כתבה מעניינת

יש לי כמה בעיות עם הפוסט הזה

ראשית, הוא מלווה בתמונות של המסעדה של הכותב, וזה האחרון אמנם ציין בסוף(למה לא בהתחלה?) שהוא בעליה של המסעדה, אבל לא בהדגשה יתרה ומספיקה לטעמי.

שנית, הפוסט הזה הוא בעייני יותר הבעת דעה מאשר כתבה עם ניתוח אמיתי וכנה של המצב.
הוא מדבר שם על יין ישראלי. אז בעייני היין הישראלי, הוא ברובו(הכללה לא גורפת) יקר מדי ולא טוב מספיק. ואילו היבואניות השולטות בשוק; הכרם, שקד והסקוטית, שכל אחת מהן גם משווקת מגוון של יינות ישראלים, מייבאות ומציעות מגוון מעולה של יינות יבוא במחירים טובים(לשוק הסיטונאי).

מי שקורא לבעלי המסעדות רודפי בצע, יכול להמשיך לקרוא להם. בעל עסק הוא בעל עסק והשוק הוא שוק חופשי וכל מי שמוציא שקל מכיסו שואף לקבל בחזרה כמה שיותר שקלים.
כל מי שמצפה אחרת - איך אומרים? חי בסרט. וביננו, לרוב האנשים לא יצא לנהל עסק שהם בנו בכספם, על אחת כמה וכמה מסעדה, שזה שוק לא יציב, בלשון המעטה.

והשוק הקמעונאי? בבקשה:
בחנויות בארץ מוכרים מגוון גדול מאוד של יינות יבוא טובים בשלוש וארבע במאה, ואילו יין ישראלי שבעייני הוא טוב מתחיל ב-60-70+.

צריך גם לציין שצריכת היין לנפש בישראל לא עולה. ההוצאה לנפש על יין כן, אנשים קונים יין יותר יקר, אבל לא יותר יין.
הישראלים עדיין לא אוהבים מספיק יין ושותים הרבה ממנו. אז למה להאשים את היבואנים הכוחניים. הם אומנים גדולים וכוחניים, אבל הם גם נותנים תמורה לאגרה, הן לבעלי המסעדות והן לצרכן הסופי. הם לא אשמים שהישראלים לא שותים מספיק יין. כשהצריכה תהייה מספיק גבוהה, המחירים ירדו בהתאם. נדמה לי שיש לזה הגדרה בכלכלה...

eran735

New member
אני לא לגמרי מסכים

קודם כל זאת באמת לא איזה כתבת תחקיר עם עובדות
אלא יותר תיאור מצב של הכותב כפי שהוא רואה את המצב בתור מישהו שכן נמצא בעולם המסעדנות ובתור מישהו שכן מכיר ויודע על דברים שמתרחשים שם.

לגבי בעלי המסעדות אז נכון שזה חוקי אבל מסריח.
כשאתה בא לקבל המלצה במסעדה אתה רוצה שהטובה של המלצר שממליץ לך על היין תהיה אובייקטיבית כמה שיותר. אז נכון שהיא אף פעם לא תהיה אובייקטיבית ויש להם דברים שהם רוצים להפטר מהם או סיבות כלשהן למכור לך יין כזה ולא אחר אבל בין זה לבין יבואן שמממן את המלצר יין ומכריח אותו להמליץ על דברים מסויימים(אין לי שום עובדות לגבי העניין ואני מתייחס רק לגבי הטענות בכתבה) יש הבדל ענק.

לגבי נושא היין הישראלי אז קודם כל אין שום ספק שאין לנו הרבה סיכוי בתחרות עם יינות היבוא אבל עדיין זה אינטרס שלנו לעזור לתעשיית היינות בארץ. מה גם שאמנם אין היצע ענק אבל בכל זאת יש לא מעט יינות טובים שנמכרים במחירים של בין 30 ל60 שקלים

מה שכן בסוף הכתבה יש קישור לאתר של הבחור ששם הוא גם מוכר יינות בוטיק אז נכון שהוא נורא התגאה בזה שהוא מוכר יינות ישראליים אבל עם מחירים כמו שיש ליינות הבוטיק שהוא מוכר(אני מדבר על קניית בקבוק הבייתה) שלא יתפלא אם אנשים מעדיפים יינות יבוא.

katam

New member
תראה שהסתובבתי ביוון

היה יין מקומי בגרושים כאן מחיר כוס יין הוא גבוה מאד.

שאנחנו יוצאים בתקופה האחרונה אנחנו מעדפים להזמין בירה איכותית מהחבית. לא מתאים לנו להוציא על כוס יין סכום שאנחנו מוצאים על בקבוק יין.

מה שכן בקבוקי יין אנחנו קונים תמיד קונים תוצרת הארץ, היקבים החבבים אלינו הם רקנטי דלתון והרי הגליל.

צר לי אבל יין במאה חמישים ש"ח בקבוק אנחנו לא יכולים לקנות (זוג ממוצע משכנתא שני ילדים וכלב )

אני לא מצליח להגיב שם אז בנתיים התגובה שלי

קודם כל הכותב משתין מהמקפצה, אבל תכף אגיע לזה. בנתיים חפירה:

קשה לי מאוד עם סגנון הכתיבה. לפני שמאשימים תעשיה שלמה בקונספירציות, אולי כדי לתת עובדות ולא פנטזיות. 400 יקבים בארץ?
85% מהתפריטים בת"א "קנויים"? מאיפה הנתון? נשמע מומצא

עכשיו לגבי תפריטים של משווק אחד, שזו אכן תופעה נפוצה.
בואו נעבור לעובדות:
לכל משווק שאני מכיר יש יקבים ישראליים שהוא מפיץ (או שותף בהם)
האחים שקד (דרך היין) - צרעה, רקנאטי למשל
הכרם - פסגות, ויתקין ועוד
הסקוטית - דלתון
IBBLS - תבור
טמפו - ברקן, סגל

השאר קטנים מידי בשביל שתהיה להם יכולת "לקנות תפריטים"

אז גם התפריטים של יבואן יחיד לא פוסחים על יקבי הבוטיק. אפילו במסעדות עם תרבות יין אפסית אפשר למצוא נציגויות ליקבי בוטיק

למרות שבקטלוגים של כל יבואן אפשר למצוא מגוון רחב של יינות במחירים וסגנונות שונים - אני מסכים שזה בעיה שיבואן חולש בעצמו על תפריט היין של מסעדה. זה אומר שאין במסעדה מישהו שמשקיע בזה מחשבה וזמן ופשוט סומך על היבואן שיבנה לו את התפריט ולכן לא מציע ללקוחות שלו את הכי טוב שהוא יכול - כל זה בשביל עוד כמה הנחות.

החובבנות הזו נובעת מהעדר תרבות יין במסעדות, לכן מעט אנשים מזמינים בקבוקי יין במסעדות, ולכן הרבה מהלקוחות לא מספיק בקיאים בשביל לדרוש יותר. ואחת הסיבות העיקריות לכך היא יקרנות של מסעדנים.
בפרמטר הזה כותב ה"טור" משתין בגדול מהמקפצה. לא אכלתי שם כבר שנים כי בביקור האחרון שלי הזמנתי בהמלצתו יין מהסדרה הפשוטה של צ'ילאג (אז הייתה ג'ובאני אם אני זוכר נכון), בקבוק שהייתי קונה ב-65 ש"ח בחנות. היין היה נהדר אבל על כוס אחת שילמתי 45 ש"ח, שזה יותר ממה שהוא שילם סיטונאית על הבקבוק.
אז מצד אחד הכותב מדבר על מוות של תרבות היין בגלל קונספירציות (שהראיתי לעיל שאינן נכונות) - ומצד שני הוא תורם לזה בתמחור גבוה מידי לכל הדעות.
בנוסף, ביד אחת הוא מקליד על לקוחות פראיירים שמשלמים מחירים גבוהים על קסטל (פעם ראשונה שאני שומע שה-GV יקר מידי) - וביד השניה הוא מוכר באתר שלו יינות של קסטל.

לכן לא נותר לי אלא לפסוק שהרצינות של דבריו היא באותה רמה של ה"עובדות" וה"מספרים" שהוא כותב. נראה שמדובר בפרובוקציה (זה סקסי לדבר על קונספירציות צרכניות בימי מחאות חברתיות) שממש מתחננת להיות ויראלית (תפיצו בפייסבוק ותעשו לי פרסומת בחינם) על מנת לקדם את העסק שבבעלותו - מה שנשפך לכל אורך ה"טור".

אילן די

New member
נראה לי שזה זהה בכל מקום בעולם

במסעדה תשלם פי 4 ממחיר הבקבוק בחנות. הלא כן ?

פי 4 זה אפילו יותר ממה שיש בארץ

ובכל מקרה, כוס של 45 ש"ח זה מקובל עבור יינות יקרים יותר, שמחיר הבקבוק הוא תלת ספרתי או דברים ממש מיוחדים

לקחת מחיר כזה על אחד היינות הכי זולים שמוגשים במסעדה (שוב, 65 ש"ח מחיר חנות דאז) זו הגזמה פרועה בעיני

katam

New member
כמה שאלות:

מי משווק את הרי הגליל ? ואת ייקבי רמת הגולן ?

נדמה לי שגם חינאוי משווקים האם זה נכון ?

תשובות

עד כמה שאני יודע רמה"ג/הרי גליל משווקים בעצמם (וביחד) ואינם מתבססים על משווק חיצוני

חינאווי קשורים לעמק האלה, אבל אני לא חושב שראיתי "תפריטים שלהם"

עיקר התפריטים של סינגל-יבואן זה הכרם (קל לזהות לפי אלאמוס, קולומביה קרסט וכו') ושקד (רקנאטי, פאוסטינו, הרדיס, ריסקל)

katam

New member
נדמה לי שיש קשרי בעלות בין היקבי רמה"ג ליקבי

הרי הגליל ?

Wine Guy

New member
מצב המסעדות בארץ

דרינקינג וחברים אחרים - מסכים עם רוב מה שכתבתם.
עבדתי בכ 20 מסעדות (בחלקן במסגרת פרוייקטים קצרים \ זמניים \ החלפתי חברים \ שטפתי כלים ושילמו לי בבקבוקי יין..)

האמירות של בן אודיס וזו לא הפעם הראשונה, מתלהמות לצערי וחסרות תמיכה עובדתית.
שתי הגדולות (הכרם ושקד) ומולן 2 גדולות לא פחות (ברקן וטמפו שהכוח של הבירה והאלכוהול שלהן מאפשר להן להתברג היטב לתפריטי היין) עומדות מול 2 גדולים וחזקים: כרמל (+יתיר - אותה בעלות והפצה) ורמת הגולן (+ הרי גליל - 50% בבעלות רמה"ג ואותה הפצה).
אלו הם, למיטב הבנתי 6 השחקנים הגדולים והמשמעותיים ויקבי רמת הגולן "משתלטים" על תפריטי יין לא פחות מהכרם ושקד. מצד שני, אף אחד מהשחקנים לא באמת משתלט על השוק. עדיין כ 80% מהיין שנמכר בארץ הוא ישראלי, עדיין יש לא מעט מסעדות שמוכרות רק ישראלי (כרמלה בנחלה, ננה בר, 1868, גבריאל, כמעט כל המלונות בארץ והרשימה עוד ארוכה).

בתור מלצר יין ומנהל תחום יין בכמה מסעדות (וגם מהחברים לתחום, כן יש גילדה סודית, אנחנו נפגשים בסתר, עושים את לחיצת היד הסודית ושותים יין ביחד) כמה דברים:
1. התמחור של יינות במסעדות בארץ גבוה מידי. השיטה של להכפיל את מחיר היין ב 2.5-3.5 שגויה לחלוטין לתפיסתי. ממליץ על שיטה אחרת: מחיר עלות של הבקבוק * 1.5 רווח למסעדן, כמו שמקובל בחנויות + עלות תפעול (דמי חליצה...) נגיד 40 ש"ח. עשו את החשבון ותראו שזה יוצר תמחור הרבה יותר הגיוני.
2. מלצרים מוכרים בעיקר יינות ישראלים. הם מסתבכים עם ההגיה של שמות בלועזית, ציוניים או סתם אוהבים יותר את הסגנון ולכן זה מה שבד"כ מוכרים. לצערי, עדיין, לא מוכרים מספיק יינות עולם לטעמי. 20% מהשוק זה מעט מאוד.
3. התמחור של היינות הישראלים גבוה. היה אצלינו בביקור ג'וזף גאלו, הבעלים של יקב אמריקאי בשם גאלו שמיצר, בעצמו פי 17 ממה שמייצרת כל התעשיה הישראלית ביחד. אחרי דיון ארוך הוא אמר שלדעתו (וכנראה שהוא מבין משהו בתחום) השלב הראשון בדרך להפיכת שוק היין הישראלי למוצלח ורווחי יותר הוא:

שישראלים ישתו יותר!

אנחנו הישראלים בעיקר מדברים על יין אבל הצריכה כאן עדיין עומדת על כ 5 ליטר לאדם לשנה. עם כמות כזו אי אפשר לייצר תעשיה רצינית ובלי שניצור בסיס איתן אצלנו לא נוכל להתחרות בחוץ.
אז מר בן אודיס וחברים יקרים, רוצים לשנות משהו, השינוי צריך להתחיל בהרגלי הצריכה של יין פה בישראל ולא משנה אם הוא ישראלי או תוצרת חוץ. כשיהיה כאן שוק מספיק משמעותי נוכל להתחיל לחלום על להתחרות בזירה הבינ"ל. כרגע, היקב הישראלי הגדול ביותר, שמייצר 10 מליון בקבוקים בשנה (כרמל) לא יכול ואין סיכוי שיוכל אפילו להתקרב למחירי היינות והתמורה למחיר של יקב גאלו שמייצר 850 מליון בקבוקים בשנה.

Desert Seagull

New member
התמחור שהצעת

הרי גליל תוית כסופה יעלה לפי שיטה זו גם פי שלוש. כבר ראיתי מסעדות שמציעות תמחור יחסית הגיוני ליינות ובהן דיקסי ת"א ו'לבן' בסנימטק ירושלים. גם זה היה רק לחלק מהיינות ולא לכולם. למשל ספיישל רזרב של רקנאטי ב220 וקסטל גראן וין ב270. יש דוגמאות נוספות מתחת לקו ה200 רק ששם המחיר מתקרב כבר לפי 2 ממחיר רגיל לצרכן בחנות.

Wine Guy

New member
Desert Seagull - תמחור יינות

זה פשוט לא נכון!
חייבים להבין משהו חשוב:
בעל מסעדה \ פאב - לא הולך לבנק עם אחוזים. הוא הולך לבנק עם כסף!
התפיסה של לבחון אם היין נמכר בפי שתיים או שלוש או 18 ממש לא רלוונטית לדעתי.
בעל עסק בתמחור יין צריך לשאול את עצמו 2 דברים:
1. כמה אני רוצה להרוויח על בקבוק (סכום קבוע עם שינויים בהתאם לקצב המכירה של היין)
2. כמה עולה לי תפעול היין (כוסות, הכשרת צוות, מקרר יין, בלאי...)

זה שהרי גליל תווית כסופה עולה פי שלוש זה לא רלוונטי. אם מחיר היין הוא: 30 ש"ח ובעל המסעדה רוצה להרוויח 30 (לדעתי לגיטימי להרוויח 30 ש"ח ממכירת בקבוק יין) ועלות התפעול היא 30 (וזה משתנה ממסעדה למסעדה) אז הגיוני מאוד שהמחיר יהיה 90 ש"ח.

אנשים לא רוצים להבין את זה

אינני יודע איך זה בחו"ל, אבל ישנם ישראלים שנכנסים למסעדה בישראל, הם ישר מתחילים לחשב כמה בעל הבית מרוויח. ואחרי זה שוכחים שאורך חייה הממוצע של מסעדה בישראל זה שנתיים-שלוש.

נקודה נוספת בהקשר הזה

הרבה מהיינות הישראליים פחות מתאימים לאוכל ביחס ליינות ממדינות קלאסיות יותר אז הייתי מצפה ממסעדה לתת לי דווקא אופציות של יינות רזים, חומציים ומתאימים לאוכל

katam

New member
אולי יש בעיה נוספת ?

צמיחה של כמות גדולה של יקבי בוטיק ?

לא נראה לי שיש בעיה "לגדולים" שהם גם כשרים וכשרים לפסח

itisv

New member
אתה בטוח שהאתר שלו?

מעניין אותי, לא מוזכר שמו שם

למעלה