לידיד החולות

משה קיץ

New member
לידיד החולות

תגובה למה שכתבת בשרשור שכבר נדחק למטה(השרשור "מזל טוב לרן") ללא קשר למועדון כזה או אחר(ולא למועדון של חיים פאר שממנו ציינת שאתה מגיע) אלא באופן כללי... לפי הגדרתך..ניתן להגדיר כל שיטה כBJJ,אם היא עומדת בקרטריון הבא.. "אומנות לחימה המתמקדת בעיקר בעבודת קרקע במטרה להשיג פוזיציה דומיננטית, אשר באמצעותה ניתן יהיה להכניע את היריב".... לפי הגדרה זו, הרי שכל שיטת גרפלינג שבה יש הרבה עבודת קרקע זה BJJ. לפי הגדרתך: מועדון ג'ודו שבו(לצורך הענין),עושים הרבה מאוד קרקע אז זה למעשה ניתן להגדרה כ BJJ סמבו(במקום שמדגישים הרבה קרקע,כמו רוב מועדוני הסמבו) אפשר להגדיר כBJJ AMERICAN SUBMISSION של פרנק שמרוק אפשר להגדיר גם כ BJJ. וכו וכו וכו זאת אומרת שכל דבר שמדגיש הרבה אגרופים ובעיטות זה קיקבוקס לפי הגדרתך. כל מה שמדגיש הרבה הורדות לקרקע,זה האבקות יוונית-רומית לצורך הענין וכו וכו אין כזה דבר DE LA RIVA JIU JITSU או מאשדו גיוגיטסו או השד יודע מה,כשיטות בפני עצמן. כל ה"כינויים" האלו נועדו למטרות מסחריות. נכון יש לכל אחד את הגישה המאפיינת שלו. גם בקרב המשפחה שייסדה את השיטה,משפחת גרייסי ישנם הבדלים בגישות ובסגנון הלימוד בין מורה כזה לאחר(חלקם דומים יותר,חלקם פחות).למעשה כך זה בכל אומנות לחימה,לא? אבל לא בזה מוגדרת השיטה.זה קוסמטיקה.אנשים(בעיקר שלא מבינים-ואני לא רומז אליך) מסתנוורים מכל הסרטונים באינטרנט וכל הטכניקות הווירטואוזיות שכל יום "ממציאים". בן אדם,כמעט כל פעם שאני מתגלגל,אני "ממציא" ומאלתר כמה ואריציות חדשות,אז...זהו יש לי שיטה חדשה? BJJ זה שיטה כמו שקרטה שוטוקאן זו שיטה,כמו שאיגרוף תאילנדי זו שיטה כמו שקונג פו גמל שלמה זו שיטה וכו וכו יש לה סילבוס מוגדר(בעמידה ועל הקרקע)! יסודות ברורים!!טכניקות מהותיות המהוות את השלד של השיטה!! אחכ תוסיף קצת קוסמיטה ודקורציה(אחרי שהשלד יציב). דה לה ריבה,משדו,רנזו ומי שלא יהיה...למדו את השיטה,את היסודות את המהות ואחכ על בסיס זה עיצבו כמו כל אחד אחר בLEVEL הזה את סגנונם.יש רבים רבים כמותם.אחד קורא לעצמו בשמות יחודיים כאילו כדי להבדיל את עצמו מהשאר והאחר מסתפק בלתת שם לאקדמיה בלבד(מבלי להתיימר להציג את עצמו כמפתח שיטה/זרם חדשה). ד''א "גארד דה לה ריבה" זה פוזיציה שהייתה קיימת לפני שדה לה ריבה נולד.נכון הוא התמקד במצב זה ופיתח כנראה כמה ואריציות נוספות ואימץ מושג שבעיקר עזר לו למכור קלטות הדרכה. כמובן... כל האנשים שציינתי הינם מעולים מהשורה הראשונה.הם ליטשו טוב טוב את עקרונות השיטה לפני שהיגדרו את עצמם כפי שהגדירו. אך ,כתוצאה מאופנת סרטוני ההדרכה האינסופיים, רבים מהעוסקים בתחום זה(לא רק בישראל),"רצים" לחפש כל טכניקה/ואריאציה חדשה שמישהוא פיתח. אנשים מכירים ים טריקים ודברים יפים ווירטואוזים ,אך הם לא יודעים BJJ ולא אימצו והפנימו את המהות והשלד של השיטה. הGAME שלהם מורכב מאוסף של תרגילים ותרגילים,הרבה פעמים דברים בכלל לא רלוונטים עבורם אשר מסיטים אותם מהדרך שבה כן צריך להתמקד. נ.ב רויס פעם אמר(ועמדתי לידו כשזה קרה) למישהו ששאל אותו,האם אדם שמצליח להכניע חגורה מתקדמת בBJJ צריך לקבל גם כן לפחות את אותה דרגה?(כמובן אותו אדם הוא גרפלר מיומן ששנים עובד קרקע).

משה קיץ

New member
מצטער ,נחתך לי הסוף

להלן ההמשך... רויס החזיר לו בשאלה.. האם קיקבוקסר שיגיע למכון קרטה ויביס את כל השחורות,צריך לקבל חגורה שחורה בקרטה?... לכל שיטה יש סילבוס מוגדר.אם אתה עובד על חלק מהמרכיבים או מתמקד ומאמץ חלק ממרכיבי השיטה,הרי שאתה מבסס את עבודתך/מושפע מאותה שיטה. אבל כדי באמת לעסוק בה את צריך לחקור את המהות שלה וללטש את השלד והיסודות המהותיים תוך הצמדות לסילבוס שלה!

ננדין

New member
אני שמח שהבהרת את הנקודה הזאת...

כי עכשיו זה ברור, עפ"י דבריך, שהג'יו ג'יטסו של חיים הוא בדיוק BJJ... היסודות מוגדרים וזהים ל BJJ. עקרונות זהים ל BJJ. שיטת לימוד ואימון זהה ל BJJ. אותם טכניקות מהותיות המהוות את השלד של השיטה כמו ב BJJ. סילבוס מוגדר של BJJ (עפ"י המצ'אדו...). לפני שכתבת את מה שכתבת חשבתי שחיים עושה ג'יו ג'יטסו FREE STYLE GRAPPLING כזה בסגנון/השפעת BJJ, אבל עכשיו אני בטוח, עפ"י דבריך, שהוא עושה BJJ... רון

משה קיץ

New member
אני לא דיברתי על המועדון באוניברסיט

באוניברסיטה. אם כך אתה רוצה להבין,שיהיה... אני לא מכיר את הסילבוס שם. מבחינתי ההגנה עצמית של הBJJ זה MUST,אם אתה עושה BJJ. הטייקדאון הבסיסיים שמאפיינים את הBJJ ,הם חובה גם כן.ישנם כמה מצבים בסיסיים בקלינץ,כמו גם סגירת המרחק וההורדות שמאפיינים בעיקר את הBJJ יותר מאשר שיטות גרפלינג אחרות. מבחינת הקרקע,ישנם כ-40,50 טכניקות חובה... אם יש התייחסות לכל זה בכל מועדון שהוא(לא מבין למה ציינת את של חיים דווקא),אז אתה צודק,לזה התכוונתי.

משה קיץ

New member
ועוד משהו..

בלי שום קשר לענין... המועדון באוניברסיטה הינו ייחודי מאוד.אוירה מעולה,אנשים עם תשוקה רבה למה שהם עושים,מורה (חיים) משכמו ומעלה. לומדים שם הרבה ומהרבה. מהמעט שראיתי ,ישנם שם חבר'ה שעובדים נהדר על הקרקע ובהחלט משקיעים רבות בתחום זה. אימונים אינטנסיביים ואנשים שבאים להתאמן ברצינות והתמדה. אני לא מבין למה ציינת את המועדון הזה דווקא,אבל אם כבר ציינת,אז זה מה שאני חושב על המקום...

ננדין

New member
ציינתי את המועדון של חיים

כי מרוח הדברים בהודעה הזאת: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=94127143 זאת: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=93836324 וגם זאת: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=93846430 עולה כי אתם מאמינים שמה שחיים פאר עושה זה לא BJJ ולמרות שגם אתה וגם וRgil1 מציינים את הערכתם לחיים ולמועדון מולטיפייט זה עדיין מרגיש כאילו ההיקש הלוגי המתבקש מדבריכם הוא "לא BJJ=פחות טוב" אגב, למרות כל הקורלציה בין העקרונות של ה BJJ שאתה ציינת לבין מה שחיים עושה, חיים עדיין לא טוען שהוא עושה BJJ ומעניק דרגות של BJJ (וגם רן לא טען כך מעולם...) וזאת משום שלמרות ניסיונו הרבה בBJJ (ועוד הרבה אתה יודע...) את חיים לא מעניינות דרגות, תחרויות או פוליטיקה...

משה קיץ

New member
תבין מה שאתה רוצה

אני התיחסתי ספציפית להודעה של ידיד החולות ולא לאף הודעה אחרת ואני לא מבין למה את משליך את דברי למה שאחרים אומרים.בכוונה ציינתי בהודעה הראשונה כי אני לא מכוון למועדון של חיים(מכיוון שהגבתי לתלמיד ממועדון זה ולכן לא רציתי שיחשוב שאני מדבר על מועדונו) ובכלל לא מדבר רק על מועדונים בארץ אלא באופן כללי (זאת אומרת,גם אקדמיות בחו''ל). לא מבין מה אתה מחפש ולאן אתה חותר/חופר.. פרובוקציות לא תמצא אצלי ואת הפרשנויות שלך תשאיר לעצמך. ומי לעזאזל דיבר ביכלל על דרגות,תחרויות או פוליטיקה,הא??

ננדין

New member
חשבתי שאתה יודע שאני לא מהאנשים

שמחפשים פרובוקציות... אתה יכול להבין שכאשר כותבים דברים שמזלזלים במישהו שאני כל כך מעריך כמו חיים אז אני קצת כועס. (ושים לב שאני כבר לא מתאמן אצל חיים כשנתיים אז אני לא מגן על המורה והאגו שלי...) אבל אתה יודע מה? אתה צודק! ואני מתנצל! (ברצינות...) הכנסתי לך מילים לפה והפניתי אלייך את מה שהייתי אמור להפנות ל Rgil1...ככה שאני עדיין מתכוון למה שכתבתי רק כלפיו... סבבה?

זו הסיבה שאני מגדיר את העבודה שם

כג'ו-ג'יטסו, עם דגש על עבודת קרקע בסגנון ברזילאי. עבודת הקרקע היא כן בסגנון ברזילאי. מן הסתם אנו עובדים גם בעמידה (הן מכות, הן קלינצ'ים והטלות ועוד דברים), אבל כדי לא להתפלפל אני אישית מעדיף להגדיר זאת כך (בדיוק כמו שאני מציין את הג'ו-ג'יטסו שאני לומד אצל אמיר כג'ו-ג'יטסו מודרני ולא כסתם ג'ו-ג'יטסו או חלילה כ"יפני" כדי לחסוך שאלות מכאלה שעבורם רק שיטות שעומד בראשן יפני נצר לשושלת סמוראים עתיקת יומין ראויה לשם ג'ו-ג'יטסו). אגב, לגבי תרגילי ההגנה העצמית (שחרורים ממצבי חניקה, חביקה, תפיסות, ועבודה מול כלי נשק): אני מניח שכל הגרייסים מלמדים את אותו החומר (אני צודק?), אבל האם אותם תרגילים בדיוק נלמדים גם אצל המצ'אדוס? האם אותם תרגילים נלמדים אצל דה לה ריווה? האם אותם תרגילים נלמדים בכל מועדון ג'יו-ג'יטסו ברזילאי בעולם? אני ממש לא בטוח. אני כן מניח שמלמדים תרגילים שמהווים פתרונות למצבים שתיארתי, אבל לא בהכרח אותם תרגילים מסויימים. זה לא אומר תרגילים יותר טובים או פחות טובים, אלא פשוט תרגילים שיכולים להיות אחרים, אבל שבנויים על אותם עקרונות תנועתיים, ובעלי אותה מטרה: שחרור מהמצב והשתלטות על היריב בדר"כ באמצעות בריח או חניקה, לרוב תוך הורדה שלו לקרקע והגעה שלך למצב שולט. ההגדרה הזו תואמת את כל שיטות הג'ו-ג'יטסו שאני מכיר, לא רק הברזילאי. ממה שראיתי במס' הזדמנויות, עבודת ההגנה העצמית בעמידה של ג'ו-ג'יטסו ברזילאי וג'ו-ג'יטסו לא ברזילאי (יפני / מודרני) דומה עד זהה (ראיתי תרגילים זהים, תרגילים כמעט זהים, ותרגילים שכל צד אחר היה מאמץ בקלות בלי להסס כי הם תואמים את הגישה הכוללת להגנה עצמית ולקרב). אני מסכים איתך שהבסיס שנלמד (ושצריך להימצא בסילבוס) צריך לכלול מינימום של תרגילים שנותנים פתרונות למצבים שונים, הן בעמידה והן על הקרקע. ברגע שיש לך בסיס טוב, קל לבנות עליו הלאה. רן.

משה קיץ

New member
לא הבנת רן

הגנה עצמית,קלינצים,הורדות וקרקע,יש בהרבה שיטות.חלקם נקראים ג'יוג'יטסו וחלקם שמות אחרים,האם נכליל את כולם תחת המושג BJJ. יש מועדונים בעולם שלא מלמדים הגנה עצמית בכלל.אז...זה לא BJJ? לא יודע.אבל בהחלט זה לא אומנות הלחימה BJJ,אולי רק ספורט הBJJ. יש לשיטה סילבוס!!ברגע שאתה משנה אתה הסילבוס,אתה כבר לא עושה את השיטה אלא חלק ממנה. בהרבה מקומות שמלמדים BJJ מתמקדים בספורט בלבד!טוב או רע? תלוי מה אתה מחפש. גרייסי ג'יוג'יטסו זה קודם כל אומנות לחימה. לא יודע האם דה לה ריבה מלמד הגנה עצמית או לא(גם לא מבין למה כל פעם הוא מוצג כדוגמא) מאשדו כן מלמדים ועבודתם גם אם יש בה שינויים מאוד מתבססת על מה שהם למדו מהגרייסים. גם מאשדו וגם דה לה ריבה ועוד רבים מהמפורסמים,התחנכו על ה"גרייסי ג'יוג'יטסו"...מה הם עושים היום,ממש לא רלוונטי.הם קודם למדו את השיטה כפי שהיא,זה הבסיס ממנו הם שואבים את מה שהם מביאים לידי ביטוי.ולכן יש סיבה למה כן צריך קודם להבין את השלד לפני שמנסים לאמץ כל טכניקה שרואים באינטרנט. זה לא משנה אם תתן עוד 20 שמות או דוגמאות לאקדמיות כאלו ואחרות. כמו שמחר אני לא יכול לבוא ולהגיד OK אני מתאמן בשוטוקאן,אבל אצלי לא עושים את הקטה הזו והזו ,ואצלי הקיהון קצת שונה כי זה הזרם שלי וכך אני עושה את הדברים וכו וכו.זה יכול להיות נהדר,אך זה לא שוטוקאן. אני לא יודע מה אחרים עושים וגם אם תזכיר עוד 200 פעם את דה לה ריבה או דה לה הויה או מי שלא יהיה,זה לא משנה את מה שהתכוונתי להגיד. אני לא מדבר על מועדון כזה או אחר(בארץ או בעולם),או על מורה כזה או אחר.אני לא יודע מה אחרים עושים(אז איך אני יכול להגיד האם זה X או Y) אני יודע איך אני רואה את הדברים. כמו כן ציינתי ללא קשר למה שנאמר, את העובדה שהיום גם יש נטיות ושיקולים מסחריים. זה בא לידי ביטוי בהרבה מן השמות השונים של כל מיני אסכולות חדשות ש"גילו" את האור ו"המציאו" את הגלגל וכל אחד היום הוא מייסד דרך/זרם ומה שלא יהיה. עוד דוגמא לענין המסחריות ,זה הקלטות הדרכה שמופצצים היום באינטרנט ומסנוורים הרבה עוסקים בתחום.נכון יש דברים מענינים ונחמד לראות אבל אצל רבים זה כבר הופך להיות ממש מטרה שצריך לכבוש.הם מנסים ללמוד כל תרגיל, לאמץ כל טריק וכו.המפורסמים השונים מודעים לזה ומפגיזים בקלטות חדשות בתדירות מטורפת.ובכדי למשוך קהל שיקנה ולשווק את עצמם צריך שתהיה אטרקציה ולכן הטכניקות "מתוחכמות" יותר,וירטואוזיות יותר ,ססגוניות יותר... הג'וג'יטסו האמיתי לא נמצא בטכניקות האלו!!!ישנם ברמות הגבוהות גם טכניקות מתקדמות ווירטואוזיות זה לא דבר רע,אבל זה לא רלוונטי לכל אחד ולכל רמה,מכיוון שזה מסיט מהדרך שבה כן צריך להתמקד ברמות מסוימות. לכן ,כיום המושג "סילבוס" מאוד לא ברור.הרי יש כל כך הרבה טכניקות,תרגילים,ואריציות.אז מה היא באמת השיטה,מה הסילבוס שלה? למי שעוסק באומנות הזו,כאומנות לחימה שלמה.המושג הזה ברור. כמובן שלא יתפרש אחרת.בחומרי ההדרכה השונים ישנם גם דברים רלוונטים שיכולים לעזור ולהוסיף,תלוי מה. נ.ב שוב אני מדגיש,אני לא מדבר על מועדון ספציפי,הדיון התפתח מבחינתי למשהו ברמה העקרונית ולא לדיון על מועדון כזה או אחר.אז תפסיקו להזכיר את המועדון של האוניברסיטה בכל פעם.זה ממש לא הכיוון. חוץ משיעור אחד שהייתי שם ושהיה בהחלט BJJ,אין לי ידע לגבי המועדון והסילבוס שלו.הדברים שלי הם כלליים ביותר.

הבהרה קלילה

אומנם, זה נכון כי המצ'אדו התאמנו בעבר גם עם ריקסון גרייסי ולמדו מהליו, אך הם התחנכו בעיקר אצל קרלוס גרייסי אחיו של הליו גרייסי. קרלוס גרייסי עמד בראשו של "גרייסי באררה" בריו דה ז'נרו. כיום, מועדון זה נחשב למועדון הנחשב ביותר והגדול ביותר בעולם. חשבתי שיש לציין את העניין, כי השימוש בשם המסחרי "גרייסי ג'יו ג'יטסו" שייך לרוריון גרייסי ולאביו הליו גרייסי. כמו כן, בראיון שנערך עם קרלסון גרייסי (בנו של קרלוס גרייסי) הבנתי שיש שוני בין עבודת הקרקע של הליו גרייסי לבין זו של קרלוס גרייסי. קרלסון גרייסי, יש לציין, הוא אגדה מהלכת בפני עצמה וריקרדו דה לה ריבה היה חניך שלו. הפעם, לא אסיים בנימה פיוטית כדי לחסוך מאיתכם וממני את עוגמת הנפש...:) ידיד

משה קיץ

New member
אתה טועה!

המאשדו למדו מקרלוס גרייסי גוניור!המכונה קרליניו.בתקופה שקרלוס גרייסי סניור לבש גי באופן פעיל הם עוד לא נולדו. קרלוס גוניור הוא בנו של קרלוס סניור והוא זה שעומד בראש גרייסי באהה,הוא בסך הכל בן 47 או 48. כל הילדים של קרלוס גרייסי כולל קרלסון(שפחות הסתדר עם המשפחה כולל גם הצד שלו ולא רק הליו),למדו מהליו גרייסי!! בתקופה זו שהליו פיתח את הסגנון שיאפיין לימים את הBJJ, קרלוס גרייסי כבר הפסיק להדריך לחלוטין וכל ההדכות הועברו להליו. קרלוס גרייסי גוניור עצמו מעיד שאת הגיוגיטסו העיקרי למד מהליו. הליו נחשב ללוחם ולמייצג העיקרי של המשפחה.קרלוס שהיו לא מעט מאוד קרבות נחשב למנג'ר ולאיש הרוח מבין שניהם. הוא העדיף להקדיש את רוב זמנו לניהול האקדמיה ברמה האדמיניסטרטיבית ולמדיטציה בהרים(ברצינות). הוא זה שגם פיתח את ה "GRACIE DIET" הג'יוגיטסו של קרלוס היה יותר הסגנון שלמד מהיפני.הג'יוגיטסו של הליו היה הסגנון והדרך שהוא פיתח שלימים יוביל לBJJ.כמובן קרלוס הושפע מהסגנון הזה גם.אך ההשפעה העיקרית הייתה על הדורות הבאים.הבנים שלהם. קרלסון הוא בהחלט אגדה ולאחר הליו גרייסי שהיה הלוחם של המשפחה שנים ארוכות,החליפו קרלסון בתפקיד זה והיה הדמות הבולטת.

אתה צודק!

אני מסכים איתך, שהמצ'אדו למדו אצל קרלוס גרייסי ג'וניור וקיבלו ממנו את דרגותיהם. אני גם מסכים איתך לגבי העובדה שקרלוס גרייסי ג'וניור למד ג'יו ג'יטסו בתחילה מהליו גרייסי. אגב, שלא יהיה ספק בעניין, לא התכוונתי לזלזל חלילה ולומר שהליו פחות טוב מקרלוס. עם זאת, אני לא מבין מדוע גם המאצ'דו וגם יתר בוגרי "גרייסי באררה" (שהם פחות או יותר בשכבת אותו גיל) מציינים דווקא את קרלוס גרייסי סניור כמייסד וכחלוץ של ה - Bjj כפי שאנו מכירים אותו היום, ומציינים כי קיבלו את דרגותיהם מבנו, קרלוס גרייסי ג'וניור, ולא מציינים את הליו גרייסי.... ידיד

משה קיץ

New member
כבוד לאבא ולסבא וגם פוליטיקה

למרות שקרלוס גוניור דווקא מציין שלמד ג'יוגיטסו מהליו,רוריון(די מפתיע) ואחיו רולס המנוח(שגדל בביתו של הליו ולמד ממנו) קרלוס לא התעסק בג'ו ג'יטסו כמעט בכלל כשהליו החל לפתח את השיטה ולהיות המדריך העיקרי באקדמיה הראשונה של המשפחה. ישנו ראיון מפורסם עם גסטאו גוניור גרייסי אח של קרלוס והליו.הראיון מ-97(אותו גרייסי כבר לא בחיים לפי דעתי).בראיון הוא כבר היה בן 94-95.ושם הוא מבהיר בצורה חד משמעית את הענין שהליו היה המייסד והלוחם של המשפחה. "הכל זה הליו" ציטוט מדבריו.

משה קיץ

New member
עוד משהו שנשמט

אכן מאשדו וגם אחרים שהתאמנו ב"באהה דה טיז'וקה"(גרייסי באררה),קיבלו דרגותיהם מקרלוס גוניור,כי שם הם הרי התאמנו. אך ג'וניור גם אם אולי רשמית(לשם הכבוד),קיבל חגורה מאבא שלו,למד מהליו גרייסי(ואחרים שציינתי) שהוא הינו מייסד השיטה ואבי הBJJ.

Tonjin

New member
ואיי, רן תראה....

אני קורא את השרשור הזה (וזה שנדחק לעמוד השני על "שיטות רכות/פנימיות") ונראה לי שמה אתה יודע? כראה שאפילו בברזיל המודרנית מתעסקים בלנסות ולהגדיר מה זה ג'וג'וטסו ברזילאי, מה זה קראטה ומה זה קיק-בוקסינג ומה ראוי או צריך להקרא איך...

על BJJ כקונספט

ראשית, אני מודה לך על התשובה העניינית. אני מסכים איתך שהדיון בינינו צריך להיות ענייני ולא להיות קשור למועדון כזה או אחר. הסיבה לכך ברורה. דיון שכזה עלול לעודד לזות שפתיים שלא לצורך. מעבר לכך, המחלוקת בינינו, כפי שאמרת בשירשור, נסובה סביב ההגדרה של BJJ ולא לגבי הגדרתה של השיטה שבה אני מתאמן (וראה איך הגדרתי אותה בתשובתי הקודמת). שנית, חבל שבתור מאמן ג'יו ג'יטסו, שאני באופן אישי מעריך את דעתו (אם כי לא בהכרח מסכים איתך), לא ניצלת את ההזדמנות להרחיב לגבי "עקרונות השיטה" של ה - Bjj, אשר מבדילים אותה מכל שיטה אחרת שציינת. לו היית עושה זאת, היינו יכולים לבחון את הייחודיות של ה-BJJ לעומת שיטות אחרות שהמאפיין העיקרי שלהן הוא עבודת קרקע- ובכך לייעל את הדיון בנושא. ולגופם של דברים: אין מחלוקת בינינו, כי ה - Bjj לא צמח יש מאין. הייתה לו הסטוריה עוד קודם להתפתחותו המטאורית בברזיל. הג'יו ג'יטסו החל להתפתח בברזיל עם הגעתו של מיטסויו מאדה. מאדה היה ג'ודוקא, אשר נשלח על ידי קנו להפיץ את הג'ודו ברחבי העולם. עובדות הסטוריות אלה אינן שנויות במחלוקת. ואכן, היסודות של הג'יו ג'יטסו הברזילאי אינם שונים מזה של הג'יו ג'יטסו היפני או הג'ודו. הבסיס והטכניקות המהותיות בג'ודו אינן שונות מזו של ה-Bjj. הווה אומר, פוזיציות הריתוק (מאונט, סייד מאונט וכו') הן אותן פוזיציות. הדבר נכון גם לגבי המעברים בין פוזיציה לפוזיציה, ויתר הטכניקות שמטרתן הכנעת היריב כגון: חניקות, בריחי ידייים וכיוצ"ב. הדגשים, לביצוע נכון של הטכניקות, הם אותם דגשים. השמות של התרגילים אומנם שונים - אך המדובר בדיוק באותה הגברת בשינוי אדרת. אלא מאי? ה - Bjj הוא רב גוני יותר ומפותח יותר משני טעמים עיקריים: הראשון, משום שהדגש העיקרי בו הוא עבודת קרקע. השני, משום שה - Bjj מתאפיין בחוקים פחות מגבילים ביחס לג'ודו. כמו כן, יש ליתן את הדעת לתכליות השונות שעומדות מאחורי כל שיטה (ספורטיביות מול הגנה עצמית, ריתוק מול הכנעה). הרבה מלל נשפך בפורום הזה על ההבדלים בין שתי השיטות, ולכן לא ארחיב בנושא זה. ברם, המסקנה מכל הדיונים שהתפתחו בנושא זה היא ברורה: הבסיס או "עקרונות השיטה"הן אותן עקרונות - האפליקציה שונה. משה, ה - Bjj של היום הוא לא ה-Bjj של שנות ה-80 ובוודאי שהוא שונה מה - Bjj שלפני 50 שנה. הסיבה לכך היא שה - Bjj בנוסף להתפתחותו האבולוציונית הטבעית מושפע גם משיטות לחימה אחרות. כיום, לוחמי Bjj מקצוענים, ובייחוד אלה שנוטלים חלק בתחרויות ללא גי, מתאמנים גם בסגנונות שונים של היאבקות. מכאן שתהליך הדיפוזיה קיים לכל הכיוונים, ולכן קשה, לדעתי, לבוא ולהניח את האצבע במדויק, היכן עובר הגבול הדק שבין עבודת Bjj "מקורית" לבין עבודת Bjj בגירסה המודרנית שלה. לעניות דעתי, הליו גרייסי וקרלוס גרייסי אינם אלא משולים "כגמדים העומדים על כתפיהם של ענקים". הגאוניות של שני אומני לחימה חשובים אלה לא נעוצה במקוריות שלהם, שכן הם לא שברו את המוסכמות על מנת ליצור משהו חדש ייחודי ומקורי. הייחודיות שלהם נעוצה באינטרפרטציה שהם נתנו ל"שלד שיטה" שהיה כבר קיים מקדמת דנא. לכן אין מקום לדבר על "שלד שיטה", אשר ייחודי ל - Bjj דווקא. כפי שאמרתי, "שלד השיטה", שאתה מדבר עליו, אינו אופייני רק ל-Bjj, אלא גם לאומנויות לחימה אחרות. ל-Bjj יש שורשים עמוקים בתרבות היפנית. על כן, על כורחך אתה אומר, כי "שלד השיטה" של ה - Bjj דומה, אם לא זהה, ל"שלד השיטה" הקיים בג'ודו ובמיוחד בג'יו ג'יטסו היפני. שכן, כפי שציינתי לעיל, הטכניקות המהותיות הן אותן טכניקות. אבי נרדיה, שהייתי שמח לשמוע את דעתו בעניין זה כמי שבקיא בכמה וכמה אומנוית לחימה וכמי שמכיר את התרבות היפנית על בוריה, כבר אמר שהעקרונות של כל אומנויות הלחימה (ואני מדגיש כל אומנויות הלחימה) הן אותן עקרונות. היישום - שונה. כששאלתי אותו מדוע הלך ללמוד עבודת קרקע אצל המאצ'דו, שכן היה לו רקע מצויין בעבודת קרקע גם לפני כן, תשובתו הייתה חד משמעית: עבודת הקרקע בתחילת שנות ה-90 עברה מהפך לא רק ביחס לג'יו ג'יטסו היפני אלא גם ב - Bjj עצמו. לגבי הדוגמאות שנתת - תרשה לי להעיר ולהוסיף כמה פנינים משלי: מועדון ג'ודו שעושים בו הרבה קרקע יתאפיין בג'ודוקות שיהיו מצויינים על הקרקע. השם שתבחר לכנות את השיטה בה מתאמן אותו ג'ודוקא אינו חשוב. ברם, יש לזכור כי אותו ג'ודוקא, טוב ככל שיהיה, מוגבל לחוקים של הג'ודו ולכן אתקשה לקרוא לו לוחם Bjj. אגב, בהקשר זה יש לציין, כי לג'ודוקות יש יציבה ויכולת ריתוק מצויינת שלא תבייש אף אומן Bjj. כך, גם לגבי יתר השיטות שציינת. לכולם בסיס טוב על הקרקע, אך החוקים השונים והמגבילים של כל שיטה ושיטה מביאים לידי סגנון שונה ויישום שונה של הטכניקות. אומנם, אני מסכים איתך כי לקיקבוקסר, טוב ככל שיהיה, לא הייתי נותן חגורה שחורה בקראטה שוטוקאן - והטעם לכך ברור. בסיס השיטה של שתי השיטות הוא שונה באופיו: בקראטה יש קיהון, קאטות וכן עמידות שונות שאינם מצוייים בקיקבוקסינג. אומנם, העיקרון המנחה הוא זהה: גם זה וגם זה יודעים שמכות רבות עוצמה יש להוציא מהמותן, אך השוני הרב בין הטכניקות מבחינה כמותית יוצר גם שוני מהותי. ברם, ההשוואה דלעיל, אינה רלוונטית לגבי האבחנה בין הג'יו ג'יטסו היפני (המדגיש עבודת קרקע), כפי שנטען שאני מתאמן בו, לבין ה - Bjj. מבחינה מהותית, אין הבדל בינו לבין כל מועדון Bjj אחר - החוקים דומים ו"שלד השיטה" הוא, למעשה, אותו שלד. האפליקציה שונה - ומכאן יכולים להיות הבדלים בין הסגנונות. בנוסף, יש לזכור, שהבדלים יכולים לנבוע גם ממועדונים שונים המייצגים את אותה שיטה, מהטעם שכל מועדון בוחר להדגיש אספקטים מסוימים על חשבון אספקטים אחרים. כדי לסבר את האוזן ולהמחיש שהקו המבחין בין הגישות הוא דק, אקח, למשל, את האגרוף התאילנדי כפי שמתורגל בהולנד לעומת האגרוף התאילנדי המסורתי, כפי שהוא מתורגל בתאילנד. זו, לדעתי, השוואה נכונה יותר. לית מאן דפליג, כי סגנון העבודה בין ההולנדים לתאילנדים הוא שונה. ההולנדים מדגישים בעיקר את הקומבינציות של ידיים ורגליים ולוחמיהם מתאפיינים בעיקר בעבודת ידיים מרובה. באגרוף התאילנדי המסורתי, לעומת זאת, אין כמעט עבודת ידיים. הנשק המסורתי של התאילנדים הוא המרפקים והברכיים. ברם, חרף השוני - אין מחלוקת- כי גם אלה וגם אלה מתרגלים אגרוף תאילנדי, ואף מקיימים תחרויות ביניהם. לאור השעה המאוחרת, נחה עלי דעתי לסכם את ההבדל הדק שבין הג'יו ג'יטסו שלנו ל-Bjj, בנימה פיוטית משהו: " הבדל זה, אין הוא אך הבדל דק; הבדל דק דק הוא, דק מכל דק, דק על דק עד אין נבדק. מי הוא זה ואיזה הוא שיבדיל בין תכלת לכרתי ובין כלב לזאב לפני עלות השחר? תכונת פלא זו ניתנה למלאכים ולא לבני אדם, ואנו בני אדם אנו". ידיד

../images/Emo48.gif ../images/Emo25.gif נכתב באנינות

וללא קשר לויכוח המקצועי (בו לצערי אינני מבין די הצורך) - בינך לבין חברי משה. תאמר לסוקה חיים כי אתה מוחרם בזאת לטובת CSSD ARNIS

למעלה