לכל מי שאוהב חידות....

חידות קומבינטוריקה ../images/Emo53.gif

1. יש 6 ביצים ו- 3 צבעים: צהוב, אדום כחול. כמה דרכים קיימות לצבוע את הביצים בצבעים הללו? (ע"י נוסחה) 2. אותה שאלה כמו 1 אך יש K ביצים ו- n צבעים? 3. יש עיגול ועל העיגול יש n נקודות ודרך כל 2 נק' יש לחבר קו. השאלה: כמה נק' חיתוך של קווים יווצרו?

האם במס' 3 הכוונה למעגל? ועוד הרבה

דברים נראים לי די מעורפלים. למשל, האם חשוב סדר הביצים, או רק כמות הצבועים בצבע זה או אחר? או: אם שלושה קווים נפגשים בנקודה אחת, זו נחשבת לנקודת חיתוך אחת, או ל-3 (כל אחד עם כל אחד)?

Belgarath

New member
זו שאלה של דגימה עם החזרה וסדר

הנוסחה של דגימת k מתוך n עם החזרה ועם חשיבות לסדר: בעצם n+k-1 מעל n-1 (מקדם בינומי): (n+k-1) ( n-1 ) הסוגריים הנ"ל הם מחוברים - כל זוג בעצם סוגר אחד. בעיית צביעת הביצים שקולה לבעייה של הכנסת 6 כדורים זהים (ביצים) לתוך 3 תאים (צבעים - כל תא מלא בצבע המתאים). להוכחת הנוסחה יידרש קצת יותר זמן ומאמץ.

ScrewDriver

New member
תשובה ל1 ו-2, הבהרה ל-3

1 זה מקרה פרטי של 2, לכן אסביר ישירות מהי הנוסחה הכללית. בואו ונניח שקיימות M קומבינציות של צביעה שכאלו, עבור k ביצים ו-n צבעים. ננסה להסיק מהי הפונקציה F שמסבירה את M במונחי k ו-n, או: (M = F(k,n אם נתמקד בביצה הראשונה, ניתן לצבוע אותה כאמור ב-n דרכים. לכל אחת מ-n הדרכים הללו, יישארו k-1 ביצים לאחר מכן, שאותן צריך לצבוע ב-n הצבעים. אם אמרנו שכמות האפשרויות של צביעת k ביצים ב-n צבעים מתוארת בפונקציה שלעיל, אז כמות האפשרויות של צביעה דומה של k-1 ביצים תתואר בפונקציה: (F(k-1,n כאמור, קיימות n דרכים לצבוע את הביצה הראשונה, ולכל אחת מהן, יישאר מספר האפשרויות שניתן לצבוע k-1 הביצים ב-n צבעים. זאת אומרת, שכמות אפשרויות הצביעה של כל הביצים שווה לכמות אפשרויות הצביעה של הביצה הראשונה כפול כמות אפשרויות הצביעה של שאר הביצים: (M = F(k,n) = n*F(k-1,n אם נמשיך באותו האופן אחרי צביעת שתי הביצים הראשונות, הנוסחה תהיה: (M = F(k,n) = n*F(k-1,n) = n*n*F(k-2,n וכך בצורה זו עד שנגיע לביצה האחרונה: (M = F(k,n) = n*F(k-1,n) = n*n*F(k-2,n) = .... = n*n*...*n*F(k-k,n) = n*n*...*n*F(0,n היות והיו k ביצים, n מכפיל את עצמו k פעמים. האיבר (F(0,n אומר: בכמה דרכים אפשר לצבוע 0 ביצים ב-n צבעים? והתשובה היא רק בדרך אחת - לא לצבוע אף ביצה - זוהי האפשרות הריקה. לכן הערך של זה הוא 1. אם זה קשה מידי להבנה, אפשר לפתח את הנוסחה למעלה עד כמות אפשרויות צביעה של k-1 הביצים הראשונות, ואז n יכפיל עצמו k-1 פעמים, ונשארים עם האיבר (F(1,n שאומר: בכמה דרכים אפשר לצבוע ביצה אחת ב-n צבעים? והתשובה כמובן היא n. בסופו של דבר, בשני המקרים, n בסופו של דבר יכפיל את עצמו k פעמים, ולכך הערך של M הוא n בחזקת k, ובמקרה הפרטי של שאלה 1, זה 3 בחזקת 6. לגבי שאלה 3, באמת נראה לי שהשאלה מעורפלת או שחסרים פרטים. כשבדקתי, ראיתי שהתשובה יכולה להשתנות: אם ניקח ארבע נקודות על העיגול, A,B,C,D אשר מגדירות את הריבוע ABCD שכלוא בתוך העיגול, אז ישנן 5 נקודות חיתוך: כל אחת מהפינות בריבוע, וכן מקום החיתוך בין הקווים AC ו-BD, בתוך הריבוע. אבל, אם נסית את נקודה B טיפה קרוב יותר ל-A, כבר יש 7 נקודות חיתוך: בנוסף לנקודות החיתוך שהיו קיימות מקודם, עכשיו יש שתי נקודות חדשות, מחוץ למרובע ABCD, שהן המפגש בין קווים DA ו-CB, ובין קווים BA ו-CD. לכן יותר פרטים נחוצים בשאלה זו.

אם משנה סדר הביצים,

כלומר "הביצה הראשונה" שונה מ"הביצה השנייה", אז זה מובן מאליו שהתשובה היא n בחזקת k, כי לכל אחת מ-n הביצים יש k אפשרויות צביעה. כנראה הכוונה שהביצים זהות ביניהן, כלומר "אפשרות צביעה" פירושה בחירה מסויימת בכמות הביצים הצבועות בצבע זה או אחר. ואז התשובה כנראה היא מספר הצירופים, כמו שנאמר למעלה. ובאשר ל"עיגול". בעברית ל:
(x-a)^2 + (y-b)^2 = R^2​
קוראים מעגל, ואילו ל"בתוכו" שלו, כאשר במקום "שווה" נכתוב "קטן מ" או "שווה או קטן מ", קוראים עיגול. פתוח או סגור. כולל את הגבול שלו (את המעגל) או לא.

ScrewDriver

New member
פעם ראשונה שאני שומע את ההגדרה הזו

בחיי שאף פעם לא שמעתי את ההגדרה הזו על ה"בפנוכו", הייתי תחת הרושם שמדובר באותו הדבר. אבל אולי זה מכיוון שלא למדתי תיכון בישראל... אני עדיין תחת הרושם שמדובר בקו עצמו של המעגל ולא בתוכו. כך או כך, הוכחתי מקודם שעל פי הגדרת השאלה, אין פתרון חד-משמעי לגבי ה"מעגל", והיות וה"מעגל" הוא בעצם חלק הה"עיגול" ע"פ הגדרתך - אז בה"כ גם כשמדובר ב"עיגול" אין פתרון חד-משמעי.

לכל מי שאוהב חידות....

1. יש 6 ביצים ו- 3 צבעים: צהוב, אדום וכחול. בכמה דרכים שונות ניתן לצבוע את הביצים בשלושת הצבעים?(מהי הנוסחה?) הערה: ניתן לצבוע את כולם באותו הצבע או חלק כך וחלק כך, בנוסף אין אבחנה למיקום. 2. כמו שאלה 1, אך בהכללה- קיימים K ביצים ו-N צבעים? 3. קיים מעגל ועל המעגל יש N נקודות ודרך כל שתי נק' יש להעביר קו וכך לגבי כל נקודה עד (N-1)והשאלה: כמה נק' חיתוך של קווים קיימים?

freedom rider

New member
לא ברור לי

את חושבת שהתשובות לשאלות השתנו מאז הפעם הקודמת ששאלת אותן?

ניסוח שתי הש' הראשונות יותר מדוייק.

השאלה השלישית לא הובהרה (האם נקודת מפגש של יותר משני ישרים נחשבת לנקודה אחת, ובמקרה זה התשובה אינה חד משמעית). העיגול תוקן למעגל.

למעלה