לידתו של דתל"ש -

לידתו של דתל"ש -

"כן, יש גם דתיים פציפיסטים. הם רוצים להיות דתיים בלי לשרת 24 שעות ביממה בצבא ה'. הם מסתובבים במערכת ומחפשים משהו שיגיד להם שגם זה בסדר. אך ברוב המקרים יגלו שהמערכת לא סבלנית, יש רק אמת אחת, וזו לא האמת שלהם". רחל יורוביץ' מבקשת קבלה והקלה - למען הילדים שלנו. האם זה נכון? אופיר - מנהל הפורום מצהיר על עצמך כדתל"ש, האם יש דברים בגו, במה שנאמר בכתבה? ספר על עצמך: איפה לדמת צבילדותך, צעירותך? למה החלטת לזנוח את התד ולהיות דתל"ש? והאם בין היותך הומו לעזיבת הדת יש בכלל קשר? מעניין לדעת מדוע זה קורה?

באמת מעניין אותי לדעת,

כמו ששמנות לא רוצות שיזכירו להן כל הזמן "שמנות לשעבר", למה דתל"שים מוכנים להשאיר עליהם את התגית של דתי לשעבר? למה פשוט הם לא אומרים 'חילוני'? אולי מתוך רצון להראות או להשאיר זיקה כלשהי לדת? ומעניין אותי לדעת משהו שחשבתי עליו - בסקאלת הדת, הדתל"שים תמיד יהיו יותר קרובים לדת מאשר חילוני מלידה, נכון? ז"א... משום מה, כל הדתל"ש שהכרתי לא הופכו למומרים להכעיס... אלא שמרו אמונים (אפילו המעטים כמו כיפור וחזיר...) לדת. או שמא הטענה שלי לא נכונה?

אביאלוש כנס לכתבה ותקרא...

הייתי מאוד רוצה לדעת גם את חוות דעתו של אופיר, שמצהיר על עצמו שהוא דתל"ש...

לכל אדם יש רק ילדות אחת

החינוך הדתי שקבלתי בילדותי השאיר עלי חותם לכל חיי. לא עזבתי את הדת מרוב כעס או בוז, אלא מתוך הבנה שאני לא מאמין בה, ושהיא אינה מתאימה לאורח חיי. אם שואלים אותי אם אני דתי אני אומר "לא, הייתי פעם". זאת פשוט תשובה מלאה יותר מאשר לומר סתם "אני חילוני". ברור שהחילונים מלידה מתחייסים אל הדת בריחוק שאינו קיים אצל דתל"שים. זה כמו טברייני שעבר לגור בחיפה, הוא תמיד ירגיש זיקה לטבריה, וכתשובה מלאה הוא יאמר שהוא חיפאי - טבריני לשעבר.

זה ממש

לא דומה. טברייני לשעבר עובר לחיפה בדרך כלל מתוך אילוצים כלכליים, חברתיים, אישיים. אבל הוא אוהב את טבריה וברגע הראשון שיוכל הוא יחזור לשם. מה שאין כן דתי שעוזב את דתו גם אם לא להכעיס, עוזב בגלל שהוא לא מרגיש מחובר, או שיש לו תאוות או דעות שסותרות את הדת הצרופה והוא לא יודע איך לשלב בין אמונה לרצונות האישיים, לא תמיד זה מתחבר אבל יהודי צריך לדעת, ואני אומר כאן משהו מאוד מאוד דק שאני מקווה שיבינו אותי נכון, יהודי צריך לדעת שאלוקים לא בא בטרוניה עם בריותיו אלא מבקש מהם לטובתם שיהיו טובים ולנסות להגיע לשלמות וכמובן לא לעשות את מה שהוא אמר לא לעשות כי הוא יודע מה הוא אומר... בכל מקרה זה ארוך ולא מספיק הודעה אחת. אמשיך בהזדמנות.

Nחמן

New member
לא מדויק

אני עברתי מת"א לפני שנים רבות ושמח על כך, שנמצא כיום בירושלים עיה"ק. מתגעגע לת"א?! ממש לא! רבל זה עניין אינדיבידואלי. יש לי עוד השגה לדיבור שלך בשם ה'. הפסוק האחרון בהפטרת השבת היה: "הגיד לך אדם, מה טוב ומה ה' דורש מעמך: כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם א-לוהיך". החלק הראשון שלך בהחלט מקובל עליי אבל השני קצת מסוכן. לפני 3 שנים היה כאן אחד, שבא "בשם ה'" והחליט, שצריך את ההומואים, שצעדו במצעד הגאווה בירושלים. זה לא היה פנחס בן אלעזר בן אהרן הכהן אלא סתם פושע נאלח בשם ישי שליסל. עד היום הוא חושב, שהקול הפנימי, שדחף אותו לבצע את מעשה הפשע, הוא קולו של ה'. שאלוקים לא בא בטרוניה עם בריותיו מנין לך? האם אתם מתכתבים במייל או ב- sms? חלילה! אינני מפקפק באמונה. אני רק נזהר, שלא להוסיף על מה שכתוב בתורה. כבר היו דברים מעולם אצל איזה נחש אחד... ("ולא תגעו בו...") זוכר?!...

קודם כל צריך להאמין שהוא

קיים, או שלפחות יש לו קשר לאנשים ושאכפת לו מכל אחד מהם. טברייני שעובר לחיפה וטוב לו בחיפה - לא יחזור לטבריה, למרות שהוא יזכור אותה בחיבה ובחמימות. לכל יש זמן ולכל עת.

איך התרחקתי מהאמונה

אני יחושב שכבר בגיל 10 לא ממש האמנתי בסיפורי הדת. המשבר הראשון היה התפילות. כבר אז לא יכולתי להאמין שקיים מישהו שרוצה שאהלל ואשבח אותו ושאתחנן לפניו כל כך הרבה. הפסקתי לומר את התפילות. פשוט העמדתי פנים שאני מתפלל תוך כדי שאני משתחווה ושפתי נעות תנועות סרק, ומחשבתי נדדה למקומות אחרים (לא סקס. וודאי שלא בגיל 10). המשכתי לשיר את "לכה דודה" ו"אדון עולם" ואת "ויהי בנסוע הארון"...אני אוהב שירה ומוסיקה. אחר כך איבדתי את האמונה שניתן "לתחמן" את הדת- על ידי שעון שבת, על ידי פרוזבול, וכו'... הרגשתי שזאת התחכמות, ואז גבר חוסר האמונה שלי. גם הכרתי ראש ישיבה נכלולי וגס, ששיקר לשלטונות בנוגע לתלמידים שלו, כדי להעלות את אחוזי ההצלחה שלהם בבחינות בגרות, ונהג בי בחוסר כבוד וברוע- גם זה הפחית את ערך הדת בעיניי. יחד עם זאת הייתי בתוך חברה שדרשה שאמשיך לשמור שבת, להתפלל, להניח תפילין וגם....לצאת עם בנות. היה לי נוח בתוך החברה הזאת. סדר היום היה קבוע ונוח וגם יפה, השבתות הרוגעות החגים היפים, כל אלה נתנו לי סיפוק נפשי גם ללא התוכן הדתי שלהם. אחר כך באו המדע והטכנולוגיה. הסתירות הרבות עם הדת, והפילפולים הרבים שנדרשו כדי "לישב" אותן (הן מעולם לא יושבו כראוי), הפחיתו עוד יותר את האמונה שלי בדת. ההבנה שהעולם התפתח באופן טבעי, בלי שום עזרה מכוח עליון, השחרור מניסים ומכוחות על טבעיים היה מרענן. ואז נוספה לכל זאת ההומוסקסואליות, כשראיתי שהדת נועדה לאנשי משפחה סטרייטים, עם ערב שבת וקידוש על ידי הבעל אחרי הדלקת נרות על ידי האשה, וגידול ילדים - כל זה לא היה חלק מחיי. מבחינה נפשית עזבתי את הדת כבר בגיל 24 כשיצאתי מן הארון אל הורי ובעיקר -אל עצמי. במשך עוד שנתיים המשכתי לקיים את המצוות כאדם דתי - שבת, כשרות, תפילה, כיפה. עד שבא הזבנג/הזפטה/הפראסק/הכאפה (תלוי מאיזו עדה אתה
) - חיל האוויר הוציא אותי משורותיו ונאלצתי לחפש קריירה בחו"ל. עליתי על מטוס אל-על והחלטתי שאין יותר טעם לשחק את המשחק. ממילא החיים שלי עומדים להשתנות לגמרי עם נחיתתי בחו"ל. הורדתי את הכיפה והפסקתי לשמור שבת. מטבחה של דודה שלי בקנדה לא היה כשר, ואני לא עמדתי על כך שתגיש לי אוכל כשר. כיום אני עושה רק מה שנותן לי הרגשה טובה: צם ביום כיפור, מדליק נרות חנוכה, אוכל מאכלי חלב בשבועות, בארץ אני הולך לבית כנסת לפגוש את החברים מהישיבה, בפסח אני משתתף בליל הסדר אצל המשפחה שלי, אוכל מצות. כאן בקנדה אני הולך לפעמים לבית הכנסת לארועים מיוחדים. לפעמים אני אומר "מודה אני" כשאני מתעורר בבוקר.

ואתה לא מרגיש את החסר הזה בלב?

אני באמת שואל מתוך תמימות... תתעלם לרגע מההתרגשות של העולם הגדול, העולם של "אני יכול לעשות הכל ואף אחד לא מצווה עליי חוקים ומשפטים"... אתה לא מרגיש שאולי נפלת בין הכיסאות בתור ילד, ומאז גדלת לתוך דרך המונית ופספסת פה משהו גדול? אתה לא מרגיש את החסר הזה בלב שגורם לאדם כל הזמן לחפש אחר הרוחניות העמוקה הזאת? הרבה פעמים קורה לי שכמה ימים אני מתרחק מלימוד פסקה אחת של תורה/גמרא/משנה, ופתאום אני הופך לבנאדם ריקני כזה... משוטט חסר חיים בכל הבית. אבוד ומרוקן.

הכל עניין של הרגל.

אתה התרגלת לכך שהרוחניות מוצאת את ביטויה בלימוד פיסקה של לימודי קודש, אבל אתה אינך מודע לכך שניתן להגיע לרוחניות גם בדרכים אחרות, למשל, דרך מדע, אומנות, צדקה והתנדבות, ו...אהבה. בניגוד למה שאתה אומר, אני לא יכול "לעשות הכל". שוב, אתה נותן חשיבות עליונה לדת, למרות שחוקי ומשפטי הדת אינם המערכת היחידה. ישנם חוקי מדינה, כללי מוסר וכללי נימוס והתנהגות שלפיהם אני פועל ומגביל את עצמי. האמונה שאתה מיוחד ולא המוני רק משום שאתה מקיים את הדת, גם היא הרגל. ישנן דרכים רבות אחרות להיות טוב ומיוחד גם בלי הדת. לא פספסתי דבר.

כל הכללים

האחרים שדיברת עליהם, כללי נימוס ואהבה שייכים גם לגויים אז מה מבדיל אותך מהם?

שום דבר, ברוך ה' ../images/Emo8.gif

ועל כך אני מרוצה ושלם עם עצמי. ותשובה מלאה יותר ורצינית יותר: ההבדל בין היהודים והגויים מתבטא בהשגים במדע, פילוסופיה, מוסר, וצדק, וגם המשכיות הסטורית ארוכה. אצלנו יש יותר. חוץ מזה אין הבדל.

DannyDinn

New member
התאוריה שלי

היא שזה עניין של אבולוציה. עם כל הבעיות שהיו לאומה הישראלית\יהודית, על מנת לשרוד היתה התפתחות אבולוציונית של "המוח היהודי" שמצא פתרונות ברמות השונות של החיים, אם זה בשינוי הדת על מנת להתאים אותה לרוח התקופה, או בהמצאות שונות בתחומי החיים השונים.

מצד שני - אל לנו לטפוח לעצמנו על השכם

יותר מדי.נכון שיש לנו, היהודים/ישראלים, מקום מכובד בין העמים, אבל... גם בין הגויים ישנם השגים מרשימים, כמו ההסטוריה הארוכה והרציפה של הסינים, המצאת הדמוקרטיה של היוונים, המדענים האירופאים והאמריקאים, האומנים השונים בתחומים שונים, אימפריות שונות שבנו ופתחו מערכות כבישים, השקייה, תעשיה, רפואה; אירגוני צדקה של נוצרים, מערכות חוקים מוסריות וצודקות בארצות שונות כמו נורבגיה, קנדה, צרפת. לא הכל אנחנו, בל נשכח.

DannyDinn

New member
ברור ברור

תאורית האבולוציה היהודית היא רק תשובה לטענה הדתית שאנחנו העם הנבחר ולפיכך קיבלנו את כל החוכמה הזאת, ולהוכחות בשטח שאוהבים להשוויץ בהם על מספר מקבלי פרס נובל היהודים, ועל כל האימפריות הגדולות שקמו ונפלו ואילו היהודים הם היחידים שנשארו. אבל אתה בודאי צודק שלא הכל המצאנו. אפילו את הדת כדרך חיים לא המצאנו, רק שיכללנו.

נפש יפה

New member
גיי40 גברי השלום לך אחי בארץ העמים

כי מעולם קיוינו לך ... אור לטו` תמוז התשסט` ... לסדר: ... ויקרב משה את משפטן לפני ה` ... אז בקצרה-בקצרה, קראתי אותך ואת נחמן שלנו בשקיקה, תיאורים לא מתוכננים - אמיתיים, ממש מאלפים! - תרתי משמע. ראויים הם לעלות על שולחן מעצבי דרכי החינוך בקהיליות הדתיות והחרדיות. ובכן כמה פעמים מצאתי את עצמי בחלק מההודעות-התגובות של נחמן שלנו וגם שלך חמוד... אז כך דוקא מתוך הרהורי כפירה צמחה בי אמונה צחה וברורה לאחר חיפוש ובירור אמיתי. עם התפילות היגעתי למשבר עד שמצאתי את עצמי מואס בתפילה, התעוררו בי ספקות ופקפוקים - לא יכולתי לעשות שקר בעצמי, לא יכולתי לפתוח את פי, נאלמתי! מאידך התעוררו בי רגשות קודש רצופים באהבת ה` אלוקי ישראל - אהבת כנסת ישראל - אהבת תורת ישראל - ואהבת ארץ ישראל השלמה. התגנבו בתוכי מחשבות שהמשבר האמוני והמיאוס בתפילות נובעים מהנטיה, ולא היא!!! השכלתי להבין שחסרה לי המשמעות האמיתית-המהותית של התפילה, השכלתי להבין שהמשבר והמיאוס הוא חיצוני... בדרך שאדם רוצה לילך מוליכין אותו! בחסד ה` נגלה לעיני ספר ``אורות התפילה`` מאת מרן הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצוקללה``ה, מסודר ומלוקט ע``י הרב משה צבי נריה זצ``ל, קראתי את הספר בעיון רב - למדתי אותו, ואז חל בי שינוי-מהפך גדול, מצאתי את הזכות והחסד לעמוד לפני בוראי בתפילה, לשוחח עמו כדבר איש אל אחיו, התפילה התגלתה לי בטהרתה... לפני כשני עשורים מתוך חיפוש מתמיד אחר משמעות החיים התכוונתי לצאת לארץ העמים (לסקוטלנד) לקומונה צמחונית לחיי אהבה שלום ורעות בטבע עם חברה יקרים שהתקבצו מארבע רוחות העולם ללא הבדלי מין גזע צבע ודת. אז אני מודה לבוראי ועצתו קמה ונשארתי בחסדו בארץ חמדת אבות. בקצרה דוקא מתוך הגילגולים הספקות והפקפוקים זוכים להתגלות ובירור האמת לאחר חיפוש ובירור אמיתי... למה שנכנע? למה שנברח? למה שנשתנה? אם באמת אנו שלמים עם עצמנו! אם באמת אנו חשים שאנו לא חוטאים! היה לי דין ודברים לפני אחד הגדולים שמעריבים ומשכימים לפתחו, הצגתי בפניו דמות חרדי חדור באהבה ואמונה, אז הנה הדרכתו ילבש שחורים וכו` וכו` ... הוא אמר לי בלאו הכי הזקן הפאות המלבושים זה דבר חיצוני, למרות שכך הוא נראה, בזתי! לא קיבלתי את דבריו! אני לא חוטא! אני שלם עם עצמי! מודה לה` שבראני כך כמות שאני באהבתו. אני לא מגלח את זקני לא מקצץ את פאותי לא מחליף את מלבושי! ... (המשך)

נפש יפה

New member
(המשך)

בס``ד ... אדרבה ע``י מימוש הנטיה על פי יסודות וביאורי התורה הקדושה אנו זוכים לטהרה אם בנטיה לא מעורבת סטיה... אז למה להוריד את הכפה? למה להיות דתל``ש ? אם אני אתה לא חוטאים! אם אני אתה שלמים עם עצמנו! למה לברוח! אין לנו לאן! ה` הוא אלוקינו, בית ישראל הם אחינו, התורה היא תורתו וארץ ישראל היא ארצנו מולדתנו נחלתנו!!! נראה שזאת המטרה העיקרית של הקמת הפורום הארגון הומואים דתיים, מנדי ביטא את את כל התורה בארבע אותיות דלד``ה (דלד``ה) - דתי לשעבר דתי היום. אז גיי40 גברי נחמן שלנו חזקו ואמצו! שלכם באהבת נפש הומואית לנצח ... ... ...

נפש יפה ותמימה, איש חביב

תופעת התרחקות מהדת אינה חדשה. היא קיימת במשך אלפי שנות קיום העם היהודי. אילוא תופעת הדתל"שים, היה עם ישראל מונה כיום כשני מליארד איש (וליודעי החישובים - תעשו את החשבון, גידול מעריכי - שיעור גידול שנתי של רבע אחוז, יציאת מצרים, שישים ריבוא לפני כ 3400 שנים). לא אשפוט את תופעת הדלת"שים הזאת לטוב או לרע. השמירה על הדת מבוססת על אמונה, וההתרחקות ממנה מבוססת גם היא על (חוסר) אמונה. מצד שני, רבים העוזבים אותה עושים זאת מתוך נוחות - ואני לא אחד מהם.

למעלה