"לאולמרט לא היה את כל המידע"

"לאולמרט לא היה את כל המידע"

"לאולמרט לא היה את כל המידע"
נכתב ע"י: מתי טוכפלד

כך מסר השר רפי איתן בעדותו בפני ועדת וינוגרד * לדבריו, הוא אמר לאולמרט: "אם משה דיין היה עומד במקומך, הוא היה ממתין יומיים" * "מזל שיצאנו למלחמה"

"החיזבאללה צפוי להיכנס בקרוב לתמונה". כך אמר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, זמן קצר אחרי חטיפת החייל גלעד שליט, לרצועת עזה, ולפני חטיפת שני החיילים בצפון על-ידי החיזבאללה.

השר איתן אמר דברים אלה בעדותו בפני ועדת וינוגרד החוקרת את הכשלים במלחמת לבנון השנייה. העדות נמסרה לפרסום (יום ה´, 5.7.07), וזאת מכוח החלטת בית המשפט העליון, שחייב את הוועדה לפרסם את העדויות שנשמעו בפניה, למעט את אותן עדויות ו/או חלקים העלולים לפגוע בבטחון המדינה.

איתן אמר לחברי הוועדה, כי "בישיבת הממשלה, כאשר הרמטכ"ל גמר את עדותו וראש אמ"ן גמר את עדותו, שאלתי את השאלה מתי [תנועת] החיזבאללה תיכנס לחגיגה, ואז התשובה הגיעה דווקא מראש הממשלה, שאמר שלדעתו החיזבאללה כבר בחגיגה".

עדותו של רפי איתן חושפת כיצד דברים מתנהלים בלשכת ראש הממשלה. כאשר הוא מספר כי כשרצה להגיש לראש הממשלה מכתב עם דעתו על הנעשה בצפון, הוא, השר איתן, נאלץ לעשות זאת דרך ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה יורם טורבוביץ´ ולא ישירות לאולמרט. "טכנית למדתי שאם אני רוצה שראש הממשלה יקרא, אז אני צריך לשלוח לטורבו, ואם אני שולח את זה לראש הממשלה, זה מחכה שלושה או ארבעה ימים עד שזה מגיע אליו. זה הטכניקה שם".

איתן אמר, כי "ראש הממשלה מציג את הנושא, הרמטכ"ל מציג את הנושא, הרושם הכללי הוא שלמעשה חיל האוויר יהיה הדומיננטי לשלוט בנושא הזה, למרות שאני מוכרח להדגיש שני דברים, שראש הממשלה הציג מספר פעמים, שיהיו קטיושות בצפון ושאנחנו צריכים להכין את מערכת הקטיושות. למרות שחשבתי שאולי צריך להמתין יום או יומיים ואני אומר את זה לראש הממשלה למחרת היום. אבל גם אמרתי לו, וגם בדיעבד אני אומר, מזלה של ישראל שיצאנו למלחמה הזאת. אני מדגיש את זה. ספק רב אם הרבה דברים שנעשים היום, וגם אם הם נעשים בעצלתיים - היו נעשים".

"מה היה עושה איסר הראל?"


איתן סיפר כי ב-14 ביולי התקיימה פגישה בארבע עיניים בינו לראש הממשלה, שם אמר לו כי עליו להמתין יומיים לפני שהוא מתחיל במערכה הצבאית. "באותה פגישה, אמרתי לאולמרט, כשאני הולך למבצע, אני שואל את עצמי, אחרי שיש לי את הידיעות וכו´, מה היה עושה איסר הראל. למה איסר הראל? הוא היה מורי ורבי, או מה היה עושה עמוס מנור. אתה צריך לשאול את עצמך מה היה עושה משה דיין. משה דיין אם היה עומד במקומך, היה ממתין יומיים".

איתן אמר כי בישיבת הקבינט ב-19 ביולי התייחסו גורמי הביטחון לאפשרות של מתקפה קרקעית בעזה. לדבריו, "כאן אני כבר מבין כיצד הם מחופרים, את המנהרות שהם עשו. אגב, מנהרות דומות היו גם למערכת הפלשתינית כשישבה בדרום לבנון. אבל החיזבאללה עשו מזה מבוך. אז כל צבא יבשתי שייכנס, יסבול הרבה אבידות. אני אגיד את זה מיד: כבר אז הערכתי, שאם רוצים להיכנס ולעקור אותם, זה יכול לעלות במאות קרבנות. ואני גם חושב עד היום, אם היינו מנסים לעקור אותם, זה היה עולה הרבה קרבנות".

איתן אמר כי במהלך סיור בצפון, דרשו ממנו ראשי היישובים להכריז על מצב חירום. איתן אמר כי "יישובי העימות דורשים שיכריזו מצב חירום, ואברהם הירשזון שר האוצר אומר לי: לא, נכריז רק מצב מיוחד. יותר מאוחר אני מבין את הסיבה. הסיבה היא, שמבחינת כסף ומל"ח וכל מה שאתה רוצה, אז מצב מיוחד שמכריז עליו שר הביטחון, עונה לצרכים, בעוד שבמידה ומכריזים על מצב חירום, אז יש סכנה שהדרוג הפיננסי של ישראל בעולם ירד. ואז עדיף להכריז על מצב מיוחד ולא על מצב חירום".

"בסה"כ אני גמלאי, אל תשכחו"


איתן אמר לחברי הוועדה כי בעיצומה של המערכה, אמר לראש הממשלה כי הוא לא מקבל את הפרטים המלאים כדי להגיע להחלטה. "אמרתי לאולמרט, אני בסה"כ מסוגל להגיד: אתה רוצה ככה, שר הביטחון רוצה ככה, הרמטכ"ל רוצה ככה? אני מצביע את היד בעד, מפני שאני לא מסוגל להגיע לעומק של הדברים באינפורמציה שאני מקבל, למרות שהאינפורמציה מעניינת בפני עצמה. בסדר? ואז הוא אומר לי: אין ברירה, אני חייב לעשות את כל הטיפולים אלה במסגרת יותר מצומצמת, אחרת זה דולף החוצה. וידעתי כבר אז שיש את הפורום הזה של שבעה, שבדרך כלל אחרי כל ישיבת קבינט הם היו מתאספים ביחד. לא טרחתי להגיד שאני רוצה להיות שם. לא הזמינו אותי - לא הלכתי. בסה"כ אני גמלאי, אל תשכחו", דברי איתן.

חברת הוועדה רות גביזון שאלה את איתן אם לדעתו לראש הממשלה היה את כל הנתונים על-מנת לקבל החלטות. איתן השיב: " לא. לדעתי לא. אני אגיד את זה ככה: נניח שאני מפקד כמו שהייתי, איפה שהייתי, ואני הולך לקבל אישור של הדרג המדיני. אני בא לדרג המדיני מוכן ואני אומר להם: זה אני רוצה, זה הכוח שאני מפעיל, זאת המטרה שאני רוצה להשיג, ואני כאיש מודיעין ואלה האפשרויות לכישלון".

איתן סיפר כי ב-7 באוגוסט ביקר עם ראש הממשלה יחד עם השר אלי ישי בפיקוד צפון, שם קיבלו סקירה מבכירי הפיקוד. "אולמרט מבקש תוכנית, מה מחירה, כולל אבידות, ומה התוצאות. תגישו לי תוכנית, ואז מתחיל ויכוח ואני שואל עשרות שאלות שם. אני שואל עשרות שאלות, אני מכיר את דרום לבנון, רבותי, הייתי שם כמה שנים טובות. ואני שואל שאלות", אמר איתן. אחרי הביקור, במהלך הטיסה חזרה למרכז הארץ, אמר איתן לראש הממשלה, כך לפי עדותו: "אהוד, זה צה"ל שאני לא מכיר". באותה שיחה אמר איתן לאולמרט: "אתה אחראי. כל האחריות תיפול עליך, אבל תזכור: אני מאחוריך. ואני אומר, אני תומך בו, חד-משמעית".

חברי הוועדה התעניינו לדעת כיצד נהג ראש הממשלה כאשר שאל איתן את השאלות הרבות את בכירי פיקוד הצפון. "למה לך ראש הממשלה? קודם כל איך מגיב שר הביטחון. הוא לא אומר מילה", אמר איתן.

על משך הזמן שהעריך שיתקיים במבצע בלבנון אמר איתן: "חשבתי שזה יהיה מבצע. שבוע, שבועיים, זה מה שחשבתי. אני חושב שכל הממשלה חשבה ככה. אבל זאת דעתי".

בסיום עדותו, כאשר נשאל איתן על היערכות המדינה למערכה צבאית, השיב כי "היא לא מספקת, אבל אני אגיד את זה ככה: המאבק הפוליטי של ההישרדות הן של הממשלה והן של הבודדים בממשלה, הוא צורך זמן ואנרגיה, והוא מפריע להרבה דברים אחרים".

עודכן ב- 05/07/2007 12:37:00
 
למעלה