שלום לכולם
שאלות לגבי לימודים!
גם אני לא כתבתי בתפוז כבר זמן מה (למרות שהעבר היצירתי שלי לחלוטין טמון בין דפי הפורומים השונים שהשתתפתי וניהלתי פה בעבר

, ושמחתי לחזור בעבור חברתי ההורסת חנה!
אז אני אציג סקירה קלילה של לימודים בהולנד, וכשיהיה לי זמן אשמח לכתוב מאמר מפורט.
הלימודים בהולנד מתחלקים מבחינתי בין זרים מוחלטים לבין ישראלים עם זכויות בהולנד.
זרים מוחלטים הם ישראלים בלי דרכון הולנדי כלשהו, וללא וויזת פרטנר (מנישואים, הסכם PARTNERSCHAP או הסכם זוגיות). חבר'ה כאלו יאלצו לשלם סכומי עתק לאוניברסיטאות (נע בין 6500 ל9000 יורו לשנה ואף יותר). במקרה כזה צריך לבוא עם גב כלכלי מטורף, ולדוגמא רק בשביל לקבל וויזת סטודנט צריך להראות נזילות של כ7000 יורו בחשבון עובר ושוב כלשהו. אני מוכרחה להגיד שאפשרי לחסוך את הסכומים האלו, אבל אז אני תוהה למה לעזאזל להשקיע 30000 יורו בתואר ראשון (או 15000 יורו לתואר שני), כשאפשר ללמוד בחינם בגרמניה השכנה שלנו.
ישראלים עם זכויות בהולנד :
מדובר בכל אדם עם אזרחות אירופאית. גם רומניה ופולין ושאר המצטרפות החדשות נכנסות תחת המטרייה הזאת, למרות שעם דרכון רומני למשל, הלימודים זולים אך אין אפשרות לעבוד (בניגוד לאזרחות ממדינות אירופאיות יותר וותיקות - למרות שזה משנה כל שנה, אולי עוד כמה שנים ניתן יהיה לעבוד עם דרכון רומני).
כשמדובר באזרח עם דרכון אירופאי - שכר הלימוד מצטמק למימדים זעירים של 1700 יורו לשנה (לכל סוגי התארים, ראשון ושני) לאוניברסיטאות. יש אוניברסיטאות שעדיין גובות סכומים של 25000 יורו בשנה - אבל אני לא מדברת עליהן כי מדובר באוניברסיטאות פרטיות הגובות את הסכומים האלו גם מאזרחים הולנדיים.
אזרח עם דרכון אירופאי יכול ללמוד בהולנד ולשלם את אותו הסכום של אזרח הולנדי, ובנוסף בונוס: אם לאותו אדם יש עבודה (לדעתי זה 80 שעות בחודש) ומתחת לגיל 30, יש מימון ממשלתי בגובה 260 יורו בחודש שהופך למתנה עם סיום הלימודים. מעבר לזה אפשר גם ללוות כספים (אני לא מעריצה גדולה של ללוות כספים אישית), ולהחזיר אותם באפס ריבית כמעט בפריסה לשנים רבות. גם הנסיעות בכל התחבורה הציבורית (עירונית וחוץ עירונית) בחינם.
אזרחים עם וויזת בן זוג ועם דרכון הולנדי - מקבלים זכויות שוות ערך לילידי הולנד. מדובר בתשלום של כ1700 יורו לשנה, וקבלת 260 יורו כל חודש מהאוניברסיטה בלי החובה לעבוד (בניגוד לשאר אזרחי אירופה). אפשר גם ללוות כספים באותם תנאים נוחים ומעולים. תחבורה: חינם. יש לציין שכל ההקלות האלו הם לאנשים מתחת לגיל 30. מעל לגיל 30 התשלום עולה קצת (לא משמעותי, בסביבות ה500 יורו), ואין נסיעות חינם ומענק ממשלתי.
לימודים באנגלית הם המלצה חמה מאד, היות ולימודי השפה ההולנדית על בוריה זאת משימה לא פשוטה - זאת שפה מאד מאתגרת (בעיניי הרבה יותר מגרמנית למשל) ולא כל מקצוע כדאי ללמוד בהולנדית (לא הייתי לומדת פסיכולוגיה בהולנדית למשל, או כלכלה. הנדסה כן ). יש ברוב האוניברסיטאות בהולנד תכניות לימוד באנגלית שמחירן זהה לתכניות ההולנדיות. לתארים מתקדמים כמעט ותמיד יש תכניות לימוד באנגלית. (וגם אצל שכנינו הגרמנים הזולים

.
דרישות הקבלה הכלליות לאוניברסיטאות בהולנד - אזרחים וזרים -
* תעודת בגרות (ממוצע 70 נחשב מעולה בהולנד, אין דבר כזה ממוצע 90, הם קמצנים בציונים כך שאל תדאגו אם התעודה שלכם לא נחשבת איי-איי-איי בארץ, זה שונה בהולנד

.
* מבחן רמה באנגלית (TOEFEL או משהו דומה, תלוי באוניברסיטה)
*קורות חיים (מאיפה באתי ולאן אני הולך

- קחו בחשבון שרוב האנשים שרוצים ללמוד באוניברסיטה הם תינוקות בני 17 - 18 - לא משנה מה עשיתם בארץ, קורות החיים שלכם מרשימים כי כבר יש לכם ניסיון כלשהו בחיים ובתעסוקה (צבא מבחינתי נחשב תעסוקה).
*מכתב מוטיבציה (למה אני רוצה ללמוד כאן באוניברסיטה הזאת, מי אני, איך אני רואה את החיים שלי בעתיד בעזרת התואר הזה - ושאר ירקות ).
*חלק מהאוניברסיטאות מבקשות מבחני כניסה - אבל זה ממש לא פסיכומטרי. מקסימום מבחן במתמטיקה. לתואר שני אמנם יש בקשות יותר ספציפיות, אבל זה גם תלוי בתואר הראשון
*הרשמה בפורטל סטודי-לינק ההולנדי (פרוצדורה טיפשית אך הכרחית, כי הכל נעשה דרך מערכת ממוחשבת).
אני יודעת שיעלו שאלות לגבי וויזת פרטנר - אז העניין החשוב בוויזה הזאת היא שבן הזוג ירוויח ברוטו כ1400 יורו (פעם זה היה נטו, בג"צ אירופאי הכריע את הכף לכיוון הברוטו - למרות שזה כל הזמן משתנה) וחוזה תעסוקה לשנה. אם מגישים את הוויזה כשחוזה התעסוקה הוא ל11 חודשים, התשובה תהייה שלילית. אין משחקים בקטע הזה, הם מאד מדוייקים ואפילו שרירותיים! (מפתיע?

.
אפשר גם להתחיל עם וויזת סטודנט (ולשלם את סכום העתק ללימודים) ואז להחליף לוויזת פרטנר (ונגיד לשנה השניה לשלם את הסכום ההולנדי). היתרון כאן הוא שלא תצטרכו לעבור מסלולים מפרכים של לימודי שפה וכו' בשביל להכנס להולנד, כי כבר תהיו כאן על תקן סטודנטים.
בקיצור, חפרתי קצת
אם יש עוד שאלות או חוסר בהירויות - תשאלו!
וכמובן שהמידע הזה יכול להתעדכן היות וכל חודש בערך יש תקנה חדשה בIND - משרד ההגירה ההולנדי
נשיקות ומיץ פטל!