לימודים בגרמניה

doram44

New member
הערה והארה במקומה.

אבחנה מאוד מדויקת! בתור נושאת אזרחות גרמנית ודור שיני לילידת ברלין אני חייבת לציין שלפני שבאים לחיות בגרמניה צריך לזכור שברלין היא המקום הכי פחות גרמני... גם בשל תכונות הברלינאים שהם ליצנים ציניים יבשים בעלי הומור אירוני כמעט בריטי (כמובן שצריך להבין גרמנית ברמה מאוד גבוהה כדי להבין את זה.. כמה מכם מכירים את הקרקטורות של "צילה" )אבל בעיקר מפני שהעיר מלאה באורחים וזרים. ברלין איננה גרמניה כמו שפריז אינה צרפת וניו יורק איננה ארה"ב (אולי אפילו כמו שתל אביב איננה ישראל). ועדיין החיים בה מלווים התמודדות יום יומית עם הזיכרון. נכון שיש גם לא מעט גרמנים שמתעסקים בזיכרון ולנו בני בדור השיני זה "פינוק" של התערסלות עם האובססיה... ולפעמים אפילו ברמת התענגות עם רגש האשמה הקולקטיבי. אבל כפי שאתם מבינים כבר גם בעייני זה חולה. רובנו לא עוזבית את הארץ הכואבת שלנו כדי להתעסק הכאבים חדשים אלא אולי כדי לנוח ולחיות שפוי יותר. אז אולי צריך לחשוב שוב על ניו זילנד... (תגלשו לפורום השכן)

Jemand

New member
אבל...

זה מה שעושה את העיר הזאת למה שהיא, oder? וסתם שאלה, איך שיקול כלכלי הולך ביחד עם צרפת למשל? ברלין היא עדיין, מאוד מאוד מאוד זולה, בתחום הדיור למשל... שכר דירה חודשי בפריז משול לארבעה בברלין......

Jemand

New member
וחוץ מזה,

אם בענייני זיכרון עסקינן - זה אולי נשמע חריף, אבל קוגניטיבית, חוץ מהעובדה שהגרמנים היו המוציאים לפועל, אני לא רואה הרבה הבדל במידת האשמה בין הצרפתים למשל או האוסטרים וגם, את יודעת מה, (כן כן!) ההולנדים.

lilach de

New member
או האיטלקים, או ההונגרים

וכו' וכו', העובדה האיומה הזו לא בדיוק עוזרת, כשאתה מסתובב ב MITTE למשל, ויודע שבכל בית שם גרו יהודים שגורשו משם, או שבכל פינת רחוב יש איזו איזכור לשואה, ושהאסוציאציה הראשונה שלך כשאתה יורד לרכבת התחתית ורואה את השוטרים עם הכלבים ושומע את ה zurueckbleiben היא למחנות הריכוז. או כשאתה רואה אדם זקן ברחוב ושואל את עצמך איפה הוא היה בדיוק ומה עשה לפני 60 שנה. אלו מחשבות שעברו אצלי בראש ושאני יודעת שכל חברי הישראלים והיהודים שמגיעים לגרמניה חושבים. בניגוד להולנד או אנגליה או איטליה, שם אתה "עוד זר מיני זרים אחרים", בגרמניה, אתה תמיד תשתייך ל"יחידי הסגולה" שהם גם זר-ישראלי וגם זר-יהודי. התגובות שקיבלתי כשרק הגעתי לגרמניה ואשר אני עדין מקבלת מלמדות אותי שלעולם לא אהיה שם "רק" זרה. תמיד אשמש בעיניהם כנציגת העם היהודי ומדינת ישראל, ולא חשוב כמה שנים אשהה שם. וזוהי חבילה די כבדה עבור מישהו שבס"כ רוצה לחיות בשקט ושיעזבו אותו מפוליטיקה והיסטוריה ושאר מיני בישין.

Jemand

New member
זה נכון.

ואני, שבאמת באתי לפה בכדי לחיות בשקט ולהתבוסס לי בחוסר הגבולות שמאפיין את העיר הזאת, לקח לי קצת זמן עד שהצלחתי להמנע משיחות האשמה עם הגרמנים. אני חושב שבגדול זה גם משהו שאתה משדר... אני לחלוטין לא מתעסק בעברה של גרמניה ביום יום, ולא חלילה בגלל שאני חושב שזה לא חשוב אלא בגלל שאני מאמין שזוהי לא דרך לחיות. מכאן, שכמעט לא יוצא לי לדבר על זה כבר, וזאת לא המחשבה האסוציטיבית הראשונה שלי... אני דווקא לא מרגיש אוטומטית יהודי או ישראלי, אבל יכול להיות שזה קשור להלך הרוח שמאפיין אותי בזמן האחרון - שהוא נסיון להתנתק מכל מאפיין לאומי (לוא דווקא ישראלי). זו בהחלט אחת השאיפות שלי(אם יש כאלה בכלל).

lilach de

New member
זהו בדיוק הענין

אני מאמינה שהישראלים שכבר מגיעים עד לגרמניה, ועד לברליןף הם סוג הישראלים שהדבר האחרון שהם רוצים לראות בקרבתם זה.. ישראלים אחרים ולכן הם מחפשים את המקום הכי רחוק עלי אדמות מישראל, שזו - גרמניה. מאידך, אתה יכול עד מחרתים לטעון שאתה מנסה לחיות במנותק מהעבר שלך וממהגדרה הישראלית שלך. אבל הסביבה שלך (לא זו המיידית והקרובה אלא זו העממית, האיש שברחוב, אלו שלא קרובים אליך) בסופו של דבר תמיד תצביע ותגיד: הוא ישראלי/יהודי/מה שזה לא יהיה. רוצה או לא, לא ניתן להתחמק מזה. כל הרצון להטמע באופן מוחלט לעולם לא יצליח מעשית. אין מצב בכלל.

Jemand

New member
כן, אבל זה לא מה שאמרתי.

אין לי שום רצון להטמע בחברה הגרמנית וואטסואבר, או בכל חברה אחרת. הרצון היחידי הוא לא להיות משיוך (וגם מבחינתי) לשום לאום. אני רוצה אוטונומיה קטנה משלי. אני לא מנסה לחיות במנותק, אני חושב שזה לא נכון לחיות כך.

lilach de

New member
אני מכבדת

את הרצון שלך, ומשוכנעת שכל אחד זכאי לבחור בדרך הנכונה לו :) אני גם לא מנסה להתווכח איתך, חלילה. אבל בכנות, אתה חושב שאת החברה שסביבך זה מעניין? הרי ברגע שלמשל יש גל של אנטישמיות, הרי ישר יצביעו עליך, אתה הרי ישראלי וכל מה ש-אתה- חושב לא יעזור?

doram44

New member
צודקת .

אמא שלי מהמיטה מאוניינבורג שטראסה 56. שרה במקהלה של בית הכנסת הגדול. למדה וחיה בבית יתומים במיטה. קרובי משפחה מהצד הנוצרי שלה... כן יש לה כאלה הם גם הצילו אותה גרים ממול בית הספר שעומד על בית המעצר ליד הקבר של מנדלסון.. מוזר אני מרגישה במיטה ובברלין בבית אבל אני אשכנזיה שחורה ובניגוד לאמא שלי לא הייתי שורדת יום במחתרת . (דוגמא למחשבות של ילדת דור שיני אופיינית ). לא הייתי בגרמניה לפני גיל 32 . בפעם הראשונה נסעתי עם להקת מחול בת שבע לבאווריה . לא יכולתי להסביר לאיש גם לא לעצמי את השימחה שחשתי כשראיתי איש זקןכבן 75-80 ללא רגל. נו זה משהו שרק ישראלים מבינים.לפעמים אני מספרת את זה לידידים הגרמנים שלי ויש לי רבים כאלה רק אז אז כשהם נרגעים מהחנק הם מפנימים את העניין. אבל הרבה פעמים אני מרגישה שבני הדור השיני והשלישי של שני הצדדים הם בעלי קווים משותפים רבים מאוד הקורבן והמקרבן מאוד דומים.

doram44

New member
לא מנקה מאשמה אף אחד

אבל היצירתיות , אהבת המוות ויצירת תיעוש שלו, האלימות הכבדה, הנקדנות הכפיייתיות והסדר המוחלט מיצגים את הגרמנים להפליא. אינני ממעיטה מיכולת הביצוע היא עומדת בבסיס הזוועה. וסליחה... היו דברים קודם אבל כזה.... לא !. לא ניכנס להשוואות. יקירי . הדחקה לא תעזור פה. זה מפלצתי במידה כזו שאולי רק החמר רוג' בקמבודיה וסטאלין מתחילים לדגדג את הרף, זוועות היו בעוד מקומות למשל שאלת העבדות השחורה אבל תעשיית המוות איננה נתפסת. מוות נקי ...לטאומת זאת כול השאר עסקו בשיתוף פעולה שמח מתרונן אינטרסנתי... ויצירתי.

lilach de

New member
את/ה צודק/ת, לא ספק

מבחינת עלויות המחיה, ברלין, נדמה לי עדין העיר הזולה ביותר מבין הערים האירופאיות הגדולות במערב אירופה ושאפשר לחיות בה ברמה סבירה עם מעט מאוד כסף. הכוונה שלי היתה שאם השיקול שלו הוא רק "איפה אפשר ללמוד בחינם.." :) במידה וכן כדאי לו לשקול את ספרד, שאני מבינה שעלויות הלימוד שם נמוכות מאוד או את צרפת... אדם שמהגר לארץ חדשה שהוא לא מכיר, לא אותה ולא את המנליות הנהוגה בה וגם לא את שפתה, ועושה זאת רק בגלל שיקולי כסף עלול לגלות מהר מאוד שבחינה רגשית ונפשית רע לו שם. הכסף זה לא הכל! (מאידך, הוא יכול לגלות כמו כולנו, שברלין היא עיר כייפית ומענינת.. ואם הוא מסוגל לבלוע את הצדדים הפחות יפים שלה, אז אחלה!)

Jemand

New member
יכול להיות,

שלפעמים אני מרגיש שאני לא יותר ישראלי ממה שאני יפני או סנגלי או וואטאבר... אני לא יודע אם זה טוב או לא, אבל בינתיים זה מרגיש לי בכוון הנכון.

berlinale

New member
מה שהיא אמרה נכון ברובו

קודם כל, אין אפשרות לשרוד פה לאורך זמן בלי לדעת גרמנית. אין לך מה לפחד משיעורי גרמנית בגרמנית - כולם הרי מתחילים כמוך. אני באתי בלי לדעת מילה בגרמנית, והיו איתי בכיתה אנשים ממגוון מדינות, וזה מסתדר. זה תלוי הרבה אם יש לך מורה טוב או לא. לגבי המנטליות, הרשו לי לחלוק. נכון, המנטליות הגרמנית שונה, אבל גם למנטליות הצרפתית, ההולנדית או הספרדית תצטרך להתרגל וזה חלק מהחוייה של חיים בחו"ל. לעומת זאת, משמועות בלבד אוכל להגיד, שלפי מה ששמעתי על האקדמיה בכמה מקומות אחרים באירופה, ישראלי יחוש פה הרבה פחות עוינות. דבר אחרון שלילך צודקת בו זה האופנתיות של ברלין מול עובדות החיים. זאת עיר ענייה, עם אחוזי אבטלה גבוהים, ואנשים נחמדים אבל שלא בנויים לקבלת זרים שלא משתלבים. במסר אחר בשרשור הזה נאמר, שאלה שמגיעים לברלין הם בדרך כלל אלה שמחפשים קצת לברוח מהישראלים והישראליות וזה נכון. אל תחפש פה תמיכה מן הקהילה היהודית, שמורכבת ברובה מרוסים, והישראלים פה זה לא בדיוק החברה של "אחי!" ודביקות רק בגלל שהאחר ישראלי - יותר בגלל שיש מה שהאחר הוא - כלומר האישיות שלו. במילים אחרות, אם אתה בונה על תמיכה של קהילה יהודית וישראלית ועל מלא חברים רק בגלל שאתה ישראלי, אולי ברלין היא לא העיר בשבילך, "אחי".

forglemmigej

New member
מענין

מה שאת אומרת, על ישראלים שבורחים מישראלים. כאילו מפחדים מהצל של עצמם.. בדנמרק הקהילה היהודית, לא מתה על הישראלים בלשון המעטה, כי הם רוצים שהבנים שלהם "יעלו" לארץ (דהה!) ואילו הישראלים עושים ההפך!

Lear22

New member
טוב

לא הייתי פה יום וחצי (מין נסיעת מילואים לצפון) ואני רואה שנוצר פה דיון מעניין אמוד. באמת אז אולי נכונה ההנחה שהמחשבה הראשונה שלי על לימודים בברלין היתה : וואו לומדים בחינם. איפה אני קונה כרטיס טיסה. אבל ככל שעבר הזמן (הימים...) ככה חשבתי על זה יותר ויותר. בתור בחור בן 22 השואה מאוד מעסיקה אותי ולמרות שאני לא בדיוק דור שלישי ישיר אבל יצא לי להתעסק המון בשואה וזיכרון. מה שלילך אמרה על זה בכל מקום רואים איזכור והמשפט על הזקן, מאוד התחברתי לזה. ודווקא אלו חלק מהמניעים שלי, לפחות עכשיו, דווקא כן לנסוע. להתעמת עם זה בפנים. לא לשבת בתל אביב ולחשוב על זה אלא להגיע ולראות ולחיות איפה שאני רוצה לחיות בגלל שהחלטתי, ואז מה אם זה לא ימצא חן בעיני כמה גרמנים. עוד יותר טוב. לדעתי זה סוג של ניצחון. אולי אני צעיר ומדבר שטויות לדעת אנשים אבל אני רואה בזה אתגר אישי שלי (להגיע למקום חדש שאני לא מכיר, גם מבחינה תרבותית וגם מבחינת שפה) וגם להתחבר ל"פונקציית" הזיכרון ברמה הכי ישירה. אבל זו רק הדיעה שלי. ובהמשך לדיון לגבי הלימודים עצמם: האם בשגרירות יש מידע על בתי ספר, מקומות ללמוד גרמנית בברלין ותנאי קבלה?

berlinale

New member
"הניצחון" וגם אתר חשוב

לגבי "הניצחון", אין לי ספק שיש לי איזה שהיא רמה של הזדהות עם מה שאתה אומר. יותר חשוב, מידע על האפשרויות שלך ללמוד בגרמניה, תוכל למצוא באתר הזה. חשוב מאוד, שאלא אם אתה מיליונר בתחפושת, לא תתפתה ללמוד במכון גתה - לא בברלין ובטח של בתל אביב.

Lear22

New member
מליונר?

לא עני מרוד אבל גם לא מליונר בדולרים. וזה גם לא אני אלא ההורים :) למה? כמה עולה הקורס המזורז בגטה בת"א? הקורס טוב?

למעלה