לימוד שפה שנייה - מתי?

שונצו

New member
אני מסכימה איתך, ועדיין, כאמור אני חיה

עם אדם שלא בא מבית דובר אנגלית כמוני, והאנגלית שלו נהדרת, ממש כמו שלי.

היא הייתה קצת פחות טובה לפני שהתחיל לעבוד בחברה הנוכחית (הם עובדים בעיקר בחו"ל), אבל הייתה ממש בסדר גם אז.

זה כנראה ענין של כשרון לשפות. לאיש שלי יש כשרון שהלוואי עליי.
לך ולי כנראה אין את הכשרון המבורך הזה.....

נו, והתפוח לא נופל רחוק מהעץ....

אגב, אף אחד לא אמר שלי או לך אין את הכישרון הזה.

ייתכן מאוד שיש את הכישרון, אבל אין את הביטחון!

בכל אופן, כך או כך, הדברים שהעליתי אמורים לפתור בשני המצבים...

שונצו

New member
*אני* אומרת שאין לי את הכישרון

אפילו ערבית לא הצלחתי ללמוד, וזו השפה שהכי קרובה לעברית....

אני מצליחה כיום להבין פחות או יותר שפות שקרובות לאנגלית (למשל גרמנית), אבל ממש ללמוד- אין סיכוי.

לו לא הייתי שומעת ומדברת אנגלית מגיל 0 גם את זה לא היה לי, כנראה.....

מצטערת, קצת איטית הערב- למה את מתייחסת בביטוי על התפוח לא נפל רחוק מהעץ?

שבמידה ואני אכן איטית בהבנת שפות כמו שאולי

שיערנו, אז סביר שגם הילד שלי אולי איטי, וזה גם מחזק את הרצון ללמד אותו כמה שיותר מהר

MiMamiMexicana

New member
יכולה רק לספר לך מהנסיון האישי שלי

הילדון דובר שתי שפות מגיל 0, בגיל שנה ו 7 חודשים כבר דיבר חופשי, היום בגיל שנתיים ו7 יש לו אוצר מילים שלא יבייש אף מבוגר, שפה עשירה מאוד, הוא מדבר שוטף הרבה יותר בעברית מאשר בספרדית, אבל הוא מבין הכל בספרדית ורק עכשיו התחיל לדבר משפטים שלמים, מאמינה שזה יישתפר עם הזמן, לצערי אני דווקא עברתי לדבר איתו יותר עברית אבל כשאניתופסת את עצמי אז מיד חוזרת לספרדית.
לגבי המצב שלכם, אם אתם לא דוברים אנגלית שוטף בבית או לפחות אחד מכם מדבר איתו שוטף אז הוא בטח לא ידבר שוטף, אם תכניסי לגן דו- לשוני סביר מאוד להניח שהוא יילמד מילים, שירים אולי, אולי משפטים אבל לא ידבר שוטף, אם זה מאוד חשוב לכם אז כן זה הזמן אבל קחי בחשבון שהוא לא יהיה "דובר שתי שפות" אלה יכיר עוד שפה ויצליח לשלוט בה ככול שייגדל וייחשף אליה יותר אבל לא דובר אנגלית שוטפת

אור לי7

New member
אחותי הקטנה

(מנישואין שניים של אבא שלי) גדלה מגיל אפס עם אופריות מתחלפות משבדיה ואנגליה שדיברו איתה אנגלית.
היא התחילה לדבר בעברית קצת מאוחר, היתה קצת מבלבלת בין מילים משתי השפות וכשהאופריות עזבו בגיל 3 בערך, היא שכחה הכל.
פעם אחת מהן באה לבקר והיא ממש היתה מתוסכלת כי לא הצליחה לדבר איתה... גם אחכ בכיתה היה לה איזשהו מחסום פסיכולוגי בנושא אבל זה עבר.

לדעתי ממש אין טעם להשקיע בזה כרגע אם אתם לא באמת מדברים אנגלית בבית. הוא ישכח הכל ברגע שיעבור מהגן דובר האנגלית.
היום מלמדים אנגלית כבר בכיתה א' ועם כל הטכנולוגיות נראה לי שזה עולם אחר ממה שאת מכירה מעצמך... אנגלית היא חלק מהחיים.
אני יכולה לומר לך שאני אישית מבית ממש לא דובר אנגלית אבל בתור ילדה התחברתי לזה וקראתי באנגלית ככה שהפכתי ל"דוברת אנגלית" ובשלב מסוים גם עבדתי בחברה גלובלית וזה עזר לי מאד אבל היום, כשאני כבר 6 שנים לא משתמשת בשפה, זה ממש התדרתדר. שפה מצריכה תחזוקה.

para aduma

New member
מצטרפת למי שאמרו לך - אל תנסי לבד

אם האנגלית שלך לא ברמת שפת אם, אחרת הילד יגדל עם אנגלית משובשת וזה רק יעשה יותר נזק. ראיתי כמה מקרים כאלה סביבי - הכי קיצוני היה שותפי לשעבר למשרד שהוא מאינדונזיה. הוא ואישתו גידלו את הילדים בחינוך ביתי ודיברו איתם רק אנגלית. האנגלית המדוברת שלו על הפנים וכתוצאה מכך השפה היחידה שהילדים יודעים היא אנגלית משובשת עם שגיאות דיבור איומות.
אם כבר אז גן דובר אנגלית או לארגן רילוקיישן לכמה שנים.
דרך אגב - גם הילד שלי דו לשוני - אנחנו חיים בארה"ב אבל מדברים עברית בבית, ונראה שהדיבור שלו בסדר - די ממוצע מבחינת בני גילו והוא עדיין מערבב את שתי השפות אבל בשלב מסויים זה אמור לעבור להם. אנחנו מודאגים בעיקר משימור העברית.

אני חושבת שילד צריך לספוג מה שטבעי לו

ואם אתם דוברים בבית 2 שפות - על הכיפאק, ואם לא - הוא ילמד בבי"ס. אני למדתי בבי"ס ויש לי אנגלית מעולה. מה הבעיה?
לא אוהבת לדחוף דברים לילדים, כדי שההורים יהיו גאים. למה תינוק צריך אנגלית? אתם חיים בארץ. ואם מי הוא ידבר בדיוק? בגן אנגלית ובבית עברית או אנגלית קלוקלת כי אתם לא ברמה של שפת אם). למה שלא תתני לו להחליט כשיגדל אם הוא רוצה ללמוד אנגלית/ צרפתית אם בכלל.

תשובה

ראשית, תודה על תגובתך

לא מעט מכן שאלתן שאלות בסגנון "למה עכשיו?" או "מה את רוצה מהילד" חחח אני יכולה להבין אתכן לגמרי,
אז הנה הבהרה קטנה...

כמובן, שיש לזה קשר נורא גדול לעולם שממנו אני מגיעה:

גם אני וגם בעלי אנשים משכילים (בעלי תואר ראשון ומעלה), ושנינו "אכלנו קש" בגלל העניין של האנגלית הזו.
אנחנו היינו מאוד מוכשרים בלימודים, והרגשנו ש"רק" בגלל מגבלת שפה, לא הצלחנו להתקדם יותר, בהתאם ליכולות המקצועיות שלנו.

למשל אני, לומדת מדעי המחשב תואר מוסמך, בהרצאות (בעברית) אני תלמידה מצטיינת, קולטת מהר מאוד ומוציאה ציונים מאוד טובים,
אך ברגע שתושיבו אותי בהרצאה באנגלית / לקרוא ספר באנגלית - אני ארגיש מאוד מאוד אומללה.... והרי, אני לא עושה תואר באנגלית, אני עושה תואר במדעי המחשב!!!

למה אני נכנסת לפרטים כאלה?... כי כמו שאתן יודעות, אנגלית היא שפה בינלאומית. כמעט בכל דרך שהוא יבחר בחיים, הוא יצטרך להיתקל בשפה הזו. ואני לא רוצה שכלי תקשורת (ותו לא) ימנע מהיכולת שלו להתקדם הלאה, במיוחד שהוא יהיה מאוד טוב במה שהוא עוסק.

לאורך כל הלימודים שלי (גם בתיכון וגם באוניברסיטה) אני מרגישה שאני צריכה להתמודד עם ללמוד שני דברים: גם אנגלית וגם את המקצוע שלי, בעוד שרבים אחרים צריכים להתמודד רק עם מקצוע אחד....

קהדה

New member
אני מדברת אנגלית עם ילדיי

וזה לא ממש עוזר להם.
בכורתי (בת 3 וחצי) אמנם מבינה הכל, אבל מסרבת בתוקף לדבר אנגלית. לא רק זה, לפעמים היא דורשת ממני לעבור לעברית . המבטא שלה בכלל איום ונורא

אם את או בעלך לא תהיו מסוגלים לנהל איתו שיחות באנגלית זה לא ישקע במידה שאתם מקווים לזה, ואז אם כבר עדיף להמתין לבית ספר ולתגבר את הילד אם אתם רואים לנכון.

כן כן כן אנגלית - את תתני לו מתנה לכל החיים!

וגם אם המבטא והתחביר לא מושלם, יהיה לו בסיס יציב לצמוח ממנו, היה לו קל מאוד, בשעורים בבית הספר, ותמיד תוכלו לחזק את האנגלית העשרות למנהם - חוגים , טלויזיה,ספרים וכ"ו. בגן היו לו חברים דוברי אנגלית , ותכלו לשמור על קשר גם מחוץ למסגרת הגן לדיבור באנגלית נוסף.
אני מדברת עם בני בן השנתיים אנגלית .10 שעות בשבוע והוא יודע אנגלית מציין ! מבין הכל וגם מדבר . לא היה לו שום עיכוב בשום שפה, ויש הרבה מילים שקלות יותר לביטוי באנגלית ועוזרות לו בבטוי. - למשל אווט במקום בחוץ בול במקום כדור מלק במקום חלב וכ"ל .אני ובעלי ישראלים לחלוטין ואני היחידה שמדברת איתו אנגלית , שגם התקשתי ללמוד , ואני יודעת שאני נותת לו מתנה נפלאה , שתעזור לו כל כך , בזמן שכל שאר הילדים יתקשו. מוחו של התינוק הוא כמו ספוג, הוא יכול לקלוט כמה שאפשר, וגם מבחינה ביולוגית , שפה נטמעת הכי טוב בגיל ינקות , עם חלון עד גיל 5, אחר כך קשה הרבה יותר, ואחרי גיל העשרה , כמעט בלתי אפשרי ללמוד שפה חדשה בלי מבטא זר ולימוד אינטנסיבי
אז לכל האמהות שמציעות לא ללמד אנגלית - זו הדרך הקלה, והפחות טובה לילד, אך יותר נוחה לכן. תני לו את המתנה הזו , השקיעי בו , התמידי , ותתפלאי לראות איזה פלא - בגיל שנתיים , כמו בני , הוא יבין בצורה מלאה, שני שפות ,וזה מדהים!

מדהים.

מדהים שאפילו בנושא כמו לימוד שפה שניה לילד שאין לו הורים דוברים, מישהי מצאה דרך להגיד לנו שאנחנו אמהות לא משקיעניות שבוחרות את הדרך הקלה והפחות טובה לילד.
בגלל שאני לא יושבת עם הילד שלי עשר שעות בשבוע ומדברת איתו בשפה זרה, אז אני בוחרת בדרך הנוחה על חשבון טובת הילד.
מדהים.

שקדיה11

New member
אני בטוחה שאת מאוד משקיעה

אבל לדעתי את עושה לו יותר נזק מתועלת. אוצר מילים באנגלית זה חשוב, אבל אם את מדברת איתו בשגיאות תחביריות את תקשי עליו *מאוד* בהמשך. למחוק ידע קיים זה קשה יותר מללמוד דבר חדש.
השתמשת בביטוי "בסיס יציב לצמוח ממנו" וזו בדיוק הטעות שלך- את נותנת לו בסיס רעוע מאוד.

אפשר לראות את זה גם בעברית, אגב: ילד שבבית שלו מדברים עברית בשגיאות, ידבר גם הוא בשגיאות. לא יעזור כמה ינסו לתקן אותו. ואם, כמו בנך, הוא מדבר "שני שפות", אז תדעי שבשתיהן הוא יטעה.

מקסימום הוא ידבר סוגשל אנגלית קנייתית

בקניה רוב התושבים (בעיקר בערים) מדברים אנגלית עוד מילדות, אבל לרוב כשפה שניה. בשל כך, יש ביטויים באנגלית קנייתית שכל קשר בינם לבין האנגלית שאנחנו מכירים מקרי בהחלט.

ולגופו של עניין - הייתי שמחה לו הבת שלי היתה דוברת אנגלית, אבל זה לא נראה לי פרקטי. כל מה שנותר לי לקוות, הוא שהיא ירשה את כישרון השפות מהדוד שלה (בן 27 ודובר 4 שפות - לא כולל עברית שפת-אם) ולא מההורים שלה...

tuanda

New member
נהדר , הוא ידע שני שפות!!!

ואף אחת מהן לא כמו שצריך.

בלת"ק - עד כמה שאני יודעת.

אין לילדים בעיה לרכוש כמה שפות במקביל, כל עוד כל מבוגר שמדבר איתם בשפה מסוימת מדבר איתם רק בשפה הזו, וזו שפת האם של אותו מבוגר.
אז אני מניחה שאם תשימי אותו בגן של דוברי אנגלית (שהמטפלות שם דוברות אנגלית ילידית ומדברות עם הילדים באנגלית) הוא ידבר יופי של אנגלית בגיל צעיר וגם העברית שלו לא תפגע.
אני לא יודעת איפה יש גנים כאלה, ואני לא שותפה להערכה שלך שזה כל כך חשוב, אבל לא נראה לי שיש מה לחשוש מפגיעה בשפה וממחסור בתקשורת.

למעלה