כולנו מבולבלים מאוד...
אני חייב להודות שגם אני נתון לבלבול בעקבות האירועים האחרונים שכללו פיגוע התאבדות בנתניה וירי קסאמים על שדרות. אני חושב שכולנו צריכים לזכור, שגם בקרב הפלסטינים ישנם אנשים שלא מעוניינים לראות את ההינתקות יוצאת לפועל. אני מדבר בעיקר על החמאס והג'יהאד האסלאמי. שני הזרמים האלה- שמייצגים מיעוט קיצוני ומאוד דתי בחברה הפלסטינית, מתנגדים לכל סוג של נורמליזציה בין ישראל לבין הפלסטינים. המטרה שלהם היא להמשיך את המלחמה בין הצדדים, מכיוון שכל עוד המלחמה נמשכת, הכלכלה הפלסטינית נחלשת, והיחלשות כלכלית משמעותה פנייה המונית אל הדת. בשנים האחרונות, בעקבות העוני הגדול בשטחים ובעקבות המוות וההרס שנגרם מהקרבות בין צה"ל לבין המחבלים, התמיכה הציבורית בחמאס ובג'יהאד האסלאמי גדלה מאוד. איזור של מלחמה ואסונות הוא בדיוק מה שהחמאס והג'יהאד צריכים בכדי לחזק את כוחם בתוך הרשות הפלסטינית. בעצם, מה שאנחנו עדים לו הוא מאבק פנימי בין הג'יהאד והחמאס, לבין אבו-מאזן והממשלה החילונית של הרשות. בזמן שאבו-מאזן והזרמים החילוניים מעוניינים לקדם את ההינתקות ואת הנורמאליות באיזור, החמאס והג'יהאד מעוניינים לשמור כל הזמן על מלחמה, עוני והרס- בכדי לחזק את הכוח שלהם בתוך החברה הפלסטינית. זאת הסיבה שדווקא עכשיו, על רקע ההינתקות, הם בוחרים לירות קסאמים ולעשות פיגועים. אנחנו, הישראלים, עומדים בפני שתי ברירות. אנחנו יכולים לצאת עכשיו לממבצע צבאי גדול נגד הטרור, שאמנם יפגע בחמאס בטווח הקצר- אבל יחזק אותו בטווח הארוך, כי הוא יגדיל מאוד את התמיכה הציבורית בחמאס. האפשרות השנייה שלנו היא לחשק שיניים, ולתת לאבו-מאזן לבנות את ההנהגה שלו, בכדי שהוא יצליח להתמודד עם החמאס ולהחליש את כוחו. זה אמנם לא פשוט, ואני אומר את זה מניסיון אישי של התמודדות עם אובדן וכאב. אבל אם אנחנו רוצים באמת לחזק את הגורמים המתונים בקרב הפלסטינים, אנחנו חייבים להבין שהקסאמים שנורו לעבר שדרות מכוונים לא רק נגד ישראל ,אלא בעיקר נגד אבו-מאזן, ובעיקר בעד המשך הלחימה. פינוי היישובים ייעשה תחת אש? אני לא יודע, ולמען האמת זה בכלל לא משנה. לדעתי, אם ישראל תחליט מה היא עושה מחר בבוקר, בהתאם למעשים של החמאס- היא תאבד את העצמאות שלה מהר מאוד. ממתי אנחנו תלויים בחמאס בכדי להחליט דברים? אם אנחנו רוצים לסגת מעזה, אנחנו ניסוג מעזה. החמאס הוא בכלל לא שיקול מבחינתי. הם לא קובעים מה יקרה- הממשלה קובעת מה יקרה. והשאלה הגדולה היא כמובן, מה יהיה בבוקר שאחרי ההינתקות. זה תלוי בשאלה מה יקרה לגבי שאר ההתנחלויות. בעזה ישנן כ-17 התנחלויות. בגדה המערבית ישנן יותר מ-100 התנחלויות. אם ישראל תפנה רק את 17 ההתנחלויות בעזה, אז מהר מאוד ייפתח סיבוב חדש של מלחמה. אבל אם ישראל תחליט להמשיך את הפינוי, הציבור הפלסטיני יראה זאת כהישג של אבו-מאזן ושל דרך המו"מ והמתינות. הכוח של ארגוני הטרור יקטן, והאיזור ייכנס לתקופה רגועה יותר. לא מושלמת, כמובן- אסור לשכוח שהחמאס והמתנחלים יעשו הכל כדי לשבש את השלום, כולל לפוצץ מחבלים מתאבדים (החמאס), כולל לרצוח את ראש הממשלה (הימין הקיצוני בישראל ). אבל יהיה קל יותר להתמודד עם האיומים האלה.