קראתי. לא אהבתי. מאד לא.
אבל קודם כל אני צריך להבהיר משהו: אין ספק חמי, שאתה אומן. הצלחת לגעת בלבם של כל כך הרבה אנשים, זה אומר שאתה אומן. זה אומר שמה שכתבת היא יצירת אומנות. זה תפקידה של אומנות לגעת. נגעת? הצלחת... אין ספק שרם אורן הוא סופר גדול. כמו גם עירית לינור. מטרתו של ספר אינה להוכיח כמה חכם הכותב, אלא לספר לאנשים אגדה או מציאות שתשעשע, תכעיס, תשמח, תטריד אותם. ואת זה הוא עושה. אחרת לא היו כל כך הרבה אנשים קוראים אותו. "כולם רוצים שירים פשוטים, שירים בשני אקורדים" ולכן זו לעולם תהיה מוסיקה נהדרת, ואין ספק ש"סוף העולם שמאלה" הוא קולנוע מצוין למרות שהאקדמיה קטלה אותו - שלוש מאות אלף איש לא מתרגשים לחינם. אין ספק שאני עיתונאי מעולה, למרות שהפוסטים שלי נקראים בשקיקה בעיקר גלל שהם סופר-חושפניים ומרגשים. נגעתי? הגעתי. תחביר? שפה? ניתוח ספרותי? זה אקדמיה. לא כל ספר הוא פרוזה. ולא הכל צריך לנתח, שיר הוא שיר, וספר הוא ספר הוא ספר. סתם יצירת אומנות שעונה לכל הכללים. אז אין ספק חמי, שהשיר הזה שכתבת הוא יצירת אומנות. ובדיוק בגלל זה הוא עיצבן לי את הצורה, והביא לי את הג'ננה. יש לך מסר בשיר. מסר קצר וברור, מסר שהרבה מאיתנו מתחברים אליו: גיליתי את הנער שבי, את הנער והילד שהזנחתי כל השנים, לא רוצה להזניח אותו שוב. רוצה להשלים את הילדות החסרה שלי. והנה, (בהגזמה פראית כמובן) מה שעשית ממנו: "סרטן! היא מתה מסרטן! לאט לאט גססה מחרחרת את נשמתה המעונה לשמיים, קול חרחורה החנוק המנסה לשאוף עוד טיפת אושר בים היגון והנהי, מתמזג עם שפשוף השחרחור שבחוץ. עלי כותרת נופלים לים מוות נוראי, ופתע בכי, זעקה! שלדים מתרוצצים כשגרונם משוסף, עוד מעט יעלה השחר, תיתם ממלכת הצללים... שם אשמדאי מרקד עם לילית, לצלילי זעקות יתומים טבוחים מכבשן רותח. כורעים תחת המשא האיום, זועקים בקול חנוק, ובכיים כמו תפוח - סובב את הנפש ההומיה והבוכיה, נדם הבכי, אסף נוגהו, והערב רד, וליל בא אל העולם, וזעקה נוראה מסוף העולם ועד סופו - אייכה! נשאלה השאלה, נזעק המסר, נמרטה הגבה, נתלש הלב, נקרא השיר, אייכה? זעקתי בקול חנוק מזעם כבוש, היכן הנער שבי שהלך ואיננו עוד לנצח!" ובעברית פשוטה? במקום לספר לי על התגלית שלך, במקום לספר לי על רגע הגילוי הזה, איך הוא קרה, מה כאב בו, איך אתה מתמודד איתו, עברת מתקווה לייאוש סתם ככה? ובקיצור: "מה היה לנו שם קאלארשו" - אתה מגבב מלים קודרות, רובן לא קשורות בשום צורה למסר הקצרצר והענייני, דימויים מיותרים והזויים (אל תדאג, אני כבר מפרט...) במקום לחשוף אתה מערפל לחינם, במקום להעביר מסרים ישיר וחד אתה משתמש בטריק המגעיל ביותר והמאוס ביותר של השירה: כתיבה פאסיבית ("צבעו נצבע, נשימתו סודרה, לחיו חוברה) שום דבר, אבל שום דבר בשיר שלך לא משרת את המסר שכתבת. כמעט שום דבר. לקחת מלים, ליהטטת בהם כדי לתת אוירה כללית קודרת. קשקשת, גיבבת, הזית, התעוות. באותה מידה יכולת לתת מוסיקה אימתנית או תיאור של אמא גוססת ליד שמונת ילדיה המרוחים בדם תרנגולים - ובסוף, כדי להפוך את כל הקש וגבבא הזה לשיר וכדי להסביר את המסר שלך, נאלצת - כמה משעשע - לשנס מותניים, לזרוק את הדימויים לפח, להפסיק עם המלים המוזרות והמצועצעות. ופשוט כתבת. שים לב: בעברית פשוטה של מסמך משפטי... "שנים התנכרתי אליכם , שנים הפניתי גב לרצונותיכם , היום אני יודע שצדקתם ! שטעיתי ! שעלי להיות קשוב לכם ! כי אתם זה אני ואני זה אתם ! אתם תגידו מה ! ואני יגיד איך" איפה "קרקור הצפרדע איפה הינשוף שגרונו ניחר, איפה "הנפש כמו נר, מעמסה אחזתני, עילפון טלטלני, בין טל ודשא כרעתי נפלתי" שום דבר. "סליחה חברים?, איבדתי את עצמי בתוך ים הקשקשת"... אנא עיזרו לג'קי למצוא את המסר ואימרו אותו בקול רם ובצורה פשוטה: הילד והנער שבי? שנים התנכרתי אליכם, לא עוד! אני ואתם זה אחד!" אלו מילים! ככה מדברים! בשביל מה לך לעזאזל היית צריך את קרקור הצפרדע ונשנוש הינשוף? נכון. ריגשת אתם כולם. זה מגיע משתי סיבות: א) בתוך ים השטויות וזיוני השכל שמסביב הוצאת משהו מלבך, וזה יפה ונדיר. ב) יכולת באותה מידה לספר איך שחטת את אמא שלך ובישלת את המח שלה בתוך סיר בחצר של איצקוביץ' - ובסוף לכתוב "לא רוצה להתכחש לנער שבתוכי" וזה היה עושה בדיוק את אותו אפקט, ואפילו אולי היה מגיע לטאגליינס... אני חושב שאני כבר בהגבלת הקילומטראז'. אז אני עושה הפסקה של שניה, פותח חלון חדש, וממשיך לקטול ללא רחם את גבב המלים המרגש שלך. אל תלך לשום מקום.