"לילה אדום"/ גל אמיר

Rivendell

New member
"לילה אדום"/ גל אמיר

"מותחן ערפדים ישראלי מקורי". לקחתי את הספר כי התחשק לי משהו קליל, וכי הוא קיבל ביקורות לא רעות. כך שלא היו לי ממנו ציפיות בשמיים - רק רציתי שעה שעתיים (ספר קצרצר) של כייף. לא שום דבר מעבר. ואחרי ההקדמה הזאת - התאכזבתי. כבר כתבו על הספר הזה מאמר מפורט מאוד, אז אני לא אכריח אתכם לקרוא שוב על העלילה כולה וכו' אלא רק אציין למה התאכזבתי. העלילה צפוייה, רדודה ופושרת. הדמויות בנויות בצורה מאוד שיטחית, לא אמינות ולא מעוררות שום הזדהות. כל אלה היו יכולים עוד לעבור בשקט, אם היה אלמנט כלשהו של המתח שהוזכר בכותרת. אבל לא היה. למעשה, הספר היה כל כך *לא* מותח שמצאתי את עצמי מפהקת כל כמה דקות, ובודקת עוד כמה עמודים נשארו. החלטתי לקרוא עד הסוף כי באמת זה לא ממש ארוך ורציתי לוודא שאני לא מחמיצה כאן איזו פואנטה טובה או שאולי יש איזה פרט בסוף שיאיר את כל העסק בצורה אחרת. אבל הסיום, כמו שאר הספר, היה מאכזב ורדוד. לגבי עניין הערפדים - היו שם ערפדים. כלומר, המילה "ערפד" נזכרת כמה פעמים. אבל לקרוא לזה "רומן ערפדים" זה קצת "פר פטצ'ד" (או בתרגום חופשי - לא ממש תואם מציאות), אם שואלים אותי. מה שהכי שעשע אותי זה שבשלב כלשהו אמיר מרשה לאחת הדמויות שלו לצחוק על ספריה של אן רייס, שלא ממש עוסקים בערפדות לשמה וכו'. לא קראתי את אן רייס, אבל אני מכירה את הסגנון, ולגל אמיר, עם כל הכבוד, יש עוד דרך ארוכה לפניו. בגדול הרגשתי דיי מרומה. מדובר, בסה"כ, בגימיק חביב. זה "ישראלי" כי יש דמויות של "דוס" וזה ערפדים כי יש שם שתיים וחצי מילים על צלבים ואור שמש. ועל אותו המשקל זה ספר, כי אלו כמה דפים מודפסים כרוכים. אבל זה לא ספר טוב. אפילו לא בתור מותחן קליל. כוכב וחצי בסולם ריוונדל.

Rivendell

New member
ועוד תהייה

כמו שאמרתי כבר - לא קראתי ספרי ערפדים בעבר, אבל עדיין הציקה לי מאוד בעיית האמינות של הספר. היו שם קטעים שנראו לי נורא מופרכים. אני לא מדברת על הקטעים של הערפדות דווקא, אלא על האיטגרציה בין הערפדים והאנשים. למשל באיזה קטע שמישהי מחפשת את אחת הערפדיות ומתארת אותה בפני ברמן, והוא אומר לה שלא ראה אחת כזו. כמובן שהוא ראה. בכל מקרה, מה שמציק לי הוא שהערפדית לא ממש נראית כמו בחורה רגילה וסטדרנטית. לא משהו ששוכחים, נגיד ככה.. כתוצאה - האמינות של הספר לכל אורכו מאוד נמוכה. קורים שם דברים שבמציאות לא היו עוברים כ"כ בשקט. אז אני תוהה אם זו בעיה ספציפית אצל אמיר, או שהוא למד את זה מכותבי רומני ערפדים אחרים

neta2

New member
צר לי שאיני יכולה להועיל

בעניין תהיותייך לגבי ערפדים לאן
לא מתחברת לערפדיות.

neta2

New member
שכנעת אותי לא לקרוא אותו כעת../images/Emo3.gif

תודה! ביקורת מצויינת!

Boojie

New member
הספר הוא אחד המועמדים לפרס גפן

(הפרס הישראלי למד"ב ופנטזיה) בקטגוריית ספרות מקור, ואני מנועה מלהביע דעה גם כי אני מתחרה בו, אבל בעיקר כי עוד לא קראתי אותו.
אבל מה שכן, מן הסתם אני אצטרך לקרוא אותו. לא נעים להצביע לעצמי בלי לפחות לקרוא את המועמדים האחרים.
אגב, יש שני מועמדים אחרים שאני יכולה להמליץ עליהם בלב שלם: "הצד האפל" של גיא חסון ו"הדרך לגן עדן" של גיל הראבן. שווים קריאה, מאד אפילו.

Rivendell

New member
אם הספר הזה מייצג את המיטב

שיש למד"ב ולפנטזיה הישראליים להציע, אז יש לפנינו עוד הרבה עבודה. אבל את גיל הראבן אני מאוד אוהבת, ואני בהחלט אקרא את זה. תודה על ההמלצה

Boojie

New member
הספר הזה לא מייצג את המיטב.

פרס גפן הוא פרס בחירת הקהל, וככזה, הספרים שמגיעים בו לגמר לא מייצגים את המיטב אלא את הספרים שמרבית המצביעים קראו ואהבו. למרבה הצער, מד"ב ישראלי בימינו זה ליודעי ח"ן, ואחוז גבוה מהספרים ברשימת המועמדים ההתחלתית לא מוכרים כמעט לאף אחד. וכך ספרים שכנראה ראויים הרבה יותר, כמו נגיד "2020" של חמוטל שבתאי, נשארו בחוץ, פשוט כי לגל אמיר יש באז עצום ולעומת זאת הספר של חמוטל שבתאי נשאר תקוע על המדפים בחנויות אפילו אחרי שהורידו את המחיר שלו בצורה שערורייתית. אם אני, שמעורה עמוק מאד בקהילת המד"ב הישראלית, לא הכרתי את רוב הספרים שהיו מועמדים ברשימה ההתחלתית, זה בהחלט מראה על איזושהי בעייתיות.

Rivendell

New member
דווקא "2020" לא רע בכלל

אני זוכרת שנהניתי ממנו בצורה סבירה פלוס. הוא כתוב מאוד יפה, והדבר היחיד שהפריע לי בו זה שהיו בו כמה רעיונות דיי נדושים. אבל מעבר לזה, בינו לבין "לילה אדום" יש שנות אור. "2020" הוא ספר, ואפילו ספר לא רע, בעוד ש"לילה אדום" נראה יותר כמו סיפור בהמשכים מ"נעריב לנוער". אבל מהרשימה של המתורגמים אני דיי מרוצה. בעיקר כי קוני שם

Boojie

New member
אני גם לא מצאתי שם רעיונות נדושים,

ואני חושבת שחמוטל שבתאי עשתה עבודה נהדרת בבנייה של האפקטים החברתיים של מגפה מהסוג הזה, כשהם נבנים על מגמות חברתיות בנות ימינו. טירוף הטהרה והסטריליות, החשדנות בין המינים - היו לי מאד אמינים. אבל האמת היא שכל זה לא שייך. כשאת מוסרת פרס לבחירת הקהל, בהכרח את מקבלת את זה שהבחירה תתבסס לא רק על איכות אלא גם על מוכרוּת, ואת 2020, למרבה הצער, כמעט אף אחד מקהל המצביעים הפוטנציאלי לא קרא. ובאמת, היו המון ויכוחים בנושא לאחרונה, אם זו השיטה הנכונה להצבעה לקטגוריה הספציפית הזאת (בגלל מיעוט המודעוּת) או לא. אני מאמינה שאם המאמץ שלנו, להגביר את מודעות קוראי המד"ב בארץ למד"ב המקורי יצליח, בעוד כמה שנים הבעייה הזאת כבר לא תהיה רלוונטית, או לפחות לא יותר מכפי שהיא רלוונטית בפרסי ההוגו. מצד שני, יש הרבה אנשים שמצדדים ביסודו של פרס נוסף, תואם נבולה - כלומר, לא בחירת הקהל אלא בחירה של גוף מסוים. יש לזה, כמובן, יתרונות (למשל, שאפשר להניח במידה סבירה של בטחון שכל השופטים קראו את כל המועמדים), אבל יש לזה גם חסרונות (כשמדובר בבחירה של קבוצה קטנה, בדרך כלל היא נוטה להיות מושפעת הרבה יותר בקלות מהטיות טעם ספציפיות, ואז היא לא ממש מייצגת הרבה). מי יודע, אולי בעתיד. כרגע, אני לא רואה יותר מדי מתנדבים לועדה השופטת...

יש עוד הרבה עבודה כך או כך

אבל אני סיימתי עם ספרות מקור לעוד הרבה זמן, אז אולי ההערה שלי לא כ"כ במקום. יש לי מספיק חומר מתורגם להשלים בינתיים (למרות שעשיתם לי חשק ל2020).

...לעוד הרבה זמן

יש לי יותר מידי השלמות בספרות מתורגמת כדי לפנות זמן לספרים שעוד לא ניגשתי אליהם. הבאים בתוכנית שלי (המקוריים) הם הצד האפל ו2020.

בנוגע לסוף, הזהרתי

למרות הביקורת החיובית שלי, הזהרתי מהסוף הדלוח והמאכזב. כנראה כמי שלא קוראת מותחנים בדר"כ, היה קל לבדר אותי עם אחד יותר מאשר קוראת מנוסה כמוך
. אבל כבר גילינו שאין לנו טעם דומה במיוחד בספרות. ולעניין הערפדים - דווקא יש כמה סיבות אפשריות לעובדה שאותו "עד" שכח באופן מיסתורי את הערפדה הבלקרית: 1) בהרבה מסורות לערפדים יש כוחות היפנוטיים ואין להם קושי לגרום לאנשים לשכוח אותם. 2) הדוגמא הטובה ביותר לסיבה הבאה היא דווקא "מוות" של פראצ'ט. למרות שהוא הומוריסטי, הוא לא הדמות העל-טבעית היחידה שניחנה ביכולת להלך על "הכתם העיוור" שיש לאנשים לגבי העל טבעי והמפחיד מידי. אולי הייתה סיבה בגוף הספר, אבל כבר הספקתי לשכוח כמעט את כולו... כמו שנקרא בלילה (אדום) אחד, כך נשכח.

דוסטו

New member
"סימתי עם ספרות מקור"../images/Emo31.gif

ואם מחר יפורסם המאסטרפיס הקאנוני של הספרות העברית?

siv30

New member
כנראה שאז תודיעו לנו ואנחנו נשקול

אני איתך וולנסיה.

למעלה