להתייאש מהשילוב?

להתייאש מהשילוב?

כבר כתבתי על זה קצת בעבר, אבל עכשיו אני ממש זקוקה לעצה ולהכוונה. בני בן 9 וחצי, אובחן בגיל 4, ואז עקב חוסר יכולת להסתדר בגן רגיל עבר לגן תקשורת. אחרי שנתיים נפלאות בגן והתקדמות עצומה החלטנו לשלב אותו בכיתה רגילה עם סייעת. הוא הגיע לכיתה א' קורא שוטף, יודע חשבון ברמה של כיתה ג', השתלב בלימודים מצוין, ללא שום קשיים. כמובן שבהפסקות היה מאוד קשה. גם עם תיווך צמוד הוא מאוד התקשה ליזום, היה תמיד רוצה לנצח, לא הסכים לכללי משחק שמישהו אחר הציע. גם בשיעור זרק מידי פעם הערות לא רלוונטיות. ילדים מאוד לא אהבו אותו. לרוב הם חשבו איך להציק לו. אחרי זה התחלפה מחנכת שידעה איך להבליט את הכוחות שלו גם מול הכיתה, הוא קיבל טיפול רגשי דואטי עם אחד הילדים שהיה לו קשר טוב איתו וזה הביא לחברות עמוקה. בסוף כיתה ב' עזבנו ועברנו לפתח תקווה בגלל עבודה של בעלי. כאן הוא קיבל סייעת מקסימה ומחנכת שמאוד היה לה חשוב לשלב אותו, טיפולים: רגשי ותקשורתי בתוך בית ספר, וכיתה ג' עברה ממש בשלום. החל מכיתה ד' יש ירידה. קודם כל, אחיו הצעיר חולה ואני עזבתי עבודה, ואנחנו מבלים המון זמן בבתי חולים. חוץ מזה, אני מרגישה שהוא פחות ופחות מבין את המורכבויות התקשורתיות שקורות סביבו. הוא בא הביתה מאוד פגועה וכשמשחזר את מה שילדים אמרו לו, זה לא תמיד נראה עד כדי כך נורא. אבל ילדים לא מאוד מחבבים אותו, לעולם אף ילד לא הזמין אותו הביתה והשנה גם אף ילד לא הסכים שהבן שלי יבוא אליו (למעט ילד אחד שהם בקשר קבוע וחיובי). הבן שלי מרחף בשיעורים, כי מאוד קשה לו להבין מלל, והמורים לא מספיק מעלים את הכל על הכתב. יחד עם זה, רוב החומר בהלחט קל בשבילו, הבן שלי מתלונן על שעמום, ועל כך שמסגרת בית הספר לא מספקת לו לא אתגר לימודי ולא שילוב חברתי. לא ברור לו בשביל מה ללכת לשם. הוא משולב סמוי וילדים לא מודעים לקשיים שלו (ולא הורי הכיתה). זאת כי המורה שלו לא מוכנה בשום אופן לשתף את הכיתה, כי חושבת שילדים יפגעו עוד יותר בבן שלי. לפני כשבוע הוא בא הביתה באמירה שהוא סובל מאלימות פיזית ורגשית מצד ילדי הכיתה ולא מוכן יותר ללכת לבית הספר. אחרי יום מנוחה בבית הוא חזר לשם. המורה לא מענישה ילדים מכמה סיבות: 1. הדברים שהם אורמים אומנם לא ממש נחמדים, אך רחוקים ממה שהבן שלי מפרש) 2. לדבריו, מרביצים לו כשאף אחד לא רואה (לסייעת יש רק 16 שעות), והוא מפחד לספר כי אז ירביצו לו עוד יותר. 3. לרוב, בבירור ילדים לא תומכים בגרסת הבן שלי, הוא טוען כי הם משקרים, אבל גם זה לא בטוח. תהיה לנו ישיבה גדולה שבוע אחרי חנוכה. אני בכל מקרה רוצה לבקש שיתחילו את תהליך ההשמה. אבל מה עוד לא עשינו כדי לנסות ולשפר את המצב? למעט טיפול בCBT לא עולה לי משהו לראש.

dina199

New member
ברור שהילד סובל.

קודם כל צריך להאמין לו. אם הוא אומר שהוא סובל מאלימות מילולית, סימן שהוא סובל ובכלל לא איכפת לו איך המורה מפרשת את זה. ילדים הם עם אכזר ועם שרואה הכל. זה לא חושב שהוא 'משולב סמוי' - הילדים מודעים מצויין לקשיים שלו ומנצלים את זה (ההורים כנראה באמת לא מודעים , אבל על מבוגרים תמיד יותר קל לעבוד
). ומאחר והילדים הם עם אכזר וכבר פוגעים , איך גילוי האמת יכול להזיק יותר ? ןבקשר לסעיפים: 1. אני בטוחה שילדים יודעים טוב מאוד איך הבן שלך מפרש דברים. ואני בטוחה שהם מסוגלים גם לתחמן את המורה. מי שודע איך, תמיד מסוגל לפגוע במי שרוצה גם עם דברים וביטויים 'תקניים'. 2.בטוח שמרביצים לו. ואפשר להאמין שהוא מפחד לספר למורה , כי היא בפירוש מאמינה לתלמידים האחרים. הם כנראה במקרה כזה אומרים 'רק נגעתי בו' או 'סליחה, דחפתי לא בכוונה' , או 'הוא המסורבל, אז קיבל מכה לא בכוונה' .נראה שענייו המכות מאוד רציני. 3. זה בכלל לא חשוב מי משקר ומי לא. התחושה שהבן לך סובל ולא כמסוגל להגדיר את כל הדקויות, הילדים פשוט מנצלים את זה והמורה לא יודעת להתמודד עם המצב. הכי קל להגיד 'הוא לא מפרש נכון את המצב'. מישהו חייב לעזור לו עם 'המצב' .

dina199

New member
זו החלטה שלך

את צריכה להחליט מה את רוצה. האפשרויות הן תמיד כיתה רגילה או כיתת תקשורת או בית ספר לחינוך מיוחד. במצב הנוכחי הילד סובל אבל זה לא אומר שכיתה רגילה לא מתאימה. בינתיים מה שנראה שהמורה לא מתאימה. אם למרות ההסברים שלכם היא מתעקשת: לא וצה לספר על האיבחון, לא מאמינה לבן שלכם ומאמינה לתלמידים - אני לא חושבת שאפשר לשנות את הגישה שלה. האם יש לכם אפשרות לכיתה רגילה אחרת ?

MAG14

New member
מתעקשת לקבל הנחיה מקצועית מהמתי"א

לא כל מורה או מנהל/ת יודעים מה לעשות בכל מצב. אני גם לא מצפה מהם שידעו תמיד את כל הפתרונות. לא בחינוך רגיל ואפילו לא בחינוך מיוחד. אבל הם חייבים לקבל - ואם לא מקבלים אז תדרשי ותתעקשי שיקבלו - הנחיה מקצועית. למתי"א אמור להיות מנחה מקצועי/ת בתחום התקשורת שאמור ללוות את השילוב ולהנחות את כולם - מנהל/ת, מחנכ/ת, מורים מקצועיים וכמובן סייעת. זה לא מספיק שכולם נחמדים, מלאי כוונות טובות ומוכשרים - צריך לתת להם כלים לעבודה שתתאים לבן שלך, וזה נשמע שממש חסר להם. האם מתקיימות פגישות הדרכה? זה אמור להתקיים כל כמה שבועות. אם כן - תבקשי להיות נוכחת ומעורבת. אם לא - תתעקשי!!! ושיבואו בדחיפות כי הילד סובל ממש. חשוב להדגיש שההנחיה חייבת לבוא בתחום התקשורת, זה לא עניין לימודי (בזה יש ברוב בתי הספר לא מעט ידע) אלא בעיקר חברתי. מעבר לזה איחולי בריאות לאח.

הילד נפגש עם מנחת שילוב

באפן קבוע וגם המורה וגם הסייעת מקבלים הדרכה. כבר לפני חודש ביקשתי פגישה גדולה, גם מהמורה וגם מהיועצת, אבל איכשהו זה לא יצא. אני הולכת לשמוע מה יש להם להגיד. אם אין להם פתרון לתחושה שלו שמתעללים בו - מצידי שיישב בבית עד סף שנה. אני לא יודעת איך פספסו את הנקודה של אלימות. יכול להיות גם בגלל שהוא לא משתף.

MAG14

New member
את מתכוונת למורת השילוב, נכון?

ממה ששמעתי מורות השילוב לרוב לא ממש מבינות בבעיות תקשורת, יותר בתחום של למידה. אצלנו יש מנחה שמגיעה מהמתיא כל כמה שבועות והיא המומחית בתקשורת ובתחום החברתי - שזה מה שהילדים שלנו צריכים, יותר מעזרה לימודית. תבררי אם יש גם מישהי כזו אצלכם.

לא, מדובר במנחת תיקשורת

מטעם מת"יא. יש כמה ילדים משובלים בבית הספר, והיא נמצאת שם די הרבה. ונפגשת עם הילד, גם.

dina199

New member
היא צריכה להדריך את המורים.

מה טעם להיפגש עם הילד, אם המחנכת לא מבינה שום דבר ?

היא נפגשת עם המורה, קבוע פחות או יותר

אני לא יודעת, איך זה מתבצע ועל אילו נושאים הם מדברים. עובדה ששנה שעברה זה הלך מצוין, והיא הצליחה להתמודד עם לא מעט מצבים לא פשוטים.

MAG14

New member
במקומך הייתי מבקשת להשתתף בפגישות

להיות יותר מעורבת - להעלות את הבעיות שהוא מעלה בבית כי הם לא רואים את האלימות וההצקות למשל.

אני יכולה לבקש פגישות של פעם בחודש

של מנחת שילוב, מחנכת, וסייעת. לפחות לעקוב אחרי המתרחש.

Navva

New member
חבל שאת פוסלת, יש מורות שילוב שמבינות

אצלינו וגם כמו שאמא של יוסף מתארת, ישמורות שילוב, שלרוב שיכוות למתי"א שמתמחות בלקויות תקשורת. היתרון שהן גם עובדות עם הילד, כמו ניתוח מצצבים לדוגמא, או הכנות לארועים. והן מדריכות את הצוות ביה"ס את את הסייעת. ובאשר לצד הלימודי, לפעמים יש נושאים אופיניים לבפקטרום, כמו ניתוח מצבים חברתיים בטקסטים שגם בזה הן עוזרות עם צריך. לזה מקודש אוליי 10% מהזמן. היתרון העיקרי של מורות השילוב הללו שהן עובדות עם הילד והסייעת לפחות פעם בשבוע, לרוב פעמיים. יש מורות שילוב רבות, מורות שילוב הן מורות לחנ"מ, ויש כאלו שמתמחות עם הזמן בנתחומים שונים. אני מכירה אישית מורת שילוב שמתמחה בלקויי שמיעה. לא בטוח שהיא תועיל לישד "רגיל" עם לקויי למידה. פגשתי גם מורת שילוב שמתמחה בלקויות ראיה.

MAG14

New member
לא פסלתי את כולן, כתבתי על רוב אלה ששמעתי

אני שמחה שיש מורות שילוב שמבינות בבעיות תקשורת, לא רק שמחה - אני ממש מקנאה...

נאווה, יש מעט מאוד אנשים מקצועיים במערכת,

אם כי ניתן פה ושם לדוג אותם... נאווה, מה שקורה אצלך, לא קורה בכל מקום... הקושי הגדול של ההורים, שהילדים שלהם נופלים בידיים של אנשים שלא יודעים לעבוד, אנשים שלא מוכנים להקשיב, ממדרים את ההורים ולא משתפים פעולה איתם... הבסיס לתקשורת בכל מקום, במיוחד במערכת שאמורה לחנך לסובלנות, היא הקשבה... לצוות החינוכי, אין כלים לעבודה מול הילד המיוחד... (בהרבה בתי ספר שאני מגיעה, אומרים לי את זה המנהלים והיועצים עצמם...) והצוות החינוכי נשאר חסר אונים מול הילד וההורים ולא נותן מענה ואפילו פוגע בילד מבלי להתכוון... אלה ילדים שההורים שלהם פונים אלי, לעמותת אהב"ה, לפורום כאן, לבתי משפט, לייעוץ משפטי, לאלו"ט וכו' והם רבים מאוד... כמה עצוב. בשטח המצב לא טוב, אולי אצלך הוא טוב, אבל אצלך, זה לא כל הארץ... כשאומרים לך שהרוב לא יודעים לעבוד, לא מתכוונים נקודתית אליך, או אל המתי"א שלך... עובדה, עדיין מאשימים את הילדים בחוסר יכולת להשתלב, כאשר הם כן יכולים ואחרי שלא שילבו אותם באופן ראוי, המערכת לא לוקחת אחריות ובמקום להגיד: "מה עשינו לא טוב" היא אומרת: "הילד אשם ולא מתאים לחינוך הרגיל..." את יודעת כמה ילדים נפגעים קשות משילוב לא נכון? היום, ללא הנחיה פרטית, בי"ס שנבחר לא לפי איזור רישום, אלא לפי היכולת של ביה"ס לשלב, בחירת מנהלת רגישה, שיודעת להקשיב, בחירת סייעת שההורים משלימים לה לשכר הגון- קשה מאוד להצליח בשילוב, למרות שיש מקרים יוצאי דופן שהם עניין של מזל...

MAG14

New member
מנסיוני וממה ששמעתי

בעיקר מאשימים את ההורים, ולא את הילדים. מאשימים את ההורים שהם היסטריים, בכך שהם אינם אנשי מקצוע ולכן הצוות "יודע יותר/הכי טוב", שההורים עוברים את הגבול בין להיות מעורב ולהתערב, שהם עושים נזק לילד - במה לא (דברים שהופנו אלי באופן אישי, וככל שאני מדברת עם הורים - אני ממש לא היחידה)... העיקר לא להודות שיש קושי (שאולי הצוות אפילו לא הבחין בו) ושהצוות לא יודע ואין לו את הכלים להתמודד איתו. ואני מתכוונת לצוות סופר-מקצועי (רק לא בתחום של בעיות תקשורת) ומלא כוונות טובות.

Navva

New member
זו לא מורת שילוב אחת אלא שיטת עבודה של המתי"א

כנראה שהבסיס לצורת העבודה החל במחסור בקלינאיות. שתי קלינאיות ותיקות ומנוסות מדריכות מורות לחנ"מ שמתמחות בלקויות תקשורת. השיטה נקראת "האנציקלופדיה החברתית". עוד עיניין חשוב, ברור שלהורים יש חלק בשילוב. התפיסה היא שכולם: המחנכת, מורת השילוב, סייעת, הורים ועוד גורמים בביה"ס מהווים צוותשפועל לשילוב הילד בביה"ס. הסייעות מהוות חלק מהמחלקה של סייעות חנ"מ בעיריה (משלימות שעות בחופשים בכיתות ובי"ס לחינוך מיוחד). כרגע אני חוששת מ"הניסוי בשילוב" שאמור להתחיל בחולון. אני לא מבינה למה נסיונות אם יש מתי"א שהשילוב זורם בו בצורה מוצלחת כבר מס' שנים? בגלל שאנחנו נמצאים כ-100 ק"מ דרומה לת"א? יגעו למסקנות שיגיעו, וינסו לשנות את מה שיש לנו פה.

אבל זה בעיקר נקודתית...

ברוב הערים זה לא כך... אז כשמישהו מההורים כותב "רוב, או כל"... זה בגלל שזה המצב האמיתי ולא המצב אצלך במתי"א... חוץ מזה, יש ילדים שלא מתאימים לשיטה הזאת...כל ילד בפני עצמו ורק אליו צריך להתאים את התוכנית.

schlomitsmile

Member
מנהל
אין מצב אמיתי אחד
יש אולי מצב נפוץ יותר ומצב נפוץ פחות. לי נראה, שמה שנאוה מספרת יכול לתרום למי שאצלו המצב לא טוב, כי זה נותן איזשהו מושג למה לשאוף, למה לצפות ומה לבקש, והוכחה שזה אפשרי למימוש.

למעלה