להחטיא או לא להחטיא?

Moon rise girl

New member
להחטיא או לא להחטיא?

איך אני יכולה לחשוב על זה אפילו, כשאני לא מאמינה שיש כזה דבר "חטא"? עובדה שכן, לצערי. נתחיל בהקדמה,(כדי שיהיה מובן), שבמקביל לעבודתי הסדירה, אני מחלטרת בעוד עבודות מהצד (מהבית במחשב), והזמן שהכי נוח לי לעשות את העבודות הקטנות (יחסית) האלה הוא בשישי-שבת. עכשיו אני ניצבת בפני דילמה די רצינית מבחינתי: קיבלתי היום עבודת עיצוב מדוד שלי, המתנחל היקר, עבודה שלמרבה האבסורד עוסקת בקדושת השבת, וצריכה להיות מוכנה עד יום שלישי, מה שאין כל כך מצב שיקרה אם לא אעבוד עליה היום ומחר. הרגע התיישבתי כדי לסיים אותה, אבל פתאום הרגשתי קצת... לא יודעת אפילו איך להסביר את זה. הרגשה לא נוחה כלכך. הוא לא ידע שעשיתי את זה בשבת - כך שמהבחינה הזאת אין בעיה, אבל עדיין תקועה לי במוח החשיבה הזאת של "אני מחטיאה אותו", למרות שאני לחלוטין לא מאמינה בזה. למה? אני יכולה פשוט לעשות את זה, לסיים עם זה, לשכוח שעשיתי את זה בשבת ולשלוח לו את זה ביום ראשון. הרי בינינו - לא יקרה כלום. למה אני לא משתחררת מזה? ואולי באמת יש עם זה בעיה מוסרית מבחינת האמון שהוא נותן בי? אותו סוג של דילמה היה לי כשאיזה ערב אחד כשהייתי אצל ההורים שלי, טיגנתי (בטעות) פרנץ' טוסט במחבת בשרית. מצד אחד - התבאסתי לזרוק את הכל לפח בגלל השטות הזאת, ואם הייתי שוטפת את כל הכלים ונפטרת מכל העדויות אפאחד לא היה יודע, אבל מצד שני הרגשתי שאני לא יכולה לכפות את אורח החיים שלי על אנשים שמנסים לחיות בצורה מסויימת, ושמבחינתי זו תהיה מעילה באמון שלהם. אז זה נגמר בזריקת כל מה שהכנתי לפח וההכנה של הכל שוב (לכל האחים...) במחבת שנבדקה מיליון פעם באשר לזהותה המגדרית. היום זה עשוי להיגמר בלחץ מטורף כל השבוע ובעובדה שלא בטוח שאצליח לסיים את העבודה בזמן, אם בכלל.

שבי 83

New member
שאלה קשה

בהתחשב במוניטין הידוע לשמצה שלי אצל כל הקרובים הדתיים שלי הם מכריחים אותי כשאני עוזר להם בהתנדבות להבטיח שלא אעשה את ההתנדבות שלי בשבת כדי לא להחטיא אותם. אחרי שהבטחתי אין לי ברירה. עבודת עיצוב על קדושת השבת ממתנחל דתי? מצאת עבודה לעשות בשבת.
אני יכול לומר על עצמי: אפיקורס, זולל טריפות ובועל נידות אבל אם הצד השני דתי אני לא ארמה אותו. אם את חייבת את חייבת ואין ברירה.

Le Fay

New member
אחרי שבמשך כשש שנים העליתי בשבתות

פקקים וכיוונתי מחדש את שעון השבת המזורגג של השכנה (מאחורי גבו של בנה המתנחל), אני מוצאת את השאלה טיפשית ומיותרת. אבל זו רק אני. אז כן, ברור לי שהשכנה החמודה לא אמורה לגייס לצורך זה בת של אם יהודיה, אני משוכנעת שזה ברור גם לה; אבל היא לא רק חמודה אלא גם מאד שפויה. היא תחליף מזוזות מדי שנתיים, לא תחפף בהכשרת כבד, בשר וכלים, ובדרך כלל גם לא תחלל שבת, באמצעותי או בלעדי, אבל היא גם יודעת שיותר הגיוני להיעזר בי מאשר להאכיל את הנכד בן שלושה החודשים מבקבוק קר. לתשומת לבך: את לא מחטיאה אפ'חד מלבדך; וגם זה חסר משמעות אם את ממילא לא שומרת שבת.

שבי 83

New member
בידיעתה. השכנה ביקשה ממך לכוון שעון

וידעה שאת מבצעת את הפעולות. הדוד שלה לא יודע שהיא עובדת בשבת. אם הוא יודע הבעיה לא מתעוררת. דוגמה: אם את בטוחה שתרופה היא פלסבו ויאמינו לך כשתתני כל כדור שתקחי מהבית ואת בטוחה שהתרופה לא עוזרת תחליפי אותה בתרופה שדומה לה ונמצאת בבית כי את בטוחה שההבטחה חסרת משמעות? תתני לה תרופה אחרת ממה שביקשה כי את בטוחה? השאלה היא ההבטחה לדוד ולא ברק משמים שיכה בה אם היא תעבוד בשבת. אם היינו מאמינים שברק יכה בנו כי אנחנו מקלידים בשבת לא היינו כותבים פה.
אנחנו בטוחים שאין החטאה או התרופה פלסבו. השאלה מה הוא חושב ואם הוא מוכן שתעשה עבודת גרפיקה על קדושת השבת בשבת?
יש אירוניה בנושא העבודה אבל אם היא מוכרחה...

Le Fay

New member
אבל לא בידיעת הבן המתנחל ורעייתו

שעשו אצלה שבת עם הילדים. אור היא היתה צריכה גם לעצמה אבל את המיחם ופלטת השבת בשבילם.

שבי 83

New member
זה בינה ובין הבן שלה.

את אחראית רק להגינות שלך כלפיה. אני הגון בהבטחה כלפי הלקוח שלי. אני לא בודק מה הוא עושה הלאה.

ephi79

New member
האמת ששבי צודק, המונח לקוח

לא רלבנטי, אבל באופן חברי, אם יש ציפיה של חבר שלי שלא לעשות משהו - שנוגע לו - הרי שארגיש רע אם אעשה את זה, אולי בעיקר מהחשש הפשוט שהעניין יתגלה, והרי שאז פגעתי באמינות בינינו. אם באופן תיאורטי יש 100 אחוז וודאות שזה לא יתגלה, אפילו לא שיעלה חשד קל, הרי שהדבר יותר פשוט, אבל זה בדרך כלל לא המצב. מעדיף לא להסתכן במצבים כאלו.

בתש1

New member
מכאן אתה למד..

שענין מוסרי אין כאן..אלא ענין אישי ,ששמא אפגע אישית מכך (החבר לא יאמין לי יותר,)

שבי 83

New member
אם אני ידיד איתה ויש לה אינטרס שונה

מהבן שלה אני בוחר צד. מבחינתי הפעולה שוות ערך לפעולה שהיא עשתה בעצמה. אני עוזר לה בידיעתה כאילו עשיתי עבורה החלפת נורה בבית או תיקון חשמל. הבן שלה יודע שהיה "גוי של שבת" ומבחינתי לא משנה להיות אותו אחד. כשיש לקוח אני גם בוחר צד. בכל פעם שבחרתי צד אני נאמן לצד שבחרתי אבל מקיים את ההבטחות כלפיו. אם היא היתה מבקשת ממני הבטחה שבעיני מיותרת ואין לה סיבה כמו לתת לו כלי שבושל בו חזיר הייתי מסרב.

Le Fay

New member
אם הבן שלה יבקש סיר אתן לו, ומבטיחה

שלך שלא אעצור אפילו לרגע לשאול את עצמי מה בושל בו. נראה לך שאני ושכמותי מקדישים אפילו חלקיק מחשבה לשאלות מהסוג הזה? כשלוקחת סיר מהארון, הדבר היחיד שמעניין אותי זה אם התחתית שלו די כבדה (או דקה) ואם הגודל מתאים לצורך לשמו נתכנסנו. אבל עכשיו כשאתה מעלה את זה כאן, בעצם בכל הקלחות והסירים שלי התבשלו פירות ים ובכל המחבתות היטגן חזיר. אופס. בעצם גם בסירים. שכחתי דים סאם. אבל זו לא הדאגה שלי. והשכנה לא "ידידה" אלא שכנה. אשה מבוגרת, נעימה. נפגשות במדרגות, אומרות שלום, מחמיאות כשנראות טוב, ביום השנה לאיש שלה העברתי לה בקביעות את כל הכסאות, למחרת או בסוף השבוע קיבלתי אותם עם מבחר מהעוגיות הנהדרות שהיא אפתה לאזכרה; ופעם בחצי שנה, כשהיא נתקעה בחוץ עם דלת נעולה, ניסיתי לעזור לה לפרוץ אותה. עברתי את סף הדירה שלה פעמיים-שלוש לעזור להוציא את הכיסאות, היא נכנסה חצי תריסר פעמים, באי נוחות גדולה, לחכות לפורץ. נראה לי שהיא לא סומכת על המזוזה שלי (בצדק, היא היתה ריקה). כשהיא שאלה כסאות הוצאתי לה אותם החוצה לחסוך לה את אי הנוחות והעוגיות הגיעו בצלחת חד פעמית או בצלחת זכוכית. אני מחבבת אותה, אבל מעולם לא דפקתי בדלת שלה לבקש כלום בשבילי, לא השארתי אצלה מפתח, לא ביקשתי טובה. לזה לא קוראים "ידידה".

שבי 83

New member
אצלי הסירים טריפה ואתן אם יבקשו אבל

הוא ידע שהוא מבקש מחילוני זולל טריפות. אם הוא יבקש ממך הוא יודע שאת חילונית זוללת טריפות. העיקרון אצלי הוא שצריכה להיות סיבה רצינית כדי לא לספר לאדם ולא להשאיר את ההחלטה בידיו. אני לא מאמין בהומאופטיה וחושב שלפי התאורים חלק מהם תרופות פלאסבו שעובדות כמו מים קדושים אבל אם יבקשו ממני לקנות תרופה הומאופטית אני לא אשקר למי שביקש. מה שאמרתי הוא לא שאסור לתת כלי טריפה אלא שאני לא אשקר לו. עקרון הידידה היה כדי לומר שמבחינת היחסים בין השכנה והבן היא קרובה אליך יותר ממנו ולפי הקרבה אני בוחר צד. הזכרת לי ששכחתי לשים מזוזות אחרי הסיוד בדירה. :) לפני שהמשפחה תבוא לבקר אני צריך לזכור לשים. :)

לקחת אחריות

המושג הזה, להחטיא, לא מקובל [גם:] עליי. מה שכן מקובל עלי זה האמונה האמונה - כן, הדת המעשית - לא. אז כשקורה לי דבר כזה (כמו המחבת) וקורה לי, אני מעלימה ראיות. הם לא ימותו מזה - מהבחינה הרפואית, ומהבחינה הדתית - זה בטל בשישים. אבל, מכיוון שהם מחשיבים את זה לחטא שלהם מול אלוהיהם, אני פונה לאלוהי המקום ומבהירה שאת תוצאות המעשים העומדים להתרחש יש לרשום עלי. בכך אני דואגת שלא יהיה להם רישום פלילי, ואין לי שום בעייה לעמוד בחוב לו יידרש. לגבי הדוגמה הראשונה - אין בכלל שאלה, איך שאני מחלקת את הזמן השבועי שלי זה עניין פרקטי, והדוד שלך - הוא יזכה במצוות העסקתך, תוך אמון שתעשי עבודה טובה. בכלל, בכל הקשור באנשים דתיים, אני נוהגת לשאת בפלייליסט את הזמר: כל-כל-כל-ישראל יש-להם-להם-חלק בעולם-בעולם-הבא ש-נ-א-מ-ר וימך כולם סדיקים ליולם ישרו ארס וגו' [נדמה לי שהכיסוי הזה בוצע בידי פירחי מיאמי, אבל אין לי שום דרך לוודא את זה] כך שאל תדאגי לאף אחד, פה במנגנון המיוחד של המטריקס - כולם מכוסים. לגבי השאלה למה? שטיפת מוח זה דבר יסודי ועמוק, וגם כשנדמה לך ששטפת כבר את כל השטיפה, עדיין נשארות נקודות רגישות, וישארו עוד בעתיד, עד שלא תתעמתי איתן לא תדעי על קיומן. וזה נחמד כשזה מפתיע. אגב, מה שאת עשית זה קולה כבוד (סחה על ההשקעה). >ספל חמאה הולכת לטגן משו<

גם אני הולכת לטגן משהו

נו שוין את מי זה בכלל מעניין, מה שאני לא מבין בענין זה האם הדוד המנחל היקר לא נכנס לפעמים לתפוז? ואולי ישימו את שאלתך בעמוד הראשי?

Moon rise girl

New member
אח, פרחי מיאמי

נוסטלגיה אבודה, דהויה והזויה לחלוטין. לגבי מה שכתבת - אני לא דואגת לאף אחד, מבחינתי זו שטות גמורה ואף אחד לא ישאר לשבת מבואס וחפוי ראש בספות הלובי הקרועות של העולם הבא בגלל שעבדתי בשבת. במקביל אציין, שמכיוון שרוב העבודות שמגיעות אליי הן דרך המשרד של אמא שלי - הרבה מלקוחותיי הם אנשים דתיים, ומעולם לא הפריע לי או להם (טוב, הם לא ידעו, זה לא חכמה) שעשיתי להם עבודות בשבת. אבל הפעם זה שונה, זה משפחה, זאת עבודה על שבת שמהללת את הקדושה שלה ואת החשיבות שלה - מה שהופך את זה להזוי מדי ודוד שלי סומך עליי (למרות שהוא לא ביקש ממני לא לעשות את זה בשבת, אבל הוא אפילו לא יודע שאני לא שומרת שבת). מצפון ארור.

ephi79

New member
האמת שהתגובה הראשונית שלי היתה

שדווקא בשבת את יכולה להתחבר יותר לאווירת ה"קדושה" שבה, וזה יכול לעזור בעבודה שאת עושה (למרות שלא הבנתי מה טיבה), לא שיש קדושה אינהרנטית, אבל אני באמת מאמין ביכולת של האדם לקדש את הזמן ולתת לו משמעות מיוחדת, מישהו או מישהי כתבו פה פעם בפורום על זה שזה אחד הרעיונות העמוקים בחגים הדתיים - מעין נצחון על הזמן הליניארי, ואמנם לא מקשיב כבר לפרחי מיאמי, אבל לפעמים מקשיב לאיזה קרליבך תוך כדי שטיפת כלים בשישי בערב..

אהה... תגידי מצפון

תגידי, מה זה מצפון? נדמה לי שהיה לי כזה פעם, אם אני צודקת אז הוא בטח מצומק או מעופש (או שניהם) מתחת לדברים שאני לא עושה בם שימוש, מתחת לזוגות הנעלים האבודים, מתחת לחוויות מחרידות, מתחת מפית מקרמה רקומה אפרוח טווס כחול. סתם, אניכנסת לסרטים, אבל כמו שנרלי - גמת, אז בעצם סתם תופסטרמפ. >ספל חמאה צפונה היטב<

../images/Emo4.gifבעיה.

כולם יודעים שאני חילונית ולכן הם פעם ביקשו אותי במיוחד שבגללם לא אפר שבת והבטחתי. יש לי מכרה דתית שגם מבקשת ממני דברים אבל מזכירה לי לבדוק מתי השבת נכנסת ולהפסיק לפני כניסת השבת. היא מזכירה לי מתי השבת יוצאת כדי שאוכל להמשיך בעבודה וסומכת עלי. קשה לי להפר הבטחות שלי ואם אני חייבת אני מבקשת אישור לשינוי ההבטחה. במקרה של דתיים לא קרה שביקשתי אישור. במקרה שלך זו עבודה ואת זקוקה לכסף ולא יכולה להסתדר...

למעלה