכוי להפסד במקרה הזה יורד משמעותית כמו כן ההסתבכות העתידית חלילה.
&nbsp
ב. אתה בעל ניסיון, ולא שחלילה אני מזלזל במישהו מהממשלה החדשה או בחברי הכנסת החדשים אבל אני עוקב אחרי הפוליטקה עוד מגיל צעיר מאוד, מילדות בעצם, ולאורך רוב השנים אני אני לא זוכר שממשלות הצליחו באופן מידיי להשפיע על אילו מהנושאים הגדולים והמשמעותיים בכל ענף. היום הדוגמה הכי טובה היא ענף הגז. ניסו רצו עשו עבדו ועוד ועוד, בעל הבית השתגע החליט לסגור את הברז... מהר מאוד כולם התקפלו והתקווה של מרבית העם התגלה כחבר קרוב של אחד מבעלי הבית ולכן הוא לא יטפל בנושא.... מכאן שאם כל הרצון הטוב של כולם יש רצוי ויש מצוי.
המצוי היום הוא, שוב לדעתי האישית, ששוק הנדלן תלוי בהיצע ובתשלומי מס לא של משקיעים או רוכשים אלא באלה של היטלי פיתוח וכדומה... אנשים לא מבינים שחלק ממרכיבי ערך הדירה נמצא גם היטל פיתוח שלדירה היטל כזה נע בין 50 ל- 100 אלף ואף יותר בחלק מהמקרים...
&nbsp
בהיצע אני לא יודע אם יצליחו להדביק את הביקוש מאחר ולייצר דירה לוקח המון זמן... עוד חולה רעה.
&nbsp
ולא שאני אומר שלא יכול לחול ירידת מחירים, אני פשוט לא חושב שזה יקרה בקרוב ולא ברמה שהרבה רוצים ומייחלים לכן במקרה של הבחור אני בספק, שוב\ אם יש פה סיכון גדול.
&nbsp
ג. לגבי הריביות כמובן שיחול שינוי כלפי מעלה, העניין הוא לתפוס את הריבית הנמוכה היום ולנסות לקבע אותה כמה שאפשר כמובן אם יש אפשרות כלכלית לכך. כמשקיע הייתי לוקח את הריביות הכי נמוכות, כרוכש דירה למגורים הייתי מתאמץ ומנסה לקבע את הריבית שלא תשתנה גם עוד 20 שנה. שוב זה תלוי ביכולת הכלכלית.
&nbsp
ד. בהערכות נכונה תוך בנייה "עסקית" כמו בכל עסק, אני חושב שרכישת דירה נוספת, במיוחד שאף נכס לא משועבד לשום גורם מלווה, בשיעור חשיפה נמוך יחסית, אני לא רואה מצב שהאדון הנכבד יצטרך למכור את דירת מגוריו לטובת כיסוי חובות או הלוואות הקשורות רק ברכישת דירות אלו בלי קשר להלוואות אחרות שלא קשורות למגורים.
&nbsp
זו דעתי האישית.

אזרח י

New member
עין צוחקת עין דופקת

&nbsp
המדינה לא רק שאינה רואה במשקיעים את אוייבי העם (חלק מהעם רואה אותם כך, וחלק לא), היא לא תעשה דבר מיוזמתה כדי לגרום לירידה בהכנסות המדינה ממיסי נדלן, ומיסי רכישה על משקיעים מייצרות הכנסות יפות.
&nbsp
קל וחומר עם הממשלה שכמה לנו לא מזמן, שתעלה את הוצאות המדינה ותגדיל את התלות בכספי המיסים.
&nbsp
גם העלאות במיסי הרכישה אם יהיו, ינוסחו כך שלא יפגעו בהכנסות המדינה ממסים אלו.
המדינה לא עשתה ולא תעשה דבר מיוזמתה כדי להוריד את מחירי הדיור, אחרי 7 שנים זה כבר צריך להיות די ברור.

למעלה