לימסים ופאי

לימסים ופאי

שלום לכולם! לא מזמן המורה שלי למתמטיקה סיפרה לנו על איך ארכימדס חישב את פאי (חסם מצולע משוכלל במעגל וחסם מעגל באותו מצולע (96 צלעות נראה לי) ואז היקף המעגל נמצא בין שני ההיקפים האחרים ולפי זה חישב בין אילו ערכים נמצא פאי). בשיעור אחד היה דיי משעמם אז חישבתי את פאי בשיטה הזו. קיבלתי: xsin(180/x) < π < xtan(180/x) כשX הוא מספר הצלעות של המצולעים והוא גדול מ2. כך חשבתי, שככל שיש יותר צלעות (כלומר X יותר גדול) אז פאי יותר מדוייק וחשבתי שאילו יש אינסוף צלעות, אז זה בעצם הופך להיות מעגל ומקבלים את הערך המדוייק של פאי. לכן חשבתי להציג את זה בצורה הזו: lim xsin(180/x) = π x -> ∞ (השימוש בין סינוס או טנגנס לא משנה כי sin0=tan0=0 מה שקורה כשמקבלים 180/∞ למשל. סינוס, כך חשבתי, יתן לי ערכים הקטנים מפאי ושואפים אליו וטנגנס גדולים מפאי ושואפים אליו) הבעייה היא שאילו אני פותר את הלימס הזה (שכרגע הוא בכלל במצב בלתי מוגדר - 0 כפול אינסוף...) אני מקבל שהגבול הוא אינסוף, אבל לי ברור שלא הגיוני שהערך יהיה גדול מפאי... איך אוכל ליישב את הסתירה?

pallidfool

New member
דבר ראשון

יש לכתוב ברדיאנים - הגבול הוא: lim xsin(π/x) וערך גבול זה הוא אכן π, לא אפס ולא אינסוף. זהו ערך הגבול גם אם תחליף את פונקציית הסינוס בטנגנס.

תודה, למרות שלא הבנתי מהנוסחאות

האלה הרבה, לא למדתי עדיין סדרות או את הסכומים האלה...

pallidfool

New member
זה נובע מהגבול הבסיסי:

lim sin(x)/x כשהמשתנה שואף לאפס. מתבוננים בפונקציה
f(x)=1/x​
גבול הפונקציה הנ"ל כשהמשתנה שואף לאינסוף הוא אפס, ולכן ע"י הרכבה ניתן למצוא ש- lim xsin(1/x) כשהמשתנה שואף לאינסוף הוא 1. מכאן פשוט למצוא שהגבול שלך הוא פי. היה ברור?

pallidfool

New member
דרך אגב,

הוכחת הגבול הנ"ל גם מתבססת על טריגונומטריה, כמו שאתה ניסית להוכיח את שלך. אפשר להגיד, ללא השימוש בהסבר שלי, שאתה הוכחת שהגבול הוא פי. בכל מקרה, שים לב שהאיקס שלך הוא מספר טבעי. בהוכחה של הגבול שהבאתי מוכיחים את הדבר לכל מספר ממשי.

תודה, אבל לא כל כך הבנתי

איך הגבול של xsin(1/x) בשאיפה לאינסוף הוא אחד? לא מתקבל אינסוף כפול אפס? הרי הגבול lim sin(x)/x שווה לאחד בשאיפה לאפס, לא?

אתה צודק:

באמת מתקבל מצב הנקרא "אי-מוגדרוּת מסוג אינסופ כפול אפס". במקרים אלה חייבים לבדוק כל מקרה לגופו. אם X שואף ל-0+, אז התוצאות תהיינה שונות עבור המכפלות הבאות:
x * (1/x) x * (1/x^2) x^2 * (1/x) x * (3/x)​
וכו´. במקרה הספציפי עם הסינוס זה באמת לא פשוט, אבל יש הוכחה שהגבול שווה 1. עכשיו תחזור אחורנית ותקרא שוב את התגובות לשאלתך.

תודה

עדיין לא למדנו גבולות טריגונומטרים אז אני אסתפק בזה שיש הוכחה, ואולי אגיע אליה באיזה שיעור משעמם
פשוט אני צריך להוכיח למורה שלי שהיא טעתה...

למעלה