גרי צר לי.
תודה על הכוונה הטובה לתמוך בי, אך עליי להצטרף לדוחים את הדוגמה. ובאמת ענייני הדגש הקל (בג"ד כפ"ת) הם דווקא דוגמה לאי תקניות של הסלנג. ודוגמאות יש למכביר. מצד שני זו בדרך כלל לא "רשלנות" או "בורות" אלא דווקא משום שמדובר בתופעה טבעית – יצירת פועל משם עצם. המילה "באסה" (ב דגושה) הולידה את מבאס, מתבאס ומבואס (לפעמים דגוש ולפעמים לא). המילה "פשלה" את פישל והתפשל (תמיד לא דגוש) וכו'. במקרים האלה יש נטייה לשמור על הצליל של העיצורים במילת המקור כדי לשמור על שקיפות. וזו סיבה טובה מאוד שלא לשמור על כללי ההגייה של בג"ד כפ"ת שבאמת אינם חלים על הסלנג. אבל בכל זאת – הדוגמה מהגששים לא מוכיחה דבר. להפך: הם שיחקו עם וריאציות שונות של הפועל, שהמשותף לכולן הוא עיצורי המילה חצוצרה, וזו היתה כוונת העניין: ויכוח בלשני בשאלת צורתו התקנית של הפועל המתאר את הנגינה בחצוצרה ("לא לחצרץ ולא לחרצץ, לחצצרץ. אני אבקש לתת כבוד לחצוצרץ"). בכל הצורות שהוצעו שם הוכנס הפועל לתבנית של בניין פיעל (יש שם בעיה קטנה עם מספר העיצורים אבל התבנית נשארה כפי שהיא, אין שם צורת פועל חדשה). בעניין ההתפועל (אני מניחה שהתכוונת לפעלים כדוגמת התנודב והתפוטר), זהו שילוב של שני בניינים קיימים, שיש בו היגיון רב, והיא מעידה על התחושה הלשונית שיש לכל דובר גם בלי שלמד ולו שיעור לשון אחד בבית הספר. התפעל מביע (במקרים של התנדב והתפטר ואחרים) את הפעולה החוזרת, כלומר פעולה שאתה עושה על עצמך: מנדב או "מפטר" את עצמך, ואילו פוּעל מציין את הפעולה הסבילה (במקרה הזה: אחר עושה את הפעולה עליך, מנדב או מפטר). השילוב בין שניהם נדרש במקרים המיוחדים הידועים לכולנו. אך עדיין מדובר במסגרת הבניינים הקיימים. גם יצירותיהם המופלאות של ילדים (בשלבים הראשונים של הדיבור) יעידו על התחושה הלשונית שלהם. אם תשימו לב ל"שגיאות" שלהם תראו שהן תמיד מאוד הגיוניות. הילד רוכש את תבניות השפה ואת חוקיה עוד הרבה לפני שהגיע לביה"ס, ובשלבים הראשונים הוא מחיל את החוקים שקלט בחושיו גם במקומות שאינם "מתאימים" (למשל נתנתי ושתהתי כמו: אכלתי ולבשתי). על מה זה מעיד? על כך שיש לנו במוח תבניות של השפה שלנו, ואנחנו משתמשים בהן בלי קשר למידת השכלתנו הלשונית. אין מדובר בכל חוקי הלשון. יש כנראה מבנים או "חוקים" שאפשר לקרוא להם טבעיים והם מתרחשים בכל מקום ובכל משלב לשוני, ויש אחרים שצריך ללמוד אותם. אני לא יודעת אם הנושא הזה נחקר, אך הוא בהחלט מעניין. דוגמה לחוק המתקיים בלי חריגים גם בסלנג (למיטב זכרוני) הוא שיכול העיצורים בבניין התפעל (השתפן, השתבץ (מ:שבץ), הסתקש (מ:סק"ש) וגם הצ'טקמק ועוד). לא הבנתי למה הכוונה ב"פעלים מהתחת". אפשר לקבל דוגמאות (בלי ריח בבקשה)? ובינתיים רק אעיר שבן יהודה בשעתו ניסה להמציא שורשים חדשים "מן האויר", כלומר שאין בבסיסם אף מילה קיימת (במקורות העבריים, או בשפות השמיות), אלא פשוט לקבץ שלושה עיצורים באופן אקראי ולקבוע שהצירוף הזה יהיה מעתה בעל משמעות מסויימת. הניסיון לא הצליח. המילים הללו לא נקלטו.