כשלונות והצלחות

דדיחתם

New member
כשלונות והצלחות

באופן נדיר, אני בחופשה ארוכה מהעבודה, דבר שאפשר לי קצת לעסוק בתחביבי הותיק שאותו אני לעתים מזניח. לשם שינוי הקדשתי את הזמן דווקא לצד הבולגרי ולא לצד ההונגרי. זה התחיל בכך שהלכתי לשתי דודניות של סבי (אחת דרך אימו ואחת דרך אביו), שאצל אחת יש את תצלום הסבא שלהם (שראיתי אצלה לפני יותר מ-20 שנה ותמיד רציתי לבוא ולצלם את התמונה) וסידור תפילה של הסבא שלהם עם דברים שכתב (וכך אני יודע את תאריך לידתו המדוייק ב-1852), ואצל השניה גם - צילום מלפני כמאה שנה של הסבא והסבתא שלהם (כאמור - מהצד השני) - ואותו היא נתנה לי. הביקור אצל הבת דודה הראשונה הוביל למציאת בני דודים שניים של סבי - וזהו הגילוי הדרמטי הראשון של קרובים מצד זה, והגילוי הראשון אי פעם של קרובים מארץ מוצא שלפני ארץ המוצא הרגילה - סבו של סבי הגיע בצעירותו, ב-1880 בערך, מטורקיה לבולגריה, ולא האמנתי שאצליח למצוא קרובים שנשארו בטורקיה! מה שמרשים הוא שהגילוי היה לפי שם פרטי. סיפור הגילוי : בת הדוד אמרה שלפני הרבה שנים היו בקשר עם אישה בשם זימבול מאור יהודה ולא ידעה פרטים ממשיים נוספים. חיפשתי באתר חברה קדישא שם פרטי זה עם שנת הלידה המשוערת שנתנה לי, וגיליתי כמה כאלה. אחת מהן הייתה עם שם משפחה נדיר, אך ניתן היה למצוא בספרי הטלפונים (כולל HOT וסלולרי) רק אישה אחת עם שם משפחה זו - והיא אמרה שהיא כלתה של זימבול והיא אכן גרה באור יהודה, אך לא ידעה הרבה פרטים שיכלו לקדם ממש ולא היו לה טלפונים של שאר בני המשפחה. חיפשתי באינטרנט ובכל מיני מקומות ולא היה שם משפחה זה, רק במקור אחד היה - מאגר משפטי מסויים שיש לי גישה אליו, שם מצאתי שאחד מנושאי שם המשפחה, שהנו אחיינו של בעלה של האישה הנ"ל, הנו שוטר. לפי פרטי האירוע ידעתי באיזו תחנה. צלצלתי לתחנת המשטרה ואמרו שהוא במחלה, והשארתי לו הודעה שיחזור אליי, בלי הרבה פרטים. הוא צלצל, וביקשתי (אחרי הסבר) את הטלפון של אביו. הוא נתן לי, דיברתי עם אביו ובשיחה אכן וידאתי שמדובר בזו שחיפשתי, כי הוא הכיר את אחיה של בת הדוד שנתנה לי את השם! שוחחנו מעט וקבענו להיפגש בשבוע הבא! הוא אמר שהיו הרבה אחים וכו' אז יהיה על מה לדבר בפגישה. אז זהו בהחלט סיפור הצלחה עליו אני גאה. עכשיו - לכשלונות : 1. היה ידוע לי שלסבת סבי (זו מהתמונה) הייתה אחות צעירה בשם ונזיה לבית פיאדה, שהייתה נשואה למוכר פחם, ונפטרה בארץ בשנות ה-50 בגיל מבוגר, וגרה ביפו. לאביהן קראו רחמים. את שם המשפחה לא ידעו לומר לי, אך כמה שמות של ילדיה כן ידעו. חיפשתי באתר של חברה קדישא ומצאתי מישהי שמתאימה בול - ונזיה לוי, בת רחמים, שנפטרה ב-1955 ונולדה ב-1878. צלצלתי לחברה קדישא והם נתנו לי את הפרטים הללו : לאמה קראו רחל (בניגוד למה שידעתי, שלאמה קראו רבקה - אבל ידוע לי שרבקה הייתה אשתו הראשונה של הסבא ואח"כ היו לו שתי נשים בזו אחר זו, וכמו כן ייתכן שהנכד של רבקה טעה), היא אכן הגיעה מבולגריה גרה ביפו, גם נתנו כתובת, אך לצערי כתבו רק על שני ילדים (שונים מהילדים עליהם ידעתי) - בת אלמנה (ללא ציון שמה), ובן בשם ישראל, בן 60 מעין חרוד, ולא נתנו את שם בעלה (האמת היא שלא שאלתי מפורשות אך די וידאתי שהיא מקריאה לי הכל). צלצלתי לכמה משפחות לוי בעין חרוד והם לא יודעים. צלצלתי לארכיון הקיבוץ (בינתיים רק ל"מאוחד") ובינתיים הם לא מצאו כלום. האישה הנחמדה שם אמרה לי שביום ראשון תהיה המומחית שתוכל לבדוק עוד(אך אז כבר לא אהיה בחופש...), והיא אמרה שכנראה הוא לא היה חבר קיבוץ, כי מהמעט שבדקה, לא מצאה. כיצד אתם מסבירים את שהייתו של אדם בן 60 ב-1955 בעין חרוד? למישהו יש ניחוש? הביאו לקיבוצים אנשים בני 53-55 (אם נאמר שהגיע קצת אחרי קום המדינה) ? מה אוכל לעשות אם לא ימצאו בארכיון? למצוא ותיקים? אודה לעזרתכם, כי יש לי בעיה עם שם המשפחה לוי. אני יודע על בנים אחרים שלה (משה, בוקו, רחמים) אך זה גם לא קל, בגלל שם המשפחה - יש לי רשימת אפשרויות מחברה קדישא (כולם נפטרו), אך אני צריך עוד פרטים וראיתי שבחברה קדישא הם לא נותנים על הרבה שמות... דבר אחד בלבד אני יודע על דור הנכדים - שאחד מהם היה רופא ונקרא רוברט. אני חיפשתי בעבר ולא מצאתי ד"ר רוברט לוי, מלבד אחד צעיר לא רלוונטי. אך עכשיו כשאני יודע שיש גם בת, אולי שם משפחתו שונה. יש למישהו רעיון איך להגיע אליו? 2. הכשלון השני : קרה לכם שקרוב משפחה חשב שקרוב אחר הוא קרוב ובעצם הוא חבר? ייתכן שזה מה שקרה עכשיו. דיברתי עם בן דוד של סבי והוא אמר שלאימו (אחות של אם סבי) הייתה בת דודה (לא ידע כיצד), שלא זכר את שמה אך סיפר לי עליה כמה פרטים, ולה היתה בת - שהוא ידע רק את שמה הפרטי - וינקה - שהתחתנה עם עורך דין בולגרי ידוע שכבר נפטר וגרו ברחוב כך וכך. אני די גאה בעצמי שהצלחתי למצוא אותה - לשם כך צלצלתי למספר עורכי דין בולגריים ותיקים (מאוד - הסתבר לי שיש עורך דין פעיל בן 94!!!) ומוכרים, גם בעזרת איחוד עולי בולגריה שנתנו לי שמות. למזלי אחד מהם ידע - משום שהוא היה עורך הדין של וינקה!!! צלצלתי אליה, אישה צלולה בת 90, וכמה שהיא צלולה היא לא הכירה אף אחד מהשמות, גם לא הפרטיים של אלה שהכירו אותה ונתנו לי פרטים עליה. יתרה מכך, היא ידעה את שם הנעורים של אמה (שצריכה להיות בת דודה של אם סבי) - אהרונוביץ', וגם את שם הנעורים של אימה (סבתא של וינקה) - אריה! ולי לא ידוע על שום קשר של שמות אלה לשמות המשפחה הרלוונטיים - ג'רסי ופיאדה . אם יש את שם הנעורים של האם ושל הסבתא, הקשר המשפחתי היחידי שיכול להיות הוא שסבתא של אמה הייתה אחות של סבא/סבתא (שאת שם נעוריה איני יודע ואין לי כל אפשרות לדעת) של אם סבי, כלומר בנות דודות שניות. אפשרות אחרת היא שהן פשוט היו חברות, וילדיה חשבו שמדובר בבת דודה. מוזר מאוד! 3. כשלון שלישי הוא אי מציאת קבר מ-1850 בערך בענף זה בטלפון עם חברה קדישא, אבל אחשוב על עוד אפשרויות גם בלי חיפוש לפי שם משפחה, או שמתישהו אלך בעצמי. אודה להתיחסותכם/עזרתכם. דדי

דדיחתם

New member
הצלחות בכולל שומרי החומות

כדי להתנחם מהנ"ל, חזרתי לצד ההונגרי. צלצלתי לכולל שומרי החומות, ואני רוצה לומר לכם : זה צריך להיות כלי עזר לכל דבר לכל מי שחוקר משפחות מהונגריה! שאלתי על שלושה מאבות אבותיי - הוריה של סבת סבתי, ואביה של אמה של סבת סבתי - כולם רשומים שם, והמידע על כולם עזר לי! ואין ספק כי הצלחה של 100% היא נדירה ביותר. מר שלום שיינק היה מאוד יעיל, סבלני ואדיב. באחת מהרשומות הייתה בעיה והוא חיפש את המידע כמעט חמש דקות אך לא איבד את סבלנותו. הוא אמר לי שיש להם 60,000 שמות והם פעילים מתרי"ח (1858). כך שאני ממליץ לכל מי שחוקר משפחה מהונגריה לצלצל לכולל שומרי החומות, גם אם לחא ידוע לו על הגעה לארץ, כי נראה שהיה נהוג לתרום לכולל סכום תמורת רשיום ועילוי נשמה של הורה. מה שחשוב הוא שתמיד יש שם של ההורה! כך שאם ידוע לכם שם הסבא רבא, בזכותם אתם יכולים לדעת את שם אביו, שנת הפטירה וצאצא שתרם! 1. סבה של סבתה של סבתי, הרב יהודה מייזנר - חשבתי שאימו נקראה דושנה אך לא הייתי בטוח, והם אמרו שאכן זהו שמה. 2. ביתו דושנה - לא ידעתי מתי נפטרה, גם לא שנה, והוא נתן לי תאריך מדוייק בתר"ס, בצירוף שם ביתה שתרמה (עליה ידעתי). 3. בעלה יוסף מנדל - ידעתי רק תאריך מדויק אך לא שנה, והם נתנו לי את השנה (תרס"ב) כמה תרם בנו ואיפה בנו גר(במקרה אני יודע על בנה אך אם לא הייתי מכיר זה היה מקדם). רצוי מאוד לדעת גם שם אב כשמבקשים או תאריך פטירה עברי, אך כדאי לנסות גם בלי זה. בקיצור, מומלץ, ואמשיך להיות איתם בקשר (הייתי איתו עשר דקות על הקו ולא היה לי נעים יותר). דדי

עב

New member
יפה

אולי הסיפור שלך ידרבן אותי להתקשר סוף סוף לכולל זיבענבערגן בקשר לאחיה של סבתא רבתא. יצחק אהרן וילער עלה לירושלים ונפטר ב - 1911. קבור בהר הזיתים בחלקת זיבענבערגן ואני תוהה האם השתייך לכולל הנושא שם זה. כל הזמן אני דוחה את המשימה...

דדיחתם

New member
אני לא יודע אם מדובר באותם אנשים

אך אני מקווה בשבילך שמדובר באנשים עם אותה סבלנות לבדוק, ושבסיס הנתונים דומה מבחינת היכולות. גם חלק מאבות אבותיי מטרנסילבניה - NAGYVARAD. האם זה שייך גם לכולל לדעתך?

עב

New member
עד כמה שידיעתי מגעת

זיבענבערגן זה טרנסילבניה. אבל אינני בקיאה בהסטוריה ואין לי מושג לאיזה שטח מתייחסים. אותו וילער היה מביסטריץ. בחברה קדישא חסידים אתרו לי את מקום קבורתו.

שרי סילבר

Active member
תמיד להסתכל על חצי הכוס המלאה! כך אני נוהגת כשאני "שמה רגל על הגז" (כמו שקורה לי בשבועות האחרונים, וכבר יש אי אילו התחלות...) ויורה לכל הכיוונים. בתוך שלל הפעילות סביר שחלק מהדברים יניבו כשלון או יגיעו למבוי סתום. ובכל זאת, מצאת לא מעט שלל! תתחדש!!! בהצלחה בהמשך ומחכים לשמוע המשך התפתחויות!

דדיחתם

New member
תודה, ברור שמבוי סתום זה חלק מהמשחק

ואני מתנחם בהצלחות. על זימבול שמעתי כבר לפני כמה שנים, ורק עכשיו הצלחתי. נקווה שהמבוי הסתום יתגלה כלא סתום...

דדיחתם

New member
לגבי סעיף 3 - 1850

אלו מקורות מידע ליהודים ספרדיים בא"י יש מתקופה זו? זכור לי שכתבו על מפקד מונטיפיורי, אך מה עוד? יש מעין כולל ספרדי שאפשר לפנות אליו?

ronrabin

New member
עולי בולגריה

קיים בראשל"צ בית אבות של איחוד עולי בולגריה (סוף רחוב רמז). אולי ניתן להיעזר במי מהאנשים או באיחוד עצמו ...

דדיחתם

New member
הייתי לפני שנים בבית האבות בביקור

משפחתי. אני לא רואה הרבה טעם לפנות סתם לאנשים שבו. יותר יעיל כבר לצלצל לאנשים דרך ספר הטלפונים, לפי שם משפחה וכו'. לגבי איחוד עולי בולגריה, הבנתי שאין להם מאגרי מידע... תודה בכל אופן.

דדיחתם

New member
חוזר על השאלה לגבי הקיבוץ

למבינים בתולדות הקיבוצים : כיצד אתם מסבירים את שהייתו של אדם בן 60 בעין חרוד ב-1955 כשהוא כנראה לא היה חבר קיבוץ? למישהו יש ניחוש? הביאו לקיבוצים אנשים בני 53-55 (אם נאמר שהגיע קצת אחרי קום המדינה) ? תודה

עב

New member
לי ידוע רק על הורים

הדודות שלי עלו ארצה ב - 1957 בגיל 60+ וגרו בקיבוץ עד יום מותן כי היתה להן קרובה שם. הדודות היו במעמד "הורים" למרות שאחת מהן הייתה רווקה ללא ילדים כלל....

דדיחתם

New member
יפה, אולי זה יביא אותי למשהו

עכשיו צריך לאתר בקיבוץ (נקווה שהארכיון יעזור) את יוצאי בולגריה (הבנתי אין הרבה אם בכלל) שגרים בקיבוץ - אולי הוא קשור אליהם (אך אם הוא נולד ב-1895, ייתכן שגם הם לא בחיים...). תודה.

הייתי ממליץ להתקשר גם למזכירות

הקיבוץ (כלומר, לשני הקיבוצים) - שם נמצא, הלוא, מרכז העניינים, ושם יודעים "הכל"... ארנון

דדיחתם

New member
תודה. בינתיים פשוט העבירו אותי

לארכיון בעין חרוד מאוחד, ובעין חרוד איחוד אמרו שלא מכירים אך לדעתם אין בולגרים, אבל אם המוסמכת מהארכיון לא תוכל לעזור, אצטרך להשתמש בתותחים הכבדים...

nuf

New member
דדי, יש ספר על תודלות עין חרוד שכתב

אהרון ינאי, ונדפס ב-1971, אני מנסה לעלעל בו למענך ולמצוא בו את הסיבה, אבל על רגל אחת , אתה צריך לדעת שהעליה לרגל של הקיבוצים היתה כרוכה אז באלמנטים שונים ומגוונים. לדוגמא מתוך הספר: "תוכנית לביא להתיישבות הגדוד (הכוונה לגדוד העבודה) בעמק חרוד: יסודות ועקרונות: סעיף 2 אומר: חטיבת השירות: חטיבת השירות - 123 עובדים תפקידיה: המטבחים, חדרי האוכל........וכו' וכו' כלומר אנשים בהיו נחוצים למקצועות היוםם יומיים לקיום החיים בצוותא. ועוד נאמר: הרעיון המרכזי בתכנית הוא התיישבות המונית במסגרת קומונה איזורית..... כלומר, נזקקו להרבה מצטרפים, ובעלי מקצועות מגוונים על מנת להקים את ההתיישבות ההמונית אותה תכננו. אולי כדאי לנסות לבדוק מה היה העיסוק של אותו קרוב, אולי הוא היה בעל מקצוע מסויים שנדרש. בנוסף בעלעול בספר מתברר שחנקין דרש יישוב עמק חרוד בדחיפות, וי. אלמוג גייס אנשים מ"פלוגת ראש העין", ואז נכתב: בי"ח באלול תרפ"א יצאו חברות וחברים מראש העין, לנו בחיפה וכו'...... זה נושא שצריך לבדוק בספרים הדנים על ראשית הקמת הישוב ביתר יסודיות ממה שאני מנסה לעסות בדקות אלו. בהצלחה, מ-NUF (כבר שוחחנו על הצד ההונגרי של רונאי מטיסאפורד, זוכר?)

דדיחתם

New member
היי NUF, ממש תודה

מעריך את מאמצייך. הבעיה היא שאני לא יודע דבר עליו. העוזרת לארכיונאית אמרה שהוא כנראה לא היה חבר קיבוץ כי לא מצאה אותו (אך אמרה שלא בדקה רק לפי שם פרטי, למקרה ששינה את שם משפחתו מלוי למשהו אחר). אם לא היה חבר קיבוץ, אני לא מאמין שעלה לפני קום המדינה. דדי

yairl1

New member
מבוגר בקיבוץ

בתקופה זו לפחות חברים מבוגרים הגיעו לקיבוצים כהורים של....(ולא כבני זוג של...) ולכן הם התגוררו בקיבוץ (בדרך כלל בדירות ישנות יותר משל החברים) במעמד תושבים. בהצלחה, יאיר

למעלה