למה שמן לא נמס במים?

Monsieur D

New member
כי לשמן זנבות ארוכים

לא קוטביים, שמונעים מכלל השמן להתמוסס במים

זנבות שומניים["ליפופיליים"]

הבנויות בעצם משרשראות ארוכות של אטומי פחמן ומימן[בעיקר] ולכן קטביותם זניחה, בייחוד ביחס לאחד הממסים הפולאריים ביותר-מים. והרי ש"מין מומס במינו" ולכן יש "חוסר התאמה" בין השניים.

יהושפן

New member
אבל למה

אבל למה הם לא נמסים אבל? לא הבנתי. בצורה ברורה ומפורטת אם אפשר, כי הרבה זמן אני מנסה להבין ולא מצליח בדיוק!

Monsieur D

New member
הסבר מפורט יותר

אלקטרושליליות= הנטייה של אטום להפוך יון שלילי, היחידות שרירותיות. היסודות הכי אלקטרושליליים הם חנקן (N), חמצן (O) ופלואור (F). מסתבר, שכשיש קשר של מימן עם אחד הקשרים האלה, מתקבלים קשרים חזקים ביותר- קשרי מימן. בגלל זה טמפ' הרתיחה של מים היא 100 ואילו של החומר גופרית דו מימנית SO2 הטמפ' רתיחה היא -170 מעלות, ע"פ שמולקולה גדולה יותר ממים וההגיון אומר שהיא אמורה לרתח ביותר ממאה מעלות. קשרי המימן יוצרים מולקולות שצמודות כל כך אחד לשניה, שרק מי שיש לו קשרי מימן יכול לפרוץ את המים ולהתמוסס. צריך להבין מהם קשרי מימן- בגלל שהחומרים N.O.F הם אלקטרושליליים ביותר, הם "גונבים" את האלקטרונים למימן ויוצרים שתי אזורים במולקולה- צד אחד שלילי, באזור שבו הN/O/F גנב את האלקטרון, ואזור חיובי, שבו המימן נותר חסר אלקטרונים. המצב של מטענים חשמליים שונים במולקולה נקרא"קוטביות". כאשר המולקולה קוטבית- החומר יפרוץ את קשרי המימן ויתמוסס במים, כאשר החומר אינו קוטבי, קשרי המימן יגרמו למולקולות המים להצמד אחד לשני והחומר השני או ישקע או יצוף ולא יצליח לפרוץ את קשרי המימן לשמן יש זנבות פחמימנים לא קוטביים.

וכמובן שגם זה לא שחור/לבן,

כלומר רק אם החומר מספיק פולרי, הוא יתמוסס במים. לא כל חומר פולרי יתמוסס במים. והערה על ההערה: "לא מתמוסס"=מסיסות נמוכה מאד, אבל לא אפסית[מלבד מקרים ממש בודדים].

pelegs

New member
באמת? יש חומרים שהמסיסות שלהם היא

"אפסית", כלומר - לכל צורך שהוא: אפס? מה במה, למשל? (אני שואל מסקרנות, למרות שהניסוח נשמע מתנשא או משהו
)

תראה-

בגלל שבכימיה מדובר לא על מולקולה אחת,שתיים או מאות אלא על "מולים" הרי שסטטיסטית אני די סבור שאין כזה דבר מסיסות אפסית מוחלטת, כלומר לפחות על כל מול מולק' שלא נמסות, יש אחת שכן, במקרה "הכי גרוע". בכ"א,מקרים כאלו, בהם המסיסות ממש ממש גרועה, "שואפת לאפס" אם תרצה[גם אם לא אפסית באופן מוחלט כאמור], יכולים להיות למשל אלקטרוליט חזק כגון KCl בהקסאן, ובכלל כל מקרה אחר "קיצוני". [במקרה שציינתי ה"בעיה" נובעת מיכולת הפרדת המטענים של הקסאן, שהיא ממש לא טובה, בייחוד מול מים...]

pelegs

New member
בגלל זה התפלאתי

ברור לי שאין מסיסות-אפס מושלמת, ולכן תהיתי למה אתה מתכוון ואם אפשר דוגמא. אני חושב שאפילו מתכות במסיסים א-פולריים רציניים, כמו בוטאן או הקסאן , "נותנות" אטום או שניים מדי פעם

יהושפן

New member
N, O, F

תודה רבה! הארת את עיני וכתבת ברור ויפה. אך א: בדקתי וראיתי ש Cl יותר אלק``ש מ N, אז מדוע הוא לא יוצר קשרי מימן. ב: גם בדקתי וראיתי ש CH3F לא נמס, מדוע??

deathcaster

New member
פשוט מאוד

הפלואור והחמצן הם היסודות הכי אלקטרושליליים. החנקן נמצא באותה משפחה איתם, מכיוון שהוא היסוד היכ אלקטרושלילי עם זוג אלקטרונים בלתי קושרים, דבר שמאפשר לו להיות מאוד פולרי בתרכובות מסוימות וכמובן ליצור קשרי מימן.

deathcaster

New member
תשובות

א.כלור לא יוצר קשרי מימן כי אין לו זוג אלקטרונים בלתי קושרים חופשיים, והוא לא אלקטרושלילי מספיק. ב. CH3F או מתיל פלואוריד בעל מסיסות של 1.66 סמ"ק למ"ל מים בטמפ' של 20 מעלות צלזיוס, כך שאני חושה שהוא די מסיס, אולי לא כמו מלח בישול, אבל מסיס.

יהושפן

New member
ללא נושא

איני מבין, הרי Cl יותר אלק``ש מ N !!! וכבר כתבתי זאת. ומדוע אתה טוען שאין לו אלקט` חופשיים, חזור בך!! ומה תגיד על CF3H או על CF2H2 שהרבה פחות מסיס מ CH2Cl2?!

deathcaster

New member
יהושפן

אתה מתנצח עם מישהו שמנסה להסביר ולעזור לך ? לחזור בי ? מה אתה בגנון ? תקרא טוב מה שאני כותב ואז בסוף אתה תחזור בך. לכלור אין אלקט' חופשיים, יש לו אחד חופשי. קרא את הקישור שרשמתי לך ב-BUYAKA ועזוב אותי בשקט, ופעם הבאה תגיב יותר בנימוס למי שמנסה לעזור לך.

deathcaster

New member
המינוח הנכון ל"זנבות השועלים" הוא

שרשראות פחממניות אליפטיות.

למעלה