לימוד שפה שנייה - מתי?

לימוד שפה שנייה - מתי?

אהלן,

אני לא יודעת אם זהו המקום, אבל אני מאמינה שלפחות אמצא כאן אמהות שמזדהות איתי.

יש לי ילד בן שנה וחודשיים, אנחנו מדברים איתו המון וב"ה הוא קולט מלא מילים.

אני נורא רוצה שהילד שלי יהיה דובר אנגלית. עד כדי כך שאני מוכנה לרשום אותו לגן פרטי דובר אנגלית בשביל זה.
התסכול העיקרי שלי הוא, שאני ממש לא יודעת עם מי להתייעץ כדיי לדעת מה הכי טוב בשבילו -
מצד אחד, אומרים שהכי טוב לבסס שפה אחת ורק לאחר מכן ללמד שפה שנייה.
מצד שני, אומרים שזה הגיל שבו הקליטה מקסימאלית, והכי טוב דווקא ללמד כמה שיותר שפות.

אני יודעת שבבתים שבהם דיברו את שתי השפות, ניכר איחור משמעותי בדיבור. אני יודעת שילדים עלולים להיפגע כתוצאה מחוסר תקשורת, זה יכול להתבטא ברמה החברתית, הוא עלול להיות מתוסכל מכך שאיננו מסוגל לבטא את עצמו.

לטווח הארוך, ילדים שיצאו עם 2 שפות (או יותר) - כמובן שיש להם יתרון מאוד גדול. להיות דובר אנגלית בעולמנו, מקנה יתרון מאוד גדול.

אז מה הפתרון? מה הכי טוב לילד? מה הדרך הכי טובה "ליהנות מ-2 העולמות"?

muga

New member
את או האבא של הילד דובר אנגלית

ברמת שפת אם?

לא ממש

אבל אם אני אראה לנכון, אשבור את השיניים בשביל זה

Tangled

New member
זה לא יעיל לשבור שיניים

אין מה ללמד אותו שפה, אם זו לא שפת אם של אחד מכם.
אם את רוצה שהוא יהיה דו לשוני את יכולה לרשום אותו לגן דובר אנגלית, אבל קחי בחשבון שאחר כך צריך לשמר שפה אחרת היא נשכחת מהר מאוד.

לי יש בבית ילד דו לשוני שגדל עם אנגלית כשפה ראשונה עד גיל חמש ואבא שלו מדבר איתו רק אנגלית עד היום ומקריא לו כל יום באנגלית לפחות במשך שעה. ועדיין, הוא מתחיל לשכוח את האנגלית שלו...

אפשר שאלה?

הבן שלי , בן שנה וחודשיים, יודע בדיוק מה הוא רוצה אבל כמעט ולא מדבר.
כל מי שהעליתי בפניו את החשש שלי שישנה בעיה (גם בישראל וגם באנגליה) אמר לי שהוא לא מבין מה אני רוצה מהילד ובגיל הזה הוא לא אמור לדבר אלא להגיד מספר מילים בודדות (גם את זה הוא כמעט ולא אומר. אם מקשיבים לו היטב מבינים מילים) או שזה בגלל הדו לשוניות.
האם הילד שלך החל לדבר מאוחר?
הבת הגדולה דיברה ממש מוקדם, בגיל של הבן שלי כבר אמרה משפטים תקינים.
אני לא יודעת אם בן יש בעיה ואני לא יודעת איך לטפל בה באנגליה או שאין בעיה ואני סתם לחוצה וזה יבוא עם הזמן.
יש לציין שהוא אלים. הוא לא מצליח לבטא את עצמו ומתוסכל.
אני מבינה מה הוא רוצה אבל הוא עדיין יכול להיות מאוד אלים אם לא נותנים לו מה שהוא רוצה.

** אנחנו גרים באנגליה כמעט חמישה חודשים.

הבת שלי בת שנה וחמש

גם היא יודעת בדיוק מה היא רוצה אבל בקושי מדברת
יש מילים שהיא יודעת לבטא מצוין (אבא ואמא), שתי מילים נוספות שאינן בעברית (אחת מהן בעלת הברה אחת, אבל אני סופרת אותה בתור מילה כי היא משלבת אותה עם הקשר ולא סתם כך), עוד כמה חצאי מילים שלקח לי המון זמן לעלות עליהן (תמיד חשבתי שהן חלק מג'יבריש מדוברת, מסתבר שלא!), ושאר ה"מילים" שאני מבינה זאת שפה חדשה שהיא המציאה, היא משתמשת בהן המון, היא מביעה דרכן כמעט כל מה שהיא רוצה, אני, בעלי והמטפלת מצליחים להבין אותה מצוין, אבל חוץ מאיתנו- אף אחד לא יבין.
היא גם הרבה פעמים מבטאת את עצמה עם "אהההה", ואני אמורה לפי ה"מנגינה", האורך, הבעת הפנים וההקשר- להבין במה בדיוק מדובר, ואם זה חיובי או שלילי

אני לא יודעת אם זה בגלל שהיא דו לשונית או לא, אבל בינתיים אף אחד לא העיר לי על זה- גם לא בטיפ"ח (ביקרנו שם לפני כחודשיים)
מה שכן- היא מבינה מצוין כל מה שאומרים לה, בשתי השפות.

מה נחשב אצלך לאלים?
אצלינו היא צורחת בטרוף, זורקת את עצמה על הרצפה, מנסה להזיז אותי מהמקום בו אני יושבת או עומדת, לסובב לי את הפרצוף, מעיפה את המשחקים לכל עבר. אני תופסת את זה כתגובה לגיטימית לכך שהיא לא מקבלת את מה שהיא רוצה, גם כשאני לא מקבלת משהו שאני מאד רוצה אני מתעצבנת
(רק שאני לעומתה יודעת לעצור את עצמי)

גם הוא מבין נפלא מה רוצים ממנו אבל הו

ממש לא קשוב אלינו. הוא עושה בדווקא כמו בגיל הנעורים. מעצבן כזה.

מה זה אלים? אם אני לא קשובה אליו באותה שניה שהוא רוצה הוא יקח את הכיסא וידפוק אותו על הרצפה או ילך לשולחן וירביץ לו כמה פעמים. בהתחלה באותה נקודה קפצתי ואז הבנתי שאני נותנת לו תשומת לב שלילית אז עכשיו אני מתעלמת מזה עד שהוא נרגע ואז מתייחסת אליו. הוא מרביץ לי המון וגם לאחותו.

גם הבת שלי לא בדיוק קשובה אלי

לא רק שהיא עושה מה בראש שלה, היא גם עושה את זה בצורה מעצבנת
אם למשל אגיד לה "בואי אלי" היא תבוא, וכשהיא מגיעה למרחק של מטר ממני היא מסתובבת, בורחת וצוחקת (ולא, בלחץ של הבוקר זה ממש לא מצחיק!)
אתמול היינו בחנות בגדים, היא כל הזמן עזבה אותי והלכה להסתתר בין הבגדים, וכל פעם כשקראתי לה וחיפשתי אותה היא שתקה וחיכתה שאעבור אותה כדי לצאת מהמחבוא ולצחוק עלי

אני כבר מזמן טענתי שיש לי בבית ילדה שהקדימה את עצמה בעשור וחצי

אני מהתחלה לא התייחסתי להתפרצויות שלה, אם היא רוצה לדפוק לעצמה את הראש ברצפה, להשתטח, להעיף כסאות, צעצועים, שיהיה לה בכיף, כשהיא תרגע קצת ותרצה חיבוק היא מוזמנת
להכות אני לא מרשה, אני לא מרבה במילים או מעשים, אני תופסת את היד שלה חזק (לא שיעצור את הדם כמובן, אבל שהיא תרגיש שהתפיסה חזקה ולא משהו חלש שהיא יכולה להתנתק ממנו) ואומרת בתקיפות "אני לא מרשה להכות!", סופרת דקה משוערת ועוזבת לאט את היד שלה (משחררת באיטיות את התפיסה ומניחה את היד בעדינות בצד גופה, סוג של "תגובת נגד" להכאה שלה)
האופציה השניה שאני נוקטת בה- להגיד לה "אני לא מרשה להכות!" ולצאת מהחדר. לפעמים מוסיפה גם "אני יוצאת מהחדר כי לא נעים לי שאת מכה אותי" (כמובן בטון תקיף) ויוצאת. היא מוזמנת לבכות, להכות את עצמה, או לבוא אלי קצת יותר מאופסת

מצד שני- זאת ילדה ראשונה, ממה שקראתי בפורומים- אם אח אחד מרביץ לשני כדאי לקחת את השני, לצאת איתו מהחדר ולהגיד (למוכה) "אנחנו יוצאים מהחדר כי לא נעים לנו לקבל מכות" או משהו כזה

(לא קשור אבל סתם נזכרתי, אתמול בילינו עשר דקות באוטובוס בצרחות איומות, כי בדרך לאוטובוס אמרתי לה שכשנגיע לתחנה נאכל שמנת, אבל עד שהגענו היא נרדמה, וכשהתעוררה באוטובוס החליטה שהיא רוצה שמנת עכ-שיו!
בסוף אכלנו בתחנה ליד הבית, המקום האחרון שחשבתי שהיא תאכל בו איי פעם)

הבן שלי בן שנה וחודשיים

ויש לו מהירות קליטה כמו של מטוסססס

הוא יודע כמעט את כל המילים בסביבה שלו: בימבה, כדור, קובייה, טרקטור, עוגייה, תה, "הלו???" (בטלפון), קח, דובי, ילדה, את כל הקולות של החיות.... ועוד ועוד

אז מצד אחד, תגובה מתבקשת היא "נוווווו באמתתת.. אז מה את כזו דואגת?! הוא יקלוט את השפה צ'יק-צ'ק"

מצד שני, בדיוק בגלל שהקליטה שלו טובה - אני כן רואה לנכון לדחוף לו עוד שפה..... חחחח

את יכולה לשלוח אותו לגן דובר אנגלית

אבל אם את ובעלך לא דוברים את השפה ברמה של שפת אם- עדיף שלא תדברו איתו באנגלית בכלל, אחרת הוא יקלוט את השפה בצורה שגויה וחבל.

אמאמרבל

New member
אין שום בעיה עם הבן שלך

זה פשוט בת שלכם התחילה לדבר מוקדם מדי, כי רק בגיל שנה וחצי הם "אמורים" להגיד מילים ובשנתיים+ משפטים פשוטים.
אל תשווי אותו עם הגדולה.

ולא לכל ילד שיש לו 2 שפות בבית תהיה בעיה עם דיבור.

פשוט תדברו איתו הרבה, תראו תמונות ותחזרו על המילים, גם בחוץ תגידו כל מה שאתם רואים.

Tangled

New member
גם הבן שלי התחיל לדבר מאוחר

בגיל שנה וחמש אמר מילים בודדות וזה הגיל בו התחילה הקפיצה הגדולה בדיבור שלו. בגיל שנתיים הוא דיבר כבר במשפטים. גם הוא נשך ודחף כי לא הצליח לבטא את עצמו, זה עבר עם השיפור בדיבור.

(אנחנו הגענו לחו"ל כמוכם, עם ילד בן 11 חודשים).

muga

New member
אני חושבת שזה חסר טעם, אם כך

אם את צריכה לשבור שיניים בשביל זה,
זה אומר שהאנגלית שלך לא ברמה של שפת אם,
ועקב כך - לא תעזור ללימוד שפה שנייה תקינה ומלאה,
ולדעתי יכולה לעשות יותר נזק מתועלת.

אפשר לשלוח לגן דו-לשוני אם את רוצה,
אבל סביר להניח שלא תצא מזה תועלת רבה,
ועל כן לא הייתי מתאמצת במיוחד על כך.

אפשר בגיל קצת יותר בוגר (4-5?) לשלוח לחוג אנגלית...

mcFLAME

New member
יש למעלה שרשור עם קלינאית תקשורת

תתיעצי שם....

אמאמרבל

New member
להתייעץ עם אנשי מקצוע

אצלינו בבית מדברים שני שפות, אצלי שפת אם זה רוסית ושפה נוספת עברית, ולבעלי אותם שפות ברמת שפת אם.
ילדים הולכים לגן רוסי שבו בקבוצה של גדולים מרבים לדבר רוסית וגדולים בעיקר בעברית. ילדי מדברים בשני שפות בלי שום בעיה, לא היה להם שום איחור בדיבור. הכל תלוי בילד, כי באמת יש ילדים בבית דו לשוני ויש להם קשיים.
וגדול שלי לומד אנגלית בגן, אבל כמובן לא ברמה של לימוד שפה כשפת אם אלא רק בתור הכרות/משחק/הכנה.

אז עדיף לך לשאול את אנשי מקצוע איך לעשות זאת הכי נכון.

שונצו

New member
לבת שלי יש אמנם טיפה עיכוב דיבור

כי היא שומעת ממני רק אנגלית ומשאר העולם (רובו) רק עברית, אבל מצבה החברתי ממש לא לוקה בחסר....
היא כן קצת מתוסכלת אולי באמת, שלא תמיד היא יודעת לבטא את רצונה, אבל היא מוצאת בדרך כלל את הדרך להסתדר.

המצב החברתי פחות תלוי בשפה, בעיקר בגילאים צעירים, ויותר תלוי ברמת החשיפה לחברה.
הרי קטנטנים ממילא לא ממש מתקשרים מילולית. אבל עצם החברה עושה להם טוב.
בני בן חצי שנה ומבסוט עד השמיים מחברת אחותו, מחברתנו ומחברת תינוקות אחרים.

שונצו

New member
אגב, אם לא את ולא אביו דוברי השפה

מה שילמדו בבית הספר זה לא רע.

בן זוגי אינו אנגלוסכסי, והאנגלית שלו נהדרת רק מלימודי אנגלית רגילים - ועכשיו השתפרה כי הוא עובד עם חו"ל.

אצלנו יש 2 שפות

ולא היה איחור בדיבור.
היא דוברת עברית וספרדית והיא אף יודעת להפריד ביניהם...ואפילו (בגלל שאני דוברת איתה עברית ואבא שלי ספרדית), היא מתרגמת לי מילים

"סי זה כן"
"אקווה זה מים"

אחיין שלי דובר שפה אחת והיה לו איחור משמעותי בדיבור

אחיינית שלי - כולם חושבים שהיא לא יודעת לדבר (גם דוברת שפה אחת) - אבל עם ההורים שלה ולפעמים גם איתי ועם הבת שלי - היא מדברת שותף ברמה ממש מתקדמת לגילה.

אז כל מקרה לגופו לדעתי.

וגם אם הוא יתחיל לדבר מאוחר יותר, לדעתי זה לא נורא, כי הוא כן ידבר בסופו של דבר והוא גם ירוויח 2 שפות.

למעלה