לימודי משפטים

secondson

New member
לימודי משפטים

שלום אנשים. יש לי מספר שאלות בעניין שנה א' בפקולטה למשפטים באת"א :

1. האם יש סיכום לחומר שנלמד בכיתה, חוץ מפסקי הדין וחומרי הקריאה שבמאגרים? כלומר, שנה שעברה למדתי קורס בסוציולוגיה, והייתה מקראה בה התבקשנו ללמוד חומר תיאורטי. יש את זה במשפטים, או שהמקור היחיד הוא המרצה או מחברת של תלמיד?

2. ישנם מבחנים להם ניגשים עם חומר פתוח. מדובר על המחברת של הסטודנט במהלך השנה? כלומר, מי שלא היה ברוב השיעורים, ולא זכה למחברת טובה מאחר, מגיע לבחינה במצב לא טוב?

3. יש סדר/מתכונת כלשהו בו מסכמים פסקי דין?

4. אתם נוהגים לקרוא את כל פסקי הדין וקטעי הקריאה? זה בכלל אפשרי?

JaneLame

New member
תשובותיי

1. בד"כ נותנים לקרוא פסקי דין ומאמרים אקדמיים, שמפיצים באינטרנט. יש מקרה אבל היא כוללת בעיקר פס"דים. שלא תעיז לקנות את זה. בזבוז כסף היסטרי. כל קורס מציע מעין ערימת נייר ענקית ומטורפת, שאין שום ציפייה ריאלית שתקרא. עובדה שבשנים מתקדמות לא מפיצים מקראות - בשלב הזה סטודנטים כבר יודעים שזה מיותר ולא מוכנים לפתוח את הכיס, אז אף אחד לא טורח להדפיס אותן.

2. מי שלא כתב מחברת, שישנורר מחבריו לספסל הלימודים. זה מקובל ונהוג ביותר. אם אדוני נוטה לסוציומטיות, שיפתח מחשב בספרייה וישאב אחת או יותר מהמחברות בספרייה my documents, שזר אלמוני הותיר שם. אפשר לעשות תואר שלם ככה להערכתי.

3. יש ראציו לכל פס"ד בנבו. מה שחשוב בסיכום זה פרטי עלילה ("משה תובע את דוד כי דוד גבה ממנו 100 שקל על סלוטייפ"), טענות משפטיות מרכזיות של הצדדים, באיזה חוקים עסק פסק הדין ומה הייתה הכרעת הדין פלוס נימוקים.

4. לא, לא, לא. השתגעת? ראית פעם את הסילבוס של משפט חוקתי למשל? זו כמות חומר שבכל שלוש שנות התואר לא קראתי. וזה רק קורס אחד בשנה א'.

white elephant

New member
נצל"ש לגבי 4

אשמח אם תוכל לפרט.
כמות חומרי הקריאה נראית באמת חסרת פרופורציות, אך האווירה, לפחות בשלב התחלתי זה, היא שכולם מנסים לקרוא הכל.

בתור סטודנט לשנה מתקדמת יותר, אתה יכול לפרט מעט איך את ממליץ ללמוד?
ז"א, מה כן לקרוא ומה לא? לשיעורים סיכומי פס"דים ולעבודות את המקור?
מניסיונך, מה יעיל לקרוא? מה יעיל לסכם? לעומת זאת, מה בעינך נחשב בגדר בזבוז זמן?

אני בטוח שזה יעניין הרבה סטודנטים טריים...

JaneLame

New member
כל שנה יש פה את השאלה הזאת

וכל שנה אנחנו אומרים, תגידו, השתגעתם? התחלקתם על כל השכל? לדעתי לא לקרוא כלום חוץ ממחברת סיכומי שיעור שמישהו אחר הכין, גג טבלת הלכות. גם לעבודות מספיק לקרוא סיכומים. אם אתה לא יודע מה לקרוא או לסכם, עדיף לא לקרוא ולא לסכם כלום, אלא לקרוא חומרים משנים קודמות ולערוך אותם קצת תוך כדי שהמרצה מדבר בכיתה. אל תעשה יותר מזה, חבל לעבוד סתם.

כמעט הכל זה בזבוז זמן. 99 אחוז מחומרי הקריאה שמישים כמו ספאם ויאגרה בג'ימייל שלי. אולי אני מגזימה עם הדרמטיות, אבל יש אפס קורלציה בין מידת הקריאה שלי בקורסים להצלחה שלי במבחן שלהם ו/או בעבודות.

sacrament

New member
בהתחלה כדאי לקרוא הרבה

קריאת פסקי דין זו מיומנות נרכשת. עכשיו זה לוקח לכם שעות...כשאני קוראת עכשיו זה לוקח לי מעט זמן, אני פשוט מרפרפת ומוצאת כל מה שאני צריכה.

מה שכן - בהנחה שאתם גם צריכים לחיות/לאכול/לישון - לקרוא הכל הכל זה כמעט בלתי אפשרי. לכן כדאי לסנן...העדיפות היא לפסקי הדין החדשים יותר. אם מוזכרים בהם פסקי דין שקבעו את ההלכה - לקרוא גם אותם. השאר - כדאי למצוא סיכומי פסיקה. בשנה א' מסתובבים יחסית הרבה כאלה...

B L I M P

New member
זה מדהים כמה זה נכון

אני זוכרת את עצמי בשנה א' ורואה את עצמי עכשיו (למרות שאני בעצמי כמעט כבר לא מתעסקת עם חיפושיי פסיקה) - איזה הבדל!

white elephant

New member
תודה על התשובות

בינתיים אני חושב שאנסה לקרוא הכל, וניתן לזמן לעשות את שלו... ;)

MMMOOSH

New member
אמנם אני לומד בבר אילן אך אני נוטה להסכים.

יש קורסים בת"א עם רשימות קריאה מטורפות, בבר אילן זה מאוד תלוי בקורס, אני יודע שהדרך שלי ללמוד היא לעבור על הסילבוס, בקניין ידעתי את כל פסקי הדין בע"פ וקיבלתי ציון גבוה, לכל השאר זה לא ממש עזר, למרות שזה מאוד עוזר לידע הכללי. בשנה א' מאוד חשוב לדעת איך ללמוד, ועם העומס הרב צריך לדעת להתמודד, גם למאמרים יש סיכום בשביל להבין את הטענה המרכזית.

רוב הסטודנטים לא קוראים פסקי דין, ואני לא בעד ההרגל הזה, דווקא בקורסים המבוססים על פסקי דין, כמו סד"פ אצלנו הייתי בפור רציני על הכיתה, כי הכרתי הכל בע"פ.

צריך להשיג מחברת טובה, זה מה יש, וככה עוברים מבחן בציון גבוה.
יש גם בנק בחינות ומחברות של המרצים השונים.

לגבי הקריאה

בשנה א' קראתי את כל החומר (ברוב הקורסים. פחות בעונשין. לא יודעת למה). השתדלתי לקרוא את מה שהיה צריך לקראת השיעור, וקראתי שוב (וסיכמתי בקצרה) את כל הסילבוס לקראת הבחינה עצמה (קראתי משמעותית פחות בשנים ב-ד).

האם זה היה חשוב?

אני חושבת שזה כן תרם לציונים שלי. סיימתי בהצטיינות את התואר.
אבל יותר מזה - זה הפך אותי למשפטנית טובה יותר. גרם לי להנות יותר מהלימודים ולהפיק מהם יותר. ולימד אותי צורת חשיבה וניתוח ודרך התנסחות.

לכן אני מאד מאד ממליצה, במיוחד בשנה א' כשעוד לומדים את הבסיס, לקרוא כמה שיותר, להשתדל אפילו לקרוא את הכל. כאמור, זה אמנם פחות חשוב מבחינת הידע פרופר שיהיה לך בסוף, אבל זה מאד חשוב מבחינת חינוך משפטי שאת רוצה לחנך את עצמך.

הרבה מאד אנשים חולקים עליי. ואכן, לא צריך את זה בשביל לסיים את התואר. אבל אם את כאן בשביל ללמוד, ולא רק בשביל לעבור את התואר - אני ממליצה.

ושיהיה בהצלחה!
לימודי משפטים, ושנה א' בפרט, אמנם עמוסים מאד, אבל בסופו של דבר זה גם מאד כיף

JaneLame

New member
אה, כן, תיקח מה שכתבתי בעירבון מוגבל

אני בשונה מהעייפה לא ממש מצטיינת דיקאן. אני כן עייפה אמנם.

sacrament

New member
תרומה לציונים

בקורס היחיד בתואר שלא נכחתי אפילו שניה אחת ולא קראתי כלום לאורך השנה (לצערי הרב...היה לי פר"ח באותו יום) - קיבלתי 100.

מקריות? יכול להיות.
אבל לא זכור לי שהיה מתאם גדול בין ציונים לקריאת כל החומר. בקורס מסויים שקראתי ה-כ-ל ובשלב מסויים יכולתי גם ללמד את המרצה מרוב שידעתי הכל לעומק קיבלתי את אחד הציונים הנמוכים בתואר. עם זאת, עד היום, אני עדיין זוכרת את רוב מה שלמדתי באותו קורס, לעומת הקורס לעיל בו קיבלתי 100 שאין לי מושג לגביו. לכן, במובן הזה את צודקת...זה אכן יעשה אותנו משפטנים טובים יותר. השאלה היא יעילות מול תועלת -
אין טעם לקרוא הכל הכל. המוח נהיה סלט בשלב מסויים. יש כאלה שיכולים?שיבושם להם. לדעתי צריך להתמקד בקורסים שבאמת מעניינים אותך. כל השאר - לפחות בשנה א' להשתדל לקרוא מקור ככל שניתן, אבל לא להשתגע...יש סיכומי פסיקה לא רעים בחלק ניכר מהמקרים.

טינקי24

New member
מה לגבי קריאה של מאמרים

בעברית, עוד מילא..אבל באנגלית? איך ניגשים לזה? אשמח לעצות:)

תאמיני או לא

אבל גם זה משתפר.
אני זוכרת את המאמר הראשון שהיה לנו לקרוא באנגלית בשנה א'. טראומה רצינית. אבל היום זה כל כך הרבה יותר קל. כן, תמיד קל יותר לקרוא בעברית, אבל אחרי שאת קוראת הרבה באנגלית, זה כבר נהיה הרבה יותר קל, בלי הבדל משמעותי.
וזו בעצם מציאות שמנציחה את עצמה - אם בהתחלה את נמנעת מקריאת מאמרים באנגלית, זה יהפוך להיות יותר ויותר קשה הלאה. אם בהתחלה את קוראת - זה כבר הופך להיות נון-אישיו.

בשנים מתקדמות לקחתי סדנאות (בהן הציון הוא על כתיבת תגובות למאמרים, ואין מבחן) ובהן כבר ממש לא שינה לי אם המאמר בעברית או באנגלית. כשהוא היה טוב היה לי קל לקרוא אותו, וכשהוא היה גרוע - גם העברית לא עזרה.

JaneLame

New member
אולי אני חריגה, אבל...

מאמר קשה זה מאמר שכתוב קשה בין אם הוא באנגלית או עברית. אם כולכם עמדתם בדרישות הקבלה של משפטים באוניברסיטה, רמת האנגלית שלכם אמורה להיות מספיקה וכשמאמר נראה לכם לא ברור - זה לא בהכרח בגלל האנגלית, זה בגלל סגנון כתיבה אקדמי-טרחני כזה.

מאמרים של רונן שמיר בעברית, למשל, היו לי הרבה יותר קשים לקריאה ממאמר של גלנטר או מקינון באנגלית.

JaneLame

New member
וגם את ההכרזה הזאת שלי קחו בעירבון מוגבל :)

עד גיל 5-6 דיברו אנגלית בבית אצלי.

יפתח00

New member
אני מסכים :)

המעניין הוא, שאת המאמרים הקשים ביותר שקראתי באנגלית כתבו ישראלים. מאמרים של אמריקאיים היו הבהירים ביותר...

sacrament

New member
רמת האנגלית

אני חושבת שאנגלית מפחידה תלמידי משפטים לא פחות מזה שכל דבר עם מספרים מפחיד אותם :)
זה יותר עניין של לנסות להתמודד עם זה.
ובהחלט יש משהו מפחיד בדרך בה מאמר בנוי, באורך שלו ובניסיון להיות אקדמי ומעצבן ולדפוק כל שורה מילה מפוצצת שמלחיצה אותך עוד יותר. ואני מסכימה לחלוטין שיש מאמרים בעברית שהם הרבה פחות מובנים ושיש מאמרים באנגלית שנכתבו על ידי ישראלים שנראה כאילו הניסיון להפציץ במילים "אקדמיות" בלע את המאמר עצמו.

מה שבטוח זה, וכאן אני מכוונת לפותחת השרשור - ככל שקוראים יותר - משתפרים יותר. גם באנגלית וגם באנגלית "אקדמית" ובהבנת המבנה הטרחני והמוזר של מאמר. אין דרך קלה לזה, חייבים להתמודד, וחייבים שזה יהיה כמה שיותר מוקדם.

יש בחוברת האוריינטציה פורמט לסיכום פס"ד.

את המאמרים אני קוראת כי הם מעניינים אותי.
את פסקי הדין- לשיעורים אני קוראת סיכומים (אם הם טובים, אם לא אני קוראת את פסה"ד ומסכמת לבד), ולעבודות את פסה"ד במלואם.

להגיד לך שאני לא בפיגור היסטרי יהיה שקר גס. אבל גיליתי שגם בשיעורים שלקראתם לא קראתי שום דבר הבנתי הכל, אז מה זה משנה.

secondson

New member
על מה מבוססים המבחנים של שנה א'?

כלומר, במבחנים של קורסי שנה א' השאלות תהיינה בעיקר על פסקי הדין וחומרי הקריאה שניתנו?

למעלה