לא חזקה בקטניות

יוליק12

New member
לא חזקה בקטניות

הגעתי למסקנה שרכיב הקטניות בתזונה שלנו לוקה בחסר, ואשמח לקבל רעיונות ומתכונים

cyethra

New member
בשמחה

את כל הקטניות מומלץ להשרות לפני הבישול. ומומלץ גם להנביט. הנה מתכון מומלץ שיש בו גם הסבר לגבי הנבטה.

הנה קישור להודעה שכתבתי פה פעם עם הרבה מתכונים (יש עוד מתכונים בתגובות שלי להודעה הזו).

והנה עוד מתכון שאני מאוד אוהבת, תכף אחפש עוד. בינתיים טיפ נוסף: כשאת מכינה רוטב עגבניות (לא חשוב למה - פסטה, קציצות, הכל הולך) שימי בו גם עדשים אדומות. הן נמסות בפנים ולא מורגשות אך מוסיפות מאוד לערך התזונתי.

cyethra

New member
עוד כמה דברים

קודם כל: כמו שכתבה נשיקולדה, מאוד כדאי להכין קטניות כמו שהן ופשוט לצרף לדגן כלשהו שאתם אוכלים. ניסיתי עם הרבה סוגים וזה יצא מצוין.

אני גם מאוד אוהבת מרק עדשים ירוקות, ומרק אפונה עם ירקות. אם תרצי אשיג לך את המתכונים.

את המתכון הזה עוד לא ניסיתי, אבל אנסה מחר כתוספת לאורז (השעועית כרגע בהשריה).

ועוד המלצה: קבוצת "בישול טבעוני" בפייסבוק, שזו קבוצת הבישול הטובה ביותר שאני מכירה. הם חזקים בקטניות, ובלשונית Files יש להם ריכוז של מתכונים מכל מיני סוגים. אחת הרשימות היא "תבשילי קטניות" עם המון סוגי תבשילים.

אצלנו

אוכלים קטניות בגרסה העצלנית

כלומר, לרוב - ככה נטורל. אפונה, גרגירי חומוס, עדשים, תערובת נבטוטים - הכל מבושל ככה נטורל והולך עם איזה דגן מלא.
טופו הולך מוקפץ ברוטב סויה.

מידי פעם משקיעים במג'דרה או מרק אפונה. גם מרק מיניסטרונה עשיר בקניות הולך פה נהדר. אם תרצי מחר אעתיק לך מתכונים (עכשיו כבר במיטה..)

יוליק12

New member
כן, גם ותודה

אפונה הולכת טוב בעיקר אצל הקטן, משתמשים באפונה קפואה. גרגרי חומוס כשאני נזכרת אז יש ומוגש ככה כחטיף ולא כחלק מארוחה וכך נמנע החיבור לדגן המלא שאני מבינה שהוא קריטי. אשמח לדעת למה?

אודה לך אם תוכלי להעתיק לי המתכונים, ותודה לכולן על המתכונים, אתן מוזמנות להמשיך

כדי שהגוף שלנו יוכל ליצור מהקטנייה חלבון שלם

ז"א חלבון שהוא יכול להשתמש בו, הוא צריך 14 חומצות אמינו מסויימות. בחלבון מין החי יש את כל ה-14. בחלבון מן הצומח - השילוב של קנייה + דגן נותן את החלבון השלם.
אגב, היום המחקרים מראים שלא חייבים לאכול ממש יחד אלא במרחק של 3-4 שעות גם בסדר (ז"א אכל סנדוויץ' ואחרי שעה גרגירי חומוס - גם הולך..). אני כן משתדלת לתת יחד. גם כי עדיין חשדנית כלפי המחקרים הללו וגם כי במילא אנחנו אוכלים את הקטניות בארוחה המרכזית.
אעתיק לך את המתכונים בערב.

כמעט הכול הולך טוב עם אורז

אפונה הולכת טוב עם כל דבר - גם עם עוף, גם ברוטב לפסטה. אם אני זוכרת נכון כתבת פעם שאת ממעטת להכין פחמימות בבית, מתוך הנחה שהילדים אוכלים יותר מדי כאלה ממילא בבי"ס, נכון? זה אומר שבבית את לא מכינה דגנים שאפשר להוסיף להם את הקטניות?
בכל מקרה אם אתם אוכלים גם בשר ולא נסמכים רק על קטניות בשביל חלבון, נראה לי פחות קריטי החיבור לדגן (אם כי הוא מתבקש וטעים).

ותרומתי ל"מה אוכלם אצלנו" - מרק כתום (גזר-דלעת-בטטה) עם עדשים (כתומות) להיט. נזיד עדשים (ירוקות, אפשר לשלב עם שחורות/מאש/אוזוקי) עם ירקות, מוגש על אורז (מלא מתאים מאוד) ואצלנו אוהבים עם יוגורט למעלה, מג'דרה או, יותר מהר, פתיתים עם עדשים (וגזר, ולפעמים גם אפונה). גרגירי חומוס אני מכינה פחות, אבל כשכן אני הכי אוהבת כתבשיל עם בצל, עגבניות שרי חתוכות ותרד. שעועית לבנה אני מודה שאין לי סבלנות לבשל - אז כשאוכלים זה משימורים... (ברוטב עגבניות, על אורז, או מעורבב עם תירס, ואפשר גם עם בשר).

ואני באמת צריכה לנסות להביט. הייתה תקופה קצרה שמכרו בסופר מונבטות אז קניתי לנסות והייתה התלהבות. אני צריכה ללמוד לעשות את זה.

יוליק12

New member
זה נכון חלקית

בארוחות צהריים משפחתיות בסופי שבוע אנחנו אוכלים לפעמים אורז, לאחרונה יותר מבעבר. מה שהתכוונתי (ואני מתרשמת מהזיכרון שלך
) זה שאני למשל לא מכינה פשטידות עם קמח וכד' כי הם באמת מקבלים את הפחמימות מסביב - בטוסטים של הבוקר ובפסטה שבחלק מהימים לוקחים לביה"ס, ובארוחת הערב לצד הסלט והביצה.
כל הדגנים אצלנו מלאים, אבל למעט גבינה לבנה שאני מגבנת מיוגורט אין שום ממרח אחר שהם אוכלים על הלחם. חבל זה היה יכול להיות פיתרון מצויין. אני עובדת על זה, היום ניסיתי ממרח אפונה וטחינה אבל זה לא הלך.

טחינה? חומוס?

בכל מקרה לגבי הקטניות -
אני משרה ומנביטה עדשים ירוקות - מקפיאה בשקיות במנות. למדתי שכדי להכין מג'דרה אני משתמשת בשלוש כוסות של עדשים מונבטות וכוס של אורז בסמטי לבן. מקפיאה ככה - שקיות של שלוש כוסות מונבטות.

להכנה: מטגנת שני בצלים חתוכים לרצועות, אח"כ מוסיפה את האורז, עדשים, שתיים וחצי כוסות מים רותחים - מלח, כמון. ככה ל 15-20 דקות..
ברגע שהעדשים מונבטות הן מהירות הכנה.

חומוס אני משרה, מרתיחה במים ומקפיאה - ואז יש רק להוציא כמות רצויה, אני עושה לזה עוד הרתחה קצרה של עשר דקות בסיר וטוחנת לממרח חומוס.

אותו דבר כמו חומוס אפשר לעשות עם עדשים כתומות שעברו בישול של 20 דקות. מבשלים אותן במים עד שהן רכות לגמרי, מסננים מהמים ומכינים כמו ממרח חומוס רגיל. הטעם יוצא דומה. בשלב הוספת המים אני משתמשת במים שבישלתי בהן את העדשים (אגב, גם בחומוס משתמשת במים שבישלתי בהן)

למתקדמים אפשר לעשות תבשיל של עדשים, אורז מלא, חיטה, שעועיות שונות .. אם תרצי מתכון, יש אחד שהילדים שלי מריירים עליו כל הזמן.

יוליק12

New member
אז זהו שיש כאן שני עניינים

1. הם לא אוהבים חומוס ולדעתי זה בגלל שאני לא יודעת להכין אחד טוב ולכן לא כל כך נחשפו לכך בעבר והיום הם פשוט לא אוהבים. כנ"ל עם טחינה למרות שהגדולה מוכנה לאכול את זה על השווארמה או הפלפאל.
2. להנביט עדשים ירוקות? הנבטת החומוס מצריכה תשומת לב (שטיפה מדי מספר שעות) שמתאימה לשבת חורפית אז גם להנביט עדשים?
קטניות לא מונבטות זה לא מספיק?

אני לא מנביטה חומוס

תמיד מסריח לי לפני שמוכן

עדשים ירוקות אני מנביטה כי יותר טעים לנו, גם לילדים
וזה הרבה יותר פשוט

יש גם שעועית מאש שאני משרה ומנביטה (כמה שזה פשוט להנביט אותה) ואנחנו אוהבים לאכול אותה ככה טריה בסלטים או בחופנים על הדרך, לא אוהבים אותה מבושלת.

גם קטניות לא מונבטות זה בסדר, לאט לאט, אל תקפצי ראש.
תוסיפי כל פעם משהו חדש..

לגבי הכנת חומוס / טחינה... מה ז"א לא מכינה את זה טוב?

מאורית9

New member
אני משרה את כל הקטניות

ולפעמים מנביטה ( מוסיף מאוד לערך התזונתי)
מבשלת כל קטניה בנפרד ( חומוס, עדשים, שעועית)
שומרת במקרר בצורה הגולמית
לקראת ארוחה קוצצת לקוביות ירקות שונים (תמיד יהיה בצל או כרישה ומכאן והלאה לפי מה שיש לי
פלפל אדום, גזר, חצילים, ברוקולי, שעועית ירוקה, שומר, קישואים, .... בקיצור כל מה שמתחשק)
מקפיצה על מחבת עם מעט שמן זית
מתבלת בהרבה צורות -
לפעמים בכיוון אסייתי,
לפעמים עם עשבי תיבול שום ולימון
, לפעמים עם פפריקה מעט כמון וכורכום,
ומערבבת עם הקטניות ועוד 2-3 דקות יחד במחבת

אוהבת גם להוסיף את תערובת הירקות לקינואה, אורז מלא, חיטה וכו...

זה תמיד יוצא טיפה שונה ותמיד מוצלח

היום טיילנו ליד ירושלים ואחר כך עשינו פיקניק קטן... אכלנו סלט קר של עדשים שחורות מונבטות ומבושלות, עם בצל וברוקולי מוקפצים, עם תיבול של לימון, שמן זית, טיפה פלפל אדום חריף- היה מעולה ( בבוקר כשהכנתי לפני הטיול זה היה חם והיה טעים גם חם)

יוליק12

New member
בדיוק בדיוק

הקטע של הספונטניות.
כשיש לי ירקות במקרר אני יכולה להכין מהם מגוון מאכלים ללא תיכנון מוקדם ממשי, אבל עם קטניות כל הקטע של ההשריה ממש מגביל (אותי), ואני לא רוצה משימורים.
לפעמים אני מבשלת קוביות בשר/עוף בשעועיות וזה יוצא טעים.

יש לי מחסום קטניות.. legumephobia אני בטוחה שיש תופעה כזאת, בעברית זה בּלוֹקיטנית.

בעניין הספונטניות

תשרי, תנביטי ואז תקפיאי.
בפעם הבאה שתרצי להיות ספונטנית עם קטניה שאינה עדשה כתומה - יש לך עם מה לעבוד.

יוליק12

New member
שאלת הנבטה ושאלת הקפאה

חייבים להנביט?
בזה הרגע אני מנסה לראשונה להנביט חומוס.
האם ניתן לבשל שעועית למשל בלי כלום ואז להקפיא? או האם עדיף להשרות ואז להקפיא מבלי לבשל? כי זה יכול לסדר לי את עניין הספונטניות.

הכל הולך

השריה בלבד, השריה והנבטה. מה שיוצא.
ואז אפשר להקפיא ככה או לבשל ולהקפיא. בהתאם למה שאת צריכה בשיגרה.

למעלה