תגובה
כתבת:
"הדיון סביב זכות השיבה הפלשתינאית מיותר לדעתי כמו זכות השיבה של היהודים" אין שום דבר מיותר בדיון אודות זכותם הדמוקרטית של אלו שסולקו בכוח ממולדתם לשוב אליה. נסיון העבר גם מלמד להסתכל בעין חשדנית על מי שמבקש לטאטא את הדיון אודות הפליטים הפלסטינים מתחת לשטיח. כתבת:
"להזכירך גם חד"ש לא בדיוק רלוונטית בפוליטיקה הישראלית, ושוב במקום להגיד למה זה ,תקפת את יח"ד" אנחנו מנסים להבין את כשלון השמאל בארץ. אני מציע לעשות זאת על-ידי התבוננות במישגים ההיסטוריים שעשו הכוחות הדומיננטיים בשמאל בשנים האחרונות. חד"ש רלוונטית פחות לדיון הזה, ממש כפי שאתה עצמך מודה: "חד"ש לא בדיוק רלוונטית בפוליטיקה הישראלית". מרצ, לעומת זאת, סחבה על גבה את השמאל הציוני במהלך כל שנות ה-90', ולכן אם מחפשים את השורש לניכור של הציבור הישראלי הרחב מהרעיונות השמאליים, אז צריך קודם כל ללכת אליה. כתבת:
"יח"ד לא תומכת בסוציאליזם? דמגוגי בדיוק באותה מידה שאני אגיד שגם חד"ש לא - היא תומכת בקומוניזם." לא ברור לי מה התכוונת לומר כאן. מה דמגוגי בלומר שיח"ד לא תומכת בסוציאליזם? לדעתי זה תיאור מדויק של עמדת המפלגה, כפי שזו מתבטאת בעמדותיה ובמסמכיה הרשמיים. יח"ד אינה מפלגה סוציאליסטית (דהיינו - מפלגה המבקשת להחליף את המשטר הקפיטליסטי במשטר המבוסס על בעלות חברתית על אמצעי-הייצור, סוציאליזם), והיא תומכת בכלכלת שוק קפיטליסטית המבוססת על בעלות-פרטית על אמצעי-הייצור. ממתי לתאר נכונה עמדות מפלגה מסוימת זו "דמגוגיה"? חוצמזה, חד"ש לא תומכת בקומוניזם: חד"ש (החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון) היא חזית פוליטית המכילה מספר גורמים, לווא דווקא קומוניסטיים, המאוחדים כולם מסביב למצע חד"ש (התנגדות לכיבוש, שוויון לאוכלוסיה הערבית בישראל, צדק חברתי, קידום מעמד האישה, וכו'). בתוך חד"ש יושבת המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) שהיא זו התומכת בסוציאליזם ובקומוניזם. כתבת:
"לדעתי זה עיוור להתמקד אך ורק במצב הערבים במדינה ולא במצב ההומואים/נשים/נכים/מזרחים ועוד (וזה לא שחד"ש מתנגדת לנושאים האלה, אלא פשוט לא מתעסקת בהם, בייחוד מאז שתמר גוז'נסקי עזבה)." המיעוט הלאומי הערבי-הפלסטיני בישראל מהווים כיום את האוכלוסיה המדוכאת ביותר במדינה. הם סובלים הן מדיכוי לאומי, הן מדיכוי תרבותי והן מדיכוי חברתי-כלכלי (קרא, למשל, את זה: http://www.maki.org.il/zoohaderech.html#3). בנוסף, ברגע שבו הם מתקוממים בכדי למחות על המצב, הם יסבלו מדיכוי משטרתי-צבאי (זוכרים את 13 חללי אוקטובר 2000?). חד"ש לא צריכה להתנצל ולא צריכה להצטדק על שהיא רואה את המאבק לשוויון האוכלוסיה הערבית כאחד המאבקים החשובים ביותר כיום. בנוסף, בדברייך הייתה שזורה הנימה המאוד מקוממת (ואפילו ספק גזענית) לפיה "ברור" שרק חברת-כנסת יהודיה יכולה להתעסק בנושאים חברתיים, ואילו הח"כים הערביים של חד"ש בטח מתעסקים רק "בעניינים של ערבים". עיסאם מח'ול ומוחמד
ברכה עשו בכנסת האחרונה עבודה פרלמנטרית יוצאת מן הכלל. אתה מוזמן לקרוא את
דו"ח סיכום פעילות הסיעה, ואת הדו"ח על עבודתם הפרלמנטרית של מח'ול ו
ברכה. כתבת:
"מה שיותר משעשע אותי הוא שרבים מאותם מצביעי מרצ נאמנים קרובים הרבה יותר לקונספט הבסיסי של חד"ש... הקיבוצים" בין הרעיון הסוציאליסטי לבין הקיבוצים אין דבר במשותף. הקיבוצים הוקמו כאיים שיתופיים בתוך מסגרת כלכלית קפיטליסטית, ועל כן נידונו להשתלבות בשיטה, ובסופו של דבר לכשלון. יתרה מכך: הקיבוצים היוו את חוד החנית של הפרוייקט הציוני הקולוניאליסטי המנשל, ועל כן הם פארסה גמורה של הרעיון הסוציאליסטי. לא ייתכן קיום של סוציאליזם גזעני המתבסס על נישול (הפלאחים מאדמותיהם), גירוש (ערבים-פלסטינים בנאכבה), סיפוח (אדמות המגורשים) וניצול (כוח עבודה זול של תושבי עיירות פיתוח ושל ערביי השטחים אחרי 67'). כתבת:
"אולי אחת מהטעויות של השמאל הלא ציוני בישראל שהוא התייחס אך ורק לאותם אנשים שאינם יהודים" שטויות. המפלגה הקומוניסטית וחד"ש נאבקו למען זכויות כלל העובדים בישראל - יהודים וערבים - הרבה יותר (וגם הרבה יותר בעקביות) מאשר כל מפלגה אחרת. הייתי מנסח את המשפט הנ"ל קצת אחרת, בכדי לקבל פסוק אמת: "אולי אחת מהטעויות של השמאל הציוני בישראל שהוא התייחס אך ורק לאותם אנשים שהם יהודים".