לכל חברי הפורום !!

*קסנדרה

New member
לכל חברי הפורום !!

שלום לכולם לאחרונה שמתי לב שחברים נוהגים לבקר את כתיבתם של החברים האחרים, מנתחים את רגשותיהם מייעצים עשו כך ולא אחרת הרגישו טוב, התנחמו. תמוה הדבר בעיני, לא כל מה שאנו כותבים זה מתוך תחושות של עכשיו בזמן, יש מה שנקרא ``זכרון חושים``. לא כל מי שכותב כאן, גם רוצה שתנתחו את כתיבתו, לפעמים היא פוגעת. קיבלתי לאחרונה כמה אי מיילים מכותבים ובהם בקשה ברורה, לחדול מלבקר או לנתח את הכתיבה שלהם מפני שזה הרבה פעמים פוגע. אפשר בהחלט לכתוב איזה רושם השאירה הכתיבה עליכם, מה הזכיר לכם, את כתיבתו של מי ועוד. לידיעתכם ניתוח שיר הוא דבר קשה מאוד, צריך ללמוד על הכותב ולהכיר אותו מקרוב, להכיר את סגנונות הכתיבה שלו ועוד. אני נתבקשתי לפני זמן מה להתחיל לבקר, התרציתי ונוכחתי שממילא לא נעשה שימוש בביקורת זו,``אז במה הועילו חכמים בתקנתם ?`` חדלתי. בואו נקפיד על תגובות של התרשמות ונשאיר לכותב את הפרשנות לשיריו, הגיגיו ו/או סיפוריו. אתם לעתים הופכים הגיג לשיר או לסיפור, וכו`. זו במה לחובבים, אין צורך להתחרות יש מקום לכל ביטוי. שיהיה לנו המשך כתיבה פוריה ומהנה. קסנדרה

Sודית

New member
קסנרה, כל הכבוד על ההחלטה....

על אף, שאולי יש כאלה שדיי שמחים היו על עדוד בכתיבה, או בשירה שלהם. אבל באמת לא כולם. וכמו שכתבת בהרבה מקרים אלו הם רק הגיגים, זכרונות ישנים שלא זקוקים לתנחומים. אהבתי את שכתבת. סודית מאחלת יום כתיבה יפה

קסנדרה...

א. כן נעשה שימוש - לפחות אצלי ב. אני לא מהאנשים שרואים בביקורת משהו מעליב או פוגע זכותו של כל אחד לדעה עצמאית. בסופו של דבר ההחלטה היא שלך. אבל זה שאנחנו ``מבקרים`` יצירות של אחרים זה דווקא משום הזדהות ורגש ולא מתוך ביקורת תמיד הכותב יכול להסביר למה הוא התכוון או לבקש לא להגיב אגב, עדיין לא ענית לי על השיר שלך על המסכה...שאלתי שם משהו. האם את בכל רוצה לענות לי?? לעיתים גם ילדה

*קסנדרה

New member
לעתים גם ילדה - תגובה למסכה ובכלל

לעתים גם ילדה בעניין המסכה, צר לי לא ראיתי, נעלם מעיני, עכשיו משקראתי הנה תגובתי: אנחנו עוטים מסכה לעתים כדי להסתיר ולעתים כדי שאחרים יחשפו את מה שאנו רוצים לחשוף ולא מעזים. בעניין הביקורת: לבקר זה אומר לנתח את השיר ואת הכותב, זה אומר ללמוד ספרות. אין אנו מכירים את הכותבים, לא את התקופה בה הם נמצאים לא את התקופה עליה כתבו או ממנה דלו את הזכרון. כדי לבקר-לנתח צריך כישורים שאין פה למרביתנו, אז בואו ניזהר. להגיב בהתרשמות אישית זה בסדר. הכותב אינו צריך להסביר, כל אחד יכול להזדהות עם מה שנוגע אליו באופן אישי. אין בביקורת עלבון אלא אם אם היא נעשית בידי חובבנים, אז בואו ננהג משנה זהירות. לעתים גם ילדה - נזכור שזו במה לחובבים. אין פה סופרים ומשוררים. אם כי יש פה כשרונות לא מעטים, שמן הסתם יום יבוא והספר שלהם יהיה על מדפי חנויות הספרים. קסנדרה

softy

New member
נכון קסנדרה... אבל...

אני חושב שיהיה זה מן הראוי להעיר לכותבים שהעברית שלהם קלוקלת, או שהתחביר שלהם לא מוצלח. אני כמעט בטוח שבקורת בונה, תביא לשיפור רמת הכתיבה של היוצר ולו גם אם נפגע באופן המידי. רק כך הוא יוכל ללמוד מהטעויות שלו ולנסות להוציא תחת ידו יצירות יותר איכותיות. אסור לנו בתכלית האיסור לעודד רמת כתיבה נמוכה. זו דעתי והיא לגמרי לא מחייבת. סופטי. ;-)

*קסנדרה

New member
סופטי לא מחייבת אבל ברוכה

סופטי יש הבדל משמעותי בין ביקורת לבין הערות על שגיאות כתיב או שגיאות דקדוקיות ואולי על התנסחות. לבקר זה אומר להבין בשירה, ספרות ובפרוזה. איני חושבת שמרבית הכותבים כאן למדו זאת, ואין ביכולתם לעשות זאת. קראתי פה ``ביקורות`` שפשוט היה נורא לקרוא את אשר נכתב, אפילו הבנת הנקרא הייתה חסרה שם. הכותב נפגע ובצדק. לגבי ביקורת כדי לשפר את רמת הכתיבה, זה לא המקום. אני השתתפתי בסדנא של כתיבה יוצרת עם המשורר ז``ל יהודה עמיחי, ואני יודעת במה זה כרוך, עובדים על שיר לפעמים 5-6 ניתוחים עד שמגיעים להבנה העמוקה של הכתיבה. לעניות דעתי אין זה יכול להתקיים בפורום. זו במה לחובבים, כל אחד מבטא את הגיגיו, חורז את חרוזיו, מספר זכרונותיו, נוגע בכאביו ומעלה זאת על הכתב. ואנו אם רוצים להגיב אז רק לגבי התחושות שלנו, מה קרה לנו בקריאה, מה אנו חשים, כיצד השיר נגע ברגשות שלנו. הכותב אינו חייב להסביר, שירים לא מסבירים. אגב, תגובות חיוביות לכותבים חובבים, טען עמיחי, מזיקות לו יותר מאשר מועילות לו. ודי לנו בדוגמא של ח.נ. ביאליק שעצר בגיל צעיר, הפך למשורר ידוע ואהוב , אך הפסיק לכתוב. קסנדרה

softy

New member
אז קסנדרה...

בסך הכל אנו מסכימים על אותו הדבר, רק שאמרנו את זה במילים שונות. אנו בהחלט לא צריכים לנתח את נבכי נשמתו של הכותב! אנו בהחלט לא צריכים לעודד כתיבה רדודה! חובה עלינו להאיר ולהעיר על שגיאות כתיב גסות שלא נעשו כתוצאה מטעות סופרים. אני לא חושב שהערות בונות יכולות לסרס צורך של כתיבה, ולעומת זאת אני חושב שתגובות אוהדות לכתיבה נלוזה עוד עלולות להנציח את הרדידות, ואנו הרי שואפים כלפי מעלה. מהכרותי איתך אני חושב שאת כמנהלת הפורום תמיד תוכלי למצוא את שביל הזהב בין הערה בונה, לבין הערה פוגעת. שלך סופטי.

*קסנדרה

New member
סופטי תודה על האמון, אבל .......

סופטי אני מודה לך על כך שאתה מאמין ביכולתי למצוא את שביל הזהב. אך בל נשכח, שאני פניתי גם לגולשים, שלעתים מנתחים פה שירים שהם כלל לא הבינו, ואני קוראת את זה בתגובותיהם, והכותב נפגע. לעתים מנחמים ומרגיעים אותו על משהו שהוא סה``כ ביטוי לירי. זכור לי שכתבתי פעם על פרידה, וואוו כמה ניחומים קיבלתי. סופטי אני סה``כ תירגמתי כאב של חברה שהתאלמנה, ספגתי איתה את החוויה, הפנמתי את הכאב ויצאה כתיבה. לכן, אני מדגישה, אסור ואנחנו לא יכולים להעביר ביקורת. כי ביקורת היא ביקורת. לדידי אין בונה ואין הרסנית, ביקורת היא התשקיף של המבקר והמבוקר חופשי להיפגע = הרסני או לקבל אותה = בונה. בידידות קסנדרה

פרח-בר

New member
וייתכן ש...

פשוט יפסיקו ליצור. הפגיעה תביא לחסימת היצירה או להפסקת פרסומן כאן או על כל במה אחרת וייצא הרווח ב...הפסדינו. בהחלט תומכת בגישתה של קסנדרה, באופן כללי. הנה עוד זוית ראייה של הדברים, אישית כמובן. בברכה, פרח-בר

*קסנדרה

New member
היצירה היא בשביל עצמנו בלבד

פרח בר על אדם ליצור למען עצמו בלבד. לעתים אנו רוצים להשמיע, להראות ולהתגאות ביצירותינו אף לקבל חיזוקים, אך, אל נשכח את השלבים בדרך. לחזק, לעודד להמשך היצירה זה דבר אחד ולהחמיא למישהו שנמצא בראשית דרכו, ``נהדר`` ``נפלא`` ``כתוב טוב`` זה לבדו יכול להיות בעוכריו של הכותב. אני מקווה שהובנתי כראוי. קסנדרה

למעלה