דניאל נרודיצקי היה רב-אמן, כוכב רשת ומורה אהוב שהפך לדמות מרכזית בעידן השחמט הדיגיטלי. אבל קמפיין רדיפה חסר רחמים מצד אלוף העולם לשעבר ולדימיר קרמניק, הוביל לטרגדיה. סיפורו של איש שידע לנצח – וגם להבין את כאב ההפסד – עד שלא יכול היה יותר לשאת את הלחץ
אלון מינדלין וניצן שטיינברג חוו השבוע רגע שיא נדיר - ניצחון על מגנוס קרלסן, השחמטאי הטוב בעולם (וכנראה גם בהיסטוריה), במשחק אונליין באינטרנט. מאחורי ההישג מסתתרות שנים של התמדה, אימונים וקילומטרז’ אינסופי על הלוח. רק ששניהם עדיין מתקשים להאמין שזה קרה: "שבוע שהרגיש כמו שנה, פשוט מטורף"
בערב אחד, לכאורה שגרתי, התרחשה היסטוריה. שני שחקני שחמט ישראלים, מצאו עצמם, כל אחד בתורו, במשחק אונליין מהיר מאוד ("בולט", דקה לכל שחקן) מול מגנוס קרלסן - כנראה השחקן המפורסם והמשפיע ביותר בתולדות השחמט המודרני, האורים והתומים של שחקנים ברחבי העולם ובקיצור, אגדה. קרלסן (בדומה לגארי קספרוב באייטיז ובניינטיז) גורם לאנשים להחסיר פעימה רק מעצם המשחק מולו, אז תארו לכם מה זה לנצח. בעצם, למה לתאר? נספר לכם.
ניצן שטיינברג, רב-אמן (הדרגה הגבוהה ביותר בשחמט) ומנהיג קהילה של עשרות אלפי אנשים ברשת; ואלון מינדלין, אמן בינלאומי ויזם בתחום השחמט והטכנולוגיה; ניצחו שניהם באותו הערב את קרלסן (ולא רק אותו), בדו-קרב אינטרנטי מהיר, מהסוג שבדרך כלל משאיר אצל שחקנים שובל לא נגמר של אדרנלין. אבל דווקא שם, במשחק בן דקה בלבד לכל צד, הסתתרו שנים של חינוך, התמדה, והרבה אהבה למשחק. כדי להבין איך הגיעו לרגע המרגש הזה, אולי פסגת הקריירה, צריך לחזור הרבה אחורה, לתחילתו של המסע.
מול הגדולים ביותר בעולם. מינדלין ושטיינברג (צילום: יאיר שגיא)
מינדלין, כפר סבאי שגר היום בת"א, התחיל לשחק בגיל 5, שטיינברג, יליד נשר, כבר בגיל ארבע וחצי. בגילים האלה, כשחבריהם לגן שיחקו בחצר, הם כבר נפגשו למשחק הראשון ביניהם, והשאר, כמאמר הקלישאה, באמת היסטוריה.
מינדלין התחיל לשחק בזכות סבא. "ניצחתי את כולם", הוא משחזר, "את אבא, אמא, גם סבא וסבתא. הייתה לי ראייה טקטית טובה מאוד. שחמט הרי בנוי על זיהוי של תבניות, וצפיתי אותן מהר. גם היום, כששיחקתי מול הגדולים, הם שחקנים שעובדים על זיהוי של תבניות טקטיות תוך מאיות שנייה.
כבר בגיל קטן גיליתי את היופי של המשחק. סבא שלי דחף אותי, אם תיקחי את זה לעולמות הכדורגל, הוא היה היעקב בוזגלו של הבית". ב-12 השנים האחרונות, מקיים מינדלין תחרות לזכרו של סבא: "זו סגירת מעגל. הוא לימד אותי שחמט והיום אני מנציח אותו באמצעותו".
ומה עם החיים עצמם? "שיחקתי גם כדורגל במקביל, אף פעם לא היו לי בעיות חברתיות. זה נוגד את הדעה הרווחת. למרות שאף אחד מהחברים שלי לא היה בחוג כזה, זה לא חוג קלאסי שבוחרים. אולי היו כאלה שהרימו גבה, אבל בדיעבד כשאני מסתכל על זה - אם בעבר שחמט היה משהו שטיפה צוחקים עליו, היום אני מרגיש בר מזל. במיוחד אחרי ניצחונות כשאנשים שלמדו איתי ביסודי פתאום עושים לייק".
מ"שיגעון" אישי לקהילה
"אני הגעתי לשחמט דווקא דרך אחי הגדול", מספר שטיינברג על הדרך שלו למשחק. "אבא שלי לימד אותו, ואותי לא רצו ללמד. כל פעם שההורים שלי יצאו מהבית, אמרתי לאחי 'בוא נשחק'. היינו משחקים עד שבשבת אחת הם הגיעו לחדר, וראו אותי משחק נגד עצמי. עושה מהלך בצבע הלבן ואז הולך לשחור. הם צילמו את זה ואבא שלי אמר שביום שאני אפרוש - הסרטון הזה יודלף, אז יש עוד זמן (צוחק).
משם למעשה הכל התחיל: אליפויות נוער, ייצוג ישראל באירופה ובעולם, נבחרת ישראל ומעבר בין קבוצות. זה ממש כמו כדורגל, יש חוזה ועוברים בין מועדונים, תמיד קיבלתי הצעות".
שטיינברג: "אני מאוד אוהב את שוק ההון. יש קווי דמיון בין השחמט לחיים. אם אני מנצח מניה אני חושב על הטווח הארוך, סקטורים שיכולים להתפוצץ בעתיד. בשחמט אפשר לחשב עשרות אלפי מהלכים במשחק. אני מנסה להשליך את זה על החיים"
שטיינברג התבגר בתוך עולם השחמט למרות ששיחק גם טניס וכדורגל. הוא הפך לרב-אמן בגיל 19 וממשיך עד היום לאמן שחקנים צעירים. "אני עובד עם גילאי 4 וגם עם בני 60. זו זכות ועבודה לכל דבר".
מעבר להישגים האישיים, ניצן הקים קהילה רחבה ברשתות החברתיות שמונה כ-10,000 אנשים וממשיכה להתפתח. "פתחתי את היוטיוב לפני שבעה חודשים, לא דמיינתי שנגיע לסדרי גודל כאלה בזמן קצר. אני מקבל מאות הודעות ביום, אלפי הודעות בחודש, על אנשים שצופים בי, לומדים ממני ומספרים ששיניתי להם את החיים. שהם חזרו לשחק שחמט בזכותי, אחרי 30 שנה שלא שיחקו".
אלון וניצן, אז בני 5, משחקים בפעם הראשונה אחד מול השני
גם מינדלין עושה מהשחמט לימונדה והקים מיזם טק-שחמט חדשני TechMate, שמחבר בין עולמות השחמט וההייטק. לאחר שוויתר על לימודי תואר ראשון וקיבל בהצלחה את ברכת הוריו שמשוויצים בו עד בלי די ("גדלתי בבית סובייטי") הוא מוביל בהצלחה קהילה של יותר מ-100 חברות, ומקיים אירועי שחמט וגם תחרויות, כמו אליפות שנתית שבה חברות מכל העולם מתמודדות בתחרויות שחמט, בשם "דה טק גמביט" שמתקיים זו השנה החמישית ברציפות. גם ניצן שיחק בטורניר הזה בשנה שעברה, וניצח (תראו מופתעים) עם הנבחרת של אינטל.
אבל חיי השחמט של מינדלין ושטיינברג אינם מסתכמים רק בהישגים על הלוח. השחמט משמש עבורם פלטפורמה לקבלת החלטות ואסטרטגיה גם בחיים עצמם. מינדלין מסביר: "אפשר לראות על פי המשחק של הבן אדם את האופי שלו בחיים. אני יותר חזק בדרך שבה אני מנהל את העסק שלי. אני מזהה מהלכים טקטיים לפני כולם, וגם בסוף יש רעיון אסטרטגי. אני יודע לייצר צעדים עסקיים, טקטיים, איך אני מקדם את החלום".
שטיינברג מוסיף את החיבור לעולם הפיננסי: "אני מאוד אוהב את שוק ההון. יש קווי דמיון בין השחמט לחיים. אם אני מנצח מניה אני חושב על הטווח הארוך, סקטורים שיכולים להתפוצץ בעתיד. בשחמט אפשר לחשב עשרות אלפי מהלכים במשחק. אני מנסה להשליך את זה על החיים".
"התגשמות כל החלומות". שטיינברג במשחקו מול קרלסן (צילום פרטי)
מינדלין לצד השחקן הטוב בעולם, מגנוס קרלסן (צילום פרטי)
שטיינברג: "השבוע המטורף בחיי"
למרות שלשני השחקנים האלה יש תשוקה עצומה למשחק שעל הלוח וגם לקהילה שהם בונים סביבו, הרגע אולי הכי מרגש היה דווקא דרך המחשב, בחוויה יוצאת הדופן לנצח את השמות הגדולים בעולם בשחמט: מגנוס קרלסן, פביאנו קרואנה והיקארו נקאמורה. המדורגים בטופ 3 העולמי. מינדלין מתאר בהתרגשות יוצאת דופן את הרגעים לאחר הניצחונות: "השבוע הזה הרגיש כמו שנה. כמות האהבה והתגובות והפרגון מטורפות. לא הספקתי אפילו לחזור לאנשים שאיחלו לי מזל טוב, לא הספקתי לעכל את מה שהיה. זה השבוע המטורף בחיי, אני עדיין לא רגוע מהניצחון".
על משחק אחר מול נקאמורה הוא סיפר: "הוא התעצבן עלי בלייב, אמר 'This guy is good by the way' זו המחמאה הכי טובה שנתנו לי בחיים". שטיינברג, שמתעד את משחקיו גם בעמוד היוטיוב שלו וכבר מורגל להתרגש מול מסך, מספר: "אני ראיתי את זה בתור התגשמות כל החלומות. כבר הרבה זמן שאני פוגש את השחקנים הגדולים בעולם. אבל לשחק נגדם אונליין ולנצח אותם? זה כבוד גדול, זה היסטורי. ועוד לעשות את זה בשידור חי! זו חוויה חוץ גופית".
מינדלין: "אתה משחק מול מסי ורונאלדו. שיחקתי מול המדורג השביעי בעולם, ניצחתי ואז קיבלתי את המדורג השני בעולם - רצף מטורף אחד אחרי השני. ואז קיבלתי את קרלסן. הבנאדם שאני אולי הכי מעריץ בעולם - ולנצח אותו זה היה ממש טירוף"
ניצחון על מגנוס קרלסן במשחק של דקה על דקה היה עבורם חוויה יוצאת דופן. "אתה משחק מול מסי ורונאלדו. שיחקתי מול המדורג השביעי בעולם, ניצחתי ואז קיבלתי את המדורג השני בעולם - רצף מטורף אחד אחרי השני. ואז קיבלתי את קרלסן. הבנאדם שאני אולי הכי מעריץ בעולם – ולנצח אותו זה היה ממש טירוף. הוא פספס תחבולה יפה שלי, הכל קורה בשניות", מספר מינדלין. אצל שטיינברג, היה דווקא מרגש יותר לנצח את קרואנה. "ניצחתי את קרואנה בשחור, כל המשחק בקושי נשמתי. זה היה מטורף, נשבע שיש לי סחרחורת. מבחינתי זה הרבה יותר מרשים מאשר לנצח את מגנוס דקה על דקה. נגד פביאנו היה משחק הרבה יותר מעניין, מדויק. אסטרטגי. מלא הבנה וטקטיקה, זה בסוף משחק של 3 דקות".
אגב,
המשחק בו ניצח מינדלין את קרלסן היה המשחק הראשון שלו נגד שחקן השחמט האייקוני. "אני 0:1 עליו באונליין ומבין האנשים היחידים בעולם שמחזיק בסטטיסטיקה כזאת. זה מטורף ובפעם הבאה שיוצא לי לעלות מולו, אני מבטל את המשחק כדי לשמור על המאזן. סתם - לא איכפת לי להפסיד לו גם עשר פעמים. לקבל 3 שחקנים כאלה באותו ערב זה באמת נדיר. אבל זו סוג של הגרלה".
היסטוריה בדקה. אלון מינדלין ניצן שטיינברג (צילום: יאיר שגיא)
אם כבר אגדות, שני הישראלים הצעירים, רק בני 28 מדברים בהערצה על בוריס גלפנד, רב-אמן ישראלי בינלאומי וסגן אלוף העולם לשעבר. "למדתי ממנו הרבה, הוא מנתח תחרויות בגובה עיניים ומנסה ללמד כל אדם, יצא לי לשחק נגדו כמה פעמים ובכל פעם הוא נותן את האינפוט שלו", מספר מינדלין, ושטיינברג מוסיף: "אחד השחקנים הגדולים בכל הזמנים, חבר טוב שלי והוא כל כך צנוע ומדהים".
"האתגר הבא - חתונה"
עולם השחמט יודע לספק רגעי פסגה מטורפים, אבל יש גם שפל.
בחודש שעבר התאבד רב-אמן אמריקני בשם דניאל נרודיצקי אחרי שלאורך השנה האחרונה הואשם על ידי ולדימיר קרמניק, רב-אמן רוסי, ברמאות. השניים, ששיחקו בעבר נגד נרודיצקי ומעריכים מאוד את פועלו, הגיבו לטלטלה: "דניאל היה אחת הדמויות שהובילו מהפכה בעולם השחמט, הוא הנגיש למיליוני אנשים את הקלילות שלו במשחק, חשף אותם לאיך אחד המוחות החריפים בעולם השחמט עובד. גילינו על המקרה בזמן שהיינו ב'ליגת האלופות' של עולם השחמט, לפני חודש. המקרה עצמו נורא וחשוב גם ללמד את הנוער והצעירים שהיד קלה על המקלדת ויכולה לפגוע באמת".