אוי ואבוי...
אני מדריך (בין היתר) לעבודה עם אנרגיה (צ´י, מידע, What ever). בתור מדריך לעבודה עם אנרגיה, אני מלמד לעבוד עם אנרגיה. זה אומר תרגילים, הסברים, מתודות לימוד וכולי - כמו שכולנו מכירים מנושאים שונים. לדוגמא, כשאני מלמד הגנה עצמית, אז אני זקוק לתרגילים, הסברים, מתודות... וכך גם כאשר אני מלמד מדיטציה, נשימה, פרקטיקת עיניים בלחימה, תזונה, עבודה עם אנרגיה, בעיטות, הרפיה וכולי... תמיד יש תרגילים, הסברים ומתודות הדרכה שונות. אמנם אפשר ללמוד דברים גם בצורה "עקיפה". לדוגמא, יש מכונים לאמנות הלחימה שלא מלמדים ישירות איך להתרכז - הם אומרים ש"זה יגיע, מתי שהוא" או ש"זה מתפתח מעצמו, כתוצאה מהאימונים הפיסיים..." וזה נכון, כמובן, אבל זה חלקי ולא-ישיר! אם רוצים לפתח ריכוז בצורה יעילה ומהירה, יש מערכות שלמות של תרגילים ושיטות הוראה כיצד לעשות זאת. הפיתוח ה"עקיף" קיים, אבל אין ספק שהוא פחות יעיל. אם אני רוצה ללמד בעיטות, אני צריך ללמד בעיטות. אם אני רוצה ללמד ריכוז, אני צריך ללמד ריכוז. אם אני רוצה ללמד עבודה עם אנרגיה, אני צריך ללמד עבודה עם אנרגיה. נכון! אם אני מלמד בעיטות, תתפתח כפועל יוצא מכך גם יציבות. אבל זו תהיה יציבות שמפתחת כתופעת-לוואי של עבודה על בעיטות. תהיה זו יציבות הדרושה לצורך בעיטות בלבד - וגם זאת רק באופן הנובע מאימון הבעיטות שבוצע, לא יותר. אם אני רוצה ללמד יציבות בצורה יסודית באמת, כנושא בפני עצמו, לא תהיה לי ברירה - אני פשוט אצטרך ללמד יציבות. ותהיה לכך מערכת שלמה של תרגילים ושיטות הוראה נפרדות, העוסקות ביציבות. אותו הדבר עם לימוד העבודה עם אנרגיה. אם אני רוצה ללמד זאת, אני צריך ללמד זאת ואי אפשר לחמוק מכך. נכון, זה גם מתפתח מעצמו, כתופעת לוואי, של צורות אימון שונות, בצורה עקיפה, אבל באופן כזה זה לוקח זמן רב יותר ונעשה בצורה יסודית פחות (מטבע הדברים). הצ´י הוא חלק מאיתנו. כמו יד, כמו רגל, כמו מחשבה, כמו רגש. צריך רק ללמוד להבחין בו - ולהפעיל אותו. מי שלא יודע ללמד כיצד לעשות זאת, לא יודע ללמד כיצד לעשות זאת. נקודה. מי שיודע ללמד כיצד לעשות זאת, יודע ללמד כיצד לעשות זאת. נקודה. הצ´י איננו כמו אהבה, שניתנת לפרשנויות. הצ´י הוא דבר קונקרטי שניתן לעשות איתו דברים מסויימים. נכון שנדירים יחסית האנשים הרואים אותו ממש תמיד ובכל מצב ("רואים"), אבל פחות נדירים האנשים החשים אותו ו/או הרואים אותו מדי פעם, בצורה חלקית. הדיבורים על צ´י לא מעניינים אותי. מעניין אותי ללמוד - וללמד. כמו רובנו. כאשר מדריך מלמד תלמיד לבעוט בצורה מסויימת, לא מעניין את המדריך כן דיבורים לא דיבורים, זה בכלל לא נושא למחשבה בשביל המדריך - הוא מלמד. נקודה. יכול להיות שהוא משתמש במלים תוך כדי. זה לא משנה. אם הוא מלמד, הוא מלמד בדרכו. זה בכלל לא רלוונטי בעיני "כן דיבורים על צ´י, לא דיבורים על צ´י"... מי מכם מלמד לעבוד עם צ´י??? מי שמלמד את זה, מלמד את זה... ומי שלא מלמד את זה, יכול להתווכח עד מחר אם צריך לדבר על זה או לא צריך לדבר על זה... זה בכלל לא קשור לשיעור, או ללמידה. את מי זה מעניין? מעולם לא שמעתי תלמיד שלי "מדבר" על צ´י. מה יש "לדבר" על צ´י? אני מדבר על צ´י! כי אני רואה צ´י ועובד עם צ´י ומלמד אחרים להשתמש בצ´י. יש לי תלמידים שחשים ושחלקית רואים צ´י (לא מאלה שלומדים את אמנות הלחימה). הם עובדים עם צ´י, בהחלט - אבל מעולם לא שמעתי אותם דנים על זה. זה קצת בעיה לדבר על צ´י. אפילו אני, כרואה, אין לי מה לדבר על צ´י עם אחרים שרואים. זה נדיר מאוד. מה יש לדבר על צ´י?!?! לעיתים רחוקות אני שואל רואה אחר, בתדהמה, אם הוא רואה מה שאני רואה. אבל זה נדיר. מה הקטע, מה ראיתם בדמיונכם? דיונים כאלה על "שיואו, הרגשתי את זה..." או ויכוחים פילוסופיים על "תראה, כדאי להסיט את הצ´י יותר ימינה"...?!?! זה מה שדמיינתם שקורה?!?! לחץ חברתי להרגיש צ´י?!?!?! נו, באמת!!!! מה יהיה אתכם!??!?!?!?!? כאשר שיטה מסויימת (כגון אייקידו או טאי צ´י) מהווה ברמתה הגבוהה בין היתר "שער" לעבודה עם צ´י, אז זוהי דרכה של אותה שיטה. זה לא אומר שום דבר אחר. בל נשכח שלכל שיטה יש מטרות יחודיות, מטרות משנה עוד יותר יחודיות להשגתן ודרכים עוד יותר יחודיות להשגת מטרות המשנה. ומי יודע היכן הצ´י נמצא בתרשים זה ולמה? אני בטוח שיש מורים הרבה יותר גדולים ממני ששולטים בצ´י הרבה יותר טוב ממני והם אינם מלמדים בהתחלה לעבוד עם צ´י. סבבה. אני כן מלמד לעבוד עם צ´י. אני חושב שאותם מורים הם פשוט כל כך ברמה יותר גבוהה ממני, שפשוט אפילו הידע העקיף שלהם בנושא, כנראה עבר את הידע הישיר שלי בנושא. זה הכל. זה כמו שאם ניקח תלמיד אייקידו ותלמיד טאי קוון דו ונבקש מהם לבעוט, זה מהטאי קוון דו יבעט יותר טוב, אבל אם נבקש ממומחה מופלא לאייקידו לבעוט, הוא יוכל לבעוט יותר טוב מתלמיד הטאי קוון דו, למרות שהוא כמעט ולא תרגל את זה מעולם וזה לא מעניין אותו. אבל אם נביא מומחה בטאי קוון דו, הוא כמובן יבעט הרבה יותר טוב... זה כמו שמומחה באייקידו ישלוט יותר טוב ממני בבעיטות, מפני שמומחיותו היא כל כך יותר גדולה משלי, עד שאפילו התרגול המועט מאוד שלו בבעיטות לעומת התרגול שלי, יחד עם השליטה שלו בגוף שלו ובגוף שלי (!...), מאפשרים לו פשוט לבעוט יותר טוב ממני... אז מה זה אומר? שכדי לפתח בעיטות לא צריך לתרגל אותן, "כי זה בא מעצמו"??? אפשר, אפשר ש"זה יבוא מעצמו", כתוצאת לוואי של תרגול מסוג אחר, אבל אפשר גם ללמד את אמנות הבעיטה באופן ישיר ולהשיג תוצאות מהירות יותר ויסודיות יותר. אותו הדבר עם צ´י, רבותי. אותו הדבר עם צ´י. ודוד, אתה צודק בכל מה שאמרת על לדמיין צ´י וכאלה דברים, אבל... מאיזו נקודת מבט אתה מסתכל??? באיזה שיטות בדיוק אתה מנסה (או לא מנסה - בצדק!) ללמד צ´י?!? ברור שהדרכים עליהם חשבת כשיטות ללמד צ´י באופן ישיר למתחילים, אינן דרכים טובות - אחרת היית משתמש בהן!!! אז מה, זה אומר שאי-אפשר ללמד צ´י ישירות למתחילים? המממ... אויש, אז מה אני עושה??? אתה חושב שאני משתמש באותן שיטות שאתה ראית בדמיונך כאפשרויות (גרועות) ופסלת אותן?... המממ... קשה להאמין שאלפי שנים של מתודות הוראה קפדניות יפרחו להן כך סתם אל האוויר... יותר סביר להניח שאתה פשוט לא מכיר מערכות אלה של הוראה. נו, באמת, מיתר נדיר, דוד, מה נראה לכם??? שאני מבזבז את זמנם של תלמידיי בהפלצות עידן-חדשיות?!?! זה באמת מה שאתם חושבים?!?!?! טוב, לא, אני יודע שלא. בעצם... אני יודע שלא??? חה חה חה, נראה לי שהניסוח שלי התחיל להתערפל... טוב, אני אלך לישון עכשיו (שימו לב לשעה) ומחר אני אסתכל בהודעה הזאת ובתגובות עליה. וזכרו: מה שאתם פוסלים, מתוך מה שאתם רואים בדמיונכם, איננו קרוב אפילו למה שאני עושה כשאני מלמד (או למה שעושים מורים אחרים לעבודה עם אנרגיה, כשהם מלמדים). היו שלום חברים...