בשביל מה קיים השיח?
כל אחד מציג את הצד שלו, ומתדיינים בנושא, במטרה של להגיע לאיזושהי מסקנה משותפת. מה לעשות, אבל לפעמים כשיש שני צדדים בויכוח, צד אחד צודק וצד אחד טועה. אני מאמין שאני צודק, ולכן אני בהחלט מנסה להראות לך למה. אם בכל זאת תצליח להוכיח לי שאני טועה - נפלא. למדתי משהו חדש, גיליתי שאני טועה בקשר לנושא מסוים, ועכשיו אני יודע יותר טוב. רווח נקי. " "קצת קשה יותר לעשות רוק בעברית בגלל כל עניין העיצורים הלא זורמים." אני מצטער אבל קשה לי לא להעלות חיוך על שפתי לנוכח הטענה הלא ממש חכמה הזאת. מי גזען שפות עכשיו?" אתה מוציא דברים מהקשרם, אבל
לגמרי. תקרא את
כל מה שכתבתי, בבקשה. העיצורים ח' וע' שנפוצים בשפה העברית הם בעייתים בשירה. בניגוד לאנגלית שהיא שפה עגולה, עברית היא שפה מאוד גרונית. זאת לא גזענות, אלה הן
העובדות. אתה יכול להגיד שאתה אוהב את העובדה שעברית היא שפה גרונית וזוהי זכותך, אבל זה לא משנה את העובדה שבמוסיקת רוק שמתבססת על שירה זורמת ומתגלגלת, האותיות הגרוניות האלה קצת מפריעות. ושוב,
אני לא אומר שאי אפשר, או שאסור. אני פשוט אומר שזה קצת יותר קשה. ""השירה לא זורמת והמילים נשמעות מטופשות בצורה שאי אפשר להתמודד איתה." זה לא נשמע מטופש, זה נשמע חדשני, לא רגיל ופורץ דרך. האם אתה מאלה שפוחדים מקדמה ומחדשנות?"" שוב, תקרא את כל המילים, ולא רק חלק מהן. "
הרבה גם עושים רוק בעברית ונכשלים נחרצות מבחינה אמנותית,
הרבה פעמים זה נשמע מגוחך לחלוטין. למרות שהמוסיקה עצמה די מוצלחת, השירה לא זורמת והמילים נשמעות מטופשות בצורה שאי אפשר להתמודד איתה." הרבה פעמים, לא תמיד. לא בכל פעם ופעם, אלא לפעמים. לדעתי ישנם הרבה אמני רוק ישראלי שהליריקה שלהם מזעזעת, וכשאתה מוסיף את זה לכל העיצורים הגרוניים והעובדה שהרבה יותר קל להבין מה הם שרים ופחות אפשר להחליק את זה, זה הופך לחוויה מאוד לא נעימה. כשמלחינים שירי משוררים (או אם המלחין הוא בעצמו סוג של משורר), למשל, זה אחרת, אבל הרבה אמנים בארץ מסתמכים על המילים של עצמם למרות שהם לא מסוגלים לכתוב, ומתעקשים לשירים את השירים בעצמם, למרות שהם לא מסוגלים לשיר. כל זה ביחד הופך לנוסחא לאמנות רעועה ולא שלמה. אני לא אומר שאם הם היו עוברים לאנגלית כל הבעיות האלה היו נעלמות, אבל זה היה יכול לפתור חלק מהבעיה (כל עוד לזמר אין מבטא ישראלי כבד כשהוא שר באנגלית). רוק בעברית קשה אבל אפשרי. אם הצליחו לעשות היפ-הופ בעברית, אז הכל אפשרי (אבל בינינו, היפ-הופ בעברית, לא נשמע לך קצת מגוחך?) "רוק הוא המחאה, ההתנגדות, החופש. הוא יכול להופיע בכל ארץ ובכל שפה רק שלך קשה קצת לקבל את זה." שוב, אני
לא מתנגד לעשייה של רוק בעברית. ושוב, לא הבנת את דברי. אתה טענת שאמריקניזציה הורסת את החברה שלנו. על פי הטענה הזאת, צריך לזרוק את הרוק לכל הרוחות, כי הרוק הוא תוצר אמריקאי. אני לא חושב שאתה באמת מאמין בזה, כי אחרת לא היית כותב בפורום רוק מתקדם. לגבי ההגדרה הזאת: זאת הגדרה פשטנית למדי שמתארת לא את המוסיקה אלא את הלך המחשבה ששרר בתקופה שבה הרוק נולד. אפשר ליצור רוק ולשיר על שמרנות, התפשרות, המוכנות להיכנע לשלטון ולציית להוראות וזה עדיין יהיה רוק בדיוק באותה מידה. תביא הגדרה מוסיקלית מהספר של מוטי רגב, ונדסקס עליה במקום. "בואו נתלה את כל מי שלא אוהב פרוגרסיב! כי הוא אשם בזה שהוא לא הולך להופעות פרוג!" תשמע, זה רעיון לא רע.
אבל עכשיו ברצינות, אתה מגיב בקיצוניות אבל בסה"כ זה נכון. אם אנשים היו פותחים קצת את הראש במקום לברוח בכל פעם ש "מוסיקה עם כלים" מגיעה לאוזניהם במקום סלסולים מזרחיים, אז התרבות שלנו הייתה במצב הרבה יותר. "אני לא אשם בחוסר ההצלחה של הלהקות." כשיש להקה שמורכבת מנגנים מוכשרים ומקצועיים, שמלחינים היטב, עם זמר מוצלח, ובאופן כללי המוצר שהם מספקים הוא איכותי ועונה לסטנדרטים של להקות בינלאומיות, ולהקה כזאת לא מצליחה, מי אשם? ההצלחה של להקה תלויה בקהל שלה, ואם הקהל סותם אוזניים לפני שהם מצליחים להשחיל אפילו תו אחד, אז כל מה שיש לי להגיד זה - חבל. "כל מה שאמרתי שלא יזיק אלא יועיל להתחיל ליצור בשפה העברית, שפת היושבים בארץ." מסכים איתך, זה באמת לא יזיק. ויש עשרות אלפים רק באתר "במה חדשה" בלבד שעושים את זה. אני פשוט אומר שזה לא יזיק גם ליצור באנגלית בדיוק באותה מידה, ואני עדיין לא מבין למה אתה מתנגד לזה, כי אין שום סימן לכך ש
זו הסיבה להתדרדרות החברתית במדינת ישראל. זה לטפול את האשמה בשעיר לעזאזל. זה כמו לצאת לקמפיין שמטיף לאנשים שיחגרו חגורות בטיחות, במקום להגיד להם לכבד את האנשים האחרים שנמצאים על הכביש. אני לא מבקש השתלטות של המוסיקה באנגלית בארץ, כל מה שאני מבקש זה שיוויון זכויות. שהקהל ישפוט את המוסיקה ללא דעה קדומה. למה אתה כל כך נגד דו קיום שכזה? הרי הוא קיים בכל מקרה, אתה שומע ברדיו אנגלית ועברית הן יחד. למה לא לתת צ'אנס ללהקות מקומיות ששרות באנגלית במקום ללהקות מחו"ל ששרות באנגלית? למה להן מגיעה תשומת הלב שלך, אבל לאחיך למדינה, לא מגיע? "מכניס מילים לפי ובכלל מדבר הרבה שטויות." דבר איתי דוגרי: לא אמרת שישראלים מוכרחים לשיר בעברית? לא אמרת שלא תלך להופעה של להקה ששרה באנגלית, לא משנה איזו מוסיקה הם ינגנו? לא אמרת שמי שרוצה לשיר באנגלית שילך לאמריקה? לא אמרת את הדברים האלה? אז איפה השטויות, בדיוק?