לוגיקה? מישהו?

Shiberia

New member
לוגיקה? מישהו?

יצא למישהו כאן ללמוד לוגיקה? כי אם כן אני מחפש פסוק שאיננו תקף (כלומר יש מבנה עבורו מקבל F) אבל נכון בכל מבנה אינסופי בר מניה. בתודה מראש

yontanbn

New member
תגובה

למדתי לוגיקה, אני לא זוכר הרבה אבל אני יכול לנסות מותר לך להשתמש בסדר שני?

Shiberia

New member
לוגיקה מסדר ראשון

אין הרבה מה לזכור האמת , זה יותר בדידה מאשר לוגיקה , פסוק (או נוסחא אם תתעקש :) שנכונה בכל הברי מניה ולא תקיפה.

yontanbn

New member
או שאני לא מבין או שזה קל

לדעתי אני לא מבין :) אני מניח שיש לך שוויון. אם אין לך שוויון, תגיד לי, ואני אחשוב שוב. אין לך בעיה לבנות פסוק שאומר שיש לפחות איבר אחד במבנה (קיים איקס כך שאיקס שווה לאיקס) ואז הוא לא תקף, כי במבנה ריק הוא לא מתקיים, אך במבנה בן-מניה הוא בוודאי תקף. אם אתה לא אוהב מבנים ריקים אז תבנה פסוק שאומר שיש לפחות שני איברים במבנה (קיים איקס כך שקיים ווי כך שלא מתקיים איקס שווה לווי) ואז הוא לא יהיה תקף במבנה בעל איבר אחד.

Shiberia

New member
דווקא נראה לי שאתה כן מבין

לא נתון לך סימן שוויון , ברור שעם סימן שוויון אין בעיה ליצור דבר כזה. אינטואיטיבית זה נראה ממש לא הגיוני שקיים פסוק שנכון בכל המבנים ברי המניה (אלא אם כן הוא כולל שוויון). ועוד שאלה אחת , פסוק שהוא נכון למשל עבור איזשהי קבוצה אינסופית מעבר לברי המניה ולא נכון עבור כל ברי המניה. אני אפילו לא יודע למה זה כל כך מעניין אותי כך פתאום.

yontanbn

New member
תגובה

לדעתי, אי אפשר בסדר ראשון ללא שוויון ליצור איזשהו פסוק שמדבר על גודל המבנה... לקחת את השאלה הזאת מאיפשהו? כי אם יש לזה פתרון, אני אשמח לראות, אני לא מסוגל לחשוב על פתרון. לגבי השאלה השניה שהעלית, כאן אני חושב שאפילו סדר ראשון עם שוויון לא יכול להועיל :)

Shiberia

New member
סדר ראשון יכול לתאר גודל מבנה

למשל פסוק המתאר יחס סדר מלא חד וחסר מקסימלי , לא נכון עבור כל מבנה סופי. מעבר לכך אם אני מבין את האינטואיציה של סדר שני - היכולת להשתמש בתתי קבוצות , אז באותה מידה סדר שלישי זה יכולת להשתמש בתתי קבוצות של תתי קבוצות? ויש לסדר שלישי שימוש כלשהו - אם בכלל הוא קיים?

yontanbn

New member
הסבר

שים לב, הפסוק שדיברת עליו, מקבל ערך שקר עבור כל מבנה סופי, זה נכון, כי הוא מתאר תכונה שיכולה להתקיים רק במבנים אינסופיים. אבל! זה עדיין לא פסוק שמדבר על גודל המבנה ההגדרה (אולי שלי בלבד) של פסוק שמתאר את גודל המבנה, היא פסוק שמקבל ערך אמת ***אם ורק אם*** המבנה הוא בגודל (או טווח הגדלים) שהפסוק מתאר. כלומר, אתה אולי יכול לבנות, בסדר ראשון ללא שוויון, פסוק שהוא שקרי במבנים סופיים, ואמיתי בחלק מהמבנים האינסופיים, אבל זה עדיין לא פסוק שאומר שהמבנה הוא אינסופי, כי הוא לא נכון בכל המבנים האינסופיים... אתה קצת טועה בהגדרה של סדר שני. היופי של סדר שני זה לא היכולת להשתמש בתת-קבוצות, אלא שאתה יכול *לכמת* על פונקציות ועל יחסים. כלומר הכימות (לכל, או קיים) לא נעשה רק על איברים במבנה, כמו בסדר-ראשון, אלא גם על פונקציות ויחסים. כלומר, לא רק על הפונקציות והיחסים שיש במבנה, אלא על כל הפונקציות והיחסים האפשריים... כלומר יכול להיות לך פסוק: לכל פונקציה דו מקומית אף, מתקיים ... לפעמים אומרים שיש כימות על קבוצות, רק כי מאוד קל לדמות כימות על קבוצות בעזרת כימות על יחסים, הרי קבוצה היא יחס חד-מקומי (אמת אם האיבר נמצא בקבוצה, שקר אחרת). אפשר להתעסק עם סדר שלישי, אבל לא ראיתי מישהו עושה את זה :) סדר שלישי, לפי אותו הגיון, יאפשר כימות על פונקציות שמקבלות ומחזירות פונקציות, ועל יחסים שפועלים על פונקציות ו\או על יחסים.

Shiberia

New member
סדר שני

דבר ראשון כמו שאני יודע פונקציות הן סתם מיותרות , אתה יכול להגדיר פונקציה עם יחס. עכשיו בקשר לתתי קבוצות. פירוש של יחס הוא תת קבוצה של התחום , אם הוא K - מימדי אז הוא תת קבוצה של כל ה K -יות של התחום. עכשיו היכולת לעבור על כל תתי הקבוצות היא יותר חזקה מלעבור על כל היחסים של המבנה , כי בהכרח תעבור על כל היחסים. לפחות נראה לי שזה שקול.

yontanbn

New member
הסבר

אני מסכים עם כך שזה שקול ... אני לא מסכים עם הזלזול הזה בהגדרות הפורמליות :) אם בהגדרות הפורמליות כתוב שיש יחסים ויש פונקציות, ולא כתוב שום דבר על קבוצות, אז ככה זה. זה שאפשר לדמות קבוצה באמצעות יחס, ואפשר לדמות פונקציה באמצעות יחס, ואפשר לדמות פונקציות שפועלות על פונקציות בעזרת תתי-קבוצות, זה טוב ויפה. אבל יש הגדרות, ואיתן עובדים :)

Shiberia

New member
אבל זה מה שמצחיק בלוגיקה

כמו למשל הוכחות וסמנטיקה. ברור לך שהם המציאו תורות הוכחה כמו HPC רק על מנת שהם יהיו זהות לסמנטיקה האינטואיטיבית. וגם ההוכחה של משפט השלמות , אוי נו באמת הלא כך הגדרתם את זה. ההגדרות של עד לפחות סדר ראשון הוגדרו כדי לתת צידוק ללוגיקה, לכן אינני יודע אם תתי קבוצות או יחסים באו קודם. לדעתי תתי קבוצות.

yontanbn

New member
אם אנחנו גולשים

אז אני רוצה שתסביר את טענותיך יותר בבהירות... אני לא רואה מה מוזר בזה שהגדירו את כל על מצע פורמלי יפה ומוכיחים איתו?

Shiberia

New member
זה לא מוזר זה פשוט מצחיק

יש הגדרה אחרי זה יש משפט שברור לחלוטין שההגדרה הובאה עבורו. כמו למשל הדוגמא של סמנטיקה-הוכחות , המעין דואליות הזו.

yontanbn

New member
הדוגמא

אני לא מכיר את הדוגמא אז אני לא יכול להגיב אם תכתוב הודעות של יותר משתי שורות זה יעזור :)

Shiberia

New member
דוגמא

אוקיי , אז בהתחלה היתה את הסמנטיקה וזה ממש תואם את האינטואציה , למשל אם A גורר B נכון ו A נכון אז B נכון , זה די ברור וגם עשינו זאת בהוכחות די פשוטות במתמטיקה אפילו בלי לשים לב. למשל צריך להוכיח ש אם A אז B נניח A וגם לא B ונגיע לסתירה. אוקיי , עכשיו המציאו מערכת הוכחה שנקראת HPC שיש לה כמובן אקיומות וכללי היסק כדי שתתאים אחד לאחד לסמנטיקה (כלומר ל T ו F). עכשיו נותר רק להוכיח את משפט השלמות שאומר ש A יכיח מתורה L אםם A נובע מתורה L. וזה הרי הדבר הכי ברור בעולם , למרות שהמשפט עצמו לוקח 4 עמודים הרי שכך הגדרתם את HPC , שהיא תתאים לסמנטיקה. אז אתה מבלה 3 שעות רק כדי להבין שבעצם לא היו שני כיוונים , הוכחות וסמנטיקה , אלא היה כיוון אחד , וממנו התפתחו. בכל מקרה ממשפט השלמות מקבלים הרבה מאוד דברים יפים - למשל קומפקטיות , שזה משפט אלמותי וכן הלאה.

yontanbn

New member
תגובה

תן לי לראות אם הבנתי אתה אומר שהגדירו מערכת הוכחה, והוכיחו שהיא שלמה, אבל זה בעצם טריק, כי הגדירו אותה מראש כדי שהיא תהיה שלמה?? מה פשע בזה? מה אתה רוצה שיגדירו אותה סתם ראנדומלית? הגדירו אותה כדי שתהיה שלמה כדי שיתקיימו כל מיני דברים מגניבים, ואז הוכיחו את השלמות שלה. אתה גם אומר שהגדירו אותה כדי שהיא תתאים לסמנטיקה, אז שוב, למה לא? אני לא מכיר את HPC אבל אני מניח שזה שקול למערכת הוכחה שאני למדתי (משהו כמו 9 כללי היסק), אז ברור שזה אמור להתאים לסמנטיקה. שוב, מה נראה לך תהליך הגיוני? ליצור מערכת הוכחה באופן אקראי לחלוטין, ולנסות לראות את התכונות שלה?

Shiberia

New member
זה נראה לי כתהליך הגיוני לחלוטין

אבל אחר כך להוכיח משפטים בזה אחר זה משהו כמו 4 5 שעות זה די טיפשי. כי הרי זוהי ההגדרה...

yontanbn

New member
יש משהו בדברייך

כן, הוכחת המשפטים בצורה משעממת ובנאלית ישירות מההגדרה זה באמת תהליך משעמם, אבל זה יוצר מין בסיס בלתי ניתן לערעור, שכיף ללוגיקאי להסתכל ולהגיד "אה. איזה מערכת יפה, מקיימת את כל מה שרציתי, ואפילו יש לזה הוכחות" זה כמו כל ההוכחות הדביליות בספר פרינציפיה מתמטיקה (לא שכולן דביליות, אבל הרבה מהן) למשפטים טריוויאליים בעליל, רק כדי להראות שהכל על בסיס מוצק ואיתן.

למעלה