להתחייב???!!

eyali26

New member
להתחייב???!!

שלום לכם, רוצים שאני אתחייב לשנה, עם קנס כמובן כדי שאצא לקורס מטעמם.. חלק מההתחייבות היא גם לא לעבוד אצל מעסיק מתחרה או אצל לקוח במשך 6 חודשים מתום ההעסקה... אני מניח שכבר דנו בזה.. אבל האם יש לזה תוקף משפטי? גם לקנס וגם למניעת ההעסקה במקום אחר.. אין משהו שנקרא "חופש עיסוק" או שאני באמת אמצא את עצמי מנוע מלעבוד במקומות מתחרים... ואם אין לזה תוקף משפטי אז למה לארגון להחתים על טופס כזה? למה לגרום למרמור אצל העובדים? תחושה של חוסר אמון.. תודה מראש

® רן

New member
דנו בכך בעבר

אבל אם אתה רוצה תשובה מוסמכת תתייעץ עם עורך דין שמתמצא בדיני עבודה. למיטב ידיעתי (ואני לא עו"ד), שני הדברים אינם חוקיים ולא עומדים במבחן בית משפט. לא ההתחייבות לא לעבוד אצל מתחרה, ולא הדרישה לקנס עזיבה. למה בכל זאת מעסיקים עושים זאת? כי הם יודעים שבמקרים רבים עובדים יעדיפו לשלם ולא להיכנס להליך משפטי ארוך ויקר. המעביד חד-צדדית מנכה את הקנס מכספים שחייבים לעובד (למשל מהמשכורת האחרונה), ואח"כ העובד צריך לרוץ בין בתי משפט (לעתים במשך שנים) כדי לקבל החזר.

eyali26

New member
מותר לנכות מהשכר?

עד כמה שאני יודע מותר לנכות למשל מתגמולי פיצויים או משהו כזה.. אבל מותר בכלל לנכות מהשכר?

® רן

New member
יש הבדל בין "מותר"

לבין מה שעושים בפועל. אני לא יודע אם מותר - אני יודע שעושים...

KajaGugu

New member
מותר אבל יש מיגבלות

מותר להם לנקות משכרך אבל במיגבלות מאוד מחמירות. בנוגע לעבודה אצל מתחרים, זה לא יעמוד במיבחן המציאות, חוזים כאלו כבר הגיעו לבתי מישפט וניפסלו.

שתי צדדים למטבע

בד"כ המדובר הוא בעבודות סטודנטיליות, והרעיון שמסתתר מאחורי מעשה זה החברה משקיעה בך, אתה תשקיע בה, מאין מערכת יחסים הדדית שאומרת "אצלי זה לא בית ז***ת (סליחה על הביטוי)...אני אתן לך עבודה בתנאים X ובתמורה אתה תתחייב לאותו X, לא נראה לך אל תתחייב" ומכאן נובע ראשית החברה מגייסת אותך, מכשירה אותך תקופה מסוימת ויש לה את כל הסיבות לדאוג שכל הזמן שהושקע בך לא ילך לטימיון רק בגלל שיום אחד הסטודנט קם על צד שמאל ומחליט לא לעבוד יותר. בד"כ הקנס הנהוג הוא גם לא כזה גבוה אלא הוא יותר סימלי. וגם אם הקנס אינו סמלי, אל תתחילו לעבוד אם לא נראה לכם. (-: לדעתי המציאות הקשה של היום והאילוצים של האנשים הם אלו שמכתיבים את תנאי השוק והמעסיקים מנצלים זאת. זאת אומרת שבמצב אוטופי ואף עובד לא היה חותם על מסמך מעין זה, החברות היו מתקפלות ולא היו מכתיבות מציאות כזו. עובדה שברוב העבודות אין התחיבות כזו.

כמיני

New member
אבל צריך פרופורציה

הקנסות דרקוניים, תקופות ההתחייבות ארוכות, ואפשר לחשוב איזה עבודות אלו. סה"כ מדובר בעבודות בשכר מינימום, סכומים שמרוויחים בעבודות ללא הכשרה בכלל!! אם המשכורות היו בהתאם אז היה מקום לויכוח. ובקשר ל"אל תתחילו לעבוד אם לא נראה לכם", זה לא פשוט כ"כ, כי בכל זאת אנחנו צריכים להתפרנס, אבל יש גבול לרמת הניצול, באותה מידה אפשר להעלות את מחיר הלחם האחיד ל-10 שקלים, ואז להגיד, אל תקנו אם זה נראה לכם יקר.

EyalPolo16V

New member
מה הקשר לשכר מינימום?

במשרות סטודנט מקובל להרוויח בין 40 ל 65 .... לפחות במשרות סטודנט בתחום ההייטק. לא מדובר כאן על למכור גלידה בקולנוע.

eyali26

New member
כבר לא סטודנט

עבור מתחילים אני חושב שיש היגיון מסויים כי החברה בהחלט משקיעה בך... היא לוקחת אותך חסר ניסיון ומלמדת אותך ונותנת לך את הניסיון שזה כמו שאנחנו יודעים חשוב מאוד... עכשיו יש לי כבר וותק של שנה בחברה.. ומוציאים אותי לקורס... גם פה אני יכול להבין מדוע הם רוצים שאחתום על התחייבות כי מבחינתם הם משקיעים בי כסף ורוצים לנצל את הידע שלי במהלך השנה הזאת.. ידע שאני ארכוש מהקורס שהם משלמים לי לעשות... עם זאת, לא ברורה לי ההתחייבות לא לעבוד אצל המתחרים... אבל כפי שהבנתי מהתגובות זה לא משהו שניתן לאכוף וטוב שכך...

tenen

New member
יש היגיון רב בדבר

הרי בזמן הקורס/הכשרה משלמים לעובד משכורת הכשרה של חודשיים בשכר מינימום היא 7000 בלי שהעובד עבד וזה עוד בלי לחשב את העלות מבחינת מדריך או חונך שיהיה צמוד לעובד שגם זה עולה לא מעט כסף ואז אחרי השקעה של 10 אלף שקל בשביל העובד הוא יחליט שלא בא לו לעבוד יותר? מאוד הגיוני שישלם על חלק מההכשרה שלו. בקשר לעניין של לא לעבור למתחרים: גם לזה יש היגיון, תאר לך שסלקום שילמה לך על הכשרה להיות מוקדם בטלפון והוציאה על הכשרתך 10 אלף שקל, וכדי להחזיר לעצמה את ההשקעה היא רוצה 6 חודשים שתעבוד אצלה חצי שנה בשכר מינימום אז למה לחברת פלאפון להכשיר עובדים, היא פשוט תדרוש עובדים עם ניסיון (שעברו את הקורס של סלקום) ותשלם להם יותר כי היא לא משלמת על ההכשרה? למה שחברה תסכים להכשיר עובדים אם הם יכולים לגנוב מהחברה המתחרה? חופש עיסוק נועד כדי לעזור לעובדים, לא כדי לפגוע בהם, ואם חברות לא ישקיעו בהכשרת העובדים זה יפגע בעובדים לא פחות מאשר בחברות ולכן סביר לדרוש התחייבות. תאר לך שהיום אתה עובד במרכז לבחינות והערכה ומחר אחרי שתקרא את הטופס של הפסיכומטרי הבא תעבור לקידום לעזור להכין תלמידים לפסיכומטרי שאתה כבר מכיר? זה נראה לך אתי?

KajaGugu

New member
ממש לבכות על חברות הסלולר

חברות הסלולר עשירות כקורח, הן הרוויחו השנה יותר מ 1.5 מיליארד שקלים!! מדובר כאן בסכום דימיוני ממש. יש להן די והותר כסף לשלם על קורסים לעובדים ולדאוג להם למשכורות הוגנות ותנאים טובים כך שהללו לא ירצו לעזוב לאחר הקורס. הייתי מקבל את הנושא אם היה מדובר בסטארט אפ קטן ששולח עובד לקורס של מיספר חודשים בדוט נט, אבל קשה לי לקבל את זה כשמדובר בחברה גדולה שחיה מהציבור. אני מצפה מחברה כזאת שתינהג ביתר הגינות ולא תנצל אנשים שמרוויחם שכר מינימום.

tenen

New member
נתתי את חברות הסלולר כדוגמא

זה יכול להיות כל חברה אחרת שהעובד צריך לעבור הכשרה שעולה כסף לחברה לפני שהחברה יכולה להפיק מאלו תועלת. אז אם יש לי 10 מיליון שקל אני צריך לשלם לעובדים שלי יותר כסף מאשר עם יש לי מיליון אחד? ואם יש לי 100 מיליון? אז אני צריך לשלם לעובדים פי 10 אחרת אני לא הוגן ומנצל את העובדים? זוהי ראיה קצת עקומה לדעתי, החברה נועדה כדי שבעליה ירוויחו כסף ולא כדי לשרת ולספק את עובדיה. הבנק לא הוקם כדי שתוכל להינות ממנו, הבנק הוקם כדי להרוויח כסף כמו חברות הסלולר, ואם הן מכשירות עובדים ומשלמות להם משכורת בזמן ההכשרה זכותן לוודא שההכשרה לא תתבזבז על עובדים שהחליטו לקחת קורס כי משלמים להם בזמן הקורס ודקה אחר כך שצריך לעבוד אז לעזוב.

KajaGugu

New member
לא הכל מותר בקפיטליזם

אם תתעמק קצת בעקרונות הקפיטליזם תילמד שלא הכל מותר, יש חקיקה ואכיפה נגד קרטלים, ניצול עובדים וכו'. גם בארצות הברית, לחברה אסור לעשות הכל כדי למקסם את רווחיה והיא כפופה לחוקים וכללים שונים שיגנו על העובדים והצרכנים. חברות אמריקאיות רבות עושות מעל ומעבר כדי להראות לציבור שהן נוהגות באחריות כלפי הסביבה והחברה. כל זה קורה במדינה הקפיטלסטית ביותר בעולם. איך תסביר שאני עם כל שנותי בהיי טק לא ניתקלתי אי פעם בדרישה של קנס? מה גם שעבדתי בחברות "עניות" בהרבה מחברות הסלולר. פשוט משום שחברות שמכבדות את עצמן לא יעלו על הדעת לאיים בקנס כזה על העובד, הן ידאגו שלעובד יהיה שכר הוגן והוא ירצה להישאר במקום העבודה. ברור לי שעובד שמוחזק בתפקיד בגלל הפחד שלו מקנס ייתן לי שרות פחות טוב מעובד שמרוויח טוב ונימצא בתפקיד בגלל שהוא רוצה לעבוד בו. אם תהיה לי אפשרות אבחר תמיד בחברה שנוהגת בהגינות עם עובדיה, זה מוסרי יותר וגם מבטיח שאקבל שירות טוב יותר. אני עושה זאת היום כשאני בוחר להשתמש בספק אינטרנט יקר יותר אבל אמין ושרותי יותר מספק אחר בו השתמשתי בעבר.

eyali26

New member
מסכים איתך

אבל אני מניח שחברה כמו שלי שמחייבת אותי לשנה עם קנס בגלל קורס של 4 ימים זה כנראה כתוצאה מלקחים שהופקו מתקופת הבועה... לא הייתי בהיי טק בתקופה ההיא אבל ממה ששמעתי אנשים פשוט קפצו ממקום למקום ללא נאמנות וכנראה שזה מה שפגע בחברות לא גדולות ולא חזקות.

® רן

New member
יש הגיון, אבל הוא לא מה שכתבת

בכל חברה ובכל מקום עבודה, יצטרכו להכשיר אותך כשתתחיל לעבוד. לא משנה מה עשית לפני כן, איפה עבדת ומה למדת, לכל מקום עבודה דגשים משלו וסביבת עבודה משלו ותמיד צריך הכשרה. ההכשרה היא צורך של מקום העבודה, לא של העובד, ובמקרים רבים (כמו למשל במוקדי שירות הלקוחות של החברות הסלולריות) ההכשרה היא ספציפית למקום העבודה. אתה באמת חושב שקורס מוקדנים בפלאפון זה משהו שתורם לעובד בהמשך חייו? שטויות. זו דרישה של מקום העבודה, והם אלו שצריכים לשאת בנטל הכספי (ואכן נושאים בו). הסיבה לקנסות בחברות הללו היא אחרת. עבודת שירות הלקוחות היא שוחקת, מתסכלת ומתישה. מעטים שורדים בה לאורך זמן, והתחלופה עצומה. ההתחייבות לשנה והאיום בקנס מטרתם "למשוך" את העובד עוד טיפה ולהפיק ממנו עוד קצת תועלת. עובד שחוק ו"גמור" אחרי 10 חודשים יעדיף אולי לסבול עוד חודשיים ולא להיכנס למאבקים משפטיים מול חברת ענק, אפילו אם החוק לצידו.

pixiER

New member
מישהו פעם אמר לי...

מה אכפת לך, תחתמי, סעיפים כאלו בחוזה לא מחזיקים מים... במיוחד לא הענין עם עבודה אצל מתחרים.

pixiER

New member
חתמתי ../images/Emo9.gif

אבל עוד לא יצא לי לבדוק את תקפות הענין בפועל... מקווה שגם לא יצא לי...

eyali26

New member
ל- רן

כנראה שלא משנה כמה דנו בזה בפורום זה תמיד יעורר גל של תגובות. כנראה שאין תשובה חד משמעית לנושא הזה חוץ מזה שזה מעצבן את כולנו

למעלה